Μαλτέζ (Maltese)

Μαλτέζ

Ως έξυπνοι και ζωηροί σκύλοι συντροφιάς, τα μικρόσωμα, ολόλευκα Μαλτέζ ενθουσιάζουν πολλούς ζωόφιλους. Είναι το ιδανικό κατοικίδιο για να κάνει παρέα σε ανθρώπους, που θέλουν να έχουν τριγύρω τους ένα τετράποδο φίλο, και που τους αρέσει να φροντίζουν το απαλό τρίχωμα.

Εμφάνιση

Χαριτωμένο-κομψό παρουσιαστικό

Με τα σκουρόχρωμα μάτια σαν κουμπιά και τη μαύρη μύτη σε λευκό τρίχωμα, το Μαλτέζ κάνει την καρδιά πολλών σκυλόφιλων να λιώνει απλά και μόνο με την εξωτερική του εμφάνιση. Η προσοχή σε αυτόν είναι εγγυημένη ούτως ή άλλως: παρά το ύψος των ώμων μόνο 21-25 cm, το βάρος των 4 kg είναι εντυπωσιακό λόγω της χαρούμενης εμφάνισής του. Το μεταξένιο του τρίχωμα δεν έχει υπομανδύα και φτάνει μέχρι το πάτωμα. Η προσεγμένη εμφάνιση του Μαλτέζ απαιτεί ωστόσο εντατική περιποίηση εκ μέρους του ιδιοκτήτη του. Οπτικά, αυτή η φυλή είναι αρκετά παρόμοια με τους στενούς συγγενείς της, τα υπόλοιπα „Bichons“, τα «σκυλάκια του καναπέ». Πολλοί μη ειδικοί το μπερδεύουν ιδίως με το λευκό Coton de Tuléar. Ωστόσο, το Μαλτέζ είναι πιο μικρόσωμο απ’ ότι αυτό και έχει λείο τρίχωμα.

Ιστορία

Οι ρίζες αυτής της φυλής ανάγονται πίσω στην αρχαιότητα: Μια θεωρία λέει ότι οι πρόγονοι του Μαλτέζ προέρχονται από την Αίγυπτο, απ’ όπου διαδόθηκαν με εμπόρους. Έτσι, οι αρχαιολόγοι βρήκαν στον τάφο του διάσημου Φαραώ Ραμσή Β', ο οποίος πέθανε το 1225 π.Χ. μικρά αγάλματα σκύλων που μοιάζουν με τα σημερινά Μαλτέζ. Απεικονίσεις αγγείων περίπου 700 χρόνια αργότερα δείχνουν ένα μικρόσωμο σκύλο, δίπλα στον οποίο είναι αναγραμμένη η λέξη „Melitae“. Το παρελθόν δεν μπορεί ωστόσο να αποσαφηνιστεί τόσο ξεκάθαρα όσο η προέλευση του ονόματος: αν υποτεθεί ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα αναφέρεται απλώς στο νησί της Μάλτας στα ανοικτά των ακτών της Σικελίας ή στο νησί Mjlet της Δαλματίας, θεωρείται τώρα ότι το όνομα προέρχεται από τη σημιτική λέξη „màlat“, που σημαίνει «λιμάνι» και χρησιμοποιήθηκε σε πολλά τοπωνύμια. 

Τουλάχιστον είναι βέβαιο ότι οι πρόγονοι αυτού του μικρόσωμου σκύλου ήταν ήδη γνωστοί στην αρχαιότητα και ήταν δημοφιλείς ως σκύλοι συντροφιάς. Με το πέρασμα των αιώνων, οι όμορφοι μίνι σκύλοι ήταν πολυπόθητοι σύντροφοι διακεκριμένων γυναικών και ευγενών έως αυτοκρατόρων και βασιλιάδων. Για παράδειγμα, η Βρετανή βασίλισσα Βικτώρια και οι Γαλλίδες βασίλισσες Μαρία Αντουανέτα και Ιωσηφίνα Βοναπάρτη ανήκουν στον κύκλο των τυχερών ιδιοκτητών Μαλτέζ. Μέχρι σήμερα, το Μαλτέζ είναι ένας δημοφιλής σκύλος, ο οποίος μπορεί να αισθάνεται άνετα και σε ένα διαμέρισμα της πόλης.

Χαρακτήρας

Τετράποδο με καλή διάθεση

Το Μαλτέζ αντισταθμίζει το μικρό του μέγεθος με τη θετική και ζωηρή αύρα του. Είναι έξυπνο, καλόκαρδο, παιχνιδιάρικο και του αρέσει να μαθαίνει νέα κόλπα. Αν και επαγρυπνά, δεν έχει την τάση να γαβγίζει. Το Μαλτέζ δεν είναι τόσο ένθερμο με αγνώστους, αλλά χρειάζεται το χρόνο του - αφιερώνει όλη του την αγάπη στο φροντιστή του και θέλει να τον έχει συνεχώς κοντά του. Η μοναξιά δεν είναι εύκολη υπόθεση γι’ αυτήν τη φυλή, η οποία εδώ και χιλιάδες χρόνια έχει εκτραφεί για να προσφέρει παρέα σε ανθρώπους. Για το λόγο αυτό, δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε αυτόν το στοργικό τετράποδο φίλο μόνο του για πολύ καιρό. Είναι γενικά εύκολος χαρακτήρας: Μπορεί κανείς να παίζει, να πηγαίνει εκδρομές ή και να χαλαρώνει μαζί του - το Μαλτέζ σκορπά πάντα μια καλή διάθεση, αρκεί να είναι μαζί με τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Μαλτέζ

Φιλομαθές τετράποδο

Η εκπαίδευση αυτού του υπάκουου σκύλου δεν αποτελεί πρόβλημα ακόμη και για αρχάριους. Το Μαλτέζ είναι φιλομαθές, αλλά και ευαίσθητο - αποφύγετε κάθε σκληρότητα απέναντι σε αυτό τον ευαίσθητο σκύλο, στον οποίο αρέσει να διαβάζει κάθε επιθυμία από τα μάτια μας. Όταν ανακαλύπτετε κάτι καινούργιο, ωστόσο, ισχύουν και τα εξής: μην κανακεύετε το Μαλτέζ σας - ο μικρόσωμος σκύλος είναι συνήθως γενναίος και ειλικρινής και κάτι πολύ περισσότερο από «σκυλάκι μόνο του καναπέ». Φυσικά, το Μαλτέζ χρειάζεται επίσης εκπαίδευση με συνέπεια για να μάθει τι είναι επιθυμητό και τι όχι. Μην υποκύπτετε όταν σας κοιτάει με ικετευτικό βλέμμα και μην κάνετε εξαιρέσεις. Εάν για παράδειγμα δεν του επιτρέπετε να κοιμάται στο κρεβάτι σας, εμμείνετε σ' αυτή σας την απόφαση, ακόμη κι αν είναι δύσκολο να αντισταθείτε στο χαριτωμένο βλέμμα του. Εάν υποχωρήσετε μία φορά, θα πρέπει να ξεκινήσετε την εκπαίδευση ξανά από την αρχή.

Υγεία

Όπως πολλοί μικρόσωμοι σκύλοι, έτσι και αυτή η φυλή έχει προδιάθεση για εξάρθρωση της επιγονατίδας, την οδυνηρή παρεκτόπιση της επιγονατίδας από την φυσιολογική της θέση. Η καλύτερη πρόληψη σε αυτή την περίπτωση είναι η αποφυγή υπερβολικού βάρους και η τακτική άσκηση, καθώς αυτό ενισχύει τους σταθεροποιητικούς μύες γύρω από τα γόνατα. Υπάρχει επίσης μια προδιάθεση για διαβήτη και προβλήματα με τους δακρυϊκούς αγωγούς. Προς αποφυγή του τελευταίου κρατήστε τα μάτια του Μαλτέζ σας χωρίς τρίχες. Οι άκρες της τρίχας εισέρχονται συχνά στο μάτι, με αποτέλεσμα να το ερεθίζουν. Καλό θα ήταν να καθαρίζετε τα μάτια του τετράποδου φίλου σας καθημερινά με ένα ειδικό καθαριστικό ματιών για σκύλους. Το καθημερινό βούρτσισμα συμβάλλει επίσης στη διατήρησης της υγείας του, καθώς οι κόμποι οδηγούν γρήγορα σε φλεγμονές ή μύκητες του δέρματος. Ένα Μαλτέζ που χαίρει άκρας υγείας μπορεί να ζήσει 14 έως 16 χρόνια.

Διατροφή

Σε ένα σκύλο που ζυγίζει έως 4 κιλά σύμφωνα με το πρότυπο είναι ακόμη πιο σημαντικό να αποφεύγετε την πρόσληψη υπερβολικού βάρους. Θυμηθείτε: 2 κιλά παραπάνω στα πλευρά του σκύλου αντιστοιχούν σε έναν άνθρωπο ο οποίος αντί για το ιδανικό βάρος των 70 κιλών ζυγίζει 100 κιλά! Σε υπέρβαρα Μαλτέζ αυξάνεται ο κίνδυνος για προβλήματα στις αρθρώσεις, καθώς και για διαβήτη. Οι πληροφορίες του παρασκευαστή σχετικά με τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα τροφής αποτελούν μόνο τιμές αναφοράς που πρέπει να προσαρμόζετε στις ανάγκες του τετράποδου φίλου σας. Να ζυγίζετε λοιπόν τακτικά το ενήλικο Μαλτέζ σας, ώστε να μπορείτε να διαχειριστείτε τυχόν προβλήματα υπερβολικού βάρους, εάν χρειαστεί. Εάν ο σκύλος έχει μετακομίσει σε σας πρόσφατα, είναι καλύτερο να τον ταΐζετε με τροφές γνώριμες προς αυτόν, για να διευκολύνετε την εξοικείωσή του στο νέο περιβάλλον. Οι αλλαγές στην τροφή πρέπει πάντα να γίνονται προσεκτικά, για παράδειγμα αναμιγνύοντας καθημερινά λίγο περισσότερη από τη νέα τροφή στην ήδη γνώριμη. Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να αποφεύγετε αντιδράσεις υπερευαισθησίας, όπως διάρροια ή εμετό. Ανεξάρτητα από το αν επιλέξετε υγρή ή ξηρά τροφή, η τροφή πρέπει να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κρέας - έτσι ο τετράποδος φίλος σας μπορεί να αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται. Μια διατροφή με υψηλής ποιότητας τροφή χωρίς φθηνά υλικά πλήρωσης και προσαρμοσμένη στις διατροφικές ανάγκες του τετράποδου φίλου σας αντικατοπτρίζεται σε στιλπνό τρίχωμα, υγιές δέρμα και εύκολη πέψη. Προτιμήστε επίσης λιχουδιές καλής ποιότητας: Εκτός από σνακ οδοντικής φροντίδας με πρόσθετα οφέλη, οι λυοφιλιωμένες λιχουδιές χωρίς δημητριακά ενδείκνυνται ιδανικά για μια μικρή επιβράβευση ανάμεσα στα γεύματα. Φυσικά, το Μαλτέζ σας πρέπει να έχει ανά πάσα στιγμή πόσιμο νερό στη διάθεσή του. 

Φροντίδα

Το πυκνό τρίχωμα ταιριάζει ακόμη και σε έναν πολύ μικρόσωμο σκύλο - το Μαλτέζ αποτελεί τη ζωντανή απόδειξη αυτού! Η φροντίδα του είναι απαιτητική και δεν πρέπει να υποτιμάται από αρχάριους σε αυτό τον τομέα! Οι σκυλοφίλοι, για τους οποίους η περιποίηση του τριχώματος του σκύλου αποτελεί πραγματικό μπελά, ας μην επιλέξουν καλύτερα ένα Μαλτέζ. Διότι η περιποίηση του τριχώματος θα πρέπει να είναι διασκεδαστική και για τους δυο, καθώς απαιτεί πολύ χρόνο στην καθημερινότητά σας με ένα σκύλο! Μετά από κάθε περίπατο θα πρέπει να ψηλαφίζετε το Μαλτέζ σας για να αφαιρείτε κολλημένα φύλλα ή κλαδιά από το τρίχωμά του. Το μακρύ, μεταξένιο τρίχωμα απαιτεί καθημερινό βούρτσισμα, αλλιώς έχει τάσεις για σχηματισμό κόμπων. Επιπλέον, τουλάχιστον δύο φορές το μήνα πρέπει να έχετε στο πρόγραμμα ένα μπάνιο: εξοικειώστε το κουτάβι σε αυτό το τελετουργικό και χρησιμοποιήστε ένα ήπιο σαμπουάν για σκύλους με μακρύ ή λευκό τρίχωμα. Πριν από το μπάνιο βουρτσίστε καλά τον τετράποδο φίλο σας. Χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό, κάντε ελαφρύ μασάζ με το σαμπουάν και ξεπλύνετε καλά το τρίχωμα. Ένα δεύτερο πλύσιμο με ξέβγαλμα εξασφαλίζει καλύτερη περιποίηση του τριχώματος. Τέλος, διώξτε το νερό από το τρίχωμα με ήπιο τρόπο και στεγνώστε το μικρόσωμο τετράποδο φίλο σας, διότι ένα βρεγμένο Μαλτέζ μπορεί να κρυώσει γρήγορα. Εάν είναι απαραίτητο, περιποιηθείτε τα αυτιά με ένα καθαριστικό αυτιών και κρατήστε χωρίς τρίχες τα μάτια, τα οποία πρέπει να καθαρίζετε τακτικά με καθαριστικό ματιών. Ελέγχετε επίσης τακτικά τα νύχια του Μαλτέζ σας - ιδίως στα γηρατειά συχνά μακραίνουν πολύ, οπότε πρέπει να τα κόβετε με ένα ψαλίδι νυχιών.

Απασχόληση

Όσο αρέσει σε ένα Μαλτέζ να είναι «σκύλος του καναπέ», άλλο τόσο του αρέσει η περιπέτεια. Απολαμβάνει να πηγαίνει βόλτες καθημερινά, να εξερευνά και να παίρνει τις μυρωδιές από παντού. Διασκεδάζει πολύ το παιχνίδι. Βρείτε μια καλή ισορροπία μεταξύ σωματικής και πνευματικής απασχόλησης - η υπερβολική «άθληση» μπορεί να διαταράξει τις ισορροπίες του μικρού τετράποδου φίλου σας, καθώς θα περιμένει συνεχώς το επόμενο «εναρκτήριο λάκτισμα». Γι' αυτό φροντίστε να περνάτε οπωσδήποτε ήρεμες στιγμές χαλάρωσης από κοινού με τον τετράποδο φίλο σας. Το Μαλτέζ σας θα λατρέψει τα πολλά παιχνίδια - για παράδειγμα παιχνίδια τραβήγματος, μπάλες και φρίσμπι ή παιχνίδια ευφυΐας. Το κλίκερ είναι επίσης ένας ωραίος τρόπος να περνάει την ώρα του το έξυπνο Μαλτέζ, που του αρέσει να μαθαίνει κόλπα. Με αυτό τον τρόπο, θα ενισχύσετε επίσης το δέσιμο με το σκύλο. Το Dog Dancing είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να εξασκείτε ταυτόχρονα το σώμα και το μυαλουδάκι του σκύλου σας. Πιστεύετε ότι ο μικρό σας «σίφουνας» απολαμβάνει το Agility; Κανένα πρόβλημα: Υπάρχει εξοπλισμός Agility και για μικρόσωμους σκύλους, με τον οποίο μπορείτε να κάνετε προπόνηση. Κάντε στο μεταξύ συχνά διαλείμματα, έτσι ώστε ο τετράποδος φίλος σας να μην κουράζει υπερβολικά τα κοντά του πόδια. Μεγάλα βήματα στην άθληση πρέπει να κάνετε, μόνο όταν το Μαλτέζ σας ενηλικιωθεί πλήρως, ώστε να μην βλάψει το μυοσκελετικό του σύστημα.

Μαλτέζ 2

Βασικός εξοπλισμός για το Μαλτέζ σας

Προτού μετακομίσει ο τετράποδος φίλος σας, μπορείτε να μειώσετε το χρόνο αναμονής, επιλέγοντας με σύνεση το βασικό εξοπλισμό του. Ένα Μαλτέζ χρειάζεται ένα άνετο μέρος για ύπνο - εδώ μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε πολλά όμορφα καλάθια και κουβέρτες σκύλων. Τα περιλαίμια ή τα σαμαράκια, καθώς και οι οδηγοί αποτελούν εξίσου μέρος του νοικοκυριού ενός σκύλου, όπως και τα μπολ νερού και φαγητού. Σκεφτείτε επίσης πως θέλετε να μεταφέρετε το σκύλο σας στο αυτοκίνητο - εδώ έχετε πολλές επιλογές, από κλουβιά μεταφοράς διαφόρων υλικών έως ζώνες ασφαλείας για σκύλους. Ακόμη και ένα προστατευτικό κάλυμμα αυτοκινήτου μπορεί να είναι πολύ πρακτικό για συχνότερα ταξίδια. Το όμορφο τετράποδό σας χρειάζεται μερικά εργαλεία περιποίησης και φροντίδας: εκτός από μια μαλακή βούρτσα είναι καλή για «προεργασία» μια πιο χοντρή χτένα. Θα πρέπει επίσης να έχετε και ένα ειδικό ψαλίδι για σκύλους, ώστε να μπορείτε να κοντύνετε το τρίχωμα σε ορισμένα σημεία. Αποκτήστε ένα ήπιο σαμπουάν με μαλακτικό για σκύλους - με τον ερχομό ενός νεαρού σκύλου ένα σαμπουάν για κουτάβια, αργότερα μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα σαμπουάν για σκύλους με μακρύ ή λευκό τρίχωμα. Πρέπει επίσης να έχετε στη διάθεσή σας ένα καθαριστικό αυτιών. Επιπλέον, γι' αυτήν τη φυλή έχει νόημα να εφοδιαστείτε και με ένα ειδικό καθαριστικό ματιών, καθώς τα Μαλτέζ είναι επιρρεπή σε προβλήματα με τους δακρυϊκούς αγωγούς. Οι πένσες νυχιών και οι λαβίδες για κρότωνες συμπληρώνουν τη λίστα με τα απαραίτητα αξεσουάρ περιποίησης σκύλων.

Σε ποιον ταιριάζει ένα Μαλτέζ;

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αρέσει στους ενδιαφερόμενους να απασχολούνται με το χάιδεμα, το βούρτσισμα και τον περίπατο. Τα πιστά τετράποδα δεν θέλουν να μένουν μόνα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, και επομένως χρειάζονται άτομα που να απασχολούνται συχνά και εκτενώς μαζί τους. Η φυλή είναι κατάλληλη για ηλικιωμένους που περνούν πολύ χρόνο έξω στη φύση, αλλά και για εργαζόμενους που μπορούν να παίρνουν τον τετράποδο φίλο τους μαζί τους στη δουλειά. Δένονται πολύ με το φροντιστή τους, ενώ λόγω του μεγέθους τους είναι επίσης εξαιρετικοί συνοδοί σε ταξίδια. Ένα Μαλτέζ αισθάνεται άνετα και μέσα σε ένα διαμέρισμα της πόλης, εάν λαμβάνει επαρκή άσκηση. Του αρέσει μεν να εκτονώνεται παίζοντας με παιχνίδια, αλλά δεν χρειάζεται εντατική αθλητική δραστηριότητα. Η φυλή είναι επίσης κατάλληλη για φιλομαθείς αρχάριους ιδιοκτήτες σκύλων. 

Πώς θα βρω το Μαλτέζ των ονείρων μου;

Όποιος είναι ερωτευμένος με τη φυλή πρέπει να αγοράζει ένα κουτάβι μόνο από έναν υπεύθυνο εκτροφέα, ο οποίος αναπαράγει σκύλους, έχοντας την απαραίτητη τεχνογνωσία σχετικά με το χαρακτήρα, τον τύπο και την υγεία της φυλής. Όταν πρόκειται για «τυχαίες γέννες» ή ακόμη και για εκτροφείς που ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος, χωρίς να διαθέτουν γενεαλογικό πιστοποιητικό και χωρίς να είναι μέλη σε αναγνωρισμένους συλλόγους εκτροφέων, δεν έχετε καμία εγγύηση ότι το νέο κουτάβι σας θα είναι ένα καθαρόαιμο Μαλτέζ. Τότε μπορεί να επηρεαστεί η υγεία και ο χαρακτήρας τους: τα τετράποδα είναι συχνά άρρωστα και δεν είναι καλά κοινωνικοποιημένα. Εν ολίγοις: σίγουρα αξίζει η επένδυση χρόνου και χρημάτων στην αναζήτηση ενός καλού εκτροφέα - άλλωστε δεν ψάχνετε για κάτι σε τιμή ευκαιρίας, αλλά για ένα κατοικίδιο ζώο που θα σας συντροφεύει για πολλά χρόνια!

Κατά την επίσκεψη στο σπίτι του εκτροφέα μπορείτε ιδανικά να γνωρίσετε τους γονείς του νέου σας κατοικίδιου ζώου και να δείτε πως μεγαλώνουν τα κουτάβια. Όλοι πρέπει να σχηματίσουν μια υγιή και ισορροπημένη εντύπωση. Ο εκτροφέας θα χαρεί να σας δώσει πληροφορίες σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις υγείας και να σας συμβουλεύσει για το κουτάβι που θα μπορούσε να σας ταιριάζει καλύτερα. Είναι επίσης ο αρμόδιος για οτιδήποτε έχει να κάνει με τη διατροφή και την περιποίηση του τριχώματος, και σίγουρα θα έχει για εσάς μερικές συμβουλές παραπάνω. Το μικρό σας Μαλτέζ θα έρθει στο σπίτι σας σε ηλικία οκτώ εβδομάδων. Εκτός από το γενεαλογικό πιστοποιητικό θα πρέπει επίσης να έχει μαζί του το πιστοποιητικό εμβολιασμών. Φροντίστε να τηρείτε οπωσδήποτε τα ραντεβού επαναληπτικών εμβολιασμών, προκειμένου να είναι προστατευμένα μέσω του εμβολιασμού.

Εάν ψάχνετε για έναν ήδη ενήλικο σκύλο, μπορεί να «κάνετε την τύχη σας» και να βρείτε Μαλτέζ σε καταφύγιο ζώων. Ενδεχομένως θα βρείτε αυτό που ψάχνετε στο διαδίκτυο, καθώς πολλές φορές τυχαίνει ένα Μαλτέζ να αναζητά νέο σπιτικό - είτε διότι οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες υποτίμησαν τη φροντίδα του τριχώματος, είτε λόγω διαζυγίου ή θανάτου. Τα χαδιάρικα Μαλτέζ υποφέρουν πολύ χωρίς ανθρώπινη επαφή και χαίρονται για ένα νέο σπίτι!

Σας ευχόμαστε καλή συμβίωση με το νέο χαδιάρη τετράποδο φίλο σας!

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Μαλτέζ (Maltese)

Ως έξυπνοι και ζωηροί σκύλοι συντροφιάς, τα μικρόσωμα, ολόλευκα Μαλτέζ ενθουσιάζουν πολλούς ζωόφιλους. Είναι το ιδανικό κατοικίδιο για να κάνει παρέα σε ανθρώπους, που θέλουν να έχουν τριγύρω τους ένα τετράποδο φίλο, και που τους αρέσει να φροντίζουν το απαλό τρίχωμα.
1 min

Μίνι Πίντσερ (Miniature Pinscher)

Ένα Πίντσερ σε μικρογραφία; Μην ξεγελιέστε! Το Μίνι Πίντσερ είναι ένας «πραγματικά γενναίος σκύλος». Όποιος ψάχνει ένα χαριτωμένο και ήρεμο σκυλάκι του σαλονιού, τότε το Μίνι Πίντσερ δεν είναι γι’ αυτόν. Παρά το μέγεθός του, ο ζωηρός οικογενειακός σκύλος έχει τεράστια επιθυμία για άθληση και άσκηση και έχει τους ανθρώπους του στο τρέξιμο από πολλές απόψεις.
1 min

Τζακ Ράσελ Τεριέ (Jack Russell Terrier)

Μικρόσωμοι, έξυπνοι και ζωηροί - οι σκύλοι αυτής της νεαρής φυλής έχουν καταφέρει να αποκτήσουν έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό οπαδών. Ως «Τζακ Ράσελ Τεριέ» χαρακτηρίζεται μία ανεξάρτητη φυλή με βρετανικές ρίζες, η οποία αναγνωρίστηκε επίσημα από την FCI από το έτος 2000. Το χαρακτηριστικό που διακρίνει το Τζακ Ράσελ Τεριέ (Jack Russell Terrier) από το στενό συγγενή του, το Πάρσον Ράσελ Τεριέ (Parson Russell Terrier), είναι τα κοντά πόδια.