Μίνι Πίντσερ (Miniature Pinscher)

Míni Píntser

Ένα Πίντσερ σε μικρογραφία; Μην ξεγελιέστε! Το Μίνι Πίντσερ είναι ένας «πραγματικά γενναίος σκύλος». Όποιος ψάχνει ένα χαριτωμένο και ήρεμο σκυλάκι του σαλονιού, τότε το Μίνι Πίντσερ δεν είναι γι’ αυτόν. Παρά το μέγεθός του, ο ζωηρός οικογενειακός σκύλος έχει τεράστια επιθυμία για άθληση και άσκηση και έχει τους ανθρώπους του στο τρέξιμο από πολλές απόψεις.

Εμφάνιση

Εξωτερικά το Μίνι Πίντσερ είναι το μικρόσωμο διδυμάκι του Γερμανικού Πίντσερ, ή αλλιώς μια «μίνι-έκδοση» του. Με ακρώμιο ύψους από 25 έως 30 cm, το Μίνι Πίντσερ είναι περίπου 20 cm πιο μικρόσωμο από το μεγαλύτερο «αδερφό» του και με μόλις τέσσερα έως έξι κιλά σωματικού βάρους είναι και περίπου δέκα κιλά ελαφρύτερος.

Ακριβώς όπως στο Γερμανικό Πίντσερ, ο σωματότυπός του έχει τετραγωνισμένες αναλογίες, δηλαδή το ύψος και το μήκος του σώματος έχουν περίπου τις ίσες αναλογίες. Ομοίως, το συνολικό μήκος του κεφαλιού αντιστοιχεί στο μήκος από το ακρώμιο έως τη ρίζα της ουράς. Το Μίνι Πίντσερ έχει ένα πολύ μυώδες και κομψό σώμα, που φαίνεται ιδιαίτερα ωραίο, όταν κινείται, χάρη στο κοντό λείο τρίχωμά του. Το κεφάλι του είναι δυνατό και μακρύ, το μέτωπό του επίπεδο και χωρίς ρυτίδες. Τα αυτιά σε σχήμα V βρίσκονται ψηλά στο κεφάλι.Υπάρχουν Μίνι Πίντσερ τόσο με όρθια αυτιά, όσο και με διπλωμένα, που γυρίζουν προς τα εμπρός. Η ρυτίδα στο σημείο, όπου διπλώνουν τα αυτιά, θα πρέπει να ξεκινά κάτω από την κορυφή του κεφαλιού ή το πολύ στο ύψος της. Η ουρά είναι φυσική, σκοπός της εκτροφής είναι μια ουρά σε σχήμα σπαθιού ή δρεπανιού.

Το σφιχτό, χωρίς ρυτίδες δέρμα καλύπτεται με πυκνό, κοντό τρίχωμα και δεν έχει άτριχα σημεία. Χάρη στη λεία δομή της τρίχας, το τρίχωμα έχει μια υπέροχη λάμψη. Το Μίνι Πίντσερ υπάρχει τόσο σε μαυρο-κόκκινο, όσο και μονόχρωμο σε καφέ. Στη μαυρο-κόκκινη παραλλαγή, το κυρίως τρίχωμα είναι γυαλιστερό μαύρο με σημάδια σε ερυθρό χρώμα της σκουριάς ή καφέ. Το όσο το δυνατόν πιο σκούρο και ευκρινώς οριοθετημένο πορφυρό χρώμα μπορεί να εμφανιστεί πάνω από τα μάτια, στην κάτω πλευρά του λαιμού, στο μετατάρσιο των μπροστινών ποδιών, στις πατούσες, στις εσωτερικές πλευρές των πίσω ποδιών και κάτω από τη ρίζα της ουράς. Χαρακτηριστικά είναι και τα δύο ίσια, ξεκάθαρα οριοθετημένα τρίγωνα στο μπροστινό μέρος του θώρακα. Σε μονόχρωμους σκύλους ο χρωματικός τόνος του καφέ στο τρίχωμα κυμαίνεται από κόκκινο του ελαφιού σε κόκκινο-καφέ έως σκούρο κόκκινο-καφέ. Λόγω του κόκκινου χρώματος του τριχώματός του, που μοιάζει σαν αυτό του ελαφιού, το Μίνι Πίντσερ ονομάζεται επίσης Πίντσερ-Ελάφι.

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα

Όσον αφορά το Γερμανικό Πίντσερ, το Πίντσερ-Νάνος ή Ελάφι ονομάζεται “Mini pinscher” ή “Miniature Pinscher” στον αγγλόφωνο χώρο. Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλες μικρόσωμες φυλές σκύλων, το ότι εξωτερικά μοιάζει σαν σκύλος-νάνος, δεν συνεπάγεται μειονεκτήματα για την υγεία του. Το σώμα του Μίνι Πίντσερ «ξεχειλίζει» από δύναμη, και όταν κάποιος τον παρατηρεί, μπορεί γρήγορα να αναγνωρίσει, πόσο ρωμαλέος και αθλητικός είναι αυτός ο μικρόσωμος γενναίος σκύλος. Τα Μίνι Πίντσερ είναι σκύλοι, στους οποίους μπορεί κανείς να βασιστεί: είτε πρόκειται για ιππασία, πεζοπορία, ορειβασία, ποδηλασία, είτε για τρέξιμο, οι μικρόσωμοι ευκίνητοι και γρήγοροι σκύλοι ενθουσιάζονται με σχεδόν όλες τις αθλητικές δραστηριότητες του ιδιοκτήτη τους. Το σημαντικό είναι ότι συμμετέχουν!

Σε αυτούς τους πιστούς τετράποδους φίλους δεν αρέσει καθόλου να μένουν στα κρύα του λουτρού - δεν βγήκε τυχαία το παλιό γνωμικό ότι «στο Πίντσερ δεν αρέσει να μένει μόνο του». Τα Μίνι Πίντσερ δένονται πολύ με τον άνθρωπό τους και τον ακολουθούν παντού. Δείχνουν τη συνήθη συμπεριφορά ενός σκύλου που αναγνωρίζει μόνο έναν άνθρωπο ως «αφεντικό». Όλη η αγάπη τους στρέφεται σε ένα και μοναδικό άτομο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να είναι στενά δεμένοι με άλλα μέλη της οικογένειας, να τους υπακούουν και να πάνε ευχάριστα μαζί τους βόλτα, αλλά τα Μίνι Πίντσερ αισθάνονται «πλήρη» μόνο, όταν ο άνθρωπος της εμπιστοσύνης τους είναι στο πλευρό τους. Στο βιβλίο του «Οι Γερμανικοί σκύλοι», που δημοσιεύθηκε το 1905, ο Richard Strebel έγραψε για ένα Μίνι Πίντσερ, που έζησε μαζί του κατά την περίοδο της αλλαγής του αιώνα: «Ο χαρακτήρας του είναι αξιοθαύμαστος. Σε όλο το σπίτι αναγνωρίζει μόνο τη γυναίκα μου, παρ’ όλο που όλοι τον παραχαϊδεύουμε, και κάνουμε τα πάντα για να μην μένει τόσο πιστός στην αγάπη του. Ωστόσο, όλες μας οι προσπάθειες αποτυγχάνουν λόγω της ακεραιότητας του χαρακτήρα του!»

Αν και τα Μίνι Πίντσερ θεωρούνται ως μάλλον ισορροπημένοι και παιχνιδιάρικοι, πάντα ευδιάθετοι σκύλοι, δείχνουν ακόμη και σήμερα το έντονο ένστικτο του φύλακα, όπως και οι πρόγονοί τους, οι οποίοι είχαν ως αποστολή την προστασία του σπιτιού και της αυλής από εισβολείς και ζώα. Ιδίως όταν πρόκειται για το καλό του πολυαγαπημένου ιδιοκτήτη τους, τα Μίνι Πίντσερ δείχνουν που και που ένα αρκετά χαμηλό βαθμό αντίδρασης σε πιθανά ερεθίσματα. Με μια πλήρη κοινωνικοποίηση από μικρή ηλικία ως κουτάβια και μια συνεπή εκπαίδευση μπορείτε, ωστόσο, να τους αποτρέψετε από το να γίνουν επιθετικοί. Τα Μίνι Πίντσερ δείχνουν μια αξιοσημείωτη προθυμία να μαθαίνουν, και εκπαιδεύονται πολύ καλά χάρη στη γρήγορη αντίληψή τους. Στους προσεκτικούς τετράποδους φίλους θα πρέπει φυσικά κανείς να αναγνωρίζει τη μεγάλη περιέργειά τους και να τους παραχωρεί τη δυνατότητα να αναπτυχθούν σε ορισμένο βαθμό ελεύθερα. Ένα Μίνι Πίντσερ χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να τρέξει από άλλες φυλές σκύλων του μεγέθους του και επιπλέον δεν θέλει να υποστηρίζεται μόνο σωματικά, αλλά και πνευματικά. Εάν αυτή η επιθυμία ληφθεί υπόψη, για παράδειγμα μέσω της άθλησης του σκύλου, τότε το κατά τ’ άλλα επιρρεπές στη νευρικότητα Μίνι Πίντσερ, γίνεται ένας ευχάριστος και ισορροπημένος οικογενειακός σκύλος. Επίσης, απέναντι και σε άλλα κατοικίδια ζώα, όπως για παράδειγμα γάτες ή πουλιά, φαίνεται πολύ συμβιβαστικός. Ποντίκια ή γάτες, που περιφέρονται ελεύθερα και τρέχουν να φύγουν στη θέα του, θα ξυπνούν ωστόσο συνεχώς το έμφυτο ένστικτο κυνηγιού του ζωηρού Μίνι Πίντσερ.

Ιστορία

Όσον αφορά στην ιστορία του Μίνι Πίντσερ δεν αποτελεί έκπληξη το έντονο ένστικτό του για προστασία και κυνήγι. Σκύλοι του τύπου Πίντσερ προέρχονται από τους «σκύλους της τύρφης», οι οποίοι έκαναν παρέα με τους ανθρώπους ήδη πριν από χιλιάδες χρόνια. Όπως δείχνουν τα ευρήματα κρανίων και οστών, αυτός ο «αρχέγονος τύπος σκύλου» ήταν φύλακας οικισμών της λίθινης εποχής, και κράτησε μακριά από αυτούς τρωκτικά ή άλλα παράσιτα. Στα τέλη του 19ου αιώνα μπορούσε να συναντήσει κανείς Πίντσερ σχεδόν σε κάθε αυλή. Τα τετράποδα με το προσωνύμιο “Rattler” ήταν πολύ δημοφιλή στους αγρότες, λόγω της επαγρύπνησής τους και της δεξιότητάς τους στο κυνήγι αρουραίων και ποντικιών. Ακόμη και οι δεξιοτέχνες της επιβίωσης, όπως οι αρουραίοι, δύσκολα θα μπορούσαν να γλιτώσουν από την προσεκτική φύση του χαρακτήρα του, καθώς και τα γρήγορα και επιδέξια πόδια του Πίντσερ.

Τα Πίντσερ με ίσιο και τραχύ τρίχωμα, που είναι γνωστά σήμερα ως Σνάουτσερ, ανήκαν εκείνη την εποχή ακόμη στον ίδιο τύπο φυλής, όπως τεκμηριώνει και η ιστορία της «Λέσχης Σνάουτσερ-Πίντσερ» που εξακολουθεί να υπάρχει από το 1895. Μόλις στις αρχές του 20ού αιώνα, ο ιδρυτής της λέσχης Josef Berta ξεκίνησε να διαχωρίζει Πίντσερ με τραχύ και ίσιο τρίχωμα, όσον αφορά στην εκτροφή. Η αποκλειστική εκτροφή των Μίνι Πίντσερ ξεκίνησε πολύ νωρίς σε αυτό το πλαίσιο, και έτσι το Μίνι Πίντσερ αποσχίστηκε γρήγορα από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του είδους του. Σε αντίθεση με το Γερμανικό Πίντσερ, το Μίνι Πίντσερ έγινε γρήγορα δημοφιλές ως κατοικίδιο ζώο. Ήδη κατά την περίοδο της αλλαγής του αιώνα, ήταν κατοικίδιο ζώο σε πολλά ιδιωτικά νοικοκυριά. Το γενεαλογικό βιβλίο της Λέσχης Σνάουτσερ-Πίντσερ από το έτος 1925 έχει ήδη 1.300 καταχωρημένες εγγραφές. Ιδίως οι κυρίες της υψηλής κοινωνίας συμπλήρωναν την εμφάνισή τους με τον κομψό μικρόσωμο σκύλο. Ακόμη το 1937 ο Felix Ebener περιέγραψε το δημοφιλές σκύλο, που ήταν τότε της μόδας, με τα εξής λόγια: «Χρειάζεται λίγο χώρο και λίγη προσοχή, μπορεί να είναι πολύ σεμνός και ευγενικός, και ακόμη και σε μικρές σκανταλιές είναι γοητευτικός και χαριτωμένος. Με τα καθαρά πόδια του, το κοντό, λείο τρίχωμά του, μπορείτε να τον έχετε αναμφίβολα μαζί σας πάνω στα πιο κομψά, επικαλυμμένα με ταπετσαρία έπιπλα [...].»

Ως ένας από τους πρώτους εκτροφείς, ο Josef Berta αναγνώρισε ότι η εικόνα του Μίνι Πίντσερ ως ένα απλό «σκυλάκι του σαλονιού» απείχε κατά πολύ από την πραγματική φύση αυτής της φυλής. Ο ίδιος ο Berta ήταν τόσο ενθουσιασμένος από το δικό του Μίνι Πίντσερ, το Max v. Klein-Paris, που ανέφερε: «είχα αρκετούς γενναίους σκύλους, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν αφήσει μια αξέχαστη ανάμνηση στο σπίτι μου. Όλους τους ξεπερνά ο Max, ο πιο καλός, συνετός, ευχάριστος και χρήσιμος συγκάτοικος που είχα ποτέ υπό την ιδιοκτησία μου!» Πλάθοντας το εγκώμιο του σκύλου του, ο Berta παρακίνησε και άλλους εκτροφείς σκύλων να φροντίσουν αυτή την ιδιαίτερη φυλή. Ο Berta και οι συνάδελφοί του ήταν αυτοί που τελικά έκαναν το Μίνι Πίντσερ σε αυτό που είναι σήμερα: ένας χαρακτηριστικός σκύλος με καλό χαρακτήρα, φλογερό ταμπεραμέντο, καλή υγεία και υπερήφανη ομορφιά.

Εκτροφή και Υγεία

Ως ένας από τους πιο γνωστούς εκτροφείς αυτού του υγιούς και κομψού Πίντσερ Νάνου πρέπει να αναφερθεί ο Ernst Kniß-Leipzig, ιδρυτής του εκτροφείου “vom Klein Paris” με Μίνι Πίντσερ, ο οποίος με τους σκύλους του “Champion Wichtel”, “Ulrich”, “Dirndl”, “Heinerle” και “Gretel von Klein-Paris” έχει συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των σκοπών εκτροφής.

Ένδειξη μιας αξιόπιστης εκτροφής, που αφοσιώνεται στα πρότυπα της φυλής και την υγεία των Μίνι Πίντσερ, ήταν τότε όπως και τώρα η ιδιότητα μέλους στη Λέσχη Σνάουτσερ-Πίντσερ. Η υγιής ανάπτυξη του Μίνι Πίντσερ θα έπρεπε να βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο κατά την εκτροφή. Ασθένειες, που εμφανίζονται συχνά σε νεαρούς σκύλους, είναι για τα Μίνι Πίντσερ κάθε άλλο παρά χαρακτηριστικές της φυλής. Αντιθέτως, τα Μίνι Πίντσερ θεωρούνται πολύ ζωηροί και υγιείς σκύλοι.

Από αυτή την άποψη, αυτά δεν έχουν τίποτα κοινό με το λεγόμενο «Μίνι-Πίντσερ Νάνο» ή το «Prague Rattler» που είναι υπερβολικά μικρόσωμες και ευαίσθητες φυλές και ως εκ τούτου, εξαιρετικά φιλάσθενες. Αυτοί οι μικρόσωμοι σκύλοι, που ακόμη και ως ενήλικες μερικές φορές ζυγίζουν μόνο δύο κιλά, προέρχονται ως επί το πλείστον από μαζικές εκτροφές και στη Γερμανία δεν ανήκουν στις αναγνωρισμένες από την FCI φυλές σκύλων.

Εκτός από το όνομα, τα Μίνι Πίντσερ έχουν κοινό μαζί με τα «Μίνι-Πίντσερ Νάνους» την ευαισθησία τους στο κρύο. Ειδικά τα λεπτά αυτιά διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο να πάθουν κρυοπαγήματα. Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες είναι καλύτερο να φορέσετε στο Μίνι Πίντσερ ένα παλτό για σκύλους.

Κατά την επιλογή ενός κατάλληλου εκτροφέα Μίνι Πίντσερ θα πρέπει κανείς να βεβαιωθεί οπωσδήποτε, εάν η εκτροφή γίνεται σύμφωνα με το προβλεπόμενο πρότυπο της φυλής της FCI. Για να πειστείτε για τη σοβαρότητα του εκτροφέα, θα πρέπει να μπορείτε να τον επισκεφθείτε στο σπίτι του και να γνωρίσετε τη γέννα, δηλαδή τα κουτάβια και τουλάχιστον τη μητέρα-σκυλίτσα στο περιβάλλον διαβίωσής τους. Σε μια τέτοια επίσκεψη ο εκτροφέας θα σας εξηγήσει λεπτομερώς τα χαρακτηριστικά της φυλής των κουταβιών «του», και θα σας δώσει πολλές πολύτιμες συμβουλές για την εκπαίδευση και διατροφή τους. Φυσικά, ο ίδιος θα ενημερωθεί και για τις συνθήκες διαβίωσής σας. Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για να μάθει, εάν ένα από τα Μίνι Πίντσερ του θα είναι σε καλά χέρια μαζί σας. Έναν αξιόπιστο εκτροφέα τον ενδιαφέρει να πουλήσει τα κουτάβια του σε έναν κατάλληλο ιδιοκτήτη και όχι απλώς να «ξεφορτωθεί» τα κουτάβια όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Εκπαίδευση και Συνθήκες Διαβίωσης

Όποιος ασχοληθεί με την αγορά ενός Μίνι Πίντσερ, θα πρέπει να γνωρίζει ότι αν και πρόκειται για ένα μικρόσωμο σκύλο, αυτός δεν χρειάζεται λιγότερη προσοχή και βόλτες απ’ ότι οι μεγαλύτεροι σκύλοι.

Τα Μίνι Πίντσερ είναι πολύ πιστοί σκύλοι, που χρειάζονται πολλή επαφή με τους ανθρώπους τους. Εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, οι οποίοι πρέπει να αφήνουν τους τετράποδους φίλους τους για πολλή ώρα μόνους τους, αποκλείονται ως εκ τούτου από τη λίστα των ιδανικών ιδιοκτητών ενός Μίνι Πίντσερ. Ενδείκνυνται καλύτερα για ενθουσιώδεις με τον αθλητισμό ανθρώπους, που έχουν χρόνο και θέλουν να κινούνται, κάνοντας τη συνήθη βόλτα έξω με τους τετράποδους φίλους τους. Παρά το μέγεθός τους, τα Μίνι Πίντσερ είναι εξαιρετικοί σκύλοι συντροφιάς για διάφορες δραστηριότητες αναψυχής, όπως ιππασία, πεζοπορία, ορειβασία, τρέξιμο ή ποδηλασία. Ακόμη και στα σπορ σκύλων, όπως για παράδειγμα Agility, ο γρήγορος και ευκίνητος σκύλος είναι στο στοιχείο του. Οι ιδιοκτήτες ενός Μίνι Πίντσερ δεν θα πρέπει να διαθέτουν χρόνο μόνο για την από κοινού άθληση με το σκύλο τους, αλλά και για μια συνεπή εκπαίδευση. Στις σχολές εκπαίδευσης σκύλων, τα Μίνι Πίντσερ μαθαίνουν μερικές φορές να περιορίζουν λίγο την ευέξαπτη ιδιοσυγκρασία τους και να αντιδρούν ήρεμα, παρά την έμφυτη ορμή τους για κυριαρχία. Στην ιδανική περίπτωση, μια τέτοια κοινωνικοποίηση αρχίζει ήδη σε μικρή ηλικία όντας κουτάβια. Καθώς τα κουτάβια Μίνι Πίντσερ χρειάζονται πολλή φροντίδα, θεωρούνται μάλλον ακατάλληλα για οικογένειες με μικρά παιδιά κάτω των τριών ετών, που απαιτούν εξίσου πολλή προσοχή και εκπαίδευση.

Για μια καλή εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση, ο αθλητισμός με τον τετράποδο φίλο σας είναι φυσικά απαραίτητος, επειδή οι σκύλοι, οι οποίοι αποφορτίζονται επαρκώς σε εξωτερικούς χώρους, δεν αρκούνται στο να μένουν και καμιά φορά στο σπίτι και να χαλαρώνουν. Όταν τα Μίνι Πίντσερ απασχολούνται επαρκώς σωματικά και πνευματικά, τότε αισθάνονται άνετα και στο σπίτι λόγω του μεγέθους τους. Εκτός από τις εκτενείς αθλητικές ή «εκπαιδευτικές» δραστηριότητες, η περιποίηση του σώματος των Μίνι Πίντσερ είναι αρκετά απλή. Το κοντό τρίχωμα πρέπει να βουρτσίζεται μόνο σπάνια. Προκειμένου να απομακρυνθεί η βρωμιά από έξω, αρκεί συνήθως απλά ένα υγρό πανί, με το οποίο σκουπίζεται λίγο το τρίχωμα.

Τα Μίνι Πίντσερ χρειάζονται λοιπόν στο πλευρό τους έναν άνθρωπο, ο οποίος θα ξέρει να εκτιμά το φλογερό ταμπεραμέντο τους και θα έχει τη διάθεση και το χρόνο, να αφοσιωθεί σε αυτόν «ψυχή τε και σώματι». Ως ανταπόδοση, τα Μίνι Πίντσερ φέρνουν εγγυημένα ζωντάνια και καλή διάθεση μέσα στο σπίτι. Οι ιδιοκτήτες τους μπορούν να προσβλέπουν σε έναν πιστό σκύλο συντροφιάς, ο οποίος θα έχει πάντα κέφι για παιχνίδια και δεν θα το κουνάει στην κυριολεξία ποτέ από το πλευρό σας.

Σχετικά άρθρα
Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Μαλτέζ (Maltese)

Ως έξυπνοι και ζωηροί σκύλοι συντροφιάς, τα μικρόσωμα, ολόλευκα Μαλτέζ ενθουσιάζουν πολλούς ζωόφιλους. Είναι το ιδανικό κατοικίδιο για να κάνει παρέα σε ανθρώπους, που θέλουν να έχουν τριγύρω τους ένα τετράποδο φίλο, και που τους αρέσει να φροντίζουν το απαλό τρίχωμα.
1 min

Μίνι Πίντσερ (Miniature Pinscher)

Ένα Πίντσερ σε μικρογραφία; Μην ξεγελιέστε! Το Μίνι Πίντσερ είναι ένας «πραγματικά γενναίος σκύλος». Όποιος ψάχνει ένα χαριτωμένο και ήρεμο σκυλάκι του σαλονιού, τότε το Μίνι Πίντσερ δεν είναι γι’ αυτόν. Παρά το μέγεθός του, ο ζωηρός οικογενειακός σκύλος έχει τεράστια επιθυμία για άθληση και άσκηση και έχει τους ανθρώπους του στο τρέξιμο από πολλές απόψεις.
1 min

Τζακ Ράσελ Τεριέ (Jack Russell Terrier)

Μικρόσωμοι, έξυπνοι και ζωηροί - οι σκύλοι αυτής της νεαρής φυλής έχουν καταφέρει να αποκτήσουν έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό οπαδών. Ως «Τζακ Ράσελ Τεριέ» χαρακτηρίζεται μία ανεξάρτητη φυλή με βρετανικές ρίζες, η οποία αναγνωρίστηκε επίσημα από την FCI από το έτος 2000. Το χαρακτηριστικό που διακρίνει το Τζακ Ράσελ Τεριέ (Jack Russell Terrier) από το στενό συγγενή του, το Πάρσον Ράσελ Τεριέ (Parson Russell Terrier), είναι τα κοντά πόδια.