Τζακ Ράσελ Τεριέ (Jack Russell Terrier)

Jack Russell Terrier

Jack Russell Terrier

Στο κατάστημά μας για σκύλους θα βρείτε τροφές ειδικά για Τζακ Ράσελ.

Τζακ Ράσελ Τεριέ: ένας χαρούμενος και δραστήριος σκύλος

Μικρόσωμοι, έξυπνοι και ζωηροί - οι σκύλοι αυτής της νεαρής φυλής έχουν καταφέρει να αποκτήσουν έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό οπαδών. Ως «Τζακ Ράσελ Τεριέ» χαρακτηρίζεται μία ανεξάρτητη φυλή με βρετανικές ρίζες, η οποία αναγνωρίστηκε επίσημα από την FCI από το έτος 2000. Το χαρακτηριστικό που διακρίνει το Τζακ Ράσελ Τεριέ (Jack Russell Terrier) από το στενό συγγενή του, το Πάρσον Ράσελ Τεριέ (Parson Russell Terrier), είναι τα κοντά πόδια.

Σωματική διάπλαση: μικρόσωμο και ευέλικτο

Όταν ένα Τζακ Ράσελ βγαίνει για περίπατο, του αρέσει να εξερευνά την περιοχή και να μυρίζει το έδαφος. Το ύψος του ακρώμιου αυτών των ζωηρών σκύλων είναι 25 έως 30 cm, σύμφωνα με το πρότυπο της φυλής. Το ιδανικό βάρος τους είναι μεταξύ 5 και 6 kg. Λόγω των κοντών ποδιών, οι σκύλοι είναι πιο επιμήκεις παρά ψηλοί. Η περιφέρεια του θώρακα είναι μεταξύ 40 έως 43 cm, διαστάσεις οι οποίες σχετίζονται άμεσα με τη χρήση των σκύλων της φυλής ως «γαιο-φωλεοδύτες»: ένας μεγαλύτερος θώρακας θα παρεμπόδιζε το Τεριέ να ξετρυπώνει τις φωλιές αλεπούδων κάτω από το έδαφος και να τις κυνηγά. Τα αυτιά του Τζακ Ράσελ έχουν σχήμα V και είναι διπλωμένα προς τα κάτω. Όταν ο σκύλος τρέχει τριγύρω, κάτι το οποίο του αρέσει να κάνει συχνά, η ουρά είναι όρθια, ενώ όταν ο σκύλος είναι ήρεμος, τότε η ουρά του είναι στραμμένη προς τα κάτω.

Τρίχωμα και χρώματα

Τυπικό γνώρισμα της φυλής αποτελεί ο χαρακτηριστικός χρωματικός συνδυασμός λευκού τριχώματος με σημάδια ή κηλίδες σε διάφορους χρωματικούς τόνους όπως μαύρο, καφέ και ανοιχτό καφέ. Οι κηλίδες μπορεί να είναι διάσπαρτες, όπως οι κηλίδες της αγελάδας, ή να είναι συγκεντρωμένες σε λίγα σημεία. Ορισμένα Τζακ Ράσελ έχουν μάλιστα μία ιδιαίτερα χαρακτηριστική και έντονη κηλίδα που καλύπτει όλη την επιφάνεια γύρω από το ένα μάτι. Ωστόσο, το λευκό χρώμα είναι αυτό, που θα πρέπει να επικρατεί πάντα στο τρίχωμα. Το τρίχωμα μπορεί να είναι λείο, τραχύ ή σπαστό.

Προέλευση και χρήση

Η φυλή πήρε το όνομά της από τον πρώτο εκτροφέα της: τον John (ψευδώνυμο „Jack“) Russell (1795-1883). Το 1819 ο ίδιος απέκτησε την „Trump“, μία σκυλίτσα Φοξ Τεριέ, με την οποία διέμενε στο σπίτι του στην Οξφόρδη. Η „Trump“ θεωρείται η μητέρα όλων των σημερινών Τζακ Ράσελ Τεριέ, καθώς και των Πάρσον Ράσελ Τεριέ. Παρά τις βρετανικές ρίζες της, η φυλή στην παρούσα μορφή της προέρχεται από την Αυστραλία, διότι οι σκύλοι αυτού του τύπου εκτρέφονταν κυρίως εκεί. Αυτό έγκειται και στο γεγονός ότι το Τζακ Ράσελ Τεριέ είναι ένας καθεαυτού κυνηγετικός σκύλος, του οποίου οι πρόγονοι χρησιμοποιούνταν κυρίως για το κυνήγι αλεπούδων στην Αυστραλία. Αυτό κρίθηκε απαραίτητο, διότι το 1850 Βρετανοί μετανάστες άφησαν δύο αλεπούδες στην πέμπτη ήπειρο, με σκοπό αυτές να πολλαπλασιαστούν και να γίνουν αντικείμενο κυνηγιού, μιας και τα εγχώρια Ντίγκο (Dingo) δεν ήταν ελκυστικά θηράματα για τους ανθρώπους. Ωστόσο, χωρίς φυσικούς εχθρούς οι αλεπούδες σημείωσαν εκρηκτική αύξηση και σύντομα έγινε έκκληση για τη μείωσή τους. Για το λόγο αυτό, ζητήθηκαν κυνηγετικοί σκύλοι, οι οποίοι θα είχαν μικρό μέγεθος, ώστε να χωράνε στις φωλιές των αλεπούδων και οι οποίοι θα είχαν παράλληλα μεγάλη αντοχή, ώστε να διανύουν μεγάλες αποστάσεις. Σε αντίθεση με το Πάρσον Ράσελ Τεριέ, που έχει μακριά πόδια, το πιο μικρόσωμο Τζακ Ράσελ Τεριέ με κοντά πόδια έχει σαφή πλεονέκτημα, γι’ αυτό και θεωρήθηκε η πλέον κατάλληλη φυλή για το κυνήγι αλεπούδων. Η επίσημη ιστορία των Τζακ Ράσελ Τεριέ ξεκινά μόλις το 1972 με την ίδρυση της λέσχης „Jack Russell Terrier Club of Australia“. Ακόμη και σήμερα η Αυστραλία είναι η χώρα, η οποία ασκεί τη μεγαλύτερη επιρροή στην εξέλιξη της φυλής. Οι μικρόσωμοι, δραστήριοι σκύλοι έγιναν διάσημοι και μέσω της αμερικανικής σειράς „Frasier“, στην οποία ο σκύλος Moose έπαιξε σε 192 επεισόδια και έτσι αναδείχθηκε ως ένας δημοφιλής «τετράποδος σταρ του Χόλιγουντ». Τα Τζακ Ράσελ Τεριέ εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται έως σήμερα για το κυνήγι αλεπούδων, ασβών και μαρμότων. Ωστόσο, οι εξωστρεφείς σκύλοι είναι εν τω μεταξύ ιδιαίτερα δημοφιλείς ως οικογενειακοί σκύλοι και σκύλοι συντροφιάς.

Η φύση του χαρακτήρα του: γοητευτικό «καλικαντζαράκι»

Το Τζακ Ράσελ μπορεί να φαίνεται μικρόσωμο και χαριτωμένο, αλλά μέσα του κρύβει την καρδιά ενός σκληρά εργαζόμενου κυνηγού. Αυτός ο συνδυασμός έχει δυστυχώς συχνά ως αποτέλεσμα να υποτιμούνται οι ενδεδειγμένες συνθήκες διαβίωσης των σκύλων της φυλής, καθώς και η επιθυμία τους για κίνηση. Αυτό το τετράποδο ζώο είναι ζωηρό, πολύ δραστήριο και κάθε άλλο παρά νωχελικό. Ο ζωηρός σκύλος χαρακτηρίζεται επίσης από έντονο πείσμα. Τα Τζακ Ράσελ ναι μεν αγαπούν τα παιδιά, αλλά απαιτείται αυξημένη προσοχή, ιδίως όταν συναναστρέφονται με πολύ μικρά παιδιά. Εκτός από μία συνεπή εκπαίδευση, αυτό που χρειάζεται πάνω απ’ όλα ο μικρόσωμος αυτός σκύλος είναι: άσκηση, άσκηση, άσκηση! Εάν λάβουν την απαραίτητη κοινωνικοποίηση από νεαρή ηλικία, τα Τζακ Ράσελ είναι συνήθως εξωστρεφή απέναντι σε άλλους σκύλους, ενώ όταν συναναστρέφονται με άλλα μικρόσωμα ζώα και γάτες, ιδίως εκτός της οικογένειάς «τους», υπερνικά το κυνηγετικό ένστικτο που διαθέτουν. Ένα ισορροπημένο Τζακ Ράσελ Τεριέ δίνει μεγάλη χαρά στους ανθρώπους του: είναι φιλικό, εξωστρεφές, ατρόμητο και εργατικό.

Υγεία: η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία

Σε γενικές γραμμές το Τζακ Ράσελ είναι ένας ανθεκτικός, ανέμελος σκύλος, ο οποίος μπορεί να φτάσει μέχρι την ηλικία των 15 ετών, εφόσον λαμβάνει μία καλή φροντίδα. Εντούτοις υπάρχουν ορισμένες ασθένειες, στις οποίες οι σκύλοι της φυλής είναι επιρρεπείς. Εάν αποκτήσετε ωστόσο το Τζακ Ράσελ σας από έναν υπεύθυνο εκτροφέα, ο κίνδυνος εμφάνισης κάποιας ασθένειας ελαχιστοποιείται. Όπως και πολλές άλλες φυλές Τεριέ, έτσι και το Τζακ Ράσελ έχει τάση για αταξία και μυελοπάθεια. Τα συμπτώματα αυτών των νευρολογικών παθήσεων μπορεί να είναι κινητικές διαταραχές, καθώς και τρέμουλο των μυών. Τα Τζακ Ράσελ αντιμετωπίζουν επίσης αλλεργικές παθήσεις του δέρματος (ατοπία). Στην περίπτωση ενός εξαρθρήματος της επιγονατίδας (patellar luxation), η επιγονατίδα μετατοπίζεται και ο σκύλος περπατά τις περισσότερες φορές, στηριζόμενος μόνο στα τρία πόδια. Και τότε, μόνο μία χειρουργική επέμβαση μπορεί να δώσει τέλος στις ενοχλήσεις του αγαπημένου σας σκύλου. Η επαρκής άσκηση και μία προσαρμοσμένη διατροφή είναι λοιπόν ιδιαίτερης σημασίας, ώστε ο σκύλος να διατηρεί το σωματικό βάρος του σε χαμηλά επίπεδα, διαφορετικά αυτοί οι μικρόσωμοι, υπερκινητικοί σκύλοι έχουν τάσεις παχυσαρκίας.

Ταιριάζει σε μένα ένα Τζακ Ράσελ;

Σας αρέσει να είστε δραστήριοι και έξω από το σπίτι; Τότε το Τζακ Ράσελ είναι ο κατάλληλος σύντροφος για εσάς! Ένας καλά εκπαιδευμένος σκύλος αυτής της ζωηρής φυλής ενδείκνυται επίσης εξαιρετικά ως οικογενειακός σκύλος: το μικρόσωμο μέλος της οικογένειας λατρεύει να συμμετέχει σε όλες τις δραστηριότητες είτε πρόκειται για μακρινούς περιπάτους και τζόκινγκ είτε για παιχνίδια με παιδιά. Όποιος προτιμά να πηγαίνει πιο κοντινούς περιπάτους, τότε θα ήταν πιο συνετό να επιλέξει μία πιο ήρεμη φυλή σκύλων, διότι τα Τζακ Ράσελ θα πρέπει να είναι σωματικά πλήρως απασχολημένα. Έχετε ήδη άλλα κατοικίδια ζώα; Τα Τεριέ μπορεί να γίνουν φίλοι με γάτες, εάν από κουτάβια συμβιώνουν στο ίδιο σπίτι με αυτές. Στην ουσία όμως απαιτείται πάντα προσοχή, όταν οι παθιασμένοι κυνηγοί συμβιώνουν κάτω από την ίδια στέγη με το εν δυνάμει «θήραμά» τους. Για αρχάριους ιδιοκτήτες σκύλων, το Τζακ Ράσελ ενδείκνυται μόνο, εάν αυτοί έχουν προηγουμένως ασχοληθεί ενδελεχώς με τη φυλή, τις ανάγκες της και ιδίως την απαιτούμενη εκπαίδευση. Μία καλή πηγή πληροφοριών είναι οι ενώσεις εκτροφέων, οι εκτροφείς της περιοχής και φυσικά άλλοι ζωόφιλοι με εμπειρία σε σκύλους Τζακ Ράσελ.

Πριν από τον ερχομό του νέου σκύλου

Δεδομένου ότι τα Τζακ Ράσελ Τεριέ έχουν ένα προσδόκιμο ζωής έως και 15 χρόνια, θα πρέπει εκ των προτέρων να εξετάσετε προσεκτικά και συνετά την απόφαση απόκτησης ενός τέτοιου σκύλου. Κάντε από πριν ένα πλάνο, ποιος θα μπορούσε να αναλάβει τη φροντίδα του σκύλου σας, σε περίπτωση ασθένειας ή διακοπών σας. Εάν έχετε ήδη παιδιά, τότε θα πρέπει να προετοιμάσετε την οικογένειά σας για τις αλλαγές που θα επέλθουν με τον ερχομό του σκύλου. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι έχετε θέσει σαφείς κανόνες πριν από τον ερχομό του και καθοδηγήστε τα παιδιά να συμπεριφέρονται υπεύθυνα προς το νέο μέλος της οικογένειας. Εάν τα παιδιά σας φερθούν με σεβασμό στο νέο σκύλο, τότε συνήθως τίποτε δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην ανάπτυξη μιας μακράς φιλίας: τα παιδιά και οι σκύλοι μπορεί να γίνουν μία αχτύπητη ομάδα! Μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας να κάνει διακοπές με το κατοικίδιό σας; Στις μέρες μας υπάρχουν εν τω μεταξύ πολλά ξενοδοχεία, που θα δεχόταν να σας φιλοξενήσουν μαζί με το κατοικίδιο ζώο σας! Μία άλλη παράμετρος που θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας είναι τα έξοδα που προκύπτουν με την απόκτηση ενός σκύλου. Στο κόστος του βασικού εξοπλισμού - οδηγοί και περιλαίμια, καλαθάκια, χτένες και βούρτσες, ψαλιδάκι νυχιών, κουβέρτες, καλάθια μεταφοράς για το αυτοκίνητο κλπ. - έρχονται να προστεθούν τα τακτικά έξοδα για την ενδεδειγμένη διατροφή του ζώου, καθώς και για επισκέψεις στον κτηνίατρο. Τα κτηνιατρικά έξοδα ενδέχεται φυσικά ανά χρονικές περιόδους να είναι υψηλότερα σε περίπτωση απρόβλεπτων ασθενειών του αγαπημένου σκύλου σας. Βεβαιωθείτε επίσης ότι κανένα μέλος της οικογένειας δεν είναι αλλεργικό σε σκύλους, και εφόσον χρειάζεται, σιγουρευτείτε ότι ο εκμισθωτής επιτρέπει τη διαμονή σκύλου στο σπίτι. Φυσικά, θα πρέπει επίσης να αξιολογήσετε με ρεαλιστικό τρόπο, κατά πόσο μπορείτε τελικά να ανταποκριθείτε στις ανάγκες της φυλής - κάθε μέρα επί σειρά ετών.

Φροντίδα: επιθυμητή η εβδομαδιαία περιποίηση του τριχώματος

Το τρίχωμα του σκύλου αποτελείται από έναν εξωτερικό μανδύα και υπομανδύα, και απαιτεί τακτική περιποίηση. Η περιποίηση του τριχώματος θεωρείται πιο εύκολη υπόθεση σε σκύλους με λείο και σπαστό τύπο τριχώματος, στους οποίους ένα βούρτσισμα αρκεί. Σε αντίθεση με αυτούς, οι σκύλοι με τραχύ τρίχωμα χρειάζονται περισσότερο καλλωπισμό, προκειμένου το τρίχωμά τους να διατηρείται καθαρό και υγιές. Όσο πιο συχνά χτενίζετε ή βουρτσίζετε το τρίχωμα του σκύλου σας, τόσο λιγότερες τρίχες θα καταλήγουν στο πάτωμα του σπιτιού σας. Εκτός από το εβδομαδιαίο χτένισμα του τριχώματός του, ένα σκληρότριχο Τζακ Ράσελ Τεριέ χρειάζεται τακτικό κούρεμα - κατά προτίμηση από έναν επαγγελματία, ο οποίος εάν χρειαστεί, θα μπορεί να σας καθοδηγήσει και να σας προσφέρει πολύτιμες συμβουλές σχετικά με την περιποίηση και τον καλλωπισμό του σκύλου. Επιπλέον, με την περιποίηση οι νεκρές τρίχες του εξωτερικού μανδύα αφαιρούνται, ώστε το τρίχωμα να μπορεί να ανανεωθεί. Καλό θα ήταν να ελέγχετε καθημερινά με μία γρήγορη ματιά τα αυτιά, τα μάτια και τα νύχια του ζώου, ώστε να μπορείτε να δράσετε άμεσα σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποια αλλαγή, για παράδειγμα λόγω προσβολής από ακάρεα.

Εκπαίδευση: με αγάπη και συνέπεια

Η εκπαίδευση θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται με αγάπη και συνέπεια. Επιπλέον, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το έντονο ένστικτο του ζωηρού Τζακ Ράσελ Τεριέ για κυνήγι. Το «όχι» θα πρέπει να σημαίνει πραγματικά πάντα «όχι» - ο έξυπνος σκύλος χρησιμοποιεί την ασυνεπή εκπαίδευση προς όφελός του, ώστε να έχει αυτός τον έλεγχο στη σχέση μεταξύ ανθρώπου-ζώου. Τα κουτάβια εξοικειώνονται ευκολότερα με άλλα ζώα - όταν οι σκύλοι ενηλικιώνονται, τότε κάνουν πολύ δύσκολα παρέα με το εν δυνάμει «θήραμά» τους, όπως είναι π.χ. οι γάτες. Όπως οι ενήλικες σκύλοι, έτσι και τα κουτάβια χρειάζονται μία άμεση αντίδραση, προκειμένου να μάθουν να ξεχωρίζουν την επιθυμητή από την ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Σε αυτή την περίπτωση η συνέπεια είναι το Α και το Ω. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διευκρινίσετε με όλα τα μέλη της οικογένειας, ήδη από την ηλικία που ο σκύλος είναι κουτάβι, ποια θεωρείται ανεπιθύμητη συμπεριφορά: εάν για παράδειγμα ο σκύλος επιτρέπεται να κοιμάται στο κρεβάτι, όταν είναι κουτάβι, θα το απαιτεί πάντα. Εάν το αξιαγάπητο γάβγισμα του νεαρού σκύλου προσελκύει την προσοχή σας και ανταποκρίνεστε κάθε φορά σε αυτό, τότε ο σκύλος μπορεί να γίνει μεγαλώνοντας ένας μικρόσωμος «φωνακλάς».

Συνιστάται ιδιαίτερα να πάτε το Τζακ Ράσελ σας σε μία σχολή εκπαίδευσης κουταβιών ή σκύλων. Εκεί το νέο μέλος της οικογένειάς σας όχι μόνο θα γνωρίσει σκύλους άλλων φυλών και συνεπώς θα μάθει να είναι ήρεμο κατά τη συναναστροφή του με άλλα τετράποδα, αλλά και θα εξασκεί τις βασικές εντολές όπως «κάτσε» ή «μείνε», καθώς και «έλα», γεγονός που θα διευκολύνει την καθημερινότητά σας. Παράλληλα η κοινή εκμάθηση θα ενισχύσει το δέσιμο του σκύλου μαζί σας. Πριν από τον ερχομό του νέου σκύλου στο σπίτι σας καλό θα ήταν να αναζητήσετε μία αρμόδια σχολή εκπαίδευσης σκύλων, όπου ο εκπαιδευτής θα απαντήσει με σαφήνεια όλα τα ερωτήματά σας, και όπου πιστεύετε ότι το παιχνίδι και η μάθηση θα γίνονται με απόλυτα ελεγχόμενο τρόπο.

Απασχόληση για δραστήριους σκύλους

Οι μικρόσωμοι, δραστήριοι σκύλοι λατρεύουν τη δράση! Ελλείψει αυτής, οι σκύλοι εμφανίζουν συχνά προβλήματα συμπεριφοράς ή παχαίνουν υπερβολικά. Προκειμένου ο σκύλος σας να είναι πλήρως απασχολημένος, θα πρέπει να πηγαίνετε μαζί του μακρινούς περιπάτους, χαρίζοντάς του επαρκή χρόνο και χώρο, προκειμένου να εξερευνά και να μυρίζει την τριγύρω περιοχή. Επιπλέον, συνιστώνται είδη άθλησης, όπως Agility ή Dog Dancing, διότι μόνο με αυτό τον τρόπο ο σκύλος μπορεί να χρησιμοποιήσει και την ευφυΐα του. Ακόμη και όταν κάνετε τζόκινγκ, το Τζακ Ράσελ θα σας συνοδεύει ευχαρίστως! Λόγω της καλής όσφρησής τους, οι σκύλοι αυτής της φυλής λατρεύουν τα παιχνίδια που σχετίζονται με την όσφρηση, π.χ. παιχνίδια εύρεσης κρυμμένων αντικειμένων ή λιχουδιών. Μέσα σε όλη την ενέργεια που διακατέχει τα Τζακ Ράσελ είναι σημαντικό να μπορείτε να μεταδίδετε στο σκύλο σας και ηρεμία. Δεν χρειάζεται να λέτε όχι σε παιχνίδια π.χ. με μπάλα, αρκεί να ελέγχετε εσείς το παιχνίδι. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ναι μεν μπορείτε να παίζετε με μπάλα, αλλά ο σκύλος θα πρέπει για παράδειγμα να πιάνει την μπάλα μόνο κατόπιν εντολής σας. Το ελεγχόμενο παιχνίδι φροντίζει, ώστε ο σκύλος σας να είναι σε κίνηση, αλλά όχι σε υπερβολική διέγερση κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Η πνευματική εργασία κρατά πλήρως απασχολημένο το μυαλό του σκύλου, και ενισχύει το δέσιμο μεταξύ ανθρώπου και ζώου. Φυσικά, μπορείτε να μάθετε μαζί με το σκύλο σας πολλά κόλπα - ακόμη και η εκπαίδευση με κλίκερ είναι συχνά πολύ διασκεδαστική για το σκύλο σας! Ένα επαρκώς απασχολημένο και καλά εκπαιδευμένο Τζακ Ράσελ αποτελεί το ιδανικό κατοικίδιο ζώο για να σας συντροφεύει σε όλες τις περιστάσεις της ζωής σας.

Έτσι θα βρείτε το σκύλο συντροφιάς σας

Όποιος αναζητά ένα Τζακ Ράσελ Τεριέ, θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην εύρεση ενός αξιόπιστου εκτροφέα. Δεδομένου ότι η φυλή είναι πολύ δημοφιλής, υπάρχουν δυστυχώς πολλοί αναξιόπιστοι εκτροφείς, οι οποίοι αποβλέπουν κυρίως στο μέγιστο δυνατό κέρδος. Συχνά το τίμημα γι’ αυτό είναι αφενός ότι αναπαράγονται σκύλοι που αποκλίνουν από το πρότυπο της φυλής, και αφετέρου ότι οι εκτροφείς αμελούν την υγεία των κουταβιών και των γονέων-ζώων. Αντιθέτως, οι αξιόπιστοι εκτροφείς δίνουν μεγάλη σημασία στην αναπαραγωγή ζώων, τα οποία θα τηρούν το χαρακτηριστικό πρότυπο της φυλής, όσον αφορά στην εξωτερική εμφάνιση και το χαρακτήρα. Οι αναξιόπιστοι εκτροφείς εκτρέφουν συχνά ζώα, χωρίς να τηρούν τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης, και χωρίς να προσφέρουν τις ενδεδειγμένες δυνατότητες για απασχόληση και κίνηση. Οι μητέρες-σκυλίτσες δεν έχουν σχεδόν καθόλου τη δυνατότητα να ξεκουράζονται μετά από μία γέννα, αλλά πρέπει να ζευγαρώνουν ξανά το συντομότερο δυνατόν. Επιπλέον, τα νεαρά ζώα αποχωρίζονται συχνά πολύ νωρίς τη μητέρα τους, γεγονός που όχι μόνο εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του ζώου, αλλά έχει και αρνητικό αντίκτυπο στη μετέπειτα κοινωνική συμπεριφορά του κουταβιού. Οι αξιόπιστοι εκτροφείς είναι μέλη ενός συλλόγου ή μίας λέσχης σκύλων, και υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τις κατευθυντήριες γραμμές αυτών για το καλό του ζώου και της φυλής.

Ένας εκτροφέας, ο οποίος νοιάζεται για την ευεξία των σκύλων του, σας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσετε τα κουτάβια μαζί με τους γονείς και τα αδέλφια τους. Θα χαρεί να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματά σας σχετικά με την πρόληψη της υγείας ή τη διατροφή των εκτρεφόμενων ζώων και δεν έχει απλά και μόνο το ρόλο του πωλητή, αλλά είναι και το άτομο επικοινωνίας, με το οποίο μπορείτε να έρθετε σε επαφή για όλα τα θέματα που αφορούν το νέο σας σκύλο. Επιπλέον, οι αξιόπιστοι εκτροφείς θέτουν οι ίδιοι με τη σειρά τους ερωτήματα σχετικά με το μελλοντικό περιβάλλον του σκύλου, τις συνθήκες διαβίωσής σας, καθώς και τις δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο σας, διότι καθήκον ενός υπεύθυνου εκτροφέα θα πρέπει να είναι φυσικά μεταξύ άλλων και η αναζήτηση ενός όσο το δυνατόν καλύτερου νέου σπιτικού για τα κουταβάκια του. Οι εθνικοί όμιλοι της εκάστοτε φυλής καθαρόαιμων σκύλων θα σας βοηθήσουν να βρείτε αξιόπιστους εκτροφείς στην περιοχή σας.

Αν δεν αποκτήσετε ένα κουτάβι, μπορείτε να απευθυνθείτε σε ενώσεις προστασίας σκύλων της φυλής Τζακ Ράσελ Τεριέ, οι οποίες μεσολαβούν, ώστε να μεταφερθούν σε καλά χέρια μεγαλύτερης ηλικίας ζώα, ακόμη και ημίαιμα μερικές φορές. Που και που μπορείτε να βρείτε καθαρόαιμους σκύλους Τζακ Ράσελ ακόμη και σε καταφύγια προστασίας ζώων. Αυτοί οι σκύλοι μπορεί να έχουν ορισμένες ιδιορρυθμίες στο χαρακτήρα τους, ανάλογα με το τι έχουν βιώσει στο παρελθόν, αλλά συνήθως χαίρονται για ένα νέο σπιτικό - κατά κανόνα οι υπεύθυνοι του κέντρου προστασίας των ζώων θα συζητήσουν μαζί σας και θα σας δώσουν πολύτιμες συμβουλές, ώστε να διαπιστώσουν, εάν σας ταιριάζει ένας σκύλος αυτής της φυλής.

Να έχετε μία υπέροχη ζωή παρέα με το Τζακ Ράσελ Τεριέ σας! Μαζί του θα ζήσετε στιγμές γεμάτες περιπέτεια και δράση!

Σχετικά άρθρα
Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Μαλτέζ (Maltese)

Ως έξυπνοι και ζωηροί σκύλοι συντροφιάς, τα μικρόσωμα, ολόλευκα Μαλτέζ ενθουσιάζουν πολλούς ζωόφιλους. Είναι το ιδανικό κατοικίδιο για να κάνει παρέα σε ανθρώπους, που θέλουν να έχουν τριγύρω τους ένα τετράποδο φίλο, και που τους αρέσει να φροντίζουν το απαλό τρίχωμα.
1 min

Μίνι Πίντσερ (Miniature Pinscher)

Ένα Πίντσερ σε μικρογραφία; Μην ξεγελιέστε! Το Μίνι Πίντσερ είναι ένας «πραγματικά γενναίος σκύλος». Όποιος ψάχνει ένα χαριτωμένο και ήρεμο σκυλάκι του σαλονιού, τότε το Μίνι Πίντσερ δεν είναι γι’ αυτόν. Παρά το μέγεθός του, ο ζωηρός οικογενειακός σκύλος έχει τεράστια επιθυμία για άθληση και άσκηση και έχει τους ανθρώπους του στο τρέξιμο από πολλές απόψεις.
1 min

Τζακ Ράσελ Τεριέ (Jack Russell Terrier)

Μικρόσωμοι, έξυπνοι και ζωηροί - οι σκύλοι αυτής της νεαρής φυλής έχουν καταφέρει να αποκτήσουν έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό οπαδών. Ως «Τζακ Ράσελ Τεριέ» χαρακτηρίζεται μία ανεξάρτητη φυλή με βρετανικές ρίζες, η οποία αναγνωρίστηκε επίσημα από την FCI από το έτος 2000. Το χαρακτηριστικό που διακρίνει το Τζακ Ράσελ Τεριέ (Jack Russell Terrier) από το στενό συγγενή του, το Πάρσον Ράσελ Τεριέ (Parson Russell Terrier), είναι τα κοντά πόδια.