Αλωπεκίς

Αλωπεκίς

Η Αλωπεκίς είναι δημοφιλής φυλή στην Ελλάδα, αλλά ελάχιστα γνωστή στο εξωτερικό.

Η Αλωπεκίς είναι ένα εξαιρετικά γοητευτικό σκυλί που κυκλοφορεί σε πολλές διαφορετικές εκδοχές. Σε αυτό το άρθρο συνοψίζονται τα χαρακτηριστικά της ισορροπημένης και φιλικής αυτής φυλής, που χαίρει ευρείας δημοφιλίας κατά βάση στην πατρίδα μας την Ελλάδα.

Εμφάνιση: Μικρόσωμος σκύλος με ποικιλία τριχώματος

Καμία από τις επίσημες ενώσεις δεν αναγνωρίζει σήμερα τις Αλωπεκίδες ως ξεχωριστή φυλή. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει πρότυπο και η εμφάνιση αυτών των σκύλων μπορεί να διαφέρει σε μεγάλο βαθμό. Αλωπεκίς σημαίνει “μικρή αλεπού” ή “αλεποειδής” και από εκεί πήρε το όνομά της η φυλή, μιας και τα περισσότερα σκυλιά έχουν αλεπουδίσια όψη.

Οι σκύλοι αυτοί έχουν ομοιόμορφη σωματική διάπλαση και φτάνουν σε ύψος 20 έως 30 εκατοστά. Κατά μέσο όρο, οι Αλωπεκίδες ζυγίζουν έως επτάμισι κιλά.

Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα των τύπων τριχώματος: ορισμένες Αλωπεκίδες έχουν κοντό και τραχύ τρίχωμα, άλλες έχουν τρίχωμα μεσαίου μήκους. Σπανιότερες είναι εκείνες με ημιμακρύ, ελαφρώς κυματιστό και μαλακότερο τρίχωμα. Αυτό που είναι κοινό στη φυλή είναι ότι έχουν υποτρίχωμα. Συναντώνται σε πολλές και διάφορες παραλλαγές στο χρώμα. Ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι οι Αλωπεκίδες σε λευκό, καφέ ή μαύρο χρώμα, καθώς και οι συνδυασμοί αυτών των χρωμάτων.

Χαρακτήρας: Κοινωνικό, υπάκουο και πολύ ήρεμο σκυλί

Όσον αφορά τον χαρακτήρα τους, οι Αλωπεκίδες διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με το πώς μεγαλώνουν. Συνήθως είναι πολύ κοινωνικά, υπάκουα και γεμάτα αυτοπεποίθηση τετράποδα που δεν ενοχλούνται εύκολα.

Η φυλή αυτή είναι ιδανική για οικογένειες. Τα πηγαίνει καλά με τα παιδιά, αρκεί αυτά να έχουν μάθει να φέρονται με σεβασμό στην αλληλεπίδραση με τα κατοικίδια ζώα.

Κυνηγετικό ένστικτο και γάβγισμα

Όταν περιφέρονται έξω, συχνά θα τα δείτε να κυνηγάνε τα μικρότερα τετράποδα που βρίσκουν στο δρόμο τους: αν εντοπίσουν ή μυριστούν έναν σκίουρο, έναν λαγό ή πένα οντίκι, πολύ πιθανό να μην υπακούσουν στις εντολές καλέσματός σας. Γι’ αυτό και απαιτείται συνεπής εκπαίδευση.

Αυτό ισχύει και για το γάβγισμά τους: Δεδομένου ότι οι Αλωπεκίδες λειτουργούν ως σκυλιά-φύλακες, μπορεί γρήγορα το γάβγισμά τους να γίνει ανεξέλεγκτο. Είναι σημαντικό να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα όσο είναι ακόμα νωρίς.

Ειδικά αν υιοθετήσετε έναν ενήλικο σκύλο από καταφύγιο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε εκ των προτέρων με έναν εκπαιδευτή σκύλων, ώστε να σας προσφέρει επαγγελματική υποστήριξη για να ξεπεράσετε τις όποιες δυσκολίες μαζί με τον σκύλο.

Αυτά τα μικρά και πανέξυπνα σκυλάκια ταιριάζουν σε πολλούς λάτρεις σκύλων, είτε σε εργένηδες είτε και σε οικογένειες και μπορούν να ζήσουν τόσο στην εξοχή όσο και στην πόλη. Φυσικά, αν δεν έχει γίνει σωστά η κοινωνικοποίησή του τετράποδου φίλου σας, πιθανόν να υπάρχουν αρκετά εμπόδια στην ανατροφή του.

Οι Αλωπεκίδες από καταφύγια χρειάζονται συχνά πολλή εκπαίδευση

Αν πάρετε μια ενήλικη Αλωπεκίς από φιλοζωική ή καταφύγιο, έχετε υπόψη σας ότι δεν έχει συνηθίσει στην “κλασική” καθημερινή ζωή. Είναι πολύ πιθανό να πρέπει πρώτα να της διδάξετε κάποια πράγματα.

Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, να περπατάει με λουρί, να μένει μόνη της, να μεταφέρεται με αυτοκίνητο ή να μάθει εντολές για μέσα στο σπίτι. Με έναν ενήλικο σκύλο, αυτό μπορεί να απαιτεί πολλή υπομονή. Ορισμένες Αλωπεκίδες είναι κατάλληλες για αρχάριους, ενώ άλλες χρειάζονται έμπειρα χέρια.

Πόσο καλά τα πάει η Αλωπεκίς με τα άλλα ζώα;

Κατά βάση, οι Αλωπεκίδες θέλουν να περνούν πολύ χρόνο στην ύπαιθρο. Ακόμα και αν μένουν μέσα στην πόλη, θα πρέπει να περνάτε τουλάχιστον δύο ώρες την ημέρα σε εξωτερικό χώρο μαζί τους. Οι ομοειδείς τους ή οι γάτες δεν αποτελούν συνήθως πρόβλημα, ειδικά αν τα έχετε φέρει σε επαφή όταν είναι ακόμα κουτάβια.

Οι Αλωπεκίδες θεωρούνται καθαρά σκυλιά. Στις περισσότερες αρέσει να περιποιούνται τον εαυτό τους και να αποφεύγουν τα λασπόλουτρα. Ειδικότερα, οι τετράποδοι φίλοι με μεσαίου μήκους τρίχωμα χρειάζονται τακτική περιποίηση, η οποία, ωστόσο, δεν έχει σημαντικές δυσκολίες.

Συνηθίστε το νεαρό σκυλί στο βούρτσισμα με παιχνιδιάρικο τρόπο. Κατά την περίοδο της αλλαγής τριχώματος που συμβαίνει δύο φορές το χρόνο, καλό είναι να βουρτσίζετε το σκυλί κάθε δεύτερη μέρα. Έτσι, δεν θα βρίσκετε τρίχες παντού μέσα στο σπίτι.

Έχετε επίσης πάντα εύκαιρη μια τσιμπίδα για τσιμπούρια και ένα ψαλίδι νυχιών, για να τα χρησιμοποιήσετε αν χρειαστεί.

Κάθε σκύλος έχει τις δικές του ξεχωριστές προτιμήσεις. Με τις Αλωπεκίδες, αυτές ποικίλλουν ακόμη περισσότερο από ό,τι σε άλλες  φυλές. Τους αρέσει να μαθαίνουν κόλπα ή να κάνουν εκπαίδευση agility για μικρούς σκύλους.  Παιχνίδια αναζήτησης, κυνήγι ή dog dancing – δοκιμάστε και βρείτε αυτό που εσείς και ο τετράποδος σύντροφός σας απολαμβάνετε περισσότερο μαζί.

Παρεμπιπτόντως, οι ενήλιεκες Αλωπεκίδες είναι δεινοί δρομείς. Μετά από επαρκή εκπαίδευση, θα χαρούν να σαν συνοδεύσουν στο τζόκινγκ.

Αν ψάχνετε για Αλωπεκίς, απευθυνθείτε καλύτερα σε φιλοζωικές ή καταφύγια ζώων. Εάν βρίσκεστε στο εξωτερικό, υπάρχουν πολλοί επίσημοι σύλλογοι που μεταφέρουν σκύλους από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι, έχετε πολλές πιθανότητες να πάρετε ένα από τα αυθεντικά τετράποδα.

Κατά κανόνα, μια Αλωπεκίς δεν έχει ούτε γενεαλογικό δέντρο ούτε οποιαδήποτε άλλη απόδειξη ότι είναι “γνήσια” Αλωπεκίς. Αλλά αυτό δεν έχει σημασία για αυτά τα πρωτόγονα σκυλιά, τα οποία δεν έχουν αναγνωριστεί – ακόμη – από καμία ένωση. Τα σκυλιά που προέρχονται από σωστή εκτροφή έχουν μικροτσίπ και διαβατήριο κατοικίδιων ζώων της ΕΕ, καθώς και έχουν κάνει εμβόλιο κατά της λύσσας.

Τι γίνεται στην περίπτωση που ψάχνετε κουτάβι από εκτροφέα;

Σε περίπτωση που επιλέξετε να πάρετε κουτάβι από εκτροφέα που προσφέρει Αλωπεκίδες μη διστάσετε να του κάνετε ερωτήσεις: Ποιοι είναι οι στόχοι εκτροφής του; Από πού προέρχονται οι γονείς του ζώου και τι το διακρίνει ως Αλωπεκίς; Δεδομένου ότι δεν υπάρχει έλεγχος από κάποιο σύλλογο και δεν υπάρχουν επίσημα πρότυπα φυλής, ο καθένας μπορεί να προσφέρει μια “Αλωπεκίς”.

Αν θέλετε να είστε σίγουροι για αυτό που παίρνετε, επιλέξτε μια παρόμοια φυλή που είναι αναγνωρισμένη από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και συνοδεύεται από πιστοποιητικό γενεαλογίας.

Παρόμοιες φυλές με την Αλωπεκίδα είναι, για παράδειγμα, το Νορβηγικό Λούντεχουντ ή οι μικρότερες παραλλαγές Σπιτς, αλλά με περισσότερο τρίχωμα. Το Σίμπα Ίνου μοιάζει επίσης με “αλεπού”, αλλά είναι πιο μεγαλόσωμο και πιο δύσκολο να εκπαιδευτεί.

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές Αλωπεκίδες που ζουν στο δρόμο και πάσχουν από μεσογειακές ασθένειες. Οι αξιόπιστες φιλοζωικές κρατάνε μόνο σκύλους που έχουν ελεγχθεί πρώτα για αυτές τις ασθένειες, ορισμένες από τις οποίες βέβαια μπορούν να ανιχνευθούν στο αίμα εβδομάδες μετά τη μόλυνση.

Μην παραλείψετε να κάνετε τα απαραίτητα εμβόλια και αποπαρασίτωση εάν χρειαστεί. Κατά τα άλλα, παρά τη μικρή γονιδιακή τους δεξαμενή, αυτά τα πρωτόγονα σκυλιά είναι πολύ ανθεκτικά και ελάχιστα επιρρεπή σε συγκεκριμένες ασθένειες.

Μια Αλωπεκίς μπορεί να ζήσει μέχρι τα 15 χρόνια σίγουρα αν έχει διατηρηθεί καλά στην υγεία της. Εκτός από την επαρκή άσκηση και τις τακτικές εξετάσεις στον κτηνίατρο, η ισορροπημένη διατροφή αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες για μια υγιή ζωή του σκύλου.

Συμβουλές για τη σωστή διατροφή των Αλωπεκίδων

Φροντίστε να παρέχετε τροφή υψηλής ποιότητας στον τετράποδο φίλο σας με υψηλή περιεκτικότητα σε κρέας. Το κρέας θα πρέπει ιδανικά να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των συστατικών. Ορισμένα σκυλιά έχουν προβλήματα να συνηθίσουν μια νέα τροφή. Ακόμα και τα σκυλιά που ζούσαν προηγουμένως στο δρόμο και συνήθως έχουν πολύ γερό στομάχι, μπορεί να αντιδράσουν σε νέα τροφή με διάρροια ή εμετό.

Επομένως, καλό είναι να κάνετε τη μετάβαση από τη μία τροφή στην άλλη σταδιακά, αν θέλετε να συνηθίσει ο τετράποδος φίλος σας σε μια νέα τροφή. Εάν υιοθετήσετε μια ενήλικη Αλωπεκίς, αφήστε την πρώτα να επεξεργαστεί ένα μεγάλο μέρος των γευμάτων της από μόνη της.

Πήλινα αγγεία με εικόνες σκύλων ηλικίας άνω των 5.000 ετών αποδεικνύουν ότι οι ρίζες της Αλωπεκίδας χρονολογούνται πίσω στην ελληνική αρχαιότητα. Μάλιστα είχε κάνει αναφορά για τη φυλή και ο Αριστοτέλης.

Με βάση τα ευρήματα οστών, ορισμένοι κυνολόγοι υποθέτουν ότι το ελληνικό τετράποδο είναι ο πρόγονος των φυλών Σπιτς. Ακόμη και αν αυτό δεν αποδειχθεί, οι Αλωπεκίδες ανήκουν σίγουρα στην κατηγορία των πρωτόγονων σκύλων.

Αρχικά δεν υπήρχε σκοπός εκτροφής της φυλής από τον άνθρωπο

Σε παλαιότερες εποχές, οι μικρόσωμοι σκύλοι δεν ήταν αποτέλεσμα στοχευμένης εκτροφής από τον άνθρωπο, αλλά περισσότερο προέκυπταν λόγω της απομονωμένη θέσης του νησιού που οδήγησε στην αυθόρμητη ανάπτυξη μικρών τετράποδων, τα οποία συχνά ζευγαρώνονταν μεταξύ τους. Στην αρχαιότητα, υπήρχε πιθανώς ακόμη και μια άτριχη παραλλαγή της φυλής, που είχε και το παραπλανητικό όνομα “τουρκικός άτριχος σκύλος”.

Μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες, οι Αλωπεκίδες εμφανίζονταν συχνά στις πόλεις και στις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας. Ήταν δεινοί κυνηγοί ποντικιών και αρουραίων, προστάτευαν τα πουλερικά από τις αλεπούδες ή βοηθούσαν τους ανθρώπους ως σκύλοι φύλακες.

Ωστόσο, στις δεκαετίες του 1970 και 1980, όλο και περισσότερες άλλες φυλές σκύλων από την Ευρώπη ήρθαν στην Ελλάδα και σταδιακά εκτόπισαν τις Αλωπεκίδες.

Η Αλωπεκίς σήμερα: Απειλείται η ύπαρξή της

Η αυθεντική Αλωπεκίς έχει μια μικρή αλλά θερμόαιμη κοινότητα οπαδών, που καταβάλλουν προσπάθειες για να αναγνωριστεί η φυλή ως ξεχωριστή από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδας.

Πλέον υπάρχουν Αλωπεκίδες που ζουν μια ζωή ως αδέσποτα σε ορισμένες ελληνικές περιοχές με την ύπαρξή τους να απειλείται υπό εξαφάνιση: τα σκυλιά γεννούν λίγα κουτάβια ανά γέννα, πολλά από τα οποία πεθαίνουν στον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Οι τυπικές μεσογειακές ασθένειες, όπως η λεϊσμανίαση, αποτελούν μείζον πρόβλημα.

Επιπλέον, πολλά σκυλιά έχουν στειρωθεί σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων στους ελληνικούς δρόμους.

Αλωπεκίς
Το Κοκόνι (στη φωτογραφία) μοιάζει πολύ με την Αλωπεκίδα. Κάποιοι μάλιστα θεωρούν την Αλωπεκίδα την κοντότριχη παραλλαγή του Κοκονιού.

Ορισμένοι λάτρεις των σκύλων αναφέρουν τις Αλωπεκίδες ως την κοντότριχη παραλλαγή της φυλής Κοκόνι. Το Κοκόνι είναι μια παρόμοια φυλή που αναγνωρίζεται από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδας, αλλά όχι από την FCI ή άλλους φορείς. Το Κοκόνι είναι επίσης γνωστό ως “Small Greek Domestic Dog”.

Το Κοκόνι και η Αλωπεκίς έχουν παρόμοια ιστορία, αλλά αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς πρόκειται για δύο διαφορετικές φυλές με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, η Αλωπεκίς είναι πιο μικρόσωμη από το Κοκόνι. Ωστόσο, αν ψάχνετε να πάρετε σκύλο από φιλοζωική, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε τόσο πολύ για την τυπικότητα  του ονόματος: Και τα δύο σκυλιά είναι αξιαγάπητοι σύντροφοι!

Το Κοκόνι είναι μικρόσωμος, έξυπνος και υπάκουος σκύλος, συνδέεται συναισθηματικά με την οικογένειά του και είναι ιδιαίτερα τρυφερός και φιλικός με τα παιδιά, ενώ επιφυλακτικός με ό,τι ξένο γι΄αυτόν μέχρι να το γνωρίσει. Έχει έντονο το αίσθημα της φύλαξης του σπιτιού του και, φυσικά, λόγω μεγέθους δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο πάρα μόνο να προειδοποιήσει την οικογένεια εγκαίρως!

Δεν είναι σκύλος του «καναπέ», καθώς του αρέσει να εκτονώνεται με δραστηριότητες, βόλτες και πολύ τρέξιμο. Από την άλλη, εκτιμά τις ώρες που ηρεμεί στο σπίτι δίπλα στην οικογένειά του και δεν του αρέσει καθόλου να μένει για πολλή ώρα μόνος του.Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός και άριστα προσαρμοσμένος στο ελληνικό κλίμα, καθώς οι ρίζες του είναι καθαρά ελληνικές.

Το Κοκόνι δεν χρειάζεται ενταντική περιποίηση πέρα από ένα καθημερινό πέρασμα με τη βούρτσα για να φεύγουν οι νεκρές τρίχες. Κατά την περιόδο της αλλαγής του τριχώματός του χρειάζεται πιο συχνό χτένισμα και ίσως και μπάνιο για να αποφύγετε τις απλωμένες τρίχες παντού μέσα στο σπίτι. Έχετε κατά νου ότι το Κοκόνι δεν το κουρεύουμε ποτέ, καθώς το τρίχωμά του το προστατεύει από τη ζέστη και τον ήλιο.

Αν θέλετε λοιπόν έναν εύρωστο, εκπαιδεύσιμο και χωρίς πολλές απαιτήσεις στη φρόντίδα του σκύλο, το Κοκόνι είναι μια πολύ καλή επιλογή. Αρκεί κι εσείς να είστε δραστήριοι και αθλητικοί για να τον απασχολείτε επαρκώς και να του προσφέρεται την συντροφιά που τόσο απολαμβάνει.

Προτιμήστε να αναζητήσετε Κοκόνι από επίσημο εκτροφέα που κάνει επιλεκτική εκτροφή της φυλής. Είναι πολύ σημαντικό να έχει γίνει σωστά η κοινωνικοποίησή του από κουτάβι, ώστε να είναι ισορροπημένο και εξοικειωμένο με τα ερεθίσματα του έξω κόσμου.

Συμπέρασμα: Ιδανικό ελληνικό σκυλί για οικογένεια

Αν ψάχνετε για έναν υπάκουο και οικογενειακό σκύλο από καταφύγιο, η Αλωπεκίς είναι η ιδανική επιλογή για εσάς. Το μικρόσωμο ελληνικό τετράποδο απολαμβάνει εξίσου τις μεγάλες βόλτες όσο και τις ατελείωτες αγκαλιές.

Είτε το νέο του σπίτι είναι στην εξοχή με μια οικογένεια είτε στην πόλη σε εργένικο σπίτι, θα είναι το ίδιο ευτυχισμένο. Αν πάρετε μια ενήλικη Αλωπεκίδα από καταφύγιο, θα πρέπει σίγουρα να μάθετε στο νέο σας συγκάτοικο μερικά πράγματα για την αρμονική συμβίωσή σας.

Σχετικά άρθρα
Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
11 min

Μαλτέζ (Maltese)

Ως έξυπνοι και ζωηροί σκύλοι συντροφιάς, τα μικρόσωμα, ολόλευκα Μαλτέζ ενθουσιάζουν πολλούς ζωόφιλους. Είναι το ιδανικό κατοικίδιο για να κάνει παρέα σε ανθρώπους, που θέλουν να έχουν τριγύρω τους ένα τετράποδο φίλο, και που τους αρέσει να φροντίζουν το απαλό τρίχωμα.
1 min

Μίνι Πίντσερ (Miniature Pinscher)

Ένα Πίντσερ σε μικρογραφία; Μην ξεγελιέστε! Το Μίνι Πίντσερ είναι ένας «πραγματικά γενναίος σκύλος». Όποιος ψάχνει ένα χαριτωμένο και ήρεμο σκυλάκι του σαλονιού, τότε το Μίνι Πίντσερ δεν είναι γι’ αυτόν. Παρά το μέγεθός του, ο ζωηρός οικογενειακός σκύλος έχει τεράστια επιθυμία για άθληση και άσκηση και έχει τους ανθρώπους του στο τρέξιμο από πολλές απόψεις.
1 min

Τζακ Ράσελ Τεριέ (Jack Russell Terrier)

Μικρόσωμοι, έξυπνοι και ζωηροί - οι σκύλοι αυτής της νεαρής φυλής έχουν καταφέρει να αποκτήσουν έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό οπαδών. Ως «Τζακ Ράσελ Τεριέ» χαρακτηρίζεται μία ανεξάρτητη φυλή με βρετανικές ρίζες, η οποία αναγνωρίστηκε επίσημα από την FCI από το έτος 2000. Το χαρακτηριστικό που διακρίνει το Τζακ Ράσελ Τεριέ (Jack Russell Terrier) από το στενό συγγενή του, το Πάρσον Ράσελ Τεριέ (Parson Russell Terrier), είναι τα κοντά πόδια.