Αυστραλιανό Τεριέ

Αυστραλιανό Τεριέ

Το χαρούμενο Αυστραλιανό Τεριέ κάθε άλλο παρά σκύλος αγκαλιάς είναι.

Πρόκειται για άλλον έναν Αυστραλό; Κι όμως ναι, μιλάμε για το Αυστραλιανό Τεριέ! Σας παρουσιάζουμε τον συνονόματο του Αυστραλιανού Ποιμενικού, το Αυστραλιανό Τεριέ.

Πώς μοιάζει ένα Αυστραλιανό Τεριέ;

Το πρότυπο FCI περιγράφει το Αυστραλιανό Τεριέ ως “ένα από τα πιο μικρόσωμα Τεριέ εργασίας”. Με μια πρώτη ματιά, μοιάζει με μια πιο τολμηρή, άγρια και μεγλόσωμη εκδοχή ενός Γιορκσάιρ Τεριέ.

Σωματική διάπλαση

Ο γεροδεμένος σκύλος έχει ύψος 25 εκατοστά και επιμήκη σιλουέτα. Τα θηλυκά της φυλής είναι κάπως πιο μικρόσωμα. Το Aussie ζυγίζει περίπου 6,5 κιλά.

Το κρανίο είναι μακρύ, επίπεδο και μέτρια πλατύ με ελαφριά καμπύλη στη μύτη. Τα μάτια είναι μικρά, ωοειδή και σκούρα καστανά. Τα αυτιά του Αυστραλιανού Τεριέ είναι επίσης μικρά, όρθια και μυτερά.

Αρχικά, η ουρά συχνά ήταν κομμένη, κάτι που ευτυχώς πλέον απαγορεύεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με το πρότυπο φυλής της FCI, η ουρά του Αυστραλιανού Τεριέ πρέπει πάντα να είναι όρθια ψηλά και να στέκεται προς τα πάνω. Ωστόσο, δεν πρέπει να έρχεται πάνω από την πλάτη.

Πώς είναι το τρίχωμα του Αυστραλιανού Τεριέ;

Το Aussie έχει σκληρό τρίχωμα μήκους περίπου έξι εκατοστών με κοντό, μαλακό υποτρίχωμα. Ένα ευδιάκριτο κολάρο είναι ορατό γύρω από το λαιμό. Το τρίχωμα είναι μακρύτερο σε αυτή την περιοχή.

Υπάρχουν δύο χρωματικές παραλλαγές σε αυτή τη φυλή: διάφορες αποχρώσεις του μπλε με καφετί και και στο χρώμα της άμμου/κόκκινο. Σύμφωνα με το πρότυπο, η σκίαση και τα λευκά σημάδια δεν επιτρέπονται.

Χαρακτήρας

Χαρακτήρας: Τεριέ με γοητεία

Παρόλο που το Αυστραλιανό Τεριέ  χαρακτηρίζεται από έντονη προσωπικότητα ως κλασικό Τεριέ, είναι κοινωνικό και ευπροσάρμοστο.

Ιδιοσυγκρασία: ένα μικρό πολυεργαλείο

Χαρούμενο, παιχνιδιάρικο, ανοιχτόμυαλο και πάντα πρόθυμο να κάνετε πράγματα μαζί: Το Αυστραλιανό Τεριέ είναι ένα φιλικό, στιβαρό σκυλί. Δημιουργεί στενό δεσμό με τον άνθρωπό του και είναι δεκτικό απέναντι σε άλλους δίποδους φίλους.

Παρά το μέγεθός του, το Αυστραλιανό Τεριέ έχει αυτοπεποίθηση, μερικές φορές και τόλμη. Αν όμως έχει κοινωνικοποιηθεί σωστά όσο είναι ακόμα κουτάβι, αυτά τα τυπικά χαρακτηριστικά των Τεριέ δεν θα πρέπει να αποτελούν πρόβλημα σε ελεγχόμενες συναντήσεις με άλλα σκυλιά.

Όπως όλα τα Τεριέ, το Aussie δεν είναι σε καμία περίπτωση σκυλί της αγκαλιάς, καθώς ως σκύλος εργασίας, χρειάζεται έντονη δραστηριότητα που να χρησιμοποιεί το μυαλό και το σώμα του ώστε να είναι ευτυχισμένο.

Εκπαίδευση για ευφυή Τεριέ

Το Αυστραλιανό Τεριέ ως μικρόσωμο και έξυπνο που είναι καταλαβαίνει γρήγορα τι θέλει ο άνθρωπός του από αυτό. Εκπαιδεύεται εύκολα και του αρέσει να προσαρμόζεται στην καθημερινή ρουτίνα του ιδιοκτήτη του, αρκεί να μπορεί να συμμετέχει σε αυτήν. Φυσικά, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη πάντα το κλασικό πείσμα των Τεριέ. Ο τετράποδος φίλος έχει τη δική του προσωπικότητα.

Δεδομένου ότι το Αυστραλιανό Τεριέ είναι συνέχεια σε εγρήγορση και ειδικά τα αρσενικά που επιδεικνύουν κτητική συμπεριφορά, θα πρέπει να θέσετε υπό έλεγχο το γάβγισμά του όσο είναι ακόμα μικρό.

Οι πρόγονοί του είναι δεινοί κυνηγοί αρουραίων και φιδιών, γεγονός που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν κυκλοφορεί ελεύθερος. Οι ποντικότρυπες ή οι αρουραίοι μπορούν γρήγορα να κάνουν το Τεριέ να ξεχάσει ό,τι έχει μάθει από την εκπαίδευσή του.

Αυστραλιανό Τεριέ © Mikkel Bigandt / stock.adobe.com
Το Αυστραλιανό Τεριέ λατρεύει τις μεγάλες βόλτες.

Ανατροφή

Ανατροφή του μικρού Αυστραλού

Το Αυστραλιανό Τεριέ είναι κατάλληλο και για τους πιο αρχάριους ιδιοκτήτες, μιας και από σκύλος εργασίας αρχικά έχει εξελιχθεί σε πραγματικός σύντροφο και οικογενειακό σκύλο.

Για ποιον είναι κατάλληλο το Αυστραλιανό Τεριέ;

Ο σκύλος από την άλλη άκρη του κόσμου έχει πολλά χαρακτηριστικά που τον κάνουν ελκυστικό για πολλούς λάτρεις των σκύλων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ταιριάζει τόσο σε οικογένειες όσο και σε εργένικα σπίτια.

Μπορεί να συμβιώσει ομαλά και με γάτες. Ωστόσο, τα πιο μικρά ζώα, όπως τα ινδικά χοιρίδια, θα πρέπει να προστατεύονται από τον παθιασμένο κυνηγό αρουραίων.

Πόλη ή εξοχή; Διαμέρισμα ή σπίτι; Δεν έχει σημασία για το Αυστραλιανό Τεριέ. Το κυριότερο είναι να έχει αρκετή άσκηση και δραστηριότητα! Ακόμη και οι ηλικιωμένοι που τους αρέσει η άσκηση μπορούν να κρατήσουν ένα Αυστραλιανό Τεριέ χωρίς πρόβλημα, αρκεί να του προσφέρουν κάποια πνευματική και σωματική δραστηριότητα.

Οι υποψήφιοι αγοραστές θα πρέπει πάντα να έχουν κατά νου ότι αυτός ο σκύλος ήταν αρχικά ένας σκύλος εργασίας, όσο χαριτωμένος και αν φαίνεται. Για τους πιο ήρεμους ανθρώπους, είτε είναι νέοι είτε ηλικιωμένοι, οι μεγαλύτεροι εκπρόσωποι της φυλής είναι επομένως οι καταλληλότεροι.

Αυστραλιανό Τεριέ και παιδιά

Το μικρό Τεριέ συνήθως τα πηγαίνει πολύ καλά με τα παιδιά. Ωστόσο, ακόμη και αν είναι τόσο μικρόσωμο, δεν πρέπει ποτέ να το αφήνετε χωρίς επίβλεψη με ένα μωρό ή μικρό παιδί. Αν τα μεγαλύτερα παιδιά είναι προσκετικά μαζί του, ο σκύλος και το παιδί μπορούν να γίνουν ένα αχτύπητο δίδυμο.

Φροντίδα

Πόσο δύσκολη είναι η φροντίδα του τριχώματος;

Το Αυστραλιανό Τεριέ έχει σκληρό τρίχωμα με μαλακό υποτρίχωμα, το οποίο πρέπει να κουρεύεται τακτικά. Εναλλακτικά, μπορείτε να το πηγαίνεται για κούρεμα σε επαγγλεματία κάθε λίγες εβδομάδες. Βουρτσίζετε το Αυστραλιανό Τεριέ σας μία φορά την εβδομάδα για να αποφύγετε τους κόμπους. Επίσης, διατηρήστε τις μακρύτερες τρίχες καθαρές από ακαθαρσίες που φέρνει το σκυλί από τις βόλτες του στο δάσος. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα: αυτή η φυλή δεν μαδάει σχεδόν καθόλου.

Σε γενικές γραμμές, ο τετράποδος φίλος είναι πολύ εύκολος στη φροντίδα σε σύγκριση με πολλούς άλλους μικρόσωμους σκύλους. Ωστόσο, ορισμένα μέλη της φυλής είναι επιρρεπή στις μολύνσεις των αυτιών. Επομένως, ελέγχετε τακτικά τα αυτιά και καθαρίζετε τα αν χρειαστεί.

Απασχόληση

Κρατώντας τον μικρό Αυστραλό απασχολημένο

Το Αυστραλιανό Τεριέ λατρεύει να ξαπλώνει στον καναπέ μαζί σας – αν έχει προηγηθεί αρκετή άσκηση. Διότι παρά το μικρό του μέγεθος, δεν είναι ένας σκύλος του καναπέ. Του αρέσουν οι μεγάλες βόλτες. Επιπλέον, πρέπει να λείπει από το πρόγραμμα και η πνευματική άσκηση για το έξυπνο τετράποδο.

Στην πατρίδα του, το Τεριέ χρησιμοποιούνταν ακόμη και ως ποιμενικό σκυλί, γεγονός που δείχνει πόσο στιβαρό και αφοσιωμένο μπορεί να είναι. Πολλά αθλήματα σκύλων είναι επίσης κατάλληλα για τη μικρή δέσμη ενέργειας. Σε αυτά περιλαμβάνεται το agility για μικρόσωμα σκυλιά, αλλά και άσκηση με τη μύτη ή η εκμάθηση κόλπων.

Αυστραλιανό Τεριέ © Mark Herreid / stock.adobe.com
Πολλά Αυστριαλιανά Τεριέ απολαμβάνουν την εκπαίδευση agility.

Υγεία

Αυστραλιανό Τεριέ: Υγεία

Τα αυστραλιανά τεριέ είναι εύρωστα σκυλιά που μπορεί περιστασιακά να έχουν προδιάθεση για ορισμένες ασθένειες. Αυτές οι ασθένειες περιλαμβάνουν διαβήτη, αλλεργικές δερματικές παθήσεις, προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς και εξάρθρωση επιγονατίδας.

Πόσα χρόνια ζουν τα Αυστραλιανά Τεριέ;

Οι μικροί Αυστραλοί έχουν μέσο προσδόκιμο ζωής έντεκα έως 15 χρόνια. Με την κατάλληλη διατροφή, συμβάλλετε σημαντικά σε μια μακρά και υγιή ζωή του σκύλου σας.

Ιστορία και προέλευση

Ιστορία και προέλευση

Σε αντίθεση με τον Αμερικανικό Αυστραλιανό Ποιμενικό, το Αυστραλιανό Τεριέ προέρχεται στην πραγματικότητα από την Αυστραλία. Οι ρίζες του φτάνουν μέχρι την Ευρώπη: οι πρόγονοι της φυλής ήρθαν στην πέμπτη ήπειρο με τους Σκωτσέζους αποίκους, όπου χρησίμευαν για όλες τις δουλειές. Φύλαξη, εκτροφή, κυνήγι φιδιών – αυτές οι μικρές δέσμες ενέργειας τα καταφέρνουν όλα αυτά με μεγάλη επιδεξιότητα.

Το 1880, το Αυστραλιανό Τεριέ πρωτοεμφανίστηκε σε μια έκθεση στην Αυστραλία. Η επίσημη εκτροφή ξεκίνησε το 1921 με την ίδρυση της Λέσχης Αυστραλιανών Τεριέ και την καθιέρωση του προτύπου εκτροφής.

Στην Ευρώπη, αυτή η φυλή είναι ακόμα σχετικά πρόσφατη. Οι πρώτοι εκπρόσωποι ήρθαν στη Γερμανία πριν από περίπου 50 χρόνια, όπου ο τετράποδος φίλος είναι ακόμη και σήμερα πολύ σπάνιος.

Εκτροφή και αγορά

Εκτροφή και αγορά

Ενδιαφέρεστε για ένα Αυστραλιανό Τεριέ; Δίνουμε συμβουλές για την αγορά και εναλλακτικές φυλές σκύλων.

Πού μπορώ να αγοράσω ένα Αυστραλιανό Τεριέ;

Αν θέλετε να αποκτήσετε ένα Ααυστραλιανό Τεριέ, καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν εκτροφέα που εκτρέφει σύμφωνα με τις οδηγίες της FCI. Εδώ διασφαλίζεται ότι οι γονείς του κουταβιού είναι καθαρόαιμα και ότι εκτρέφονται μόνο ζώα που είναι υγιή και συμβαδίζουν με το πρότυπο.

Στη Γερμανία, η φυλή είναι σπάνια: το 2020, μόνο 13 κουτάβια καταγράφηκαν στον γερμανικό σύλλογο VDH, οπότε οι αριθμοί έχουν καθοδική τάση.

Σε πολλές άλλες χώρες υπάρχουν εκτροφείς μετρημένοι στα δάχτυλα. Επομένως, μπορεί κάλλιστα να χρειαστεί να αφιερώσετε χρόνο και να διανύσετε πολλά χιλιόμετρα αν ενδιαφέρεστε για ένα κουτάβι Aussie.

Πόσο κοστίζει ένα Αυστραλιανό Τεριέ;

Η τιμή για ένα κουτάβι αξιόπιστης εκτροφής είναι 1.000 ευρώ και άνω.

Εναλλακτικές φυλές

Οι κοινωνικά αποδεκτές φυλές Τεριέ περιλαμβάνουν το Νόργουιτς Τεριέ και το Νόρφολκ Τεριέ, τα οποία μοιράζονται πολλές ομοιότητες με το Αυστραλιανό Τεριέ.

Υπάρχουν και ορισμένα άλλα Τεριέ με κοντά πόδια που μοιάζουν με το Aussie, αλλά είναι πιο απαιτητικά στην εκπαίδευση και έχουν μια πιο “τραχιά γοητεία”. Σε αυτά περιλαμβάνονται το Κερν Τεριέ και το Σκάι Terrier.

Οι διασταυρώσεις του Aussie με το Ντάντι Ντίνμοντ Τεριέ και το Γιορκσάιρ Τεριέ οδήγησαν στο ευπροσάρμοστο και κοινωνικά αποδεκτό Αυστραλιανό Σίλυ Τεριέ. Η φροντίδα του τριχώματός του, ωστόσο, είναι πιο απαιτητική από εκείνη του Αυστραλιανού Τεριέ.

Σας αρέσουν τα μικρά σκυλιά, αλλά δεν είστε ιδιαίτερος οπαδός των Τεριέ; Μια εναλλακτική λύση μπορεί να είναι τα σκυλιά συντροφιάς όπως το Χαβανέζ.

Συμπέρασμα: Ένα συμπαθητικό Τεριέ

Αν ψάχνετε για ένα καλόβολο, συμπαθητικό μικρό Τεριέ, το Aussie είναι μια εξαιρετική επιλογή. Αν οι λάτρεις των σκύλων δεν υποτιμήσουν τον τετράποδο φίλο λόγω του μεγέθους του, θα έχουν δίπλα τους έναν υπέροχο σύντροφο.

Quellen:

Σχετικά άρθρα
Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
11 min

Μαλτέζ (Maltese)

Ως έξυπνοι και ζωηροί σκύλοι συντροφιάς, τα μικρόσωμα, ολόλευκα Μαλτέζ ενθουσιάζουν πολλούς ζωόφιλους. Είναι το ιδανικό κατοικίδιο για να κάνει παρέα σε ανθρώπους, που θέλουν να έχουν τριγύρω τους ένα τετράποδο φίλο, και που τους αρέσει να φροντίζουν το απαλό τρίχωμα.

10 min

Μίνι Πίντσερ (Miniature Pinscher)

Ένα Πίντσερ σε μικρογραφία; Μην ξεγελιέστε! Το Μίνι Πίντσερ είναι ένας «πραγματικά γενναίος σκύλος». Όποιος ψάχνει ένα χαριτωμένο και ήρεμο σκυλάκι του σαλονιού, τότε το Μίνι Πίντσερ δεν είναι γι’ αυτόν. Παρά το μέγεθός του, ο ζωηρός οικογενειακός σκύλος έχει τεράστια επιθυμία για άθληση και άσκηση και έχει τους ανθρώπους του στο τρέξιμο από πολλές απόψεις.