Μπιγκλ (Beagle)

Beagle

Beagle

Τα κοντά πόδια του Μπιγκλ μπορεί να σας παραπλανήσουν - αυτός ο μεσαίου μεγέθους σκύλος σας κρατά σε κίνηση και είναι πάντα γεμάτος εκπλήξεις! Οι σκύλοι της συγκεκριμένης φιλικής φυλής είναι δραστήριοι, ατρόμητοι και αναμφίβολα έξυπνοι.

Εμφάνιση

Το Μπιγκλ είναι ένας μεσαίου μεγέθους, μικροκαμωμένος σκύλος. Μπορεί να φτάσει ύψος έως και 40 εκατοστά, ενώ ζυγίζει έως και 18 κιλά. Τα μάλλον κοντά πόδια του είναι πολύ δυνατά και χαρίζουν στο Μπιγκλ ταχύτητα και αντοχή. Το κεφάλι του Μπιγκλ είναι μακρύ ενώ τα χαμηλωμένα, στρογγυλεμένα κρεμαστά αυτιά του είναι αυτά που τον κάνουν να ξεχωρίζει. Όλα τα χρώματα, εκτός από το καφέ, αναγνωρίζονται. Οι κύριες χρωματικές παραλλαγές που εμφανίζονται είναι διχρωμίες καφέ/λευκό, κόκκινο/λευκό, κίτρινο/λευκό ή ακόμη και τριχρωμίες σε μαύρο/καφέ/λευκό. Η άκρη της ουράς του Μπιγκλ πρέπει να είναι πάντα λευκή σύμφωνα με την περιγραφή των χαρακτηριστικών της φυλής.

Το κοντό, λαμπερό τρίχωμά του καθαρίζεται ιδιαίτερα εύκολα, ακόμη και μετά από μια εκδρομή μέσα στο δάσος, για παράδειγμα, όπου το Μπιγκλ πέρασε κυρίως το χρόνο του ανάμεσα στους θάμνους... Ευτυχώς η ουρά του, που είναι πάντα φιλικά σηκωμένη προς τα πάνω, είναι πάντα ευδιάκριτη όταν ψαχουλεύει στο έδαφος γεγονός που παραπέμπει στην κληρονομιά του ως κυνηγετικός σκύλος.

Χαρακτήρας

Ένα Μπιγκλ ξέρει τι θέλει. Την καλή αίσθηση όσφρησης και την ταχύτητά του, τις χρωστά στην κληρονομιά του ως κυνηγετικός σκύλος. Ως εκ τούτου, η φυλή έχει ένα ισχυρό ένστικτο κυνηγιού – για αυτό και πολύ συχνά ένα Μπιγκλ μπορεί εύκολα να εξαφανιστεί στους θάμνους παρά τα προστάγματα των δικών του ανθρώπων, επειδή μυρίστηκε ένα λαγό. Παρά το αθώο τους παρουσιαστικό, οι σκύλοι της έξυπνης αυτής φυλής θέλουν προσεκτικό και σταθερό χειρισμό. Εάν δεν καταστήσετε από την αρχή σαφές στο Μπιγκλ σας, ποιος είναι ο αρχηγός, πρέπει να αναμένετε ότι θα παίρνει αποφάσεις μόνος του. Πραγματικά , λόγο της αρχικής εκτροφής τους ως κυνηγετικοί σκύλοι, έχουν μάθει να ακολουθούν δυναμικά το στόχο τους, είτε πρόκειται για περιπάτους στο δάσος είτε για την καθημερινή ζωή.

Ως κυνηγετικός σκύλος το Μπιγκλ είναι κοινωνικό και κάνει παρέα με άλλους σκύλους κάθε ηλικίας, φυλής και μεγέθους. Όταν συμβιώνει με άλλους σκύλους είναι ακόμα πιο σημαντικό να τεθούν όρια και να εκπαιδευτεί κατάλληλα τόσο το Μπιγκλ σας όσο και οι άλλοι σκύλοι. Διαφορετικά θα προσπαθεί να γίνει αρχηγός - και θα κάνει κυριολεκτικά άνω κάτω το σπίτι σας. Ένα από τα χαρακτηριστικά του ως κυνηγετικός σκύλος είναι επίσης η ακόρεστη όρεξή του, όσον αφορά την τροφή. Κατά τη συμβίωση σε ομάδα θα χορτάσει τελικά μόνο ο πιο γρήγορος! Η όρεξη ενός Μπιγκλ δεν γνωρίζει συχνά όρια και δεν σταματά ακόμη και σε κάτι ανθυγιεινό ή και επικίνδυνο, όπως η σοκολάτα...

Οι έξυπνοι σκύλοι, όπως τα Μπιγκλ, χρειάζεται να είναι συνεχώς απασχολημένοι. Τα Μπιγκλ μπορεί να αγαπούν τα παιχνίδια ευφυΐας , αλλά η κινητικότητα ή οι μακρινοί περίπατοι με τους δικούς τους ανθρώπους είναι ανάμεσα στις πιο αγαπημένες τους δραστηριότητές. Βασικό είναι να υπάρχει κινητικότητα! Το Μπιγκλ είναι μέσα σε όλα και ως εκ τούτου, ταιριάζει απόλυτα σε δραστήριους ανθρώπους. Nιώθει ιδιαίτερα άνετα σε ζωντανές οικογένειες, καθώς και με παιδιά!

Ένα πράγμα που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι ένα Μπιγκλ μπορεί να φαίνεται ότι αγαπάει τα χάδια, αλλά είναι ένας ευφυής, με αυτοπεποίθηση σκύλος. Ως τέτοιος, χρειάζεται προσεκτικό και σταθερό χειρισμό. Η συνέπεια είναι το άλφα και το ωμέγα, όταν συμβιώνετε με ένα Μπιγκλ! Δεν είναι ούτε δύσκολο, ούτε δύστροπο ζώο - αλλά ξέρει τι θέλει και μπορεί να γίνει αρκετά επιβλητικό, αν αναγνωρίζει τους δικούς του ανθρώπους ως κυρίαρχους. Μην παραπλανήστε λοιπόν από τα ολοστρόγγυλα, λαμπερά μάτια του που σας κοιτούν παραπονεμένα και μην παραδίνεστε, αλλά κάντε σαφές στο Μπιγκλ σας, ποιος είναι ο αρχηγός. Ως ευφυή ζώα, τα Μπιγκλ έχουν μεγάλη θέληση για μάθηση και με λίγη συνέπεια γίνονται πολύ καλοί τετράποδοι φίλοι!

Ιστορία

Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν είναι τυχαία. Πράγματι τα Μπιγκλ εκτρέφονταν για αιώνες ως κυνηγετικοί σκύλοι. Η φυλή τους πηγαίνει πίσω στο λεγόμενο κυνηγετικό σκύλο του St. Hubert ή τον κυνηγετικό σκύλο του Βορρά, τον οποίο οι Νορμανδοί εισήγαγαν το 1066 στην Αγγλία κατά την κατάκτηση της Βρετανίας. Εκεί το ζευγάρωσαν το 1400 με τον κυνηγετικό σκύλο του Νότου, ο οποίος προερχόταν από τη νότια Γαλλία. Σημαντικό για τους αρχικούς εκτροφείς ήταν η καταλληλότητα των ζώων ως κυνηγετικοί σκύλοι και η δυνατότητα χρήσης στο κοπάδι. Το όνομα «Μπιγκλ» εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1515 στα σχετικά ημερολογιακά αρχεία του βασιλιά Heinrich VIII. Το 1615 αναφέρθηκε μια μικρή φυλή ονόματι «Μικρό Μπιγκλ» (Little Beagle), η οποία λόγω του συμπαγούς μεγέθους της βρισκόταν στο σάκο που είναι κρεμασμένος στη σέλα του κυνηγού. Σε αυτούς τους εξαιρετικούς κυνηγετικούς σκύλους αποδόθηκε το καλό ένστικτο κυνηγιού, με τον όρο „Beagling“ μάλιστα εκείνη την εποχή περιγραφόταν ένα κυνήγι με τη βοήθεια αγέλης σκύλων. Ωστόσο, το Μπιγκλ αναγνωρίστηκε μόλις το 1890 από τη «Βρετανική Κυνολογική Λέσχη» (British Kennel Club).

Το Μπιγκλ οφείλει σε αυτόν τον κληροδότη όχι μόνο την εμφάνισή του, αλλά και το φιλικό χαρακτήρα του. Ως κυνηγετικός σκύλος και σκύλος που ανήκει σε αγέλη κυνηγετικών σκύλων γνωρίζει ωστόσο ξεκάθαρα τι θέλει. Είναι ευφυής, προσηλωμένος στο στόχο του και φιλικός. Είναι ιδιαίτερα κοινωνικός και ως εκ τούτου, ιδανικός ως σκύλος για οικογένειες!

Ρόλοι του Μπιγκλ

Λόγω του μεγέθους του, το Μπιγκλ δεν είναι σκύλος ανάκτησης θηράματος. Ακόμη και ένα κουνέλι είναι πολύ βαρύ για τους μεσαίου μεγέθους σκύλους - αλλά το εξαιρετικό κυνηγετικό του ένστικτο και η όσφρησή του τον καθιστούν δημοφιλή στο κυνήγι. Το νερό δεν τον φοβίζει και του αρέσει να δουλεύει σε αγέλη. Παρ 'όλα αυτά, το Μπιγκλ δεν χρησιμοποιείται συχνά ως κυνηγετικός σκύλος, τουλάχιστον στη Γερμανία. Οι νομικές διατάξεις που αφορούν το ελάχιστα απαιτούμενο μέγεθος έκτασης 1.000 εκταρίων για επιτρεπόμενο κυνήγι σε αγέλη περιορίζουν τις δυνατότητες σε μεγάλο βαθμό...

Ως τετράποδοι φίλοι ολοκληρώνουν τέλεια μια δραστήρια οικογένεια. Εν τω μεταξύ, αντί για οικογενειακοί σκύλοι, τα Μπιγκλ χρησιμοποιούνται επίσης ως σκύλοι θεραπείας - και λόγω της πραότητάς τους δυστυχώς ως πειραματόζωα... Στην πραγματικότητα τα Μπιγκλ είναι η φυλή που χρησιμοποιείται πιο συχνά στην επιστημονική έρευνα.

Η εξαιρετική μύτη του καθιστά το Μπιγκλ ως τον τέλειο σκύλο για εργασία στον τομέα της προστασίας των συνόρων. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ από την δεκαετία του ογδόντα οι ονομαζόμενες Μπιγκλ-Ταξιαρχίες για αναζήτηση παράνομα εισαγόμενων τροφίμων, φυτών και ζωικών μερών μέσω της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων.

Υγεία και Διατροφή

Για αιώνες, το Μπιγκλ εκτρέφονταν σύμφωνα με την καταλληλότητά του ως κυνηγετικός σκύλος. Ωστόσο, η στοχευμένη εκτροφή έχει και μειονεκτήματα: Όπως πολλές φυλές, έτσι και το Μπιγκλ έχει μια προδιάθεση για ορισμένες ασθένειες. Λόγω της κοντόχοντρης δομής του σώματός του εντοπίζονται εδώ κυρίως κήλες του πηκτοειδούς πύρηνα και παχυσαρκία, καθώς και μηνιγγίτιδα-αρτηρίτιδα.

Το Μπιγκλ είναι ένας κυνηγετικός σκύλος - και ως τέτοιος έχει ακόρεστη όρεξη. Έαν ζεί μαζί με άλλους σκύλους, στην ουσία το θέμα είναι, ποιός θα φτάσει πιο γρήγορα στο μπολ με την τροφή! Όσον αφορά τους σκύλους οικογενείας, αυτό οδηγεί δυστυχώς πολύ συχνά σε παχυσαρκία, λόγω περιορισμένης κινητικότητας. Η καλύτερη πρόληψη: πολλή κίνηση. Κρατήστε το Μπιγκλ σας δραστήριο και αποφορτίστε το σωματικά και πνευματικά! Επίσης, μια υγιεινή διατροφή αποτελεί το άλφα και το ωμέγα της εκτροφής του Μπιγκλ. Μην ενδίδετε σε κάθε παρακλητική ματιά δίνοντας του μια λιχουδιά - ιδίως όχι όταν πρόκειται για μάλλον ανθυγιεινά αποφάγια ή ακόμη και γλυκίσματα! Δυστυχώς ένα Μπιγκλ δεν γνωρίζει πάντα, τι είναι καλό γι’ αυτό και τι όχι.

Η παχυσαρκία επιβαρύνει τη σπονδυλική στήλη και τις αρθρώσεις. Ιδίως το μάλλον μακρύ, μικρόσωμο Μπιγκλ είναι, για το λόγο αυτό, επιρρεπές σε κήλες του πηκτοειδούς πύρηνα. Συχνά παρατηρείται μηνιγγίτιδα-αρτηρίτιδα του σκύλου, επίσης αποκαλούμενη και Σύνδρομο Πόνου των Μπιγκλ (Beagle Pain Syndrome). Αυτή η σχετικά συχνή, φλεγμονώδης νόσος του νωτιαίου μυελού των σκύλων, της οποίας η αιτία είναι άγνωστη, πυροδοτεί μια πυώδη φλεγμονή του νωτιαίου μυελού και των αιμοφόρων αγγείων. Η θεραπεία πραγματοποιείται για αρκετούς μήνες, μεταξύ άλλων μέσω μιας μακροχρόνιας χορήγησης αντιβιοτικών.

Επίσης συχνή ασθένεια των Μπιγκλ θεωρείται: η αταξία κυνηγετικού σκύλου. Η ασθένεια που συχνά ονομάζεται και εκφυλιστική μυελοπάθεια σκύλων είναι μια νευρολογική διαταραχή. Μια εκφυλιστική φλεγμονή του νωτιαίου μυελού και της φαιάς ουσίας στο στέλεχος του εγκεφάλου αντανακλάται σε κινητικές διαταραχές και σπαστική παράλυση, αλλά δεν φαίνεται να είναι επώδυνη για το σκύλο. Ως αιτία αναφέρεται η διατροφή αποτελούμενη ως επί το πλείστον από πατσά.

Τα κρεμαστά αυτιά καθιστούν δυστυχώς το Μπιγκλ επιρρεπές σε μολύνσεις αυτιών. Εκκρίσεις ή ξένα σώματα, όπως φύλλα χλόης προκαλούν επώδυνες φλεγμονές. Ακόμη και ζωύφια μπορεί να αισθανθούν σαν το σπίτι τους στα αυτιά του Μπιγκλ... Τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια μπορεί να είναι απότομο κούνημα ή κακή ευθυγράμμιση του κεφαλιού.

Δυστυχώς ακόμη και τα μεγάλα, στρογγυλά μάτια του Μπιγκλ μπορούν να προσβληθούν από ασθένειες. Το γλαύκωμα, η δυστροφία του κερατοειδούς ή η ατροφία του αμφιβληστροειδούς είναι ασθένειες των ματιών, που εμφανίζονται ιδιαίτερα συχνά στα Μπιγκλ.

Συνολικά το Μπιγκλ είναι ένας δραστήριος, έξυπνος σκύλος που μπορεί να φτάσει τα δώδεκα έως δεκαπέντε έτη. Όποιος επιθυμεί να χαρίσει στο Μπιγκλ του μια υγιεινή και μακρά ζωή, θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε μια υγιεινή διατροφή και σε πολλές ευκαιρίες δραστηριοτήτων κινητικότητας για αποφυγή της παχυσαρκίας σε συνδυασμό με τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο για πρόληψη της υγείας του.

Όταν το Μπιγκλ σας μεγαλώνει

Τα ηλικιωμένα ζώα χρειάζονται φυσικά ιδιαίτερη φροντίδα. Εάν η αίσθηση όρασης και όσφρησης του Μπιγκλ σας εξασθενεί και δεν του αρέσει να κινείται, θα πρέπει να ρωτήσετε τον κτηνίατρό σας για συμβουλές και να εξετάσετε το σκύλο σας για τυχόν εκφυλιστικές ασθένειες. Η υγιεινή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας ακόμη και για ένα πιο ηλικιωμένο Μπιγκλ. Τέλος, θα θέλετε να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά, χωρίς να αποκτά περιττό βάρος!

Εκτροφή

Ακόμη και αν η προέλευση της φυλής Μπιγκλ βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι σκύλοι εκτρέφονται συγκεκριμένα και στη Γερμανία. Ακόμα και αν κατά τη γνώμη σας ένας οικογενειακός σκύλος δεν χρειάζεται έγγραφα πιστοποίησης, δεν πρέπει να εμπιστευτείτε κανένα αναξιόπιστο εκτροφέα, που προσφέρει «καθαρόαιμους σκύλους χωρίς χαρτιά». Η εκτροφή ζώων είναι ένα χρονοβόρο και δυστυχώς επίσης ακριβό χόμπι - οι εκτροφείς πρέπει όχι μόνο να ταΐζουν τα ζώα μέχρι τη μετακόμισή τους σε ένα νέο σπίτι και να τα κοινωνικοποιούν με πολλή αγάπη, αλλά να έχουν και την ευθύνη για τη γονιδιακή δεξαμενή της φυλής. Αυτό δεν περιορίζεται μόνο στην εξωτερική εμφάνιση, αλλά αφορά και την ατομική υγεία των ζώων. Οι ενώσεις καθαρόαιμων σκύλων δεν ελέγχουν μόνο τις συνθήκες εκτροφής, αλλά βεβαιώνονται και ότι ο σκύλος ζευγαρώνει στοχευμένα. Αντιθέτως, σε αναξιόπιστους εκτροφείς, συχνά παρατηρείται το ζευγάρωμα αδελφών ή στενών συγγενών, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο των κληρονομικών ασθενειών... Κουτάβια από ένα τέτοιο αναξιόπιστο εκτροφέα συχνά δεν είναι ούτε κοινωνικοποιημένα ούτε εμβολιασμένα και μπορεί να προσβληθούν νωρίς από ασθένειες.

Ένας υπεύθυνος εκτροφέας, ωστόσο, μπορεί να σας δώσει πληροφορίες σχετικά με τους γονείς του μελλοντικού μέλους της οικογένειάς σας - εάν το ζητήσετε με τα κατάλληλα συνοδευτικά ιατρικά έγγραφα. Η φροντίδα ενός νεογνού είναι χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία. Μην εκπλαγείτε λοιπόν, εάν ο εκτροφέας της εμπιστοσύνης σας δεν φροντίζει πάνω από δύο νεογνά ετησίως και οι δυνατότητες «επιλογής» είναι αρκετά περιορισμένες. Επιπλέον, η μητέρα-σκυλίτσα πρέπει να αναρρώσει μετά τις γέννες της! Μέσα σε οκτώ έως δέκα εβδομάδες τα κουταβάκια είναι έτοιμα για ένα νέο σπιτικό.

Οι καθαρόαιμοι σκύλοι είναι ακριβοί. Αλλά αξίζουν τα λεφτά τους!

Εναλλακτικά πολλοί σκύλοι που ζουν σε καταφύγιο περιμένουν για ένα καλό σπιτικό - μεταξύ αυτών και πολλά Μπιγκλ! Το προσωπικό των καταφυγίων ζώων μπορεί να σας δώσει συνήθως λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το χαρακτήρα και την ιστορία των ζώων. Οι ενήλικες σκύλοι μπορεί να μην φαίνονται τόσο χαριτωμένοι όσο τα κουτάβια - αλλά έχει τη γοητεία του να δωρίζεις ένα καλό νέο σπίτι σε ένα ενήλικο Μπιγκλ! Θα κάνει παρέα σε σας και την οικογένειά σας γεμάτο χαρά και θα εμπλουτίσει τη ζωή σας με την ευθυμία και τον εξερευνητικό χαρακτήρα του.

Ευχόμαστε σε εσάς και το Μπιγκλ σας μια υπέροχη κοινή ζωή γεμάτη περιπέτεια!

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Μαλτέζ (Maltese)

Ως έξυπνοι και ζωηροί σκύλοι συντροφιάς, τα μικρόσωμα, ολόλευκα Μαλτέζ ενθουσιάζουν πολλούς ζωόφιλους. Είναι το ιδανικό κατοικίδιο για να κάνει παρέα σε ανθρώπους, που θέλουν να έχουν τριγύρω τους ένα τετράποδο φίλο, και που τους αρέσει να φροντίζουν το απαλό τρίχωμα.
1 min

Μίνι Πίντσερ (Miniature Pinscher)

Ένα Πίντσερ σε μικρογραφία; Μην ξεγελιέστε! Το Μίνι Πίντσερ είναι ένας «πραγματικά γενναίος σκύλος». Όποιος ψάχνει ένα χαριτωμένο και ήρεμο σκυλάκι του σαλονιού, τότε το Μίνι Πίντσερ δεν είναι γι’ αυτόν. Παρά το μέγεθός του, ο ζωηρός οικογενειακός σκύλος έχει τεράστια επιθυμία για άθληση και άσκηση και έχει τους ανθρώπους του στο τρέξιμο από πολλές απόψεις.
1 min

Τζακ Ράσελ Τεριέ (Jack Russell Terrier)

Μικρόσωμοι, έξυπνοι και ζωηροί - οι σκύλοι αυτής της νεαρής φυλής έχουν καταφέρει να αποκτήσουν έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό οπαδών. Ως «Τζακ Ράσελ Τεριέ» χαρακτηρίζεται μία ανεξάρτητη φυλή με βρετανικές ρίζες, η οποία αναγνωρίστηκε επίσημα από την FCI από το έτος 2000. Το χαρακτηριστικό που διακρίνει το Τζακ Ράσελ Τεριέ (Jack Russell Terrier) από το στενό συγγενή του, το Πάρσον Ράσελ Τεριέ (Parson Russell Terrier), είναι τα κοντά πόδια.