Κάνε Κόρσο (Cane Corso)

κάνε κόρσο

Αγέρωχο και ψύχραιμο - τα δύο βασικά χαρακτηριστικά ενός αντιπροσωπευτικού ιταλικού Κάνε Κόρσο. Ανεπίσημα, η φυλή που κατάγεται από τη νότια Ιταλία, είναι γνωστή και με τα ονόματα «Ιταλικό Μαστίφ» ή «Ιταλικός Μολοσσός». Σταδιακά απέκτησε όλο και μεγαλύτερη απήχηση και εκτός Ιταλίας και ταιριάζει ιδιαίτερα σε αθλητικούς ιδιοκτήτες με μεγάλο χώρο και εμπειρία στα σκυλιά.

Εμφάνιση

Το Κάνε Κόρσο είναι ένα γεροδεμένο, μεγαλόσωμο σκυλί: τα αρσενικά μπορούν να φτάσουν έως και 68 cm σε ύψος, τα θηλυκά έως και 64 cm. Οι σκύλοι αυτοί με την επιβλητική εμφάνιση ζυγίζουν το πολύ 50 κιλά και είναι ελαφρώς μακρύτεροι από το ύψος τους από το κλασικό πρότυπο. Λόγω του χαρακτηριστικού ζαρωμένου μετώπου του και των τονισμένων τόξων των φρυδιών, το Κάνε Κόρσο δείχνει πάντα ελαφρώς ανήσυχο. Το κεφάλι είναι γενικά φαρδύ και πλαισιώνεται από τριγωνικά αυτιά.

Στη χώρα προέλευσής του, την Ιταλία, εξακολουθεί να είναι συχνά με κομμένη ουρά αν και αυτό απαγορεύεται στις περισσότερες χώρες. Το κοντό, γυαλιστερό του τρίχωμα είναι πολύ πυκνό με κοντό υπόστρωμα και μπορείτε να το θαυμάσετε στα χρώματα μαύρο, γκρι, υπόξανθο και κόκκινο, αν και υπάρχουν και παραλλαγές με τριχώματα όλων των αποχρώσεων.

Προέλευση και χρηστικότητα

Όπως και ο στενός συγγενής του, το Ναπολιτάνικο Μαστίφ, το Κάνε Κόρσο λέγεται ότι προέρχεται από το αρχαίο canis pugnacis. Ακόμη και οι αρχαίοι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν αυτά τα γεροδεμένα τετράποδα ως σκυλιά πολέμου και βοσκής. Ως απόγονοι αυτών των Ρωμαίων Μολοσσών, τα εύρωστα Κάνε Κόρσο μπόρεσαν να επιβιώσουν κυρίως σε αγροκτήματα στη νότια Ιταλία, όπου χρησιμοποιήθηκαν ως φύλακες και οδηγοί καθώς και ως φύλακες αγέλης, γι' αυτό και θεωρούνται αυτόνομοι σκύλοι εργασίας. Η ακριβής προέλευση του ονόματος "Cane Corso" είναι άγνωστη: "Cane" σημαίνει "σκύλος" στα ιταλικά, "corso" θα μπορούσε να προέρχεται από την κελτική λέξη "corso" που σημαίνει "ισχυρός". Υπάρχει ωστόσο και η ερμηνεία ότι προέρχεται από το λατινικό "cohors" που σημαίνει "φρουρός" ή "φύλακας".

Το 1996 η Διεθνής Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) αναγνώρισε το Κάνε Κόρσο ως αυτόνομη φυλή. Σήμερα, τα εντυπωσιακά αυτά σκυλιά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως σκύλοι προστασίας, αστυνομίας και ιχνηλάτησης καθώς και για κυνήγι μεγάλων θηραμάτων. Τα Κάνε Κόρσο προτιμούν να δρουν σε αγέλες. Έξω από την Ιταλία, τα επιβλητικά τετράποδα εντοπίζονται σπάνια.

Χαρακτήρας

Εάν είναι καλά εκπαιδευμένα, τα Κάνε Κόρσο μπορούν να ευνοηθούν με πολλά καλά χαρακτηριστικά: Θεωρούνται υπάκουα, παιχνιδιάρικα, πιστά και αγαπούν τα παιδιά. Ως εξαιρετικοί φύλακες, δεν ανέχονται ξένους - είτε ανθρώπους είτε ζώα - στην περιοχή κυριαρχίας τους. Εκτός από αυτό, τείνουν να είναι συγκρατημένα, που σημαίνει ότι απέναντι σε κόσμο που δεν γνωρίζουν μπορεί να είναι αλαζονικά έως ψυχρά. Βάζουν την οικογένεια πάνω από όλα και θα την υπερασπιστούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Αν και το Κάνε Κόρσο δεν είναι ποτέ επιθετικό χωρίς λόγο, είναι αρκετά πρόθυμο να υπερασπιστεί την περιοχή του και τα αγαπημένα του πρόσωπα χωρίς δεύτερη σκέψη.

Το ισχυρό ένστικτο προστασίας ίσως έχει συμβάλλει στο γεγονός ότι η φυλή σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας και της Ελβετίας κατατάσσεται στη λίστα με τα δυνητικά επικίνδυνα σκυλιά, για τη διατήρηση των οποίων πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Ωστόσο, με συνεπή εκπαίδευση και σαφείς εντολές, το Κάνε Κόρσο είναι ένας αγέρωχος και πιστός σύντροφος.

Κάνε κόρσο κουτάβι

Υγεία

Όπως πολλές φυλές μεγάλων σκύλων, το Κάνε Κόρσο έχει τάση για δυσπλασία ισχίου και αγκώνα. Οι έμπειροι εκτροφείς προσπαθούν να το αποτρέψουν όσο το δυνατόν περισσότερο - σε κάθε περίπτωση, πριν αγοράσετε ένα κουτάβι, ρωτήστε τι προληπτικά μέτρα έχει λάβει ο εκτροφέας.

Τα μεγαλόσωμα σκυλιά δεν πρέπει να ανεβαίνουν τακτικά σκάλες. Η ισορροπημένη διατροφή και η κατάλληλη άσκηση (χωρίς πολλά άλματα και καταπόνηση) συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων.

Ορισμένοι απόγονοι της φυλής είναι επιρρεπείς σε καρδιακές παθήσεις - και εδώ, ο εκτροφέας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο με τα κατάλληλα μέτρα. Τα σημάδια της καρδιακής νόσου μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, δύσπνοια ή βήχα. Σε τέτοιες περιπτώσεις καλό είναι να απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας, καθώς η έγκαιρη φαρμακευτική θεραπεία μπορεί να ανακουφίσει την καρδιά και συχνά να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου ή ακόμα και να την σταματήσει για λίγο. Το Κάνε Κόρσο έχει συχνά ευαισθησία στα μάτια, επομένως θα πρέπει να το προστατεύετε από ρεύματα αέρα, αλλά και από ανεμιστήρες και κλιματιστικά.

Στο μεταξύ, περιστασιακά προσφέρονται και καθαρά λευκά Κάνε Κόρσο, αλλά προσοχή: Αυτά τα σκυλιά μπορεί να πληχθούν γενετικά από κώφωση. Δεν είναι τυχαίο που αυτό το χρώμα, εκτός από μικρά σημάδια, δεν ανταποκρίνεται στο πρότυπο. Ένα υγιές Κάνε Κόρσο μπορεί να ζήσει έως και 12 χρόνια.

Διατροφή του Κάνε Κόρσο

Ήδη από όταν είναι κουτάβι, ισχύουν τα εξής: Η διατροφή συμβάλλει σημαντικά στην υγεία και την ευημερία του τετράποδου φίλου σας. Εάν έχετε λάβει από τον εκτροφέα σας μια προμήθεια της γνωστής τροφής του κουταβιού, αλλά δεν θέλετε να το ταΐζετε συνεχώς, εισαγάγετε σταδιακά τον νεαρό σκύλο στη νέα τροφή. Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχετε είναι να δώσετε στο κουτάβι τη συνηθισμένη τροφή όταν το φέρνετε σπίτι πρώτη φορά, ώστε να μην το πιέσετε περισσότερο. Εάν ο νεοφερμένος νιώσει άνετα στο σπίτι του, μπορείτε να αναμίξετε λίγο περισσότερο από το νέο φαγητό στο οικείο σε διάστημα αρκετών ημερών. Για τα κουτάβια, για παράδειγμα, η ειδική ξηρά τροφή είναι κατάλληλη για νεαρά σκυλιά μεγαλόσωμων φυλών, επειδή κινδυνεύουν ιδιαίτερα να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα εάν η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη στην τροφή τους δεν είναι κατάλληλη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σκελετικά προβλήματα.

Μια διατροφή που είναι κατάλληλα προσαρμοσμένη στο στάδιο ανάπτυξης έχει πολλά πλεονεκτήματα. Προσέξτε επίσης την υψηλή περιεκτικότητα σε κρέας, ανεξάρτητα από το αν αποφασίσετε για ξηρά τροφή, υγρή τροφή ή BARF (βιολογικά ενδεδειγμένη ωμή τροφή). Αποφύγετε τις ζωοτροφές που περιέχουν δημητριακά. Οι λιχουδιές πρέπει να περιλαμβάνονται στο ημερήσιο διατροφικό πρόγραμμα για την πρόληψη της παχυσαρκίας. Φυσικά, το Κάνε Κόρσο σας θα πρέπει να έχει πάντα νερό στη διάθεσή του.

Φροντίδα

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να βουρτσίζετε το Κάνε Κόρσο κάθε λίγες μέρες για να απομακρύνετε τις νεκρές τρίχες. Κατά την αλλαγή τριχώματος, το Κάνε Κόρσο μπορεί επίσης να απαλλαγεί από τις νεκρές τρίχες με λεπίδα αραιώματος. Τα σκυλιά συνήθως δεν χρειάζονται μπάνιο - εάν υπάρχει επίμονη βρωμιά στο τρίχωμα που δεν μπορεί να αφαιρεθεί, μπορείτε να το πλύνετε με ένα ήπιο σαμπουάν για σκύλους. Δεδομένου ότι ο "ιταλικός μολοσσός" έχει σφιχτό δέρμα στην περιοχή της γνάθου και του ρύγχους σε σύγκριση με άλλα μαστίφ, δεν στάζει σχεδόν καθόλου σάλια. Για την οδοντιατρική φροντίδα είναι κατάλληλα τα ειδικά σνακ οδοντιατρικής φροντίδας ή ειδών ξηρής μάσησης από εξειδικευμένα καταστήματα.

Εκπαίδευση

Η εκπαίδευση αυτού του επιβλητικού τετράποδου απαιτεί μεγάλη εξειδίκευση και γνώση για τα σκυλιά καθώς και μια ευαισθησία: το Κάνε Κόρσο χρειάζεται ευαίσθητη, συνεπή και ξεκάθαρη ηγεσία αγέλης. Λόγω του προστατευτικού του ενστίκτου και του μεγέθους του, είναι σχεδόν αδύνατο να το ελέγξετε αν δεν εκπαιδευτεί σωστά, επομένως δεν προορίζεται για αρχάριους. Η σωστή εκπαίδευση ενός Κάνε Κόρσο απαιτεί μεγάλη αίσθηση υπευθυνότητας και συνέπειας και δεν μπορεί να κατακτηθεί με γνώσεις βιβλίου, αλλά μόνο σε συνδυασμό με εμπειρία συμβίωσης με σκύλο. Η πρώιμη κοινωνικοποίηση των κουταβιών και των νεαρών σκύλων είναι ιδιαίτερα σημαντική, γι' αυτό και εσείς ως ιδιοκτήτης του Κάνε Κόρσο πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε ένα εκπαιδευτήριο σκύλων.

Απασχόληση

Μόνο ένα πολυάσχολο Κάνε Κόρσο είναι ισορροπημένο - οι απόγονοι της φυλής είναι και θα είναι πάντα σκύλοι εργασίας. Παρά την ογκώδη εμφάνισή του, το Κάνε Κόρσo είναι ένας αθλητικός σκύλος που του αρέσει να συνοδεύει τον ιδιοκτήτη του παντού: μετά από κατάλληλη εκπαίδευση, για παράδειγμα, μπορεί να πάει με ποδήλατο και είναι ένας εξαιρετικός σκύλος συντροφιάς για ιππασία. Είναι κατάλληλος για υποταγή σε εντολές ή ως σκύλος ιατρικής υπηρεσίας. Ακόμη και ως λαγωνικό, έχει το ρύγχος του πολύ μπροστά. Το ήδη ισχυρό προστατευτικό ένστικτο του Κάνε Κόρσο δεν πρέπει να ενθαρρύνεται περαιτέρω. Λόγω του σωματικού του βάρους δεν έχει μεγάλη ευκινησία.

κάνε κόρσο

Είναι το Κάνε Κόρσο κατάλληλο για μένα;

Πριν αποφασίσετε να πάρετε ένα Κάνε Κόρσο, θα πρέπει να σκεφτείτε προσεκτικά αν μπορείτε να ανταποκριθείτε στην ανατροφή στον ιδιόρρυθμο σκύλο. Η φυλή δεν είναι κατάλληλη για να ζει σε πόλεις ή μέσα σε διαμερίσματα: Χρειάζονται πολύ χώρο και δική τους περιοχή να φυλάνε. Αλλά δεν μπορούν να μείνουν μόνοι τους για πολύ καιρό: Ο τετράποδος φίλος που έχει ένστικτο αγέλης χρειάζεται οικογενειακή σύνδεση και πολλή δραστηριότητα με τη μορφή άσκησης και εργασιών.

Ένας ιδιοκτήτης Κάνε Κόρσο θα πρέπει να είναι αθλητικός και να του αρέσει να περνά πολύ χρόνο με τον τετράποδο φίλο του, κατά προτίμηση στην ύπαιθρο. Οι επιβλητική ιταλική φυλή είναι γνωστό ότι αγαπά πολύ τα παιδιά, και ακόμα περισσότερα τα μεγαλύτερα παιδιά που γνωρίζουν τους κανόνες για να συμπεριφέρονται με σεβασμό στα ζώα της οικογένειας, μπορούν να καλλιεργήσουν στενότερη φιλία με ένα Κάνε Κόρσο. Αν κοινωνικοποιηθεί όσο είναι κουτάβι με γάτες και άλλα κατοικίδια, ο σκύλος μπορεί να συμβιώσει ειρηνικά μαζί τους.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το Κάνε Κόρσο θα σας παίρνει πολύ χρόνο κάθε μέρα για πάνω από μια δεκαετία ενώ και η φροντίδα θα πρέπει να προγραμματίζεται προσεκτικά κατά τη διάρκεια των διακοπών ή όταν είστε άρρωστοι. Πριν πάρετε το σκυλί, αφιερώστε χρόνο και φροντίστε τον βασικό εξοπλισμό με περιλαίμιο, λουρί, πιθανώς σαμαράκι, κουβέρτες ή/και καλάθι για σκύλους, παιχνίδια, συσκευή ασφαλείας μεταφοράς για το αυτοκίνητο, μπολ, βούρτσες και χρήσιμα βοηθητικά μέσα όπως βούρτσα με χνούδι ή λαβίδα αφαίρεσης τσιμπουριών.

Φυσικά, ο τετράποδος φίλος σας που μπορεί να ζυγίζει έως και 50 κιλά, επιβάλλει τακτικά έξοδα: χρειάζεται τροφή υψηλής ποιότητας με μεγάλη περιεκτικότητα σε κρέας και επίσκεψη στον κτηνίατρο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Η ασφάλιση αστικής ευθύνης και ο φόρος κατοχής σκύλου είναι ακόμα ένα επαναλαμβανόμενο έξοδο.

Δυστυχώς, η εμφάνιση της φυλής που προκαλεί δέος προσέλκυσε επίσης ιστορικά ορισμένους ιδιοκτήτες που θεωρούσαν τον περήφανο σκύλο περισσότερο ως σύμβολο κύρους παρά ως φιλική συντροφιά. Σε συνδυασμό με την νωθρότητα και την ελλιπή γνώση για σκύλους, πρόκειται για μια συγκυρία στην οποία το προστατευτικό ένστικτο και η ιδιότυπη φύση του Κάνε Κόρσο μπορούν να αναπτύξουν μια επικίνδυνη ορμή από μόνα τους.

Με γνώσεις και υπευθυνότητα, ο ισχυρός ιταλικός σκύλος είναι ένα αξιόπιστος, κυρίαρχο μέλος της οικογένειας που δεν τείνει να είναι επιθετικό. Ωστόσο, σε ορισμένα ελβετικά καντόνια, στα γερμανικά ομοσπονδιακά κρατίδια της Βαυαρίας και του Βρανδεμβούργου και στο Λιχτενστάιν, το Κάνε Κόρσο θεωρείται ο λεγόμενος δυνητικά επικίνδυνος σκύλος, για τη διατήρηση του οποίου μπορεί να επιβάλλονται ορισμένοι όροι και υψηλότεροι φόροι. Στο ελβετικό καντόνι της Γενεύης απαγορεύεται ακόμη και η κατοχή του.

Πώς να βρείτε το Κάνε Κόρσο σας

Όταν αποφασίσετε να πάρετε Κάνε Κόρσο, μπορείτε να αρχίσετε να αναζητάτε έναν κατάλληλο εκτροφέα. Η φυλή είναι συνηθέστερη στη χώρα καταγωγής της, την Ιταλία, σε άλλες χώρες τα επιβλητικά σκυλιά αποτελούν περισσότερο εξαίρεση, ακόμα κι αν ο αριθμός των εκτροφέων αυξάνεται. Για παράδειγμα, δεν υπήρξε κανένα επίσημα δηλωμένο κουτάβι Κάνε στη Γερμανία το 2002, αλλά σχεδόν 15 χρόνια αργότερα υπήρχαν ήδη πάνω από 150. Ωστόσο, είναι πιθανό να μην βρείτε κανέναν εκτροφέα στην περιοχή σας και να χρειαστεί να κάνετε μακρύτερες διαδρομές.

Θα πρέπει είστε πιο αυστηροί κατά την επιλογή του «δικού σας» πιθανού εκτροφέα: Μπορείτε να τον επισκεφτείτε στο σπίτι για να γνωρίσετε το περιβάλλον των σκύλων και των γονιών; Απαντά με υπομονή και εξειδίκευση σε ερωτήσεις σχετικά με την εκτροφή του και την ιατρική περίθαλψη των τετράποδων φίλων; Είναι τα κουτάβια πλήρως κοινωνικοποιημένα; Κάνουν τα γονικά ζώα μια ισορροπημένη, υγιή ζωή; Και τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό: Ενδιαφέρεται και ο εκτροφέας για τις απαιτήσεις σας για να μπορεί να προσφέρει στα προστατευόμενα ζώα του ένα καλό σπίτι; Θα πρέπει να μπορείτε να απαντήσετε σε όλες αυτές τις ερωτήσεις με «ναι» προτού υπογράψετε τη σύμβαση αγοράς. Κατά την παράδοση του κουταβιού, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί ότι έχει αποπαρασιτωθεί πολλές φορές, θα πρέπει να λάβετε ένα δελτίο εμβολιασμού και πιστοποιητικό προγόνων καθώς και μια μερίδα της συνήθους τροφής του, εάν δεν το έχετε ήδη λάβει κατόπιν συνεννόησης με τον εκτροφέα.

Ένας καλός εκτροφέας είναι αυτός που θα σας απαντήσει σε ερωτήσεις ακόμα και αφού τον πάρετε στο σπίτι έξω και χαίρεται αν τον αφήσετε να μαθαίνει νέα για την ανάπτυξη του κουταβιού με φωτογραφίες.

Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε τους εκτροφείς που δεν ανήκουν σε σύλλογο, που προσφέρουν ένα δήθεν καθαρόαιμο Κάνε Κόρσο σε τιμή ευκαιρίας. Η εκτροφή απαιτεί πολλή γνώση για τη φυλή και ακριβή επιλογή των κατάλληλων ζώων από άποψη χαρακτήρα, τύπου και υγείας, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις - μια επένδυση χρόνου και χρημάτων που συνήθως δεν θέλουν να κάνουν οι αμφιβόλου ποιότητας εκτροφείς, γιατί θέλουν να γεμίσουν γρήγορα τα πορτοφόλια τους.

Δεν θα υποφέρετε μόνο εσείς και τα συχνά επιρρεπή στην υγεία και μη κοινωνικοποιημένα νεαρά ζώα - μεγάλο πρόβλημα με μια τόσο ιδιόρρυθμη φυλή - αλλά και οι γονείς, που συνήθως δεν διατηρούνται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Η εύρεση ενός σπιτιού για ένα μεγαλύτερο Κάνε Κόρσο μπορεί να είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, ειδικά εκτός Ιταλίας. Λόγω της μικρής εξάπλωσής της, η φυλή σπάνια μπορεί να βρεθεί επί τόπου στο καταφύγιο ζώων της περιοχής σας. Ωστόσο, με μια έρευνα στο διαδίκτυο έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας, όπου πολλές φιλοζωικές οργανώσεις μεταφέρουν ημίαιμα ή καθαρόαιμα Κάνε Κόρσο πέρα ​​από τα εθνικά σύνορα. Αυτοί είναι συχνά σύλλογοι που ειδικεύονται σε Γερμανικούς Μολοσσούς και άλλους Μολοσσούς. Οι οργανώσεις μπορούν συνήθως να αξιολογήσουν καλά τον χαρακτήρα των μεγαλύτερων σκύλων και να ανακαλύψουν σε συνεννόηση με εσάς εάν ο τετράποδος φίλος είναι κατάλληλος για τις συνθήκες της ζωής σας και την εμπειρία που έχετε με τα σκυλιά.

Επειδή, ενώ υπάρχουν φυσικά πολλά καλά εκπαιδευμένα Κάνε Κόρσο που έχασαν τα σπίτια τους λόγω μετακίνησης σε νέο ιδιοκτήτη, υπάρχουν και κάποιοι που έχουν καταλήξει σε φιλοζωική επειδή οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες ήταν καταπονημένοι και ανήκουν μόνο στα χέρια πολύ έμπειρων ειδικών στους σκύλους.

Ελπίζουμε να απολαύσετε το υπέροχο Κάνε Κόρσο σας!

Σχετικά άρθρα
Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Μαλτέζ (Maltese)

Ως έξυπνοι και ζωηροί σκύλοι συντροφιάς, τα μικρόσωμα, ολόλευκα Μαλτέζ ενθουσιάζουν πολλούς ζωόφιλους. Είναι το ιδανικό κατοικίδιο για να κάνει παρέα σε ανθρώπους, που θέλουν να έχουν τριγύρω τους ένα τετράποδο φίλο, και που τους αρέσει να φροντίζουν το απαλό τρίχωμα.
1 min

Μίνι Πίντσερ (Miniature Pinscher)

Ένα Πίντσερ σε μικρογραφία; Μην ξεγελιέστε! Το Μίνι Πίντσερ είναι ένας «πραγματικά γενναίος σκύλος». Όποιος ψάχνει ένα χαριτωμένο και ήρεμο σκυλάκι του σαλονιού, τότε το Μίνι Πίντσερ δεν είναι γι’ αυτόν. Παρά το μέγεθός του, ο ζωηρός οικογενειακός σκύλος έχει τεράστια επιθυμία για άθληση και άσκηση και έχει τους ανθρώπους του στο τρέξιμο από πολλές απόψεις.
9 min

Μπιγκλ (Beagle)

Τα κοντά πόδια του Μπιγκλ μπορεί να σας παραπλανήσουν - αυτός ο μεσαίου μεγέθους σκύλος σας κρατά σε κίνηση και είναι πάντα γεμάτος εκπλήξεις! Οι σκύλοι της συγκεκριμένης φιλικής φυλής είναι δραστήριοι, ατρόμητοι και αναμφίβολα έξυπνοι.