Γερμανικό Πίντσερ (Pinscher)

Germanikó Píntser

Θέλει να συμμετέχει σε όλα, και δεν αρκείται στο να είναι απλός θεατής: στον κάποτε δημοφιλή σκύλο-προστάτη των στάβλων και κυνηγό αρουραίων, που παλαιότερα κυκλοφορούσε σχεδόν σε κάθε αγρόκτημα, αρέσει ακόμη και σήμερα να βρίσκεται στο επίκεντρο ως οικογενειακός σκύλος. Το Γερμανικό Πίντσερ με τον έντονο χαρακτήρα του θέλει να παίρνει μέρος σε όλα- είτε πρόκειται για άθληση έξω στη φύση, είτε για χάδια μέσα στο σπίτι.

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα

Τα Γερμανικά Πίντσερ θεωρούνται πολύ ζωηροί και δραστήριοι σκύλοι, οι οποίοι συγχρόνως μπορεί να είναι πολύ πιστοί και χαδιάρηδες. Ενώ η επιθυμία τους για κίνηση και η χαρά τους για παιχνίδι έξω στη φύση δεν έχει όρια, οι ευφυείς και με αυτοπεποίθηση σκύλοι ζητούν και πολλά χάδια στο σπίτι.

Τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους όπως στους «τέσσερις τοίχους» του σπιτιού σας, το Γερμανικό Πίντσερ απαιτεί την πλήρη αφοσίωση του ιδιοκτήτη του. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θέλει να καταπιέζεται από τους ανθρώπους του. Αντιθέτως, τα Πίντσερ κάνουν του κεφαλιού τους και ξέρουν ακριβώς τι θέλουν. Τόσο σωματικά όσο και πνευματικά, τα ανεξάρτητα και ευφυή αυτά τετράποδα χρειάζονται την ελευθερία τους. Χάρη στην ισχυρή αυτοπεποίθηση, την ψυχραιμία και την ευφυΐα τους, τα Πίντσερ έχουν τα πάντα υπό έλεγχο τόσο στην αγέλη όσο και στον τόπο διαβίωσής τους. Ως πρώην σκύλοι-φύλακες στις αυλές, τα Γερμανικά Πίντσερ λατρεύουν να φυλάνε το σπίτι τους. Είναι πολύ προσεκτικοί σκύλοι και προειδοποιούν αμέσως τον ιδιοκτήτη τους, όταν συμβαίνει κάτι ασυνήθιστο. Ένας ξένος δεν θα είναι ποτέ σε θέση να εισέλθει απαρατήρητος, παρουσία ενός Γερμανικού Πίντσερ. Ωστόσο, τα Πίντσερ ξεκινούν το γάβγισμα πολύ φειδωλά. Οι γεμάτοι ταμπεραμέντο, αλλά ταυτόχρονα ήρεμοι και ισορροπημένοι σκύλοι είναι κάθε άλλο παρά «φωνακλάδες».

Ενώ φέρονται σε ξένους με μια δόση καχυποψίας, τα Γερμανικά Πίντσερ είναι πολύ πιστοί και χαδιάρηδες σύντροφοι μέσα στην οικογένειά τους. Με τη σωστή εκπαίδευση, η οποία πρέπει να είναι τόσο στοργική όσο και συνεπής, καθώς και με έναν κυρίαρχο ηγέτη αγέλης στο πλευρό τους, τα εκ φύσεως «ξεροκέφαλα» Πίντσερ αποδεικνύονται εξαιρετικά ευπροσάρμοστοι και υπάκουοι σκύλοι. Αυτό που έχει σημασία είναι, η ικανότητά του να μπορεί να κατανοήσει τις εντολές των ανθρώπων του. Το έξυπνο Πίντσερ μαθαίνει λοιπόν μόνο θεωρεί ό,τι αξίζει να μάθει και δείχνει πολύ άμεσα, αν δεν του αρέσει κάτι. Από τη γέννησή του, ξέρει πως να χρησιμοποιεί την ευφυΐα του. Αναγνωρίζει αμέσως πιθανές αδυναμίες του ηγέτη της αγέλης του και ξέρει πως να τις εκμεταλλεύεται προς όφελός του. Η «ευφυής ανυπακοή» του αποτελεί μερικές φορές πρόκληση ακόμη και για έμπειρους ιδιοκτήτες σκύλων. Η τάση για ανεξαρτησία - όπως και η έμφυτη διάθεση για κυνήγι - διαφέρει ωστόσο από σκύλο σε σκύλο. Εάν θέτονται από την αρχή συγκεκριμένοι κανόνες εκπαίδευσης, τότε ακόμη και οι πιο ισχυρογνώμονες σκύλοι μπαίνουν στον «επιθυμητό» δρόμο. Χάρη στον έντονο, αλλά πράο χαρακτήρα και την εκπαιδευσιμότητά τους, σε συνδυασμό με την ακούραστη διάθεση για παιχνίδι και την αντοχή τους, τα Γερμανικά Πίντσερ είναι εξαιρετικά πολύπλευροι και αξιαγάπητοι σκύλοι για οικογένεια και ως σύντροφοι.

Γερμανικό Πίντσερ

Εμφάνιση

O Γερμανικός Πίντσερ έγινε ένας ευχάριστος οικογενειακός σκύλος κυρίως λόγω του κοντού τριχώματός του, που ακουμπά στο σώμα και αποδεικνύεται πολύ εύκολο στην περιποίηση. Το πυκνό τρίχωμα είναι λείο και λαμπερό και τις περισσότερες φορές έχει βαθύ μαύρο χρώμα με κόκκινα σημάδια. Πιθανό είναι επίσης ένα καθαρό κόκκινο χρώμα, αλλά αυτό εμφανίζεται μόνο σε περίπου 20 τοις εκατό αυτής στης φυλής.

Με ύψος ακρώμιου από 45 έως 50 cm και βάρος 14 έως 20 κιλά, το Γερμανικό Πίντσερ δεν είναι ούτε «πολύ μικρόσωμο» ούτε «πολύ μεγαλόσωμο». Η σωματική διάπλαση των Γερμανικών Πίντσερ έχει τετραγωνισμένες αναλογίες, δηλαδή το ύψος και το μήκος του σώματος είναι περίπου ίσα. Όπως η γεμάτη αυτοπεποίθηση φύση του χαρακτήρα τους, έτσι και η στάση τους είναι πολύ υπερήφανη και κομψή. Τη δύναμη και την ισχύ τους την αποδεικνύουν χάρη σε ένα μυώδες σώμα, το οποίο φαίνεται ιδιαίτερα σε κάθε τους κίνηση. Η δυνατή πλάτη πέφτει ελαφρώς προς τα πίσω. Τα διπλωμένα αυτιά σε σχήμα V, τα οποία από το 1987 δεν επιτρέπεται να κόβονται σύμφωνα με τη νομοθεσία περί προστασίας των ζώων, είναι τοποθετημένα πολύ ψηλά στο γερό και επίμηκες κρανίο. Είναι γυρισμένα προς τα εμπρός και τα εσωτερικά άκρα του αυτιού πέφτουν στα μάγουλα. Οι άκρες των αυτιών είναι πολύ λεπτές, κάτι που μπορεί εύκολα να οδηγήσει τον κατά τα άλλα πολύ υγιή σκύλο σε τραυματισμό.

Ιστορία

Το γεγονός ότι τα Γερμανικά Πίντσερ - εκτός από το προαναφερθέν πρόβλημα με τις άκρες των αυτιών –  προσβάλλονται μόνο ελάχιστα από ασθένειες σκύλων, είναι πιθανόν να οφείλεται στο ότι δεν «υπερ-εκτρέφονταν» ποτέ, παρά τη μακρά ιστορία τους. Το Γερμανικό Πίντσερ ανήκει μαζί με το Σνάουτσερ στην παλαιότερη φυλή σκύλων στην Ευρώπη. Εικάζεται ότι είναι οι απευθείας απόγονοι των «σκύλων της τύρφης», που σύμφωνα με ειδικούς εκτρέφονταν ήδη το 3000 π.Χ. Ωστόσο αδιευκρίνιστο παραμένει, από που κατάγεται πραγματικά η φυλή. Ενώ ορισμένοι ερευνητές εκτιμούν ότι η προέλευση του Πίντσερ τοποθετείται στη Βυρτεμβέργη, άλλοι πιστεύουν ότι προέρχεται από τα Αγγλικά Τεριέ.  Άλλοι πάλι ισχυρίζονται ακριβώς το αντίθετο, και αναγνωρίζουν στο Πίντσερ τους προγόνους των Τεριέ, που προέρχονται από την Αγγλία.

Βέβαιο είναι ότι η εξωτερική εμφάνιση αυτής της φυλής, για την οποία έγινε αρχικά αναφορά το 1880 στο «γερμανικό γενεαλογικό βιβλίο σκύλων», δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου τα τελευταία χρόνια. Το κλασικό Πίντσερ, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, εμφανίστηκε σε πίνακες ζωγραφικής ήδη από το Μεσαίωνα και την Αναγέννηση.

Κατά την αλλαγή του αιώνα, το Γερμανικό Πίντσερ συναντούνταν σχεδόν σε κάθε αγρόκτημα και φάρμα. Εκεί είχαν ως καθήκον να φυλάνε το σπίτι και την αυλή, αλλά και να κρατάνε μακριά μικρά ζώα, όπως αρουραίους, ποντίκια και κουνάβια. Επιπλέον, χρησιμοποιούνταν ως σκύλος-φύλακας των αμαξών προσέχοντας την άμαξα, όταν ο αμαξάς ήταν απών. Ήταν κυρίως η πολυμέρειά του, η οποία διέκρινε το Πίντσερ και το έκανε απαραίτητο σύντροφο για αγρότες, κτηματίες και αμαξάδες. Λόγω των αρχικών καθηκόντων του, το Πίντσερ απέκτησε τα ψευδώνυμα “Stallpinscher” (φύλακας των στάβλων) και “Rattler” (κυνηγός αρουραίων). Πιθανολογείται ότι το όνομα «Πίντσερ», που στα αρχαία επίσημα γερμανικά σημαίνει “Beisser” (αυτός που δαγκώνει) και είναι συγγενική λέξη με το αγγλικό ρήμα “to pinch”, οφείλεται στη δραστηριότητά του ως επιδέξιος κυνηγός αρουραίων. Σε αυτό το πλαίσιο, η αγγλική λέξη “to pinch”, μπορεί να μεταφραστεί ως «τσιμπάω», «αρπάζω» ή «πιάνω» και περιγράφει τον τρόπο, με τον οποίο έπιανε ποντίκια και αρουραίους με τα επιδέξια πέλματά του. Ως “Rattler” το Πίντσερ τρέφονταν σε μεγάλο βαθμό από μόνο του. Η ικανότητά του αυτή, μαζί με την αντοχή και την αυτόνομη εργασία του, καθιστούσαν το Πίντσερ ιδιαίτερα δημοφιλές εκείνη την εποχή.

Γερμανικό Πίντσερ

Τα Πίντσερ με τραχύ τρίχωμα, που είναι γνωστά σήμερα ως «Σνάουτσερ», και τα Γερμανικά Πίντσερ με λείο τρίχωμα θεωρούνταν εκείνη την εποχή ως κοινή φυλή. Και οι δύο τύποι σκύλων φροντίζονταν και εκτρέφονταν από κοινού στη λέσχη σκύλων Πίντσερ, που ιδρύθηκε το 1895. Παρά το σαφή πλέον διαχωρισμό σε δύο ανεξάρτητες φυλές, τα Σνάουτσερ και Πίντσερ ανήκουν ακόμη και σήμερα στην κοινή «Λέσχη Πίντσερ-Σνάουτσερ 1895 e.V.».

Όσον αφορά στην εκτροφή, διαχωρίζονταν ήδη από τον 20ό αιώνα τα Σνάουτσερ με μακρύ τρίχωμα και τα Πίντσερ με λείο τρίχωμα, που συναντούνταν μέχρι τότε σε μια γέννα. Το 1917 τα Πίντσερ με τραχύ τρίχωμα μετονομάστηκαν επισήμως σε «Σνάουτσερ». Την ίδια χρονική περίοδο, τα Μίνι Πίντσερ διαχωρίστηκαν από τους πιο μεγαλόσωμους εκπροσώπους του είδους τους. Σε σύγκριση με τα Σνάουτσερ και τα Μίνι Πίντσερ, το πιο σπάνιο Πίντσερ με λείο τρίχωμα μειώθηκε σε πληθυσμό εκείνη την εποχή. Σε αυτό προστέθηκε και η περίοδος της εκβιομηχάνισης, που έκανε τον άλλοτε σκύλο-φύλακα των στάβλων και των αμαξών να χάσει σε μεγάλο βαθμό την εργασία του. Λόγω των νέων μηχανοκίνητων οχημάτων, που σταδιακά εκτόπισαν από τους δρόμους τις άμαξες που έλκονταν από ζώα, εξαφανιζόταν ολοένα και περισσότερο από το προσκήνιο και το Γερμανικό Πίντσερ.

Ευτυχώς στα μέσα της δεκαετίας του '50 ο εκτροφέας Werner Jung ανέλαβε τη φυλή, που είχε σχεδόν εκλείψει. Το 1958 ο ίδιος τόλμησε στη Λέσχη Πίντσερ-Σνάουτσερ μια νέα εκτροφή του Πίντσερ με λείο τρίχωμα. Με την Πίντσερ σκυλίτσα του, “Kitti vom Bodenstrand”, και τα πολύ μεγαλόσωμα Μίνι Πίντσερ “Jutta Jung”, “Illo Fischer”, “Fürst Jung” και “Onzo Illgen”, ο Jung εξασφάλισε τη συνέχιση του Γερμανικού Πίντσερ. Παρ’ όλα αυτά, το Γερμανικό Πίντσερ εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να είναι μια μάλλον σπάνια φυλή σκύλων. Τα έτη 1998 έως 2003 γεννιούνταν ετησίως μόνο 160 έως 220 κουτάβια. Το 2003 το Γερμανικό Πίντσερ μπήκε στη λίστα των απειλούμενων φυλών κατοικίδιων ζώων. 

Εκτροφή και Υγεία

Για μερικούς λάτρεις του συγκεκριμένου σκύλου αυτό αποτέλεσε ένα έναυσμα και έτσι μετά το 2003 δεν αυξήθηκε μόνο ο αριθμός των νέων εκτροφέων, αλλά και ο αριθμός των κουταβιών, που ήταν δηλωμένα στον Κυνολογικό Όμιλο Γερμανίας (VDH). Έτσι υπάρχουν πλέον αρκετοί εκτροφείς στη Γερμανία, μεταξύ των οποίων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν έναν αξιόπιστο εκτροφέα.

Επειδή το Γερμανικό Πίντσερ με έντονο χαρακτήρα δεν εκτρέφονταν ποτέ μαζικά μέχρι σήμερα και ως εκ τούτου, δεν έφτασε ποτέ σε σημείο που να «υπερ-εκτρέφεται», πρόκειται ουσιαστικά για πολύ υγιή σκύλο. Τα Γερμανικά Πίντσερ με λείο τρίχωμα γλίτωσαν τις κληρονομικές ασθένειες που σχετίζονται με την εκτροφή. Συνεπώς, κατά την εκτροφή είναι απαραίτητη απλώς μια εξέταση για δυσπλασία του ισχίου. Αντιθέτως, εξετάσεις για άλλες ασθένειες, όπως για κληρονομικές παθήσεις των ματιών (δυσχρωματοψία) ή για τη νόσο von Willebrand (αιμορροφιλία) είναι προαιρετικές. Εκτός από τους απαιτούμενους ελέγχους και τους εμβολιασμούς, οι επισκέψεις στον κτηνίατρο με ένα Γερμανικό Πίντσερ είναι μάλλον σπάνιες.

Εκπαίδευση και Συνθήκες Διαβίωσης

Η μεγάλη ανάγκη αυτής της φυλής για κίνηση, καθώς και ο μερικές φορές αρκετά πεισματάρης χαρακτήρας κάνουν το Πίντσερ εξαιρετικά εργατικό . Ως πρώην σκύλος φύλαξης και κυνηγιού, ο οποίος παλαιότερα πρόσεχε από μόνος του το σπίτι και την αυλή, το Γερμανικό Πίντσερ ακόμη και σήμερα θέλει να είναι κυρίαρχο. Επομένως, παρά τη χαρά του για παιχνίδι το Πίντσερ είναι κατάλληλο για οικογένειες με πολύ μικρά παιδιά μόνο υπό προϋποθέσεις. Χρειάζεται έναν έμπειρο και κυρίαρχο ιδιοκτήτη, ο οποίος θα αναλάβει να το καθοδηγήσει και θα περιορίσει το έμφυτο καθήκον του να ελέγχει τους ξένους στο σπίτι ή στο οικόπεδο. Το Γερμανικό Πίντσερ χρειάζεται σαφή όρια στην εκπαίδευσή του. Για να τα μάθει αυτά, η ικανότητα επιβολής και ανάλογα με την περίπτωση, μερικές φορές η έντονη επιβλητικότητα, είναι το ζητούμενο. Η πίεση και ο εξαναγκασμός φέρνουν ωστόσο αντίθετα αποτελέσματα γι’αυτό και ο έξυπνος σκύλος θα πρέπει πρώτα να κατανοεί τους κανόνες. Προκειμένου να αναγνωρίζεται και να είναι αποδεκτός από το Πίντσερ του ως αρχηγός αγέλης, ο ιδιοκτήτης πρέπει να έχει μια δόση ευφυΐας, δημιουργικότητας και αυτοπεποίθησης.

Για την εκπαίδευση ενός ισορροπημένου σκύλου, ο οποίος μαθαίνει να χαλαρώνει και να μην φροντίζει για τα πάντα μόνος τους, είναι απαραίτητη μία έντονη σωματική δραστηριότητα. Τα ενεργά και γεμάτα ταμπεραμέντο, Πίντσερ, ενδείκνυνται επομένως για αθλητικούς ανθρώπους, οι οποίοι έχουν διάθεση, να κινούνται μαζί με το σκύλο τους. Είτε πρόκειται για ποδηλασία, πατινάζ, ιππασία είτε για τζόκινγκ - το Γερμανικό Πίντσερ είναι ένας ιδανικός σύντροφος για όλες τις δραστηριότητες αναψυχής. Χαρά του δίνει φυσικά ένα γρήγορο agility ή τα αθλήματα για τουρνουά σκύλων. Την αναγκαία πνευματική απασχόληση εξασφαλίζουν η ιχνηλάτηση ή το mantrailing. Χάρη στη γοητευτική φύση του, το Πίντσερ θα καταφέρει σε κάθε περίπτωση να παρακινήσει τον ιδιοκτήτη του για κοινή άθληση, παιχνίδια και πεζοπορία. Μετά από τέτοιες έντονες δραστηριότητες στον καθαρό αέρα, οι ιδιοκτήτες του μπορούν στη συνέχεια να απολαύσουν χάδια με το σκύλο τους.

Εάν έχετε διάθεση να αναπτύξετε ένα ισχυρό ψυχικό και σωματικό δέσιμο με το σκύλο σας, και σας αρέσουν οι δραστήριοι αλλά ταυτόχρονα συνετοί σκύλοι, τότε θα είστε σίγουρα πολύ ευτυχισμένος με ένα Γερμανικό Πίντσερ!

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Μαλτέζ (Maltese)

Ως έξυπνοι και ζωηροί σκύλοι συντροφιάς, τα μικρόσωμα, ολόλευκα Μαλτέζ ενθουσιάζουν πολλούς ζωόφιλους. Είναι το ιδανικό κατοικίδιο για να κάνει παρέα σε ανθρώπους, που θέλουν να έχουν τριγύρω τους ένα τετράποδο φίλο, και που τους αρέσει να φροντίζουν το απαλό τρίχωμα.
1 min

Μίνι Πίντσερ (Miniature Pinscher)

Ένα Πίντσερ σε μικρογραφία; Μην ξεγελιέστε! Το Μίνι Πίντσερ είναι ένας «πραγματικά γενναίος σκύλος». Όποιος ψάχνει ένα χαριτωμένο και ήρεμο σκυλάκι του σαλονιού, τότε το Μίνι Πίντσερ δεν είναι γι’ αυτόν. Παρά το μέγεθός του, ο ζωηρός οικογενειακός σκύλος έχει τεράστια επιθυμία για άθληση και άσκηση και έχει τους ανθρώπους του στο τρέξιμο από πολλές απόψεις.
1 min

Τζακ Ράσελ Τεριέ (Jack Russell Terrier)

Μικρόσωμοι, έξυπνοι και ζωηροί - οι σκύλοι αυτής της νεαρής φυλής έχουν καταφέρει να αποκτήσουν έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό οπαδών. Ως «Τζακ Ράσελ Τεριέ» χαρακτηρίζεται μία ανεξάρτητη φυλή με βρετανικές ρίζες, η οποία αναγνωρίστηκε επίσημα από την FCI από το έτος 2000. Το χαρακτηριστικό που διακρίνει το Τζακ Ράσελ Τεριέ (Jack Russell Terrier) από το στενό συγγενή του, το Πάρσον Ράσελ Τεριέ (Parson Russell Terrier), είναι τα κοντά πόδια.