Χάσκυ Σιβηρίας (Siberian Husky)

Chásky Sivirías

Τα φωτεινά μπλε μάτια και το χαρακτηριστικό σχέδιο του τριχώματος είναι για πολλούς τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά ενός Χάσκυ Σιβηρίας και μας ταξιδεύουν σε χειμερινά, χιονισμένα τοπία και σκύλους σε έλκηθρα. Αυτή η βόρεια, πανέμορφη φυλή σκύλων συναντάται στις μέρες μας και σε νοτιότερα κλίματα ή εξελίσσεται σε σκύλο της πόλης. Συνεχίστε να διαβάζετε το άρθρο μας για τα Χάσκυ Σιβηρίας για να μάθετε ό,τι πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τις ενδεδειγμένες συνθήκες διαβίωσης αυτής της φυλής.

Απαράμιλλη, βόρεια ομορφιά από την κορφή ως τα νύχια

Λόγω της χαρακτηριστικής εμφάνισής του με στοιχεία των φυλών του Βορρά, το Χάσκυ Σιβηρίας αναγνωρίζεται με την πρώτη ματιά. Το τρίχωμά του τον προστατεύει άριστα από το κρύο και αποτελείται από δύο στρώσεις: ο λεπτός υπομανδύας είναι συνήθως λευκός ή τουλάχιστον έχει κυρίως λευκό χρώμα, και ανανεώνεται πλήρως μία ή δύο φορές το χρόνο. Με την κίνηση οι λεπτές τρίχες τρίβονται μεταξύ τους και λόγω τριβής παράγουν θερμότητα, η οποία αποθηκεύεται στον εξωτερικό μανδύα. Ο μεσαίου μήκους εξωτερικός μανδύας μπορεί να έχει διαφορετικά χρώματα, που κυμαίνονται από λευκό έως κόκκινο ή μαύρο. Το έντονο σχέδιο στην πλάτη, που καταλήγει στην κοιλιά και το θώρακα σε ολόλευκο χρώμα, κοσμεί τα περισσότερα Χάσκυ Σιβηρίας μαζί με τη λεγόμενη χρωματιστή «μάσκα» που έχουν συχνά στο κεφάλι.

Τα μεσαίου μεγέθους αυτιά τους έχουν παχύ τρίχωμα και στενή απόσταση μεταξύ τους, και είναι τοποθετημένα ψηλά. Εκτός από τα «χαρακτηριστικά» μπλε μάτια, υπάρχουν Χάσκυ Σιβηρίας με κεχριμπαρένια μάτια, ή ακόμη και «ιδιαίτερα», ετερόχρωμα μάτια, για παράδειγμα με ένα μπλε και ένα καφέ μάτι. Λόγω του στρογγυλεμένου σχήματός της η ουρά αποκαλείται επίσης και «ουρά-δρεπάνι», καθώς αυτή γυρίζει προς τα πάνω χωρίς να κουλουριάζει, να στραβώνει ή να «σπάει». Η ουρά έχει ελάχιστο υπομανδύα και εκπληρώνει ένα πρόσθετο πρακτικό σκοπό, για παράδειγμα σε επικείμενες χιονοθύελλες: ο σκύλος κουλουριάζεται και κολλά τη μύτη κάτω από την ουρά, η οποία χρησιμεύει επιπλέον ως φίλτρο αέρα και προθερμαίνει τον αέρα. Ακόμη και τα πέλματά του είναι προσαρμοσμένα στο σιβηρικό κρύο: είναι μικρότερα συγκριτικά με αυτά εξίσου μεγαλόσωμων σκύλων, ώστε να υπάρχει λιγότερη απώλεια θερμότητας από το σώμα. Μερικοί συγχέουν το Χάσκυ Σιβηρίας με το λιγότερο γνωστό Μαλαμούτ Αλάσκας, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης ως σκύλος έλξης ελκήθρων και μοιάζει στο Χάσκυ, όσον αφορά στο τρίχωμα και τις αναλογίες - αλλά σε έκδοση μεγάλου μεγέθους, διότι ένα Μαλαμούτ Αλάσκας ζυγίζει έως 43 kg. Τα πιο λεπτοκαμωμένα Χάσκυ Σιβηρίας ζυγίζουν 15 έως 28 kg το πολύ με ύψος ακρώμιου περίπου 50 έως 60 cm.

Χάσκυ Σιβηρίας

Εκτροφή: νικητές μέσα στον πάγο και το χιόνι

Οι πρόγονοι όλων των σημερινών Χάσκυ προέρχονται από τη Σιβηρία. Ήταν απαραίτητοι σκύλοι συντροφιάς των νομαδικών λαών, που ζούσαν εκεί. Οι σκύλοι απέκτησαν φήμη το 1909, όταν ο έμπορος γούνας William Goosak, ο οποίος καταγόταν κι ίδιος από τη Σιβηρία, συμμετείχε με τους σκύλους του στους αγώνες έλξης ελκήθρων “All Alaska Sweepstakes”. Αν και αρχικά τον χλεύαζαν λόγω του μικρού μεγέθους των σκύλων του συγκριτικά με αυτό των Μαλαμούτ Αλάσκας, οι θεατές άλλαξαν γνώμη και οι σκύλοι απέκτησαν σύντομα την αναγνώριση που τους αρμόζει, όταν ξεκίνησαν να τρέχουν στον απαιτητικό αγώνα απόστασης 408 χιλιομέτρων και η ομάδα του εντυπωσίασε, τερματίζοντας στην τρίτη θέση. Η επιτυχία συνεχίστηκε και το επόμενο έτος όπου οι σκύλοι από τη Σιβηρία κατέλαβαν ξανά τις πρώτες θέσεις, οπότε και προέκυψε η πρώτη επίσημη εκτροφή: ο Νορβηγός χειριστής σκύλων έλξης ελκήθρων Leonhard Seppala δημιούργησε τη νέα φυλή στην Αλάσκα με σκύλους από τον William Goosa.

Σκύλος ελκήθρων για πολλούς αιώνες

Σχεδόν κανένας άλλος σκύλος δεν είναι τόσο στενά συνδεδεμένος με τον πραγματικό ρόλο του, όπως το Χάσκυ Σιβηρίας. Δεν είναι να απορεί κανείς, διότι το Χάσκυ είναι αυθεντία στην έλξη ελκήθρων: μπορεί να έλξει βάρος εννέα φορές μεγαλύτερο του σωματικού βάρους του, ενώ έχει επίσης καλό προσανατολισμό - σημαντική ικανότητα σε χιονισμένες περιοχές - και με αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ακόμη και σήμερα ένα απαραίτητο ζώο εργασίας για τους Ινουίτ. Το Χάσκυ είναι τις περισσότερες φορές μέλος της οικογένειάς τους και μεγαλώνει μέσα στο σπίτι, για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα φιλικό προς οικογένειες. Το Χάσκυ Σιβηρίας είναι και στις μέρες μας ιδιαίτερα δημοφιλές ως σκύλος συντροφιάς κατά την άθληση, αφού εξακολουθεί να συναντάται σε αγώνες έλξης  ελκήθρων. Το άτομο που κατευθύνει την ομάδα σκύλων ονομάζεται «χειριστής» (“musher”). Ο χειριστής κρατά πάντα τεντωμένο το σχοινί-οδηγό έλξης, προκειμένου οι σκύλοι να μην τραυματίζονται. Σε ταξίδια στο βουνό υποβοηθά μερικές φορές και κυρίως κατευθύνει την ομάδα σκύλων - και μάλιστα μόνο με προφορικές εντολές. Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο παίζει ο σκύλος-αρχηγός της αγέλης, ο οποίος πρέπει να εφαρμόζει πάντα πιστά τις εντολές. Η κάθε ομάδα περιλαμβάνει 4 έως 20 σκύλους, ανάλογα με το μήκος της διαδρομής και την επιφάνεια του δρόμου. Σε όλη την Ευρώπη, υπάρχουν πολλοί σύλλογοι σκύλων έλξης ελκήθρων, που διοργανώνουν κοινούς διαγωνισμούς - και φυσικά τα Χάσκυ Σιβηρίας είναι πρωταγωνιστές. Στην Αλάσκα και τον Καναδά πραγματοποιούνται αγώνες έλξης ελκήθρων υπό αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες, όπου άνθρωπος και σκύλος διανύουν πάνω από 1.000 χιλιόμετρα.

Χαρακτήρας: φιλικός, οικογενειακός σκύλος με έντονη επιθυμία για κίνηση

Ένα Χάσκυ Σιβηρίας ως σκύλος φύλακας; Καθόλου καλή ιδέα! Οι σκύλοι αυτής της φυλής είναι συνήθως φιλικοί προς όλους, άντρες και γυναίκες. Αυτό οφείλεται επίσης στη σκόπιμη αναπαραγωγή, διότι καθώς τα ζώα πρέπει πάντα να ακολουθούν όλους τους οδηγούς των ελκήθρων, για περαιτέρω αναπαραγωγή χρησιμοποιούνται τα πιο συνεργάσιμα κουτάβια κάθε γέννας. Ωστόσο, οι περισσότεροι εκπρόσωποι της φυλής είναι αρκετά ανεξάρτητοι σκύλοι, που διαθέτουν έντονο το ένστικτο για κυνήγι: ορμούν στη θέα ενός κουνελιού! Μερικά Χάσκυ αγνοούν δυστυχώς το κάλεσμα του ιδιοκτήτη τους. Στο σημείο αυτό σημαντικό ρόλο παίζει η εκπαίδευση, ωστόσο δεν είναι κανόνας ότι όλα τα Χάσκυ μπορούν να εκπαιδευτούν, ώστε να υπακούουν στο κάλεσμά σας και να έρχονται κοντά σας χωρίς οδηγό. Οι σκύλοι αυτής της πανέμορφης, βόρειας φυλής δεν γαβγίζουν σχεδόν ποτέ, αλλά μπορούν να τραβήξουν όλα τα βλέμματα με το ουρλιαχτό τους, που μοιάζει με λύκου. Τα ζώα χαίρονται πολύ να κινούνται, όπως είναι άλλωστε αυτονόητο και λόγω της καταγωγής τους. Ένα Χάσκυ Σιβηρίας, το οποίο δεν είναι πλήρως απασχολημένο, ψάχνει από μόνο του να βρει τρόπους να εκτονωθεί και να απασχοληθεί, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα.

Υγεία

Τα Χάσκυ Σιβηρίας είναι ανθεκτικοί σκύλοι και δεν φέρουν καμιά προδιάθεση για κληρονομικές ασθένειες χαρακτηριστικές για τη φυλή. Ο σκύλος αυτός διακρίνεται για το αποδοτικό μυοσκελετικό του σύστημα και την καλή φυσική του κατάσταση. Παρά τις καλές κληρονομικές καταβολές του, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, να μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις από αυτόν - ιδίως κατά τη φάση της ανάπτυξης. Το Χάσκυ σας πρέπει να εξασκεί σταδιακά τους μυς του, αφού έχει αναπτυχθεί πλήρως, ώστε να έχει μακροπρόθεσμα καλές επιδόσεις στην έλξη ποδηλάτων και ελκήθρων. Κατά την απόκτηση ενός σκύλου από τον εκτροφέα βεβαιωθείτε ότι οι πρόγονοι του ζώου έχουν εξεταστεί πριν από την αναπαραγωγή για τυχόν δυσπλασία των ισχίων. Τα Χάσκυ Σιβηρίας είναι επίσης επιρρεπή σε αντιδραστική δερματοπάθεια λόγω ανεπάρκειας ψευδαργύρου. Σε αυτή την περίπτωση το έντερο δεν απορροφά επαρκή ποσότητα ψευδαργύρου μέσω της κανονικής διατροφής και μεταξύ άλλων προκύπτουν διάφορα δερματικά προβλήματα. Σε αυτή την περίπτωση κρίνεται απαραίτητη η διά βίου χορήγηση ψευδαργύρου σε συνεννόηση με τον κτηνίατρό σας. Το προσδόκιμο ζωής τους κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 10 έως 14 έτη.

Χάσκυ Σιβηρίας

Μου ταιριάζει ένα Χάσκυ Σιβηρίας;

Δεν είναι να απορεί κανείς που η φυλή έχει πολλούς οπαδούς: η ξεχωριστή εμφάνιση, καθώς και η φιλική, ζωηρή φύση του χαρακτήρα του Χάσκυ γοητεύουν τον οποιονδήποτε. Ωστόσο, κάθε οπαδός θα πρέπει να αναλογιστεί εκ των προτέρων, εάν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της φυλής. Πρόκειται για μια φυλή σκύλων που δημιουργήθηκε για να μπορεί να επιβιώνει στις δύσκολες καιρικές συνθήκες και το κρύο της Σιβηρίας και ως εκ τούτου, ενδείκνυται για χώρες με κρύο κλίμα. Ωστόσο, τα Χάσκυ μπορούν να ευημερούν ακόμη και στα μέσα γεωγραφικά πλάτη ειδικά όταν πιάνει για τα καλά το κρύο και κανείς δεν μπορεί να βγει έξω χωρίς να είναι ζεστά ντυμένος, φορώντας τα γαντάκια του. Όποιος ψάχνει ένα σκύλο, που προτιμά να κάθεται κοντά στο τζάκι, όταν κάνει κρύο, και το καλοκαίρι του αρέσει να παίζει έξω ανέμελα χωρίς να τον ενοχλεί η ζέστη, τότε θα πρέπει να αναζητήσει κάποια άλλη φυλή. Το ίδιο ισχύει και για τις θερμές χώρες: το Χάσκυ Σιβηρίας δεν είναι ένα ζώο που ενδείκνυται για περιοχές, όπου κάνει διαρκώς ζέστη.

Ως σκύλοι έλξης ελκήθρων είναι πολύ καλοί δρομείς και διακρίνονται για την αντοχή τους - ακόμη και ως οικογενειακοί σκύλοι χρειάζονται πολλή άσκηση. Ένα ενήλικο Χάσκυ μπορεί για παράδειγμα να σας συνοδεύσει σε μακρινούς περιπάτους ή στο τζόκινγκ, καθώς και στη βόλτα σας με το ποδήλατο - όταν δεν κάνει πολλή ζέστη και έχει δροσιά. Όποιος απολαμβάνει να βγαίνει έξω, ακόμη κι όταν αρχίζουν οι πρώτοι φθινοπωρινοί άνεμοι, τότε έχει βρει σίγουρα στο πρόσωπο του Χάσκυ ένα σύντροφο, με τον οποίο θα μπορεί να μοιράζεται τα ίδια χόμπι. Οι γατόφιλοι, που επιθυμούν να αποκτήσουν ένα Χάσκυ, θα πρέπει να εξοικειώσουν το σκύλο με τις γάτες σε όσο το δυνατόν νεαρή ηλικία – εξαιτίας του ενστίκτου τους για κυνήγι, τα ενήλικα Χάσκυ βλέπουν τις γάτες ως ένα εν δυνάμει θήραμα. Σε ιδανική περίπτωση ένας περιφραγμένος και ασφαλής κήπος χαρίζει στο Χάσκυ το χώρο που χρειάζεται για να κινείται, εάν ο σκύλος διαμένει στο σπίτι. Σε πολλά Χάσκυ αρέσει να σκάβουν τρύπες στον κήπο - οπότε εάν θέλετε να έχετε ένα όμορφα διαμορφωμένο κήπο με γκαζόν, θα πρέπει να θέσετε προτεραιότητες, προτού αποκτήσετε ένα Χάσκυ.

Τι να προσέξετε πριν τον ερχομό του νέου σας σκύλου

Είστε βέβαιοι ότι θα γίνετε αχτύπητο δίδυμο με ένα Χάσκυ Σιβηρίας; Τέλεια! Πριν τον ερχομό του σκύλου στο σπίτι, υπάρχουν ωστόσο ακόμη πολλά πράγματα που πρέπει να κανονίσετε, όπως για παράδειγμα, το ποιος θα φροντίζει έναν τόσο αθλητικό σκύλο, όταν εσείς θα είστε διακοπές. Ή μήπως φαντάζεστε τον εαυτό σας να κάνετε διακοπές με το κατοικίδιό σας; Τότε καλό θα ήταν να ενημερωθείτε έγκαιρα για κατάλληλα ξενοδοχεία και να θυμάστε: οι θερμοί προορισμοί δεν ενδείκνυνται για τον τετράποδο φίλο σας από το Βορρά! Εάν έχετε παιδιά, θέστε εκ των προτέρων σαφείς κανόνες για το πως θα πρέπει να φέρονται στο νέο μέλος της οικογένειας. Αναλογιστείτε επίσης τις μακροπρόθεσμες, οικονομικές υποχρεώσεις: στο κόστος του βασικού εξοπλισμού - οδηγοί και περιλαίμια, καλαθάκια, χτένες και βούρτσες, ψαλιδάκι νυχιών, κουβέρτες, καλάθια μεταφοράς για το αυτοκίνητο κλπ. - έρχονται να προστεθούν τα τακτικά έξοδα για την ενδεδειγμένη διατροφή του ζώου, καθώς και για επισκέψεις στον κτηνίατρο. Τα κτηνιατρικά έξοδα ενδέχεται φυσικά ανά χρονικές περιόδους να είναι υψηλότερα σε περίπτωση απρόβλεπτων ασθενειών του αγαπημένου σκύλου σας. Βεβαιωθείτε επίσης ότι κανένα μέλος της οικογένειας δεν είναι αλλεργικό σε σκύλους, και εάν χρειάζεται, σιγουρευτείτε ότι ο εκμισθωτής επιτρέπει τη διαμονή σκύλου στο σπίτι.

Περιποίηση του τριχώματος

Η περιποίηση ενός Χάσκυ Σιβηρίας δεν είναι δύσκολη υπόθεση: το τρίχωμα χτενίζεται εύκολα, θα πρέπει ωστόσο να το χτενίζετε συχνά, κυρίως κατά τη διάρκεια της αλλαγής τριχώματος, ώστε να ελέγχετε καλύτερα την τριχόπτωση. Οι σκύλοι της φυλής χάνουν απίστευτα πολύ τρίχωμα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το συχνό μπάνιο δεν ενδείκνυται και οι ακαθαρσίες απομακρύνονται με ένα απλό σκούπισμα με στεγνό πανί ή με ένα γρήγορο χτένισμα. Ωστόσο, εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε το μπάνιο, τότε είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε μόνο νερό και ένα ήπιο σαμπουάν σκύλων.

Άσκηση για σκύλους με υψηλές αθλητικές επιδόσεις

Είναι αυτονόητο ότι ένα Χάσκυ Σιβηρίας χρειάζεται έντονη και πολύωρη άσκηση. Ωστόσο, κατά τους καλοκαιρινούς, θερμούς μήνες οι ιδιοκτήτες σκύλων Χάσκυ θα πρέπει όχι μόνο να προσέχουν, ώστε ο σκύλος να κινείται λιγότερο, αλλά και να εξασφαλίζουν ένα δροσερό μέρος για το αγαπημένο τους τετράποδο. Στο Χάσκυ αρέσει να σας ακολουθεί, όταν κάνετε ποδήλατο ή πάτε για τρέξιμο. Ωστόσο, σε είδη άθλησης, όπως Dog Dancing ή Agility, οι εκπρόσωποι της φυλής δεν επιδεικνύουν και τη μεγαλύτερη δυνατή πειθαρχία - βέβαια τίποτα δεν είναι απόλυτο και μπορεί το δικό σας Χάσκυ να είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Ανακαλύψτε μόνοι σας τι διασκεδάζει το σκύλο σας και πως αυτός μπορεί να απασχοληθεί πλήρως. Πολλά Χάσκυ, που διαμένουν στο σπίτι, προτιμούν έναν κήπο (περιφραγμένο και ασφαλή, ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα διαφυγής!) - σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει ωστόσο να υπάρχει οπωσδήποτε ένας δεύτερος σκύλος στο σπίτι, διότι ακόμη και εάν το Χάσκυ Σιβηρίας είναι ένας σκύλος που απολαμβάνει να είναι έξω από το σπίτι, αποζητά συγχρόνως το «δέσιμο με την οικογένεια». Οι σκύλοι έλξης ελκήθρων είναι συνηθισμένοι να ζουν σε μια μεγάλη αγέλη - τις περισσότερες φορές δεν τους αρέσει η μοναξιά, κάτι που το εκδηλώνουν συχνά με ουρλιαχτό. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που καθιστά απαραίτητο ένα δεύτερο σκύλο στο σπίτι. Τα δύο τετράποδα ζώα θα μπορούν να κάνουν παρέα μεταξύ τους και να περνούν το χρόνο τους ευχάριστα, όσο εσείς θα απουσιάζετε από το σπίτι. Παρεμπιπτόντως, το Χάσκυ ως σκύλος έλξης ελκήθρων προορίζεται ακόμη και σήμερα για την εκτέλεση αυτής της εργασίας. Πληροφορηθείτε λοιπόν για τις δυνατότητες που προσφέρονται στην περιοχή σας, προκειμένου να εξασκήσετε αυτό το άθλημα παρέα με το σκύλο σας. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν πολυάριθμοι όμιλοι φίλων Χάσκυ Σιβηρίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η εκπαίδευση δεν γίνεται αποκλειστικά, όταν λευκό πέπλο χιονιού καλύπτει τα πάντα: όταν δεν υπάρχει χιόνι, υπάρχουν ειδικά οχήματα εκπαίδευσης, με τα οποία εσείς και ο σκύλος σας μπορείτε να προετοιμαστείτε στην άσφαλτο για τις «ελκηθροδρομίες» σας στο χιόνι.

Χάσκυ Σιβηρίας κουτάβια

Έτσι θα βρείτε το Χάσκυ των ονείρων σας!

Όποιος επιθυμεί να κάνει μέλος της οικογένειάς του ένα Χάσκυ Σιβηρίας, θα πρέπει να αναζητήσει έναν καλό εκτροφέα. Όποιος τον έχει βρει , τότε έχει βρει συγχρόνως τον ιδανικό σύμβουλο, στο οποίο μπορεί να απευθύνεται στο μέλλον για όλα τα ζητήματα που αφορούν στη συμβίωση με το σκύλο των ονείρων του, διότι οι αξιόπιστοι εκτροφείς είναι πρόθυμοι να απαντήσουν σε όλα τα ερωτήματά σας σχετικά με την υγεία, την ενδεδειγμένη για τη φυλή πρόληψη υγείας, τη διατροφή και την απασχόληση, καθώς και την εκπαίδευση. Η πρώτη σας επαφή με το κουτάβι μπορεί να γίνει στο σπίτι του εκτροφέα, όπου μπορείτε να γνωρίσετε παράλληλα και τους γονείς του. Στην καλύτερη περίπτωση και ο εκτροφέας θα θέλει να σας γνωρίσει καλύτερα και θα σας κάνει πολλές ερωτήσεις, διότι στην ουσία είναι μέλημά του να δει κατά πόσο και εσείς είστε σε θέση να προσφέρετε ένα καλό και ενδεδειγμένο σπίτι στο μικρό κουταβάκι. Δώστε επίσης ιδιαίτερη προσοχή, εάν ο εκτροφέας είναι μέλος σε ένωση εκτροφέων ή λέσχη σκύλων, και βεβαιωθείτε ότι με την απόκτηση του καθαρόαιμου σκύλου θα λάβετε και τα χαρτιά του. Ένας αναξιόπιστος εκτροφέας ενδιαφέρεται δυστυχώς μόνο για το πορτοφόλι σας, αντί για την ευεξία του σκύλου. Η απόκτηση καθαρόαιμου σκύλου σε δήθεν τιμή ευκαιρίας κρύβει συχνά παγίδες: τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει καμιά πρόληψη για την υγεία του σκύλου, καθώς και δεν έχουν γίνει οι απαραίτητοι εμβολιασμοί και δεν έχουν ληφθεί μέτρα υγιεινής στο χώρο των κουταβιών. Συνήθως τα μικρά κατοικίδια ζώα δεν είναι σωστά κοινωνικοποιημένα, οι συνθήκες διαβίωσης δεν είναι ενδεδειγμένες για τους γονείς - και δεν γίνεται ούτε λόγος για επιλεκτική αναπαραγωγή σύμφωνα με το πρότυπο της φυλής, όπου πρωταρχικό ρόλο παίζει η υγεία του εκάστοτε ζώου. Όποιος είναι οπαδός της συγκεκριμένης φυλής, μπορεί επίσης να βρει αξιόπιστους εκτροφείς σκύλων Χάσκυ Σιβηρίας μέσω των εθνικών κυνοφιλικών ομίλων. Εάν επιθυμείτε να αποκτήσετε έναν ενήλικο σκύλο ή ένα ημίαιμο Χάσκυ, υπάρχουν και άλλες επιλογές: σε πολλές χώρες υπάρχουν ενώσεις ή οργανώσεις σκύλων Χάσκυ, που διαμεσολαβούν, ώστε οι σκύλοι έλξης ελκήθρων, που για κάποιο λόγο έχουν χάσει το αρχικό τους σπίτι, να βρουν ένα άλλο, ενδεδειγμένο σπιτικό. Οι πρώην ιδιοκτήτες ή η εκάστοτε οικογένεια, που έχει αναλάβει τη φιλοξενία και την περίθαλψή του, μπορούν να σας δώσουν πολλές πληροφορίες σχετικά με το χαρακτήρα του σκύλου, να συζητήσουν μαζί σας και να διαπιστώσουν κατά πόσο σας ταιριάζει ένας σκύλος αυτής της φυλής. Ακόμη και τα τοπικά καταφύγια ζώων έχουν ανά διαστήματα σκύλους Χάσκυ, που αναζητούν ένα νέο σπίτι. Είτε αποκτήσετε το σκύλο σας από έναν εκτροφέα είτε από κέντρο προστασίας ζώων, θα λάβετε σίγουρα και το αντίστοιχο βιβλιάριο εμβολιασμών του.

Σας ευχόμαστε να περνάτε όμορφα και να ζήσετε πολλές καινούργιες περιπέτειες με το Χάσκυ Σιβηρίας σας!

Σχετικά άρθρα
Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Μαλτέζ (Maltese)

Ως έξυπνοι και ζωηροί σκύλοι συντροφιάς, τα μικρόσωμα, ολόλευκα Μαλτέζ ενθουσιάζουν πολλούς ζωόφιλους. Είναι το ιδανικό κατοικίδιο για να κάνει παρέα σε ανθρώπους, που θέλουν να έχουν τριγύρω τους ένα τετράποδο φίλο, και που τους αρέσει να φροντίζουν το απαλό τρίχωμα.
1 min

Μίνι Πίντσερ (Miniature Pinscher)

Ένα Πίντσερ σε μικρογραφία; Μην ξεγελιέστε! Το Μίνι Πίντσερ είναι ένας «πραγματικά γενναίος σκύλος». Όποιος ψάχνει ένα χαριτωμένο και ήρεμο σκυλάκι του σαλονιού, τότε το Μίνι Πίντσερ δεν είναι γι’ αυτόν. Παρά το μέγεθός του, ο ζωηρός οικογενειακός σκύλος έχει τεράστια επιθυμία για άθληση και άσκηση και έχει τους ανθρώπους του στο τρέξιμο από πολλές απόψεις.
1 min

Τζακ Ράσελ Τεριέ (Jack Russell Terrier)

Μικρόσωμοι, έξυπνοι και ζωηροί - οι σκύλοι αυτής της νεαρής φυλής έχουν καταφέρει να αποκτήσουν έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό οπαδών. Ως «Τζακ Ράσελ Τεριέ» χαρακτηρίζεται μία ανεξάρτητη φυλή με βρετανικές ρίζες, η οποία αναγνωρίστηκε επίσημα από την FCI από το έτος 2000. Το χαρακτηριστικό που διακρίνει το Τζακ Ράσελ Τεριέ (Jack Russell Terrier) από το στενό συγγενή του, το Πάρσον Ράσελ Τεριέ (Parson Russell Terrier), είναι τα κοντά πόδια.