Πομεράνιαν (Pomeranian)

Πομερανιαν

Τα Πομεράνιαν είναι έξυπνα και αγαπημένα οικογενειακά σκυλιά.

Εμφάνιση: Βάρος μύγας, με πολλή γούνα

Με ύψος ώμων 18 έως 22 εκατοστά, το Πομεράνιαν μοιάζει πραγματικά με μινιατούρα Σπιτς. Ζυγίζει το πολύ 3,5 κιλά και επομένως είναι ελαφρύτερο από τις περισσότερες γάτες.

Περισσότερη πληρότητα του σώματος υποδηλώνει το πυκνό, μακρύ τρίχωμά του. Το στρώμα του τελικού τριχώματος ξεχωρίζει μέσα από το παχύ υπόστρωμα και μπορεί να είναι μαύρο, καφέ, λευκό, πορτοκαλί, θολό γκρι ή ένα μείγμα αυτών. Το κολάρο, που θυμίζει χαίτη λιονταριού, πλαισιώνει ένα άγρυπνο πρόσωπο με άγρυπνα μάτια και ρύγχος που μοιάζει με αλεπού.

Χαρακτήρας: Χαρούμενο & με αυτοπεποίθηση

Το Πομεράνιαν είναι μικρό - αλλά δεν φαίνεται να το γνωρίζει. Συνήθως εκπέμπει μεγάλη αυτοπεποίθηση - συχνά ακόμη και απέναντι σε πολύ μεγαλύτερα σκυλιά. Ταυτόχρονα, είναι σε εγρήγορση, καθόλου επιθετικό, αλλά φιλικό προς τους ανθρώπους και άλλα ζώα.

Ταιριάζει πολύ καλά με άλλα κατοικίδια, αλλά έχει πάντα στενή σχέση με τον ιδιοκτήτη του, τον οποίο προτιμά να συνοδεύει παντού. Συνήθως έχει καλή διάθεση και είναι πάντα έτοιμο να παίξει.

Το Πομεράνιαν, ένα καλό σκυλί φύλακας, γαβγίζει εκπληκτικά δυνατά για το μέγεθός του όταν ξένοι πλησιάζουν την περιοχή του. Εκφράζεται πολύ συχνά με γαβγίσματα, και ως εκ τούτου, χρειάζεται προσοχή σε ώρες κοινής ησυχίας για να μην έχετε προβλήματα με τους γείτονες. Αντίθετα, το κυνηγετικό του ένστικτο είναι ελάχιστα ή καθόλου παρόν.

Εκπαίδευση του Πομεράνιαν

Είναι καλύτερο να το Πομεράνιαν σας όσο το δυνατόν νωρίτερα στο ότι θα πρέπει να μείνει μόνο του για λίγες ώρες. Διαφορετικά, αυτό θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο όταν ενηλικιωθεί. Ωστόσο, δεν πρέπει να αφήνετε τον πιστό σας σύντροφο μόνο του περισσότερο από όσο χρειάζεται. Υπάρχουν όμως πάντα περιπτώσεις, από μια επίσκεψη στο γιατρό μέχρι μια βόλτα στην αγορά, που ο σκύλος σας πρέπει να μείνει μόνος του για λίγο στο σπίτι, πράγμα που είναι λίγο δύσκολο για αυτή τη φυλή από τη φύση της.

Επίσης, συνηθίστε το στη παρέα με άλλα κατοικίδια και σκύλους όσο είναι ακόμα μικρό. Θα πρέπει να εξουδετερώσετε από νωρίς την υπερβολική αυτοπεποίθηση απέναντι σε άλλους τετράποδους φίλους. Αυτό επιτυγχάνεται αφενός μέσω εκτεταμένης κοινωνικοποίησης και αφετέρου μέσω πολλών ελεγχόμενων επαφών με άλλους σκύλους. Το Πομεράνιαν μαθαίνει γρήγορα και ευχάριστα.

Το τακτικό βούρτσισμα είναι απαραίτητο

Το πανέμορφο τρίχωμα του μικρού Πομεράνιαν απαιτεί τακτικό βούρτσισμα. Το καλύτερο είναι να προγραμματίζετε δύο φορές την εβδομάδα περιποίηση, κατά τη διάρκεια της οποίας θα βουρτσίζετε το βελούδινο τρίχωμά του σχολαστικά και επίσης ενάντια στο τρίχωμα. Ειδικά καθαριστικά από εξειδικευμένα καταστήματα είναι κατάλληλα για τη φροντίδα των ματιών και των αυτιών.

Ορισμένοι ιδιοκτήτες σκύλων βουρτσίζουν τακτικά τα δόντια του κατοικίδιου ζώου τους με ειδική οδοντόκρεμα για σκύλους και οδοντόβουρτσα για σκύλους. Εάν έχετε ήδη συνηθίσει το κουτάβι σας σε αυτή τη φροντίδα, μπορείτε να αποτρέψετε αποτελεσματικά την πέτρα. Εναλλακτικά - ή ως συμπλήρωμα - συνιστούμε σνακ οδοντικής φροντίδας ή ξηρά μασήματα για μικρά σκυλιά.

Είναι ένα Πομεράνιαν καλό ταίρι για μένα;

Αυτοί οι στοργικοί τετράποδοι φίλοι αγαπούν να είναι μαζί σας παντού. Γι' αυτό δεν πρέπει να μένουν για πολύ μόνοι τους. Είναι πολύ ζωηρά, αλλά μπορούν να εκτονωθούν αποτελεσματικά με παιχνίδια, ενώ δεν απαιτούν μακριές βόλτες, οπότε είναι και κατάλληλα για ηλικιωμένους ανθρώπους καθώς και για εργαζόμενους που μπορούν να πάρουν το σκύλο τους μαζί τους στο γραφείο.

Οι οικογένειες με μικρά παιδιά θα πρέπει πάντα να φροντίζουν ώστε το σκυλάκι να έχει ένα μέρος για να αποσυρθεί. Διαφορετικά, όταν στριμωχτεί, ο σκύλος μπορεί να δαγκώσει. Ταιριάζει καλύτερα σε οικογένειες με μεγαλύτερα παιδιά που λαμβάνουν υπόψη τους το μικρό του μέγεθος και διασκεδάζουν μαζί του διδάσκοντας στο Πομεράνιαν μερικά κόλπα.

Ακόμα και άτομα που δεν είχαν σκύλο μπορούν να εναρμονιστούν καλά με ένα Πομεράνιαν. Δεν πρέπει να υποτιμούν όμως τον χρόνο που απαιτείται για παιχνίδι με το μικρό τους φίλο, και την περιποίηση αυτού. Επιπλέον, αυτά τα μικρά χαρούμενα πλάσματα μπορούν να διατηρηθούν στην πόλη. Προσαρμόζονται γρήγορα σε οποιοδήποτε περιβάλλον - το κυριότερο είναι ο ιδιοκτήτης τους να περνάει πολύ χρόνο μαζί τους.

Το Πομεράνιαν είναι ιδανικός σύντροφος για ταξίδια. Από την άλλη πλευρά, λόγω της μεγάλης προσκόλλησής του, δεν θα πρέπει να το αφήνετε στα χέρια ξένων όταν βρίσκεστε σε διακοπές. Με το μέγεθός του, είναι εύκολο να μεταφερθεί παντού. Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες σας επιτρέπουν ακόμη και να το μεταφέρετε στην καμπίνα σε κατάλληλο κουτί μεταφοράς.

Επίσης, πριν αγοράσετε ένα Πομεράνιαν, λάβετε υπόψη σας ότι από τη στιγμή που θα μετακομίσει στο σπίτι σας, θα είστε υπεύθυνοι γι' αυτό για τα επόμενα χρόνια και η ενασχόληση και η φροντίδα του θα απαιτεί αρκετό χρόνο καθημερινά.

Εκτός από τον αρχικό εξοπλισμό (μπολ, περιλαίμιο, λουρί, παιχνίδια, κουβέρτες, καλάθια, εργαλεία περιποίησης), υπάρχουν και οι τακτικές εξετάσεις στον κτηνίατρο. Σε περίπτωση ασθένειας, αυτά μπορεί να εκτοξευθούν απροσδόκητα στα ύψη.

Πομερανιαν
Τα Πομεράνιαν είναι παιχνιδιάρικα και πρόθυμα για τρέξιμο.

Το Πομεράνιαν είναι δραστήριο και έχει πολλά ενδιαφέροντα

Παρά το μικρό του μέγεθος, το Πομεράνιαν δεν είναι τεμπέλικο και απολαμβάνει πολύ τους μεγάλους περιπάτους σε μέτριους ρυθμούς. Ωστόσο, το Πομεράνιαν αρκείται και σε μια σύντομη βόλτα όταν έχει κακές καιρικές συνθήκες. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα μπορεί να είναι ότι μπορείτε να το μεταφέρετε εύκολα, για παράδειγμα σε σκάλες ή σε τρένα.

Το Πομεράνιαν αγαπά να μαθαίνει νέα κόλπα και να κερδίζει επαίνους από εσάς. Η εκπαίδευση με κλίκερ είναι πολύ διασκεδαστική για εσάς και το σκυλάκι σας. Παιχνίδια με μπάλα προσαρμοσμένα στο μέγεθός του μπορούν επίσης να του δώσουν μεγάλη ευχαρίστηση.

Απλά δοκιμάστε τι αρέσει και στους 2 σας, και δοκιμάστε κάτι καινούργιο κάθε τόσο. Επίσης, με τη σωστή εκπαίδευση, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν αυτοί οι χαρούμενοι τετράποδοι φίλοι ακόμη και ως σκύλοι θεραπείας.

Ευαισθησία σε ασθένειες: Είναι λιγότερο ανθεκτικοί αυτοί οι γούνινοι φίλοι μας;

Δυστυχώς, οι ακραίες συνθήκες συνεπάγονται πάντα μεγαλύτερη ευαισθησία σε ορισμένες ασθένειες. Το Πομεράνιαν δεν αποτελεί εξαίρεση και, ως εκ τούτου, είναι λιγότερο ανθεκτικό από τους μεγαλύτερους συγγενείς του.

Είναι επιρρεπής σε δυστοκία,προβλήματα σε γόνατα, αναπνευστικά προβλήματα λόγω της λεγόμενης κατάρρευσης της τραχείας, καρδιακές παθήσεις καθώς και κώφωση. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να αγοράζετε κουτάβια μόνο όταν ο εκτροφέας δίνει μεγάλη σημασία στην προληπτική υγειονομική περίθαλψη και απομακρύνει συστηματικά τα προσβεβλημένα ζώα από την αναπαραγωγή.

Τα Πομεράνιαν είναι επίσης ευαίσθητα στη ζέστη. Το καλοκαίρι, να θυμάστε πάντα να παρέχετε στον τετράποδο φίλο σας ένα σκιερό σημείο. Θα πρέπει επίσης να αναβάλλετε τους μεγαλύτερους περιπάτους στις πιο δροσερές ώρες της ημέρας.

Με λίγο προσοχή, αυτές οι γούνινες μυτούλες μπορούν να φτάσουν σε ηλικία από 12 έως και 16 ετών.

Αγοράστε μόνο από υπεύθυνους κτηνοτρόφους

Όποιος έχει ερωτευτεί αυτή τη ράτσα σκύλων θα πρέπει να αναζητήσει κουτάβι μόνο από εκτροφέα που είναι μέλος του συλλόγου εκτροφέων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να υπάρχουν ορισμένες γενετικές προδιαθέσεις για ασθένειες, ειδικά σε αυτή τη μίνι-παραλλαγή του Σπιτζ.

Επομένως, οι καλύτερες προφυλάξεις λαμβάνονται από τους έμπειρους εκτροφείς που χρησιμοποιούν την τεχνογνωσία τους και τις πολυάριθμες εξετάσεις για να διασφαλίσουν ότι μόνο τα υγιή ζώα θα παράξουν απογόνους.

Εάν έχετε έρθει σε επαφή με έναν εκτροφέα Πομεράνιαν και είστε υποψήφιος αγοραστής ενός κουταβιού, θα σας δοθεί η ευκαιρία να επισκεφθείτε τον εκτροφέα στο σπίτι του. Ο εκτροφέας θα χαρεί σίγουρα να απαντήσει στις ερωτήσεις σας σχετικά με την εκτροφή των Πομεράνιαν και να σας ενημερώσει για την υγειονομική περίθαλψη των ζώων του. Δώστε επίσης προσοχή στους γονείς των κουταβιών, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν κάνει πρόσφατα εξετάσεις υγείας

Δύο κουτάβια άσπρα πομερανιαν
Βεβαιωθείτε ότι οι γονείς του Πομεράνιαν είναι υγιείς πριν αγοράσετε ένα κουτάβι.

Κατά κανόνα, ο νέος σας συγκάτοικος θα μετακομίσει μαζί σας το νωρίτερο σε ηλικία οκτώ εβδομάδων. Στις αποσκευές του, ο τσιπαρισμένος και αποπαρασιτωμένος τετράποδος φίλος σας θα έχει μαζί του την απόδειξη προέλευσης και το πιστοποιητικό εμβολιασμού - μην ξεχάσετε να κρατήσετε τις ημερομηνίες των εμβολιασμών.

Εάν ένα ηλικιωμένο Πομεράνιαν είναι μια εναλλακτική λύση για εσάς, μπορείτε να αρχίσετε να ψάχνετε στο καταφύγιο ζώων ή στην προστασία των ζώων.

Προέλευση του Πομεράνιαν

Αυστηρά μιλώντας, το Πομεράνιαν δεν αποτελεί δική του φυλή, αλλά μια μικροσκοπική παραλλαγή του γερμανικού Σπιτς. Το Σπιτς είνα αρκετά παλιά φυλή και πολύ ιστορική. Διάσημες προσωπικότητες όπως ο Martin Luther και ο Michelangelo είχαν ένα μικρό Σπιτς ως πιστό τους σύντροφο. Εκείνη την εποχή, ωστόσο, οι τετράποδοι φίλοι δεν ήταν τόσο μικροσκοπικοί όσο τα σημερινά Πομεράνιαν.

Καθώς το πρώτο μικρότερο Σπιτς ήρθε στη Μεγάλη Βρετανία από την περιοχή της Πομερανίας πριν από περίπου 200 χρόνια, η παραλλαγή της φυλής ονομάζεται Pomeranian στα αγγλικά. Στα γαλλικά, το ΝΠομεράνιαν ονομάζεται Loulou de Poméranie. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα Πομεράνιαν εκτρέφονταν κυρίως στη Μεγάλη Βρετανία. Τα Πομεράνιαν εξακολουθούν να είναι δημοφιλή κυρίως στις ΗΠΑ και στη Μεγάλη Βρετανία.

Κριτική της αναπαραγωγής των Πομεράνιαν

Η εκτροφή ολοένα και μικρότερων Πομεράνιαν έχει προσελκύσει επικριτές αυτής της πρακτικής. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πιο ευάλωτα σε ορισμένες ασθένειες από ό,τι οι μεγαλύτεροι συγγενείς τους.

Πηγές:

  • Eva-Maria Krämer, Der Kosmos Hundeführer, Franck-Kosmos Verlags-GmbH & Co. KG, Στουτγάρδη, 6η έκδοση (2017)
  • VDH | Rassestandard
Σχετικά άρθρα
Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Μαλτέζ (Maltese)

Ως έξυπνοι και ζωηροί σκύλοι συντροφιάς, τα μικρόσωμα, ολόλευκα Μαλτέζ ενθουσιάζουν πολλούς ζωόφιλους. Είναι το ιδανικό κατοικίδιο για να κάνει παρέα σε ανθρώπους, που θέλουν να έχουν τριγύρω τους ένα τετράποδο φίλο, και που τους αρέσει να φροντίζουν το απαλό τρίχωμα.
1 min

Μίνι Πίντσερ (Miniature Pinscher)

Ένα Πίντσερ σε μικρογραφία; Μην ξεγελιέστε! Το Μίνι Πίντσερ είναι ένας «πραγματικά γενναίος σκύλος». Όποιος ψάχνει ένα χαριτωμένο και ήρεμο σκυλάκι του σαλονιού, τότε το Μίνι Πίντσερ δεν είναι γι’ αυτόν. Παρά το μέγεθός του, ο ζωηρός οικογενειακός σκύλος έχει τεράστια επιθυμία για άθληση και άσκηση και έχει τους ανθρώπους του στο τρέξιμο από πολλές απόψεις.
1 min

Τζακ Ράσελ Τεριέ (Jack Russell Terrier)

Μικρόσωμοι, έξυπνοι και ζωηροί - οι σκύλοι αυτής της νεαρής φυλής έχουν καταφέρει να αποκτήσουν έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό οπαδών. Ως «Τζακ Ράσελ Τεριέ» χαρακτηρίζεται μία ανεξάρτητη φυλή με βρετανικές ρίζες, η οποία αναγνωρίστηκε επίσημα από την FCI από το έτος 2000. Το χαρακτηριστικό που διακρίνει το Τζακ Ράσελ Τεριέ (Jack Russell Terrier) από το στενό συγγενή του, το Πάρσον Ράσελ Τεριέ (Parson Russell Terrier), είναι τα κοντά πόδια.