Τσόου Τσόου (Chow-Chow)

tsóou tsóou

Πυρόξανθο τρίχωμα με πλούσια χαίτη και συμπαγή σωματική διάπλαση - ένα Τσόου Τσόου εντυπωσιάζει αποκλειστικά και μόνο με τη μεγαλοπρεπή εμφάνισή του. Ωστόσο, αυτή η πρωτόγονη φυλή όχι μόνο ανήκει στις αρχαιότερες φυλές σκύλων στον κόσμο, αλλά διακρίνεται και για τον πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα της: λόγω της πεισματάρικης φύσης τους μερικοί λένε ότι τα Τσόου Τσόου έχουν το χαρακτήρα μιας γάτας παρά ενός σκύλου. Όποιος όμως έχει συναναστραφεί με Τσόου Τσόου, ξέρει ότι αυτοί οι σκύλοι δεν έχουν μόνο την εμφάνιση, αλλά και την καρδιά ενός λιονταριού.

Μεγαλοπρεπής εμφάνιση

Στην Κίνα η φυλή είναι επίσης γνωστή ως «σκύλος-λιοντάρι», «σκύλος-αρκούδα» ή «σκύλος με μπλε γλώσσα» - οι ονομασίες αυτές παραπέμπουν στην εντυπωσιακή του εμφάνιση. Το Τσόου Τσόου ανήκει στην ασιατική οικογένεια των Σπιτς. Έχει συμπαγή σωματική διάπλαση και ζυγίζει περίπου 30 kg με μέγιστο ύψος ακρώμιου 56 cm. Υπάρχουν τόσο κοντότριχα όσο και μακρύτριχα Τσόου Τσόου, ενώ ακόμη και οι κοντότριχοι εκπρόσωποι της φυλής έχουν πολύ πλούσιο, απαλό τρίχωμα. Τα κοντότριχα „Smooth Chows“ είναι ωστόσο λιγότερο διαδεδομένα από ότι η μακρύτριχη παραλλαγή τους. Αυτή με τη σειρά της έχει πυκνό υπομανδύα και μια πλούσια «χαίτη», που προκαλεί τη χαρακτηριστική «λιονταρίσια» εμφάνιση του Τσόου Τσόου. Το επιβλητικό τρίχωμα είναι πάντα μονόχρωμο, ενώ η περιοχή της κοιλιάς, καθώς και το εσωτερικό των μηρών μπορεί να είναι πιο ανοιχτόχρωμο. Επιθυμητά είναι τα χρώματα μαύρο, κόκκινο, μπλε, φαιοκίτρινο, κρεμ και λευκό. Τα χοντρά, μικρά αυτιά στέκονται όρθια, και η ουρά του είναι γυρισμένη προς τα πάνω και πίσω από την πλάτη.

Το ξεχωριστό χαρακτηριστικό του Τσόου Τσόου αποκαλύπτεται, όταν αυτό ανοίγει το στόμα του: η γλώσσα, ο ουρανίσκος και τα χείλη του είναι μπλε. Κάτι που θα αποτελούσε λόγο ανησυχίας σε άλλες φυλές, καθώς η μπλε γλώσσα και οι μπλε βλεννογόνοι του στόματος μπορεί να είναι ένδειξη υποξίας, είναι το σήμα κατατεθέν του Τσόου Τσόου και ανήκει στα χαρακτηριστικά του πρότυπου της φυλής, χωρίς να είναι ένδειξη κάποιου προβλήματος υγείας. Δεν υπάρχει μια σαφής επιστημονική εξήγηση για το χρώμα, ωστόσο έχουν πλαστεί πολλοί μύθοι γύρω από τη μπλε γλώσσα, ένας εκ των οποίων είναι οι εξής: κατά τη δημιουργία του σύμπαντος και των άστρων στο ουράνιο στερέωμα έπεσαν μπλε κομματάκια από τον ουρανό στη γη, τα οποία και έγλειψε το Τσόου Τσόου. Σύμφωνα με άλλες ερμηνείες, το μπλε χρώμα σχετίζεται με την αιμάτωση ή τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος του σκύλου.

Αρχαία φυλή με πολλούς ρόλους

Η φυλή προέρχεται από την Κίνα, αλλά έχει προγόνους από τη Σιβηρία. Ο ίδιος ο τύπος του σκύλου είναι ηλικίας άνω των χιλίων ετών: τα Τσόου Τσόου ανήκουν στις πιο αρχαίες φυλές, που από γενετικής άποψης αποκλίνουν από τις περισσότερες σημερινές φυλές. Πιστεύεται ότι το Τσόου Τσόου επηρέασε επίσης την απεικόνιση των «σκύλων Fu» (σκύλοι-λέοντες), που συναντώνται πολύ συχνά σε εισόδους αντιπροσωπευτικών, κινέζικων κτιρίων - όπως τα διαδεδομένα στην Ευρώπη αγάλματα σε μορφή λιονταριών. Στην αρχαιότητα, τα Τσόου Τσόου προστάτευαν στην ουσία τους ναούς στην Κίνα, τη Μογγολία και το Θιβέτ, αργότερα με την αυξημένη διάδοσή τους χρησιμοποιήθηκαν και ως κυνηγετικοί σκύλοι ή σκύλοι φύλαξης σε ιδιωτικά νοικοκυριά, και έτσι το Τσόου Τσόου έγινε σύντομα ένας σκύλος του απλού λαού. Ωστόσο, μερικοί εκπρόσωποι αυτής της εντυπωσιακής φυλής χρησίμευαν για μεγάλο χρονικό διάστημα ως σύμβολο κύρους στην αυλή του Αυτοκράτορα. Ωστόσο, κατά το παρελθόν πολλά Τσόου Τσόου προσγειώνονταν στο τραπέζι των ιδιοκτητών τους, οι οποίοι εκμεταλλεύονταν επίσης τη ζεστή γούνα τους. Το 19ο αιώνα η φυλή έφτασε στην Ευρώπη. Στη Βρετανία μπορούσε κανείς να θαυμάσει τα πρώτα Τσόου Τσόου όχι σε κάποιον καναπέ ενός ιδιωτικού νοικοκυριού, αλλά στο ζωολογικό κήπο, όπου προκαλούσαν το έντονο ενδιαφέρον των επισκεπτών του. Το 1865 η Βασίλισσα Βικτωρία απέκτησε από την Κίνα έναν από αυτούς τους εντυπωσιακούς σκύλους και έτσι αυξήθηκε η ζήτηση των Τσόου Τσόου ως κατοικίδια ζώα. Το 1895 οι πρώτοι λάτρεις της φυλής ίδρυσαν μια λέσχη σκύλων Τσόου Τσόου και πάνω από 10 χρόνια αργότερα ιδρύθηκε στις ΗΠΑ μια αντίστοιχη λέσχη σκύλων Τσόου Τσόου - ωστόσο, οι χνουδωτοί σκύλοι παρέμειναν απρόσιτοι για τους περισσότερους ζωόφιλους και στο δυτικό κόσμο αποτελούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα σύμβολο κύρους. Ακόμη και στο Λευκό Οίκο έχουν ήδη ζήσει δύο εκπρόσωποι της φυλής: ο Πρόεδρος των ΗΠΑ (1923-1929) Κάλβιν Κούλιτζ είχε δύο Τσόου Τσόου, ονόματι "Tiny Tim" και "Blackberry".

Σήμερα διαμένουν ελάχιστα Τσόου Τσόου στην Κίνα, αλλά όλο και περισσότερα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, όπου η φυλή προσμετράται σε μια από τις πιο δημοφιλείς στη δεκαετία του '80 του 20ου αιώνα.

Παρεμπιπτόντως, υπάρχουν διάφορες θεωρίες και για την προέλευση το ασυνήθιστου ονόματος αυτής της φυλής σκύλων. Μία εξ αυτών αναφέρει ότι το όνομα έχει τις ρίζες του στη λέξη "Gou", που στα κινέζικα σημαίνει «σκύλος». Μια άλλη θεωρία θέλει το όνομα να προέρχεται από μια παραλλαγή απλοποιημένων αγγλικών: το "tschau-tschau" θα μεταφραζόταν ως «λιχουδιά» - ακόμη και σήμερα η αμερικάνικη λέξη "chow" σημαίνει στην καθομιλουμένη «τροφή». Επομένως, αν ενστερνιστούμε αυτή τη θεωρία, τότε η σημερινή ονομασία φέρνει μνήμες του παρελθόντος, όταν ακόμη το κρέας του Τσόου Τσόου τρώγονταν.

Χαρακτήρας και καρδιά λιονταριού

Όσον αφορά στη φύση του χαρακτήρα του, λέγεται συχνά ότι το Τσόου Τσόου μοιάζει περισσότερο με μια γάτα παρά με ένα σκύλο: «Όποιος έχει έναν τέτοιο σκύλο ως κατοικίδιο, απέχει πολύ από το να γίνει και ο ιδιοκτήτης του.» Τι σημαίνει αυτό; Οι σκύλοι αυτής της φυλής δεν έχουν έντονη την επιθυμία «να ικανοποιήσουν» τον ιδιοκτήτη τους και δεν τους αρέσει να υποτάσσονται, αλλά προτιμούν να κάνουν του κεφαλιού τους. Είναι συνήθως πιο επιφυλακτικοί απέναντι σε ξένους και άλλους σκύλους. Εάν μάλιστα αυτοί βρίσκονται στο έδαφός του, τότε το Τσόου Τσόου μπορεί να αντιδράσει άσχημα. Η αρχική δυσπιστία απέναντι σε ξένους και η επιθυμία του να υπερασπιστεί την περιοχή του, καθιστούν το Τσόου Τσόου άριστο σκύλο φύλαξης. Ωστόσο, ως σκύλοι-φύλακες αλλά και κατά τη συναναστροφή τους με άλλους σκύλους τείνουν να επιδεικνύουν μια ανεξέλεγκτη επιθετικότητα, εάν η αρχική εκπαίδευσή τους ήταν ανεπαρκής. Η συναναστροφή με σκύλους του ιδίου φύλου μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα - ιδίως όταν πρόκειται για άλλα Τσόου Τσόου. Επιπλέον, απαιτείται προσοχή και όταν το Τσόου Τσόου συναντά πιο μικρόσωμους σκύλους, καθώς υπάρχει πιθανότητα αυτοί να αφυπνίσουν το ένστικτό του για κυνήγι. Είναι απαραίτητο λοιπόν οι σκύλοι της φυλής να κοινωνικοποιούνται από νεαρή ηλικία. Ο «σκύλος-λιοντάρι» είναι ένα φιλικό τετράποδο, που κατά τ’ άλλα εκπέμπει μεγάλη ηρεμία και γαλήνη. Λόγω του έντονου ένστικτου της φυλής για κυνήγι και της μη εγγυημένης ανταπόκρισης στο κάλεσμα του ιδιοκτήτη τους, δεν συνιστάται να αφήνετε τα Τσόου Τσόου να βγαίνουν ελεύθερα βόλτα έξω από το σπίτι.

Πρόληψη της υγείας

Αυτή η φυλή είναι επιρρεπής σε παθήσεις όπως το έκζεμα, η δυσπλασία του ισχίου και του αγκώνα, καθώς και το «εντρόπιο», μια πάθηση στην οποία το βλέφαρο του ζώου γυρίζει προς τα μέσα. Οι τακτικές προληπτικές εξετάσεις και η κατάλληλη θεραπεία μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη των παθήσεων σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην απαιτούνται εγχειρίσεις. Λόγω της γενετικής προδιάθεσης για ορισμένες κληρονομικές ασθένειες θα ήταν καλό, προτού αποκτήσετε ένα κουτάβι, να βεβαιωθείτε ότι οι γονείς του είναι υγιείς: οι αξιόπιστοι εκτροφείς χρησιμοποιούν μόνο υγιή ζώα για αναπαραγωγή. Ιδιαίτερα λυπηρή ήταν η ιστορία του Τοντ, του πρώην Τσόου Τσόου του Justin Bieber. Ο παγκόσμιος σταρ της ποπ μουσικής δώρισε το χνουδωτό κουτάβι σε έναν από τους χορευτές του, όταν αυτό έγινε έφηβος σκύλος. Στη συνέχεια βγήκε στο φως της δημοσιότητας ότι ο σκύλος έπασχε από δυσπλασία των ισχίων και ο νέος ιδιοκτήτης του συγκέντρωσε δωρεές για τη δαπανηρή χειρουργική επέμβαση του ζώου ηλικίας μόλις επτά μηνών, η οποία κόστιζε περίπου 8000 δολάρια ΗΠΑ. Το προσδόκιμο ζωής ενός Τσόου Τσόου κυμαίνεται από 12 έως 14 έτη κατά μέσο όρο.

Περιποίηση του τριχώματος

Η χαίτη του «λιονταριού» πρέπει να είναι περιποιημένη: οι ιδιοκτήτες των μακρύτριχων Τσόου Τσόου θα πρέπει να βουρτσίζουν το τρίχωμα του κατοικίδιου ζώου τους τουλάχιστον δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα, ή ακόμη καλύτερα και καθημερινά. Συνιστάται ένα καλό χτένισμα μια φορά την εβδομάδα και ένα καθημερινό, γρήγορο βούρτσισμα. Ιδίως πίσω από τα αυτιά και στη χαίτη γύρω από το λαιμό το τρίχωμα κάνει συχνά κόμπους. Το μπάνιο θα πρέπει να αποφεύγεται, εκτός και αν ο τετράποδος φίλος σας είναι τόσο πολύ λερωμένος, που δεν μπορείτε ούτε να τον χτενίσετε. Ωστόσο, μερικοί λάτρεις των Τσόου Τσόου συνιστούν ένα μπάνιο μια φορά το μήνα. Αν χρειαστεί να κάνετε μπάνιο στο Τσόου Τσόου σας, επιλέξτε φυσικά προϊόντα περιποίησης και ένα ήπιο σαμπουάν σκύλων, για παράδειγμα, με χαμομήλι. Αυτό μειώνει τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης κάποιας αλλεργίας. Το καλοκαίρι, κατά τις περιόδους καύσωνα, θα πρέπει να κοιτάτε συχνά το σημείο επαφής της ουράς με το δέρμα, διότι λόγω ζέστης το δέρμα εμφανίζει συχνά ερεθισμούς στο σημείο αυτό. Τα Τσόου Τσόου με κοντό τρίχωμα χρειάζονται πολύ λιγότερη περιποίηση.

Εκπαίδευση για έμπειρους ιδιοκτήτες σκύλων

Λόγω της πεισματάρικης φύσης του χαρακτήρα του, η εκπαίδευση του Τσόου Τσόου είναι μια αρκετά δύσκολη υπόθεση. Χρειάζονται σαφείς και συνεπείς εντολές - πρέπει να είστε απόλυτοι και σταθεροί, διότι με την παραμικρή απόκλιση του βλέμματός σας το Τσόου Τσόου διαισθάνεται την αμφιβολία στα μάτια σας και εκμεταλλεύεται την αδυναμία σας, προκειμένου να σας πάρει τον αέρα. Με συνέπεια και κατανόηση μπορεί κανείς να εκπαιδεύσει ένα Τσόου Τσόου, αλλά λόγω της ισχυρογνωμοσύνης του ποτέ δεν πρόκειται να γίνει ένας υπάκουος σύντροφος, ο οποίος θα ακολουθεί κάθε πρόσταγμά σας. Καλό θα ήταν να ψάξετε με την ηρεμία σας, ακόμη και πριν από την άφιξη του νέου μέλους της οικογένειάς σας, για μια σχολή εκπαίδευσης σκύλων, η οποία έχει ήδη εμπειρία με αυτή τη φυλή. Εκεί το κουτάβι σας μπορεί παίζοντας να γνωρίσει και άλλους σκύλους - μια καλή κοινωνικοποίηση είναι πολύ σημαντική για αυτή τη φυλή σκύλων. Το Τσόου Τσόου είναι ένας ισχυρογνώμων σκύλος, που θα υπακούσει στον ιδιοκτήτη του, μόνο εάν αυτός μπορέσει να του επιβληθεί. Για το λόγο αυτό, το Τσόου Τσόου ενδείκνυται περισσότερο για έμπειρους ιδιοκτήτες σκύλων - εκμεταλλεύεται συνήθως τα λάθη των αρχάριων ιδιοκτητών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Αν έχετε μικρή εμπειρία με σκύλους, θα πρέπει οπωσδήποτε μέσα από το διάβασμα να εξοικειωθείτε με την εκπαίδευση σκύλων, καθώς και να ζητήσετε συμβουλές από έμπειρους ιδιοκτήτες σκύλων Τσόου Τσόου ή από τον εκτροφέα.

Χαλαρή παρέα για τη βόλτα σας

Agility, Dog Dancing ή Jogging; Μάλλον καμία από αυτές τις δραστηριότητες δεν ενδείκνυται για το ήρεμο Τσόου Τσόου. Το πυκνό τρίχωμά του, καθώς και τα οπίσθια με ανοδική κλίση δεν αντέχουν την έντονη άσκηση. Το τετράποδο ζώο εκτιμά κυρίως τους μακρινούς περιπάτους, όπου υπάρχουν πολλές δυνατότητες για να εξερευνά και να μυρίζει την τριγύρω περιοχή. Δεν έχει ωστόσο υψηλές απαιτήσεις για άθληση με τον ιδιοκτήτη του. Ακόμη και οι εκτεταμένες πεζοπορίες δεν είναι το φόρτε αυτού του συμπαγούς σκύλου. Το καλοκαίρι, όταν έχει καύσωνα, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το τρίχωμα του ζώου, διότι το μακρύτριχο Τσόου Τσόου δεν αντέχει πολύ τη ζέστη.

Το Τσόου Τσόου ως μέλος της οικογένειας σας

Ένα Τσόου Τσόου δεν είναι ένας κλασικός οικογενειακός σκύλος, βέβαια τίποτα δεν είναι απόλυτο και μπορεί το δικό σας Τσόου Τσόου να είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Εάν καρδιοχτυπάτε για αυτό το σκύλο με όψη λιονταριού, θα πρέπει να σκεφτείτε προσεκτικά εκ των προτέρων κατά πόσο ένα Τσόου Τσόου ενδείκνυται για εσάς και τις συνθήκες διαβίωσής σας. Το τετράποδο ζώο μπορεί να διαμείνει άνετα μόνο του στο σπίτι, χωρίς άλλους σκύλους για παρέα, διότι έχει την τάση να αναπτύσσει στενούς δεσμούς με ένα μόνο άτομο. Πριν από την απόκτηση ενός τέτοιου σκύλου αναλογιστείτε κατά πόσο είστε πρόθυμοι να αναλάβετε την εν μέρει χρονοβόρα περιποίηση του τριχώματος, ιδίως σε μακρύτριχα Τσόου Τσόου. Στην ουσία η φυλή ενδείκνυται και για διαμονή στο σπίτι, ωστόσο ένας καλά περιφραγμένος κήπος θα χαροποιήσει ιδιαίτερα το Τσόου Τσόου και θα του χαρίσει το χώρο που χρειάζεται για να κινείται, διότι οι σκύλοι αυτής της φυλής απολαμβάνουν να βρίσκονται έξω από το σπίτι. Τα Τσόου Τσόου έχουν ένα προσδόκιμο ζωής άνω των 10 ετών - είστε έτοιμοι να αναλάβετε την ευθύνη της φροντίδας ενός σκύλου για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και σε περίοδο διακοπών ή σε περίπτωση δικής σας ασθένειας; Πριν από τον ερχομό του σκύλου με τη «λιονταρίσια» εμφάνιση ενημερωθείτε για το τι δυνατότητες διανυκτέρευσης υπάρχουν, όταν εσείς και ο τετράποδος φίλος σας θα πάτε μαζί διακοπές. Επίσης, καθόλου αμελητέα δεν είναι η περιποίηση του τριχώματός του. Μήπως σχεδιάζετε ένα ταξίδι μαζί με το σκύλο σας; Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι δεν ενδείκνυνται οι θερμοί προορισμοί για ένα Τσόου Τσόου. Αναλογιστείτε επίσης τις μακροπρόθεσμες, οικονομικές υποχρεώσεις: στο κόστος του βασικού εξοπλισμού - οδηγοί και περιλαίμια, καλαθάκια, χτένες και βούρτσες, ψαλιδάκι νυχιών, κουβέρτες, καλάθια μεταφοράς για το αυτοκίνητο κλπ. - έρχονται να προστεθούν τα τακτικά έξοδα για την ενδεδειγμένη διατροφή του ζώου, καθώς και οι επισκέψεις στον κτηνίατρο. Τα κτηνιατρικά έξοδα ενδέχεται φυσικά ανά χρονικές περιόδους να είναι υψηλότερα σε περίπτωση απρόβλεπτων ασθενειών του αγαπημένου σκύλου σας. Υποβληθείτε εσείς και ενδεχομένως τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας σε ένα αλλεργικό τεστ, προκειμένου να διαγνωστεί, εάν πάσχετε από αλλεργία σε σκύλους. Εάν έχετε ήδη μια γάτα και επιθυμείτε να αποκτήσετε ένα Τσόου Τσόου, ώστε τα δύο ζώα να κάνουν παρέα μεταξύ τους, τότε θα πρέπει να επιλέξετε οπωσδήποτε ένα σκύλο που να είναι ήδη εξοικειωμένος με γάτες - μερικοί εκτροφείς κοινωνικοποιούν τα ζώα τους ήδη κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους. Τα ηλικιωμένα Τσόου Τσόου δύσκολα θα μπορούσαν να εξοικειωθούν με το εν δυνάμει «θήραμα» ως συγκάτοικο. Ένα Τσόου Τσόου μπορεί να συμβιώσει καλά με μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά, εάν πριν από τον ερχομό του έχετε θέσει κανόνες από κοινού με τα παιδιά για το πως θα πρέπει να φέρονται απέναντι στο τετράποδο μέλος της οικογένειας. Εάν τα παιδιά σας φερθούν με συνέπεια και σεβασμό στο νέο σκύλο, τότε συνήθως τίποτε δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην ανάπτυξη μιας μακράς φιλίας.

Πώς θα βρείτε το Τσόου Τσόου των ονείρων σας

Ένα Τσόου Τσόου δεν είναι μια φυλή σκύλων, που συναντάται συχνά. Ωστόσο, σε κάθε χώρα υπάρχουν αξιόπιστοι εκτροφείς, οι οποίοι είναι μέλη σε μια ένωση εκτροφέων και διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και το ανάλογο πάθος για να εκτρέφουν καθαρόαιμους σκύλους με τα χαρτιά τους. Εάν κατά την απόκτηση ενός κουταβιού δώσετε μεγάλη σημασία στην επιλογή ενός αξιόπιστου εκτροφέα, τότε αυτόματα θα αποκλείσετε όλους τους μη επαγγελματίες εκτροφείς, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για την υγεία των ζώων τους, αλλά κυρίως για το πως θα πλουτίσουν. Έναν καλό εκτροφέα μπορείτε να τον επισκεφθείτε στο σπίτι του και εκεί μπορείτε να γνωρίσετε όχι μόνο τα κουτάβια των ονείρων σας, αλλά και τους γονείς τους. Ο ίδιος θα σας δώσει και πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη υγείας του μελλοντικού σας σκύλου, ενώ μπορεί και να σταθεί στο πλευρό σας με συμβουλές και έμπρακτη βοήθεια για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο Τσόου Τσόου σας. Αποκτώντας ένα σκύλο από εκτροφέα, θα λάβετε συνήθως μαζί με το κουτάβι όχι μόνο τον αναλυτικό γενεαλογικό χάρτη του (pedigree) και το βιβλιάριο εμβολιασμών του, αλλά και το πιστοποιητικό υγείας του και ένα μικροτσίπ, που αποτελεί την ηλεκτρονική ταυτότητα του ζώου. Θα πρέπει να χαρείτε, εάν ο εκτροφέας θέσει και σε σας ορισμένες ερωτήσεις σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσής σας και την προηγούμενη εμπειρία σας με σκύλους, διότι αυτό δείχνει ότι τον ενδιαφέρει η ευεξία των ζώων του. Προφυλαχθείτε από μη επαγγελματίες εκτροφείς και μην αποκτήσετε το σκύλο σας από οίκτο - με μια τέτοια αγορά προωθείτε την εμπορία ζώων συντροφιάς και κάνετε περισσότερο χώρο για επιπλέον ζώα προς πώληση, που είναι εξίσου ελάχιστα κοινωνικοποιημένα και εξετασμένα από κτηνίατρο όπως τα προηγούμενα. Επιπλέον, δεν υποφέρουν μόνο τα κουτάβια από τέτοιους αμφίβολους πωλητές, αλλά και οι γονείς τους, οι οποίοι συχνά είναι υποχρεωμένοι να ζουν κάτω από άσχημες συνθήκες χωρίς στοργή και αγάπη. Αν αναλογιστούμε και ότι τα ζώα πρέπει να ζευγαρώνουν συνεχώς για να γεννιούνται τακτικά νέοι απόγονοι, τότε οι συνθήκες διαβίωσης κάθε άλλο παρά καλές δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.

Εάν επιθυμείτε να αποκτήσετε έναν ενήλικο σκύλο, τότε αναζητήστε στο διαδίκτυο ζώα προς πώληση, για παράδειγμα σε συλλόγους για Τσόου Τσόου που διαμεσολαβούν, ώστε να βρεθεί ένα ενδεδειγμένο σπιτικό για σκύλους αυτής της φυλής. Στους συλλόγους αυτούς και μερικές φορές σε καταφύγια προστασίας ζώων συναντά κανείς συχνά και ημίαιμους σκύλους, που μοιάζουν εμφανισιακά σε Τσόου Τσόου και εμφανίζουν το συνήθη χαρακτήρα των σκύλων της φυλής. Οι πρώην ιδιοκτήτες ή η εκάστοτε οικογένεια που είχε αναλάβει τη φιλοξενία και την περίθαλψή του μελλοντικού σας σκύλου μπορούν να σας δώσουν πολλές πληροφορίες σχετικά με το χαρακτήρα του, να συζητήσουν μαζί σας και να διαπιστώσουν κατά πόσο σας ταιριάζει ένας σκύλος αυτής της φυλής.

Σας ευχόμαστε να ζήσετε δυνατές και έντονες λιονταρίσιες στιγμές παρέα με το Τσόου Τσόου σας!

Σχετικά άρθρα
Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Μαλτέζ (Maltese)

Ως έξυπνοι και ζωηροί σκύλοι συντροφιάς, τα μικρόσωμα, ολόλευκα Μαλτέζ ενθουσιάζουν πολλούς ζωόφιλους. Είναι το ιδανικό κατοικίδιο για να κάνει παρέα σε ανθρώπους, που θέλουν να έχουν τριγύρω τους ένα τετράποδο φίλο, και που τους αρέσει να φροντίζουν το απαλό τρίχωμα.
1 min

Μίνι Πίντσερ (Miniature Pinscher)

Ένα Πίντσερ σε μικρογραφία; Μην ξεγελιέστε! Το Μίνι Πίντσερ είναι ένας «πραγματικά γενναίος σκύλος». Όποιος ψάχνει ένα χαριτωμένο και ήρεμο σκυλάκι του σαλονιού, τότε το Μίνι Πίντσερ δεν είναι γι’ αυτόν. Παρά το μέγεθός του, ο ζωηρός οικογενειακός σκύλος έχει τεράστια επιθυμία για άθληση και άσκηση και έχει τους ανθρώπους του στο τρέξιμο από πολλές απόψεις.
1 min

Τζακ Ράσελ Τεριέ (Jack Russell Terrier)

Μικρόσωμοι, έξυπνοι και ζωηροί - οι σκύλοι αυτής της νεαρής φυλής έχουν καταφέρει να αποκτήσουν έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό οπαδών. Ως «Τζακ Ράσελ Τεριέ» χαρακτηρίζεται μία ανεξάρτητη φυλή με βρετανικές ρίζες, η οποία αναγνωρίστηκε επίσημα από την FCI από το έτος 2000. Το χαρακτηριστικό που διακρίνει το Τζακ Ράσελ Τεριέ (Jack Russell Terrier) από το στενό συγγενή του, το Πάρσον Ράσελ Τεριέ (Parson Russell Terrier), είναι τα κοντά πόδια.