Εξοικείωση σκύλου στη νέα καθημερινότητα μετά τον Covid-19

σκύλοι μετά τον covid 19

Κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων εξόδου λόγω κορωνοϊού, πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων πέρασαν περισσότερο χρόνο στο σπίτι απ’ ότι συνήθως. Τώρα, τα μέτρα χαλαρώνουν σταδιακά: αντί για εργασία από το σπίτι οι υπάλληλοι γραφείου επιστρέφουν στο χώρο εργασίας τους, αντί για ταινία στον καναπέ πηγαίνουν κινηματογράφο. Με αποτέλεσμα μερικοί σκύλοι να υποφέρουν από το γεγονός ότι οι άνθρωποί τους είναι πιο συχνά εκτός σπιτιού. Στο άρθρο αυτό σας δίνουμε συμβουλές για ομαλή προσαρμογή του σκύλου σας στη νέα καθημερινότητα μετά την απομόνωση λόγω Covid-19.

Γιατί η «μετά κορωνοϊού» περίοδος είναι δύσκολη για πολλούς σκύλους;

Οι σκύλοι λατρεύουν να περνούν χρόνο με τον αρχηγό της αγέλης τους - και ο αρχηγός είστε εσείς! Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν περάσει πολύ περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι. Τα παιδιά διαβάζουν στο τραπέζι της κουζίνας αντί στο σχολείο, οι ενήλικες εργάζονται από το σπίτι και τα περισσότερα ψώνια πραγματοποιούνται κυρίως μέσω διαδικτύου. Αλλά και δραστηριότητες όπως εκδρομές στο μουσείο ή βόλτες στον κινηματογράφο ακυρώθηκαν για εβδομάδες. Μια τέλεια περίοδος για τους σκύλους μας! Οι περισσότεροι σκύλοι συνήθισαν να έχουν δίπλα τους διαρκώς τον άνθρωπό τους. Η κατάσταση μπορεί να γίνει δύσκολη, με το που αλλάζουν ξαφνικά αυτά τα δεδομένα. Μια τέτοια αλλαγή δεν αποτελεί πρόκληση μόνο εν καιρώ κορωνοϊού Covid 19. Αλλά και μετά από μεγάλες ασθένειες ή άλλες αλλαγές, όπως διαζύγια.

Πώς θα αναγνωρίσετε εάν ο σκύλος σας έχει άγχος αποχωρισμού;

Μερικοί σκύλοι που δυσκολεύονται να μένουν μόνοι τους, γαβγίζουν εν ώρα απουσίας σας - μερικοί μάλιστα αρχίζουν να αλυχτούν σαν τους λύκους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορεί να προκύπτουν διαρκώς παράπονα από τους γείτονες. Επίσης διόλου απίθανο το τετράποδο να καταστρέψει το σπίτι για να μειώσει το άγχος του. Αντιθέτως, άλλοι σκύλοι υποφέρουν σιωπηλά. Κοιτάζουν την πόρτα του σπιτιού για ώρες χωρίς να κινούνται ούτε χιλιοστό. Μέσα τους είναι αναστατωμένοι, η καρδιά τους χτυπά γρηγορότερα, μερικοί λαχανιάζουν κιόλας. Μόνο όταν ο άνθρωπός τους επιστρέφει κοιμούνται εξαντλημένοι. Εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας ανήκει σε αυτή την κατηγορία, αξίζει να αγοράσετε μια κάμερα για κατοικίδια ζώα. Μέσω αυτής μπορείτε να βλέπετε στο smartphone σας τι κάνει ο τετράποδος φίλος σας στο σπίτι. Υπάρχουν διάφορες εκδόσεις, π.χ. κάμερα με ενσωματωμένο διανομέα λιχουδιών.

Αποτρέψτε το άγχος αποχωρισμού μετά τον κορωνοϊό

Όσοι έχουν προνοήσει κατά τη διάρκεια της απομόνωσης ή ακόμη και της καραντίνας λόγω Covid-19, έχουν λιγότερα προβλήματα με τη μετέπειτα μεταβατική περίοδο. Οι άνθρωποι που βρίσκονται στο σπίτι σχεδόν όλη την ημέρα με το σκύλο τους και βγαίνουν έξω μόνο για περίπατο, ασχολούνται περισσότερο με τον τετράποδο φίλο τους. Μπορείτε στο μεταξύ να κάνετε εξάσκηση με το σκύλο σας σε νέα κόλπα και στις βασικές εντολές υπακοής, εάν χρειαστεί ή απλώς να απολαμβάνετε χάδια στον καναπέ. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι έχετε θέσει  «χρονικά όρια» στα οποία ο σκύλος σας θα πρέπει να παραμένει χαλαρά μόνος του. Χρησιμοποιήστε το χρόνο στο σπίτι, για παράδειγμα, για να καθαρίσετε σχολαστικά το υπόγειο ή τους αποθηκευτικούς χώρους, ενώ ο σκύλος θα μένει στο σπίτι. Απολαύστε το μπάνιο σας - φυσικά χωρίς σκύλο. Και αγνοήστε τον τετράποδο φίλο σας, εάν στο ενδιάμεσο σας ζητά να παίξετε. Πρέπει να μάθει ότι δεν περιστρέφονται όλα γύρω από αυτόν. Επιπλέον, καλό θα ήταν να εκπαιδεύσετε την «έξοδό» σας από το σπίτι. Ακόμη κι αν ο τετράποδος φίλος σας δεν είχε κανένα πρόβλημα με αυτό μέχρι στιγμής, δεν είναι κακό να κάνετε λιγάκι εξάσκηση.

Εκπαιδεύστε το σκύλο για την έξοδό σας από το σπίτι

Είστε χαρούμενοι που η περίοδος απομόνωση λόγω κορωνοϊού έχει τελειώσει - αλλά ο σκύλος σας φοβάται να μείνει μόνος; Ιδίως οι πολύ νεαροί σκύλοι πρέπει να εξοικειωθούν αργά στην αλλαγή. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό δεν είναι να καθιερώσετε σταθερές τελετές που ο σκύλος σας θα συνδέει με την απομάκρυνσή σας. Διότι ο ήχος των κλειδιών ή το φόρεμα ορισμένων παπουτσιών θα μετατραπεί αλλιώς σε βασικό ερέθισμα για το σκύλο, που θα του προκαλεί φόβο. Ενσωματώστε αυτά τα βασικά ερεθίσματα στην καθημερινή ζωή χωρίς να βγείτε έξω: φορέστε το σακάκι σας, κάντε ήχο με το κλειδί σας και καθίστε στον καναπέ. Ή το αντίθετο, βγείτε από το σπίτι χωρίς μπουφάν, τσάντα κ.λπ. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγετε καταστάσεις, στις οποίες ο σκύλος ταλαντεύεται με το φόβο του ακόμη και πριν φύγετε.

καθημερινότητα μετά τον covid 19

Πόση ώρα μπορεί ο σκύλος να μείνει μόνος του;

Ιδίως τις πρώτες ημέρες μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού θα πρέπει να ξεκινήσετε να αφήνετε το σκύλο μόνο του για σύντομα χρονικά διαστήματα. Εάν ο τετράποδος φίλος σας είναι μόνος τη μισή ημέρα, επειδή εσείς είστε στη δουλειά, ο σκύλος θα πρέπει να περιλαμβάνεται στα πλάνα σας μετά τη δουλειά. Ουσιαστικά ένας σκύλος δεν θα πρέπει να μένει τακτικά κλεισμένος μόνος του σε ένα διαμέρισμα για περισσότερες από τέσσερις ώρες την ημέρα. Εάν στο σπίτι υπάρχουν δύο σκύλοι ή υπάρχει πρόσβαση σε έναν ασφαλή κήπο τότε το χρονικό αυτό διάστημα θα μπορούσε να παραταθεί στις έξι ώρες, σε εξαιρετικές περιπτώσεις έως και οκτώ ώρες την ημέρα. Φυσικά υπάρχουν διαφορές από φυλή σε φυλή - ένας σκύλος έλκηθρων μπορεί να μείνει μόνος του περισσότερο από ένα προσκολλημένο Αφενπίνσερ. Για να εκπαιδεύσετε το σκύλο να μένει μόνος στο σπίτι, ξεκινήστε με μικρές περιόδους απουσίας: ξεκινήστε με δύο λεπτά και σταδιακά παρατείνετε αυτό το χρονικό διάστημα. Και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να βοηθήσει μια κάμερα κατοικίδιων ζώων. Διότι καλό θα ήταν να επιστρέψετε στο σπίτι, ενώ ο σκύλος είναι (ακόμα) χαλαρός.

Τι πρέπει να προσέξουμε στα κουτάβια μετά την κρίση του κορωνοϊού;

Στα κουτάβια είναι πολύ σημαντικό το στάδιο κοινωνικοποίησης: τα τετράποδα είναι στην ανάπτυξη και μαθαίνουν όσο το δυνατόν περισσότερο τον κόσμο τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους. Σε αυτό περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, οι ώρες παιχνιδιού, οι βόλτες με μεταφορικά μέσα, αλλά και η επίσκεψη σε μια καφετέρια και η βόλτα στο πεζοδρόμιο. Εάν αποκτήσατε ένα κουτάβι λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της απομόνωσης λόγω κορωνοϊού, υπάρχουν πολλά που δεν μπορέσατε να ανακαλύψετε μαζί με το νέο μέλος της οικογένειας. Εγγραφείτε σε μια σχολή εκπαίδευσης σκύλων, εάν επιθυμείτε ελεγχόμενη επαφή με άλλους νεαρούς σκύλους. Εξοιώστε το νεαρό σκύλο σας το συντομότερο δυνατό στην μετά κορωνοϊού καθημερινή ζωή. Εάν προκύψουν προβλήματα, συμβουλευτείτε έναν εκπαιδευτή σκύλων. Ακόμα κι αν υιοθετήσατε έναν ενήλικο σκύλο λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων εξόδου λόγω Covid 19, αφιερώστε λίγο χρόνο για να τον εξοικειώσετε στις νέες συνθήκες.

Εν ανάγκη: ψάξτε για ξενοδοχεία ή φροντιστές σκύλων

Ο νέος σκύλος σας δεν τα πάει από την αρχή καλά με τη μοναξιά; Ψάξτε για ξενοδοχεία ή φροντιστές σκύλων. Έχετε λοιπόν μια καλή λύση προς το παρόν και μπορείτε να επικεντρωθείτε ήρεμα στην εκπαίδευση. Διότι αν ένας σκύλος πρέπει να μείνει μόνος για ώρες καθώς προσπαθείτε να του μάθετε να μένει μόνος, επειδή εσείς για παράδειγμα εργάζεστε πολλές ώρες ή έχετε ραντεβού, αυτό τον κρατάει πίσω. Το ξενοδοχείο σκύλων  μπορεί επίσης να είναι μια λύση. Ακόμα κι αν παρατηρήσετε ότι κατά καιρούς δεν μπορείτε να ικανοποιήσετε τις απαιτήσεις του σκύλου σας για απασχόληση. Ενδεχομένως να μπορούν και μέλη της οικογένειας να αναλάβουν εναλλάξ την απασχόληση του σκύλου για μια μεταβατική περίοδο.

Σύνοψη: 9 συμβουλές για σκύλους μετά την κρίση λόγω κορωνοϊού

  • Συνδέστε τακτικά στην καθημερινότητά σας την «έξοδο» από το σπίτι με βασικά ερεθίσματα όπως  ο ήχος των κλειδιών
  • Εκπαιδεύστε το σκύλος σας σταδιακά να μένει μόνος
  • Χαιρετίστε το σκύλο σας ήρεμα όταν επιστρέφετε στο σπίτι
  • Μην επιστρέφετε στο διαμέρισμα με το πρώτο γάβγισμα
  • Προτού φύγετε από το σπίτι κάντε ένα μεγάλο περίπατο με το σκύλο σας
  • Αποσπάστε την προσοχή του σκύλου ενόσω λείπετε με παιχνίδια που μπορείτε να γεμίζετε με λιχουδιές
  • Εάν χρειαστεί κανονίστε να υπάρχει διαθέσιμος ένας φροντιστής
  • Για κουτάβια: φροντίστε για την απαραίτητη κοινωνικοποίησή τους
  • Φροντίστε για κατάλληλη εκτόνωση, ακόμη και αν έχετε λιγότερο χρόνο.

Σας ευχόμαστε να περνάτε όμορφα με τον τετράποδο φίλο σας - να είστε γεροί και δυνατοί!

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
2 min

10 σημάδια ότι ο σκύλος σας είναι ευτυχισμένος

«Πώς μπορώ να καταλάβω αν ο αγαπημένος μου σκύλος είναι καλά;». «Πώς ξέρω ότι κάνω τα πάντα σωστά όταν ασχολούμαι με το σκύλο μου και ότι έχει μια καλή ζωή μαζί μου που τον κάνει εντελώς χαρούμενο;». Αυτά είναι τα ερωτήματα που απασχολούν πολλούς ιδιοκτήτες σκύλων.
1 min

Τι καταλαβαίνουν οι σκύλοι;

Μερικές φορές φαίνεται ότι οι σκύλοι καταλαβαίνουν ακριβώς τι προσπαθεί να τους πει ο άνθρωπός τους. Πολλοί ζωόφιλοι είναι σίγουροι ότι ο σκύλος τους καταλαβαίνει τέλεια. Ωστόσο, στην καθημερινότητα υπάρχουν συχνά αρκετές παρανοήσεις μεταξύ σκύλου και ανθρώπου. Διότι αυτό που σε μας φαίνεται αυτονόητο, δεν είναι πάντα έτσι για το σκύλο. Τι καταλαβαίνουν πραγματικά οι σκύλοι;
1 min

Η κοινωνικοποίηση του κουταβιού σας

Ο σκύλος είναι από τη φύση του ζώο αγέλης. Με άλλα λόγια, είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρχει στην οικογένεια ιεραρχία. Πρέπει να τεθούν σαφείς κανόνες, τους οποίους και θα πρέπει να υπακούει κάθε μέλος της οικογένειας. Επιπλέον, όταν δίνετε στο σκύλο σας μία εντολή, παίζει πιο σημαντικό ρόλο ο τόνος και η χροιά της φωνής σας παρά η έντασή της. Επίσης η εκφώνηση σύντομων και ξεκάθαρων εντολών θα πρέπει να συνοδεύεται από σαφή οπτικά σήματα των χεριών. Σε κάθε ξεχωριστή εντολή θα πρέπει να χρησιμοποιείτε πάντα η ίδια λεκτική εκφώνηση συνδυαστικά με το ίδιο οπτικό σήμα. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά για εσάς που είστε νέος ιδιοκτήτης σκύλου, διότι σας βοηθούν να ασκείτε εξουσία, ακόμα και αν μερικές φορές σας είναι δυσάρεστο.