Υιοθεσία σκύλου εν μέσω της πανδημίας Covid-19

Υιοθέτηση σκύλου εν μέσω κορωνοϊού

Πολλοί άνθρωποι σήμερα πρέπει να ακολουθούν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί: η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιφέρει μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας ή ακόμη και καραντίνα. Στις ασυνήθιστες συνθήκες απομόνωσης, η επιθυμία των ζωόφιλων για έναν τετράποδο σύντροφο μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Και αν όχι τώρα - τότε πότε; Εξάλλου αυτή τη στιγμή, πολλοί έχουν αρκετό χρόνο για να περνούν με ένα νέο συγκάτοικο. Εδώ σας εξηγούμε γιατί η αυθόρμητη αγορά ενός σκύλου δεν είναι και τόσο καλή ιδέα.

Απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω του κορωνοϊού και τα επακόλουθά της

Χωρίς εορτασμούς, χωρίς επισκέψεις, χωρίς συναδέλφους στο ίδιο γραφείο: Τα περιοριστικά μέτρα που σχετίζονται με την επιδημία του κορωνοϊού έχουν δυσκολέψει την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων. Ιδίως αυτοί που ζουν μόνοι τους λαχταρούν έναν τετράποδο συγκάτοικο. Πολλοί κάνουν κλικ σε δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχουν την εντύπωση: Με ένα σκύλο στο πλευρό τους, η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα είναι πολύ πιο εύκολη! Και όχι μόνο αυτό: οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν πάντα έναν καλό λόγο να βγαίνουν έξω με τον τετράποδο φίλο τους! Μερικοί γονείς βλέπουν το κατοικίδιο ως δυνατότητα απασχόλησης για τα παιδιά τους. Οι σκύλοι ωστόσο που έχουν αποκτηθεί από αυθόρμητες αγορές καταλήγουν συχνά σε καταφύγιο ζώων. Διότι ένας σκύλος φέρνει χαρά στο σπίτι, αλλά χρειάζεται πολύς χρόνος, πολλά χρήματα και μερικές φορές γερά νεύρα για χρόνια ολόκληρα. Για το λόγο αυτό, για την υιοθέτηση ενός σκύλου δεν πρέπει ποτέ να αποτελεί κριτήριο ο επιπλέον ελεύθερος χρόνος που έχουμε τώρα λόγω της απομόνωσης.

Ερωτήσεις για μελλοντικούς ιδιοκτήτες σκύλων

Θα θέλατε να προσφέρετε ένα νέο σπιτικό σε ένα σκύλο; Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, θα πρέπει τώρα να βρείτε απαντήσεις στις ακόλουθες ερωτήσεις:

  • Μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού θα έχω το χρόνο και την επιθυμία να περνώ δύο με τρεις ώρες την ημέρα με το σκύλο;
  • Μπορώ να παίρνω το σκύλο μαζί μου στη δουλειά; Ένας τετράποδος φίλος δεν πρέπει σε τακτική βάση να μένει μόνος του για περισσότερο από τέσσερις ώρες.
  • Εκτός από το κόστος του βασικού εξοπλισμού και την τιμή, μπορώ να ανταπεξέρχομαι στα μηνιαία έξοδα ενός σκύλου;
  • Έχω αποταμιεύσει αρκετά χρήματα, ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να μπορώ να πληρώσω για χειρουργική επέμβαση ή για κτηνιατρική αγωγή;
  • Ποιος θα φροντίζει και θα απασχολεί το σκύλο σε περίπτωση διακοπών ή ασθένειας;
  • Έχω αλλεργία στις τρίχες του σκύλου; Ένα τεστ αλλεργίας θα σας δώσει την απάντηση σε αυτό το ερώτημα - καλύτερα μετά την πανδημία του Covid-19.
  • Τρίχες σκύλου στον καναπέ, χρονοβόρα εκπαίδευση - είμαι έτοιμος/η να αλλάξω σημαντικά την καθημερινότητά μου;

Πώς μπορώ να υιοθετήσω σκύλο κατά τη διάρκεια της καραντίνας;

Εάν μετά από προσεκτική εξέταση, είστε βέβαιοι ότι θέλετε να υιοθετήσετε ένα σκύλο, μπορείτε να το κάνετε εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Διότι ορισμένοι ζωόφιλοι έχουν προς το παρόν πολύ χρόνο διαθέσιμο για να αφιερώσουν στην εξοικείωση του τετράποδου φίλου τους. Αλλά σκεφτείτε: μετά την επιδημία του κορωνοϊού, η καθημερινότητά σας μπορεί να πάρει στροφή 180 μοιρών, γεγονός που θα μπορούσε να έχει μοιραίες συνέπειες για τον τετράποδο φίλο σας. Εάν ο σκύλος πρέπει ξαφνικά να μείνει μόνος του για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να είναι συνηθισμένος, αυτό μπορεί να γίνει πρόβλημα. Ακόμα και μετά το διάστημα απομόνωσης λόγω του κορωνοϊού, θα πρέπει να έχετε επαρκή χρόνο για τον τετράποδο φίλο σας. Προς το παρόν, η υιοθέτηση ενός ζώου μπορεί να είναι μια δύσκολη ή αρκετά χρονοβόρα υπόθεση. Μην είστε ανυπόμονοι και καλό θα ήταν να περιμένετε ένα ζώο από μια αξιόπιστη πηγή, αντί να αγοράσετε ένα σκύλο «εν βρασμώ ψυχής». Χρησιμοποιήστε το χρόνο αναμονής για να προετοιμάσετε το βασικό εξοπλισμό και να διαβάσετε τα πάντα για τη συμβίωση με ένα σκύλο.

Καταφύγια ζώων εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού

Η υιοθέτηση ενός σκύλου από καταφύγιο ζώων κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορωνοϊού δεν είναι εφικτή σε όλες τις περιοχές. Διότι ορισμένα καταφύγια ζώων έχουν σταματήσει πλήρως όλες τις διαδικασίες μεταβίβασης. Όχι μόνο για προστασία από την εξάπλωση του ιού. Αλλά και για να μην υποστηρίξουν τη μεταβίβαση ζώων από λάθος κίνητρα. Άλλα καταφύγια ζώων επιτρέπουν την επίσκεψη σε μεμονωμένα άτομα μετά από τηλεφωνική συνέντευξη. Κάντε αναζήτηση στο διαδίκτυο και θα βρείτε τις απαραίτητες πληροφορίες για καταφύγια ζώων στην περιοχή σας.

Υιοθεσία ενός σκύλου από το εξωτερικό

Οι διεθνείς οργανισμοί προστασίας των ζώων δεν παραμένουν ανεπηρέαστοι από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Διότι όπως και τα τοπικά καταφύγια ζώων, στερούνται πολλών δωρεών και τελών μεταβίβασης. Επιπλέον, η μεταφορά των σκύλων είναι σχεδόν αδύνατη ή εφικτή μόνο υπό δύσκολες συνθήκες. Ωστόσο, σε ορισμένους διεθνείς οργανισμούς προστασίας ζώων, που διαμεσολαβούν για τη μεταβίβαση σκύλων από Ελλάδα, Βουλγαρία ή Ρουμανία, είναι εφικτή η υιοθέτηση ενός ζώου. Αυτό μπορεί να σώσει ζωές: Διότι σε ορισμένες χώρες, μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα γίνεται ευθανασία σε αιχμαλωτισμένους σκύλους. Όταν τα καταφύγια ζώων είναι υπερπλήρη, δεν μπορούν να δέχονται σκύλους από σταθμούς ευθανασίας, οπότε η κατάληξη αυτών των σκύλων είναι μοιραία, εάν δεν βρεθεί εγκαίρως ένα νέο σπίτι. Παρόλα αυτά, μην λάβετε οποιαδήποτε απόφαση υπό πίεση χρόνου. Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για να βρείτε ένα σκύλο που να ταιριάζει στο στυλ και τις συνθήκες διαβίωσής σας. Ο εκάστοτε οργανισμός δεν πρέπει μόνο να επικεντρώνεται στη μεταβίβαση, αλλά και να υποστηρίζει την καλή διαβίωση των ζώων στη χώρα προέλευσης. Για παράδειγμα με επί τόπου ευνουχισμό/στείρωση.

Ένα κουτάβι από εκτροφέα

Εάν αποφασίσετε να υιοθετήσετε ένα κουτάβι από εκτροφέα, καλό είναι να το αναζητήσετε στη δική σας περιοχή. Διότι ανάλογα με την περιοχή και τα περιοριστικά μέτρα μετακινήσεων λόγω του κορωνοϊού, δεν επιτρέπονται μακρινά ταξίδια. Πολλοί εκτροφείς δεν θέλουν προς το παρόν να δέχονται επισκέψεις στο σπίτι, προκειμένου να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού. Εάν επισκεφθείτε έναν εκτροφέα ιδιωτικά για να πάρετε ή να γνωρίσετε ένα κουτάβι, θα πρέπει να το κάνετε μόνοι σας και με τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα υγιεινής. Η υπόλοιπη οικογένεια θα ανυπομονεί για τις φωτογραφίες και τις αφηγήσεις σας. Οι επινοητικοί εκτροφείς προσφέρουν μέσω βιντεοδιασκέψεων μια εικόνα για το κουτάβι. Λόγω των κανονισμών του κορωνοϊού, μερικές φορές μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο από ό,τι είχε προγραμματιστεί για να μετακομίσει ο σκύλος σε ένα νέο σπίτι. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για έναν αξιόπιστο εκτροφέα, ο οποίος νοιάζεται για την κοινωνικοποίηση των κουταβιών. Καλό θα ήταν να έχετε λίγη υπομονή, αντί να βιαστείτε να αγοράσετε ένα κουτάβι χωρίς «χαρτιά» από έναν αναξιόπιστο εκτροφέα!

Κορωνοϊός & προσωρινή φιλοξενία σκύλου

Μερικά καταφύγια ζώων αναφέρουν άτομα που ενδιαφέρονται να γίνουν ανάδοχοι σκύλων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Διότι περνούν πολύ χρόνο στο σπίτι και θέλουν να προσφέρουν «διακοπές» σε ένα σκύλο από καταφύγιο ζώων. Αλλά από τη μεριά του σκύλου, αυτή δεν είναι καθόλου καλή ιδέα: με το που ο σκύλος συνηθίσει στο νέο του σπίτι, θα πρέπει να επιστρέψει στο καταφύγιο ζώων. Ανάδοχοι πρέπει να γίνονται μόνο όσοι μπορούν και θέλουν να φροντίσουν το ζώο μέχρι την ενηλικίωσή του. Σε ορισμένες καταστάσεις, ένας σκύλος μπορεί να βοηθήσει κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού. Για παράδειγμα, όταν ο ιδιοκτήτης του πρέπει να είναι σε καραντίνα, ο σκύλος φροντίζει να του κάνει παρέα. Εάν δεν έχετε κήπο, δύσκολα θα τα καταφέρετε βέβαια με το σκύλο. Διότι οι ιδιοκτήτες σκύλων δεν επιτρέπεται να βγαίνουν από το σπίτι για βόλτα, όταν είναι σε καραντίνα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ζητήσετε από κάποιον άλλο να βγάζει βόλτα το σκύλο. Προσοχή: Τηρήστε τους αυστηρούς κανόνες υγιεινής κατά την παράδοση του σκύλου και μην μπαίνετε στο σπίτι του ιδιοκτήτη του.

Υιοθεσία σκύλου εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού; Αποφασίστε με σύνεση - και προπάντων να είστε γεροί και δυνατοί!

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
2 min

10 σημάδια ότι ο σκύλος σας είναι ευτυχισμένος

«Πώς μπορώ να καταλάβω αν ο αγαπημένος μου σκύλος είναι καλά;». «Πώς ξέρω ότι κάνω τα πάντα σωστά όταν ασχολούμαι με το σκύλο μου και ότι έχει μια καλή ζωή μαζί μου που τον κάνει εντελώς χαρούμενο;». Αυτά είναι τα ερωτήματα που απασχολούν πολλούς ιδιοκτήτες σκύλων.
1 min

Τι καταλαβαίνουν οι σκύλοι;

Μερικές φορές φαίνεται ότι οι σκύλοι καταλαβαίνουν ακριβώς τι προσπαθεί να τους πει ο άνθρωπός τους. Πολλοί ζωόφιλοι είναι σίγουροι ότι ο σκύλος τους καταλαβαίνει τέλεια. Ωστόσο, στην καθημερινότητα υπάρχουν συχνά αρκετές παρανοήσεις μεταξύ σκύλου και ανθρώπου. Διότι αυτό που σε μας φαίνεται αυτονόητο, δεν είναι πάντα έτσι για το σκύλο. Τι καταλαβαίνουν πραγματικά οι σκύλοι;
1 min

Η κοινωνικοποίηση του κουταβιού σας

Ο σκύλος είναι από τη φύση του ζώο αγέλης. Με άλλα λόγια, είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρχει στην οικογένεια ιεραρχία. Πρέπει να τεθούν σαφείς κανόνες, τους οποίους και θα πρέπει να υπακούει κάθε μέλος της οικογένειας. Επιπλέον, όταν δίνετε στο σκύλο σας μία εντολή, παίζει πιο σημαντικό ρόλο ο τόνος και η χροιά της φωνής σας παρά η έντασή της. Επίσης η εκφώνηση σύντομων και ξεκάθαρων εντολών θα πρέπει να συνοδεύεται από σαφή οπτικά σήματα των χεριών. Σε κάθε ξεχωριστή εντολή θα πρέπει να χρησιμοποιείτε πάντα η ίδια λεκτική εκφώνηση συνδυαστικά με το ίδιο οπτικό σήμα. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά για εσάς που είστε νέος ιδιοκτήτης σκύλου, διότι σας βοηθούν να ασκείτε εξουσία, ακόμα και αν μερικές φορές σας είναι δυσάρεστο.