Γάτα Μπουρμίλα

Γάτα Μπουρμίλα

Χαρακτηριστικό της Μπουρμίλα είναι τα εκφραστικά της μάτια με τα μαύρα χείλη.

Αυτή η παιχνιδιάρικη, νεαρή φυλή γατών από τη Μεγάλη Βρετανία δημιουργήθηκε από την τυχαία διασταύρωση μιας αρσενικής γάτας Περσίας χρώματος chinchilla με μια γάτα Βιρμανίας. Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι μύθοι για την προέλευσή της, εκ των οποίων ο ένας είναι πιο χαριτωμένος και συγκινητικός από τον άλλο. Ακριβώς όπως και η ίδια η γάτα Μπουρμίλα. Η καλλονή με το αστραφτερό ασημένιο τρίχωμα είναι κατά βάση κατάλληλη και για διατήρηση σε διαμέρισμα με περιορισμένο χώρο. Ωστόσο, η Μπουρμίλα εκτιμά επίσης το να ζει και καμια περιπέτεια έξω – και της αρέσει πολύ να είναι μέλος μιας οικογένειας.

Ιστορία

Η ονομασία “Burmilla” υποδηλώνει τις δύο φυλές που εμπλέκονται στην προέλευσή της: Η γάτα Βιρμανίας (Burmese) και η γάτα Περσίας Chinchilla. Η προέλευση της Μπουρμίλα το 1981 ακούγεται σαν μια ιστορία αγάπης ή μάλλον σαν ένα ρομάντζο ή ένα παραμύθι. Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας γάτος Περσίας Chinchilla με το όνομα “Sanquist” και μια μωβ γάτα Βιρμανίας με το όνομα “Faberge”. Ο Sanquist ήρθε στην Faberge τυχαία ή από τη συμπόνια μιας οικιακής υπηρέτριας , επειδή το ζώο ήταν κλειδωμένο στο γραφείο της Αγγλίδας βαρόνης Miranda von Kirchberg εκείνη την εποχή – υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές γι’ αυτό. Στη μία εκδοχή, η ίδια η βαρόνη διατηρούσε και τις δύο φυλές. Στην άλλη, μία από τις γάτες Βιρμανίας δραπέτευσε από τη βαρόνη για να ζευγαρώσει με την περσική γάτα Chinchilla ενός γειτονικού κτήματος.

Το τι συνέβη πραγματικά, λογικά δεν θα το μάθουμε ποτέ. Ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός, ωστόσο, είναι ότι τα πρώτα γατάκια Μπουρμίλα γεννήθηκαν ακριβώς μετά από αυτή τη συνάντηση. Τα μικρά γατάκια αυτής της τυχαία φυλής είχαν πολύ εκρηκτικές, εντυπωσιακές προσωπικότητες και αστραφτερό ασημένιο τρίχωμα. Αυτό έμελλε αργότερα να γίνει ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα αυτής της εντυπωσιακής καλλονής. Στις αρχές του 1984 ιδρύθηκε ο Σύλλογος Burmilla Cat Club. Αυτό αποτέλεσε την αρχή της αργής αλλά σταθερής ανόδου της φυλής. Μετά την τυχαία εμφάνιση της Μπουρμίλα, ένας ξεχωριστός σύλλογος ανέλαβε την εκτροφή της. Η αναγνώριση από την “FiFe” (“Fédération Internationale Féline”) έγινε το 1996.

Γάτα Μπουρμίλα © SynchR / stock.adobe.com
Η Μπουρμίλα θεωρείται μια πολύ στοργική και συντροφική φυλή.

Εμφάνιση

Η γάτα Μπουρμίλα έχει τέτοια σωματική διάπλαση που μοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο με τους Βιρμανούς προγόνους της. Το ανάστημά της είναι μικρό έως μεσαίου μεγέθους. Το σώμα της είναι ταυτόχρονα έντονα μυώδες και κομψό και το βάρος της φτάνει τα 3 έως 6 κιλά. Το στήθος της είναι αρκετά φαρδύ. Τα πόδια της είναι λεπτά και οι πατούσες της ντελικάτες. Τα πίσω πόδια της είναι ελαφρώς μακρύτερα από τα μπροστινά. Τα διακριτικά εξωτερικά χαρακτηριστικά της Μπουρμίλα είναι το αστραφτερό ασημένιο τρίχωμά της και το αλάνθαστο “μακιγιάζ” που διαγράφει και τονίζει τη μύτη, τα χείλη και τα εκφραστικά μάτια της. Γύρω από τα μάτια, η εκθαμβωτική καλλονή μοιάζει σαν κάποιος να της έχει βάλει μαύρο μολύβι.

Το βασικό χρώμα του τριχώματος είναι καθαρό ασημόλευκο με αποχρώσεις στο χρώμα “shaded” ή “shell”. Τα επίσημα χρώματα είναι μαύρο, μπλε, σοκολατί, λιλά, κανελί, φαιοκίτρινο – ασημί – κόκκινο, κρεμ – ασημί και φαιοκίτρινο – ταρταρούγα- ασημί. Η γάτα Μπουρμίλα συναντάται σε δύο διαφορετικά μήκη τριχώματος – με ημιμακρύ και με μακρύ τρίχωμα. Στο “GCCF” (“Governing Council of the Cat Fancy”) – μία από τις παλαιότερες ευρωπαϊκές οργανώσεις συλλόγων γάτας – το ημιμακρύ τρίχωμα ονομάζεται “Tiffanie”. Το τρίχωμα της Μπουρμίλα έχει μια όμορφη απαλή υφή. Το υπολειπόμενο γονίδιο που ευθύνεται για το μακρύ τρίχωμα κληρονομήθηκε από την Περσική γάτα Chinchilla. Αυτές οι γάτες έχουν ημιμακρύ τρίχωμα που ακολουθεί τις γραμμές του σώματος. Είναι μαλακό και μεταξένιο. Η ουρά της Μπουρμίλα είναι μακριά και φουντωτή. Το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για την παραλλαγή με κοντό τρίχωμα είναι το πιο κυρίαρχο. Έτσι, εάν υπάρχει ένα γονίδιο για το κοντό τρίχωμα και ένα για το μακρύ τρίχωμα, το γονίδιο για το κοντό τρίχωμα θα υπερισχύει πάντα. Αυτό εξελίσσεται πάντα σε κοντόχτριχη Μπουρμίλα.

Το κεφάλι της Μπουρμίλα είναι στρογγυλεμένο με ισχυρό σαγόνι. Πιο συγκεκριμένα, η κορυφή του κεφαλιού είναι ελαφρώς στρογγυλεμένη, στο ύψος των ματιών και του σαγονιού το κεφάλι είναι φαρδύ, ενώ στενεύει σε μια κοντή αμβλεία σφήνα. Η μύτη και η άκρη του πηγουνιού είναι ιδανικά σε ευθεία γραμμή. Τα μάτια αυτής της φυλής μπορούν να έχουν οποιαδήποτε απόχρωση του πράσινου. Όσο είναι ακόμα μικρή τα μάτια είναι συνήθως πρασινοχρυσαφί έως κιτρινωπά, ενώ το πράσινο μειώνεται όσο μεγαλώνει. Η συνολική εμφάνιση μοιάζει κάπως με εκείνη της γάτας Βιρμανίας, αλλά με μια πιο “χαριτωμένη” έκφραση, που ταιριάζει ακόμη περισσότερο με το παιδικό μοτίβο.

Χαρακτήρας

Η γάτα Μπουρμίλα είναι πολύ συντροφική και αναπτύσσει κυριολεκτικά μια άνευ όρων αγάπη για τον ιδιοκτήτη της. Όταν ζει σε μια οικογένεια, δημιουργεί πολύ έντονο δεσμό όχι μόνο με ένα άτομο, αλλά με όλα τα μέλη της οικογένειας. Το ίδιο ισχύει και μέσα στην οικογένεια των αιλουροειδών της. Με μεγάλη ανάγκη για επικοινωνία και ένα ευχάριστο είδος προσκόλλησης, αναζητά πάντα την συντροφιά των ανθρώπων της. Ταυτόχρονα, φέρνει και την άλλη πλευρά των τυπικών χαρακτηριστικών μιας γάτας. Η Μπουρμίλα, παρ’ όλη τη στοργή της, είναι ταυτόχρονα ανεξάρτητη και πολύ απαιτητική – ιδιότητες που χαρακτηρίζουν και τη γάτα Βιρμανίας.

Χαρακτηριστικά όπως η ανάγκη της γάτας Βιρμανίας για επικοινωνία και η στοργική της φύση αναμειγνύονται με την ήρεμη και χαλαρή φύση της γάτας Περσίας στη γάτα Μπουρμίλα. Κι έτσι προκύπτει ο τέλειος συνδυασμός: κοινωνική, παιχνιδιάρα, στοργική. Έχει επίσης μια αξιοσημείωτη αίσθηση για τους ανθρώπους γύρω της, σε σημείο που αντιλαμβάνεται πότε ο άνθρωπος της δεν είναι τόσο καλά. Παρά όλη τη σεισμογραφική τους ευαισθησία και την ήρεμη και ευγενική τους φύση, οι γάτες αυτής της φυλής αγαπούν να διασκεδάζουν. Η γάτα Μπουρμίλα διατηρεί την παιχνιδιάρικη διάθεσή της μέχρι τα βαθιά γεράματα. Τα πάνε καλά με άλλα ζώα καθώς και με τα παιδιά. Η συμβίωση μαζί και με άλλες γάτες στο σπίτι ταιριάζει καλύτερα στη φύση τους – ειδικά όταν ο ιδιοκτήτης τους λείπει όλη μέρα από το σπίτι για δουλειά.

Η γάτα Μπουρμίλα δεν θέλει να περνάει χρόνο μόνη της. Αν σκέφτεστε να αποκτήσετε ένα τόσο υπέροχο πλάσμα για το σπίτι σας, θα πρέπει να μπορείτε να βρείτε αρκετό χρόνο για να περάσετε μαζί της. Επίσης, θα διασκεδάσετε πολύ και θα μπορέσετε να χαλαρώσετε. Η φυλή με το μεταξένιο ασημένιο τρίχωμα έχει έξυπνη και πολύ περίεργη φύση. Λόγω της ξεχωριστής ευφυΐας τους, είναι εύκολο για αυτές να μάθουν κόλπα. Δεν χρειάζονται πολύ χώρο για να εκτονωθούν. Ωστόσο, θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει ένας τοίχος αναρρίχησης (μπορείτε ακόμη και να φτιάξετε τον δικό σας), μια σανίδα ξυσίματος ή ένα ονυχοδρόμιο με δυνατότητες αναρρίχησης -ή ιδανικά πολλά- για να ακονίζει τα νύχια και να τεντώνεται. Όλα αυτά αρμόζουν στον ενδεδειγμένο τρόπο ανατροφής της γάτας σας και σίγουρα έτσι θα νιώθει πραγματικά άνετα μαζί σας.

Διατροφή της Μπουρμίλα

Μπορείτε να διατηρήσετε τη χαρακτηριστική αστραφτερή ασημένια λάμψη του τριχώματος, ταΐζοντας την αγαπημένη σας τετράποδη φίλη με υψηλής ποιότητας τροφή για γάτες. Αν, από την άλλη πλευρά, η τροφή είναι κακής ποιότητας και αφομοιώνεται δύσκολα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη βιταμινών και μετάλλων. Αυτό με τη σειρά του προκαλεί μειωμένη λάμψη και λιγότερο περιποιημένη συνολική εμφάνιση του τριχώματος.

 

Καθώς οι γάτες είναι από τη φύση τους σαρκοφάγα ζώα, καλό είναι να προσφέρετε στη γάτα σας τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κρέας. Επιπλέον, παράγοντες όπως η ηλικία ή η κατάσταση της υγείας επηρεάζουν την ποσότητα και τον τύπο της τροφής. Για παράδειγμα, οι μεγαλύτερες γάτες χρειάζονται ειδική τροφή για ηλικωμένες γάτες. Εάν η γάτα σας είναι υπέρβαρη, θα πρέπει να της δώσετε διαιτητική τροφή. Είτε επιλέξετε ξηρά είτε υγρή τροφή, η ποιότητα είναι καθοριστικής σημασίας. Βεβαιωθείτε ότι ταΐζετε μόνο υψηλής ποιότητας τροφές για γάτες. Άλλες μέθοδοι σίτισης είναι η BARF (Βιολογική Ενδεδειγμένη Ωμή Διατροφή) και το σπιτικό μαγείρεμα, αλλά θα πρέπει να ενημερωθείτε εκ των προτέρων επακριβώς για την αντίστοιχη μέθοδο. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να προλάβετε συμπτώματα ανεπάρκειας. Μπορείτε να ζητήσετε συμβουλές από κτηνιάτρους ή άλλους ειδικούς.

Γάτα Μπουρμίλα © tomáš ryant/EyeEm / stock.adobe.com
Η Μπουρμίλα δεν θέλει να μένει μόνη της και χρειάζεται πολλή προσοχή από τον άνθρωπό της. Καλό είναι να πάρετε και μια δεύτερη γάτα.

Υγεία & φροντίδα

Το τρίχωμα της γάτας Burmilla είναι αρκετά εύκολο στην περιποίηση. Ωστόσο, της αρέσει όταν ο άνθρωπός της περιποιείται το τρίχωμά της με βούρτσα. Αυτό αποτρέπει το τρίχωμα από το να μπερδεύεται, επειδή το λίπος κατανέμεται σε ολόκληρο το τρίχωμα με το βούρτσισμα. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να αφιερώνετε χρόνο μία φορά την εβδομάδα για να περιποιηθείτε το αιλουροειδές σας. Το τρίχωμα της γάτας δεν έχει μόνο οπτικό και απτικό ρόλο, αλλά εκπληρώνει και σημαντικές λειτουργίες. Μεταδίδει αισθητηριακές πληροφορίες στη γάτα και την προστατεύει από τη ζέστη και το κρύο, τον άνεμο και τη βροχή. Επιπλέον, η βιταμίνη D παράγεται μέσω του τριχώματος.

Το υπερβολικό βάρος μπορεί επίσης να εμποδίσει τη γάτα από το να φτάνει σε όλα τα σημεία του σώματος κατά την περιποίηση λόγω του όγκου της – και κατά συνέπεια το τρίχωμα να είναι λιγότερο περιποιημένο και γυαλιστερό. Το ίδιο ισχύει και αν η γάτα δεν μπορεί να φτάσει εύκολα όλα τα μέρη του σώματος λόγω προχωρημένης ηλικίας, αρθρίτιδας ή απλώς περιορισμένης σωματικής ευλυγισίας. Το πολύ συχνό μπάνιο της γάτας μπορεί επίσης να βλάψει το τρίχωμα. Το θαμπό τρίχωμα μπορεί επίσης να υποδηλώνει πιο σοβαρές παθήσεις, όπως διαβήτη, προσβολή από παράσιτα, αλλεργίες, αυτοάνοσο νόσημα ή κάτι παρόμοιο.

Σε κάθε περίπτωση, αλλεργίες μπορεί να εμφανιστούν πιο συχνά σε γάτες της φυλής Μπουρμίλα από ό,τι σε άλλες γάτες. Οι εκλυτικοί παράγοντες μπορεί να είναι πολύ διαφορετικοί. Οι πιο συνηθισμένες είναι τα τσιμπήματα ψύλλων και τα αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος, όπως η γύρη, τα ακάρεα της σκόνης και τα σπόρια μούχλας. Μια αλλεργία στη γύρη θα εκδηλωθεί μόνο κατά την περίοδο της γύρης. Οι γάτες μπορεί επίσης να είναι αλλεργικές σε ορισμένες τροφές. Για παράδειγμα, σε τροφές που περιέχουν σιτάρι, μοσχάρι ή ψάρι. Πρόσθετα όπως οι χρωστικές ουσίες και τα συντηρητικά μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλεργίες στις γάτες και θα πρέπει να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο. Ακόμη και οι αρωματικές και χρωστικές ουσίες στα προϊόντα καθαρισμού μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα αλλεργίας στο αιλουροειδές σας.

Για να διαπιστώσετε σε ποιες ουσίες είναι αλλεργική η γάτα, ο κτηνίατρος μπορεί να πραγματοποιήσει εξετάσεις για αλλεργίες. Εάν υπάρχει αλλεργία σε ορισμένα συστατικά της τροφής, μπορείτε να το διαπιστώσετε πολύ εύκολα μόνοι σας, δίνοντας στη γάτα σας δοκιμαστικά τροφή που δεν περιέχει κανένα από τα συστατικά που είναι ύποπτα για την πρόκληση αλλεργίας. Όσον αφορά τη θεραπεία μιας πιθανής αλλεργίας, ο έμπιστος κτηνίατρος που έχετε επιλέξι θα ξέρει ποια πρέπει να εφαρμόσει ακριβώς. Η ομοιοπαθητική έχει επίσης αποδειχθεί αποτελεσματική για τις γάτες. Ως πιθανός νέος ιδιοκτήτης, θα πρέπει να ελέγξετε το γενεαλογικό ιστορικό για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν εμφανιστεί σοβαρά προβλήματα με τα νεφρά στο παρελθόν. Αυτό θα αύξανε την πιθανότητα να συμβαίνει το ίδιο και με τη γατούλα σας.

Επιλέγοντας εκτροφέα Μπουρμίλα

Προς το παρόν υπάρχουν μόνο λίγοι εκτροφείς για γάτες Μπουρμίλα. Τα κριτήρια για την επιλογή του κατάλληλου εκτροφέα είναι βασικά τα ίδια με αυτά που ισχύουν και για τις άλλες φυλές. Εάν ένας δήθεν εκτροφέας προσφέρεται να πουλήσει γάτες χωρίς χαρτιά, θα πρέπει οπωσδήποτε να τον απορρίψετε. Πάρτε μια πρώτη εικόνα για το εκάστοτε εκτροφείο. Πώς σας φαίνονται οι γάτες; Είναι εξωστρεφείς και ισορροπημένες ή φοβισμένες; Πώς δείχνουν; Έχουν εξωτερικές ανωμαλίες, όπως κολλώδη και πρησμένα μάτια; Το τελευταίο δεν πρέπει να συμβαίνει σε καμία περίπτωση. Ένας αξιόπιστος εκτροφέας χαρακτηρίζεται επίσης από το γεγονός ότι ανήκει σε κάποια ένωση ή σύλλογο που είναι συνδεδεμένος με την οργάνωση “FiFe”. Επιπλέον, μπορεί να σας παρέχει αποδεικτικό γενεαλογίας της γάτας και θα σας δώσει πρόθυμα ένα αντίγραφο.

Υπάρχουν πλέον αξιόπιστες εξετάσεις για την ανίχνευση γενετικών ελαττωμάτων. Στο μέλλον, μπορεί να είναι ακόμη και υποχρεωτικές. Όσο ευσυνείδητοι και προσεκτικοί και αν είναι οι εκτροφείς, μπορεί να τύχει να μην είναι όλα τα γατάκια μιας γέννας υγιή. Ένας αξιόπιστος εκτροφέας θα εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την ευημερία των γατών του και μετά την παράδοσή τους στο νέο σπίτι και θα είναι πρόθυμος να απαντήσει στις ερωτήσεις σας ακόμη και όταν οι γάτες έχουν εγκατασταθεί μαζί σας.

Σας ευχόμαστε μια υπέροχη συμβίωση με τα φιλικά γατάκια με το μεταξένιο ασημίο τρίχωμα!

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
3 min

Γάτα του Σιάμ ή Σιαμαία (Siamese)

Μαζί με τη γάτα Περσίας, η γάτα Σιάμ ή Σιαμαία είναι μία από τις αρχαιότερες και πιο διάσημες φυλές γάτας. Η φυλή προέρχεται από μία ευρέως διαδεδομένη μετάλλαξη, που εμφανίστηκε πριν από περίπου 500 χρόνια και έχει τις ρίζες της στην Ασία, δηλαδή το Σιάμ, τη σημερινή Ταϊλάνδη. Το ταξίδι των γατών Σιάμ προς τα άλλα μέρη του δυτικού κόσμου ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα. Εκείνη την εποχή οι γάτες διέμεναν κυρίως στις αυλές βασιλιάδων και αποτελούσαν σύμβολο υψηλής κοινωνικής θέσης.

10 min

Βρετανική Κοντότριχη (British Shorthair)

Αναζητάτε μια γάτα που να συμπληρώνει τέλεια την οικογένειά σας με τον ήρεμο και ισορροπημένο χαρακτήρα της και να μπορείτε να την έχετε συνεχώς εντός σπιτιού; Τότε κατά πάσα πιθανότητα θα σας προτείνουν μία γάτα της φυλής «Βρετανική Κοντότριχη». Ένας «γατόφιλος» δύσκολα μπορεί να αντισταθεί στο πλούσιο τρίχωμα και τα μεγάλα μάτια της Βρετανικής Κοντότριχης, αποκαλούμενης και ως British Shorthair. Επιπλέον, ο χαρακτήρας της Βρετανικής Κοντότριχης είναι απλά αξιαγάπητος! Αλλά τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε σχετικά; Το πορτρέτο της συγκεκριμένης φυλής, που σκιαγραφήσαμε για εσάς, παρουσιάζει λεπτομερώς τις κοντότριχες αυτές γάτες από τη Μεγάλη Βρετανία και προσφέρει συμβουλές για την απόκτηση, εκτροφή, διατροφή και πρόληψη για την υγεία τους.

10 min

Γάτα Περσίας (Persian)

Η χνουδωτή γάτα Περσίας, ή αλλιώς Περσική γάτα, είναι μία από τις πιο δημοφιλείς γάτες. Είναι παράξενο, αλλά η Περσική γάτα, η οποία στα περσικά ονομάζεται “Gorbe-ye irāni”, δηλαδή Ιρανική γάτα, ανήκει στις αρχαιότερες φυλές γάτας -  αν και δεν προέρχεται καν από την Ανατολή!