Αγαπόρνιθες (lovebirds)

Γράφτηκε από Didi Thormann
Agapórnithes

Επαρκής χώρος για τα «πουλιά της αγάπης»

Οι αγαπόρνιθες (lovebirds), γνωστές και ως «πουλιά της αγάπης» ή «αχώριστοι σύντροφοι», φυλάσσονται συχνά σε πολύ μικρά κλουβιά λόγω του μικρού τους μεγέθους. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό τα δραστήρια αυτά πτηνά να έχουν στη διάθεσή τους επαρκή χώρο για να εκτονώνουν την έντονη διάθεσή τους για κίνηση.

Συνέπειες φύλαξης στα «στενά όρια» ενός κλουβιού

Σύμφωνα με ευρωπαϊκά πρότυπα, οι μικρότερες δυνατές διαστάσεις ενός κλουβιού ενδεδειγμένου για ένα ζευγάρι lovebirds θα πρέπει να είναι 1 x 0,5 x 0,5 m. Όταν τα πτηνά δεν έχουν στη διάθεσή τους επαρκή χώρο για να κινούνται, το αποτέλεσμα είναι να παραμένουν αδρανή και να παχαίνουν υπερβολικά. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος τα ήμερα αυτά πτηνά να γίνουν από την αρχή κιόλας υστερικά λόγω της έλλειψης χώρου. Το αποτέλεσμα είναι τα lovebirds να δαγκώνουν και να κυνηγούν το ένα το άλλο στο κλουβί, μιας και δεν μπορούν να ικανοποιήσουν διαφορετικά την επιθυμία τους για κίνηση.

Κατάλληλα κλουβιά

Οικονομικά είναι τα κλουβιά, των οποίων οι δύο ή τρεις πλευρές αποτελούνται από επιστρωμένες ξύλινες πλάκες ή πλαστικό (το υλικό θα πρέπει να είναι ασφαλές κατά του ραμφίσματος), ενώ μόνο η μία ή οι δύο πλευρές διαθέτουν πλέγμα. Τα κλειστά τοιχώματα προστατεύουν τα πτηνά από τα ρεύματα αέρα, χαρίζοντάς τους ένα αίσθημα ασφάλειας. Εάν το κλουβί δεν είναι πολύ μεγάλο, θα πρέπει να παρέχει αρκετό χώρο, τουλάχιστον από άποψη μήκους, ώστε τα πτηνά ιδανικά να πρέπει να διανύουν μια ορισμένη απόσταση πετώντας. Καλό θα ήταν στο κλουβί να υπάρχουν φυσικά κλαδιά (μη ψεκασμένα και χωρίς επεξεργασία!), κατάλληλα για ράμφισμα. Τα κλαδιά ενδείκνυνται, ώστε τα πτηνά να περιποιούνται το ράμφος και τα νύχια τους, ενώ συγχρόνως οι φλοιοί των κλαδιών περιέχουν μέταλλα συμβάλλοντας σε μια υγιεινή διατροφή. Ένα ιδανικό κλουβί διαθέτει επίσης ένα σχετικά μεγάλο πορτάκι εισόδου με μηχανισμό σφράγισης, ασφαλή για παπαγάλους, ένα αρκετά ψηλό δισκάκι στον πάτο με επαρκή άμμο, καθώς και μπολ για τροφή και πόσιμο νερό, προσβάσιμα και από την εξωτερική πλευρά του κλουβιού.

Ελεύθερο πέταγμα

Εάν έχετε lovebirds ως κατοικίδια πτηνά, θα πρέπει οπωσδήποτε να φροντίζετε για το καθημερινό πέταγμά τους μέσα στο σπίτι. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να προσέχετε τα εξής:

  • Απομακρύνετε τα τοξικά φυτά όπως π.χ. το ίλεξ και τον σαμπούκο τον έβουλο.
  • Κλείστε τα παράθυρα και καλύψτε τα με μια κουρτίνα.
  • Για λόγους ασφάλειας μην αφήνετε σκύλους και γάτες στο δωμάτιο.
  • Μην αφήνετε καθόλου καθαριστικά και τσιγάρα στο χώρο.
  • Προσέξτε τα κενά πίσω από τα έπιπλα.
  • Καλό θα ήταν να έχετε πάντα τις πόρτες κλειστές.
  • Ποτέ μην αφήνετε τα ζώα από τα μάτια σας, διότι θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν π.χ. ραμφίζοντας καλώδια.

Επιλέξτε ένα μεγάλο κλουβί

Αν θέλετε να χαίρεστε τα κατοικίδια πτηνά σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, παρέχετε τους ένα μεγάλο κλουβί. Προσφέρει πολύ περισσότερο χώρο και έτσι μπορείτε να έχετε συγχρόνως πολλά lovebirds μαζί. Ένα μεγάλο κλουβί διαστάσεων 3 x 1,5 x 2 m ενδείκνυται για έξι έως οκτώ «πουλιά της αγάπης».  Όσον όμως αφορά τον αριθμό των πτηνών, αναλογιστείτε το θόρυβο και τις ακαθαρσίες που θα προκύπτουν αντίστοιχα. Όσο περισσότερα πτηνά διαμένουν μέσα σε ένα κλουβί, τόσο περισσότερος θόρυβος και περισσότερες ακαθαρσίες δημιουργούνται. Σε αυτή την περίπτωση, κρίσιμο ρόλο παίζει κυρίως ο χώρος που θα το τοποθετήσετε. Εάν έχετε αρκετό χώρο, προσφέρετε στα πτηνά σας το δικό τους δωμάτιο. Έτσι μπορείτε μερικές φορές να κλείνετε την πόρτα, ώστε ο θόρυβος να περιορίζεται στο εσωτερικό του δωματίου, και το καθιστικό να παραμένει καθαρό από ακαθαρσίες και σκόνη.

Αγαπόρνιθες (lovebirds)

Υψίστης σημασίας είναι και ο επαρκής φωτισμός, καθώς και ο καθαρός αέρας. Μιας και κατά την περίοδο του χειμώνα η μέρα διαρκεί λίγο και ο ήλιος δεν λάμπει αρκετά, πρέπει να υπάρχει στο κλουβί τεχνητό φως τουλάχιστον κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Θα πρέπει να φροντίζετε διαρκώς για επαρκή αερισμό, αλλά βεβαιωθείτε ότι δεν διαπερνούν το κλουβί ρεύματα αέρα. Προς δική σας διευκόλυνση φροντίστε να έχετε ένα κλουβί, που καθαρίζεται εύκολα. Ο ευκολότερος τρόπος για να καταστεί κάτι τέτοιο εφικτό είναι να τοποθετήσετε πλακάκια στους τοίχους και μία υδρορροή στον πάτο του κλουβιού. Ένα κάλυμμα ύψους 50 cm στον πάτο του μεταλλικού τετράγωνου σκελετού αποτρέπει σε μεγάλο βαθμό το πέρασμα των ακαθαρσιών έξω από τα κάγκελα του κλουβιού. Καθώς ανάλογα με τον αριθμό των πτηνών, όλο και κάτι μαζεύεται στην άμμο, είναι απαραίτητος ο καθαρισμός του κλουβιού ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μην παραλείπετε να τοποθετείτε σταδιακά μερικά νέα αντικείμενα απασχόλησης, όπως φρέσκα, κλαδιά, χωρίς επεξεργασία, μη τοξικά φυτά, σχοινιά ή παιχνίδια αναρρίχησης.

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Παπαγάλοι Κοκατίλ (Cockatiel)

Κατά γενική ομολογία πρόκειται για το «ιδανικό κατοικίδιο πτηνό για αρχάριους» και για ένα «πτηνό εύκολο στη φύλαξη». Αλλά όποιος ασχοληθεί λίγο περισσότερο με τις ανάγκες των κοκατίλ θα παρατηρήσει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ακολουθώντας τους βασικούς κανόνες για την ενδεδειγμένη διαβίωσή τους, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα απολαμβάνετε την παρέα των αστείων «μίνι-κοκατίλ» όπως και εκείνα εξίσου τη δική σας. Παρακάτω ακολουθούν εν συντομία μερικοί από αυτούς τους βασικούς κανόνες ώστε να ενημερωθείτε σχετικά με τις ανάγκες των κοκατίλ σας:
1 min

Καναρίνια

Θεωρείται πολύ εύκολο να έχει κανείς στο σπίτι του ένα καναρίνι ως κατοικίδιο. Διότι τα καναρίνια φροντίζουν μόνα τον εαυτό τους, όταν έχουν στη διάθεσή τους τα απαραίτητα αξεσουάρ, όπως μία μπανιέρα, κούρνιες διαφορετικού πάχους και ένα κόκκαλο σουπιάς. Υπάρχουν όμως φορές που ο φτερωτός φίλος σας στηρίζεται και στη δική σας βοήθεια.
1 min

Αγαπόρνιθες (lovebirds)

Οι αγαπόρνιθες (lovebirds), γνωστές και ως «πουλιά της αγάπης» ή «αχώριστοι σύντροφοι», φυλάσσονται συχνά σε πολύ μικρά κλουβιά λόγω του μικρού τους μεγέθους. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό τα δραστήρια αυτά πτηνά να έχουν στη διάθεσή τους επαρκή χώρο για να εκτονώνουν την έντονη διάθεσή τους για κίνηση.