Παπαγάλοι Κοκατίλ (Cockatiel)

Γράφτηκε από Jana
Papagáloi Kokatíl - Cockatiel

Ενδεδειγμένες συνθήκες διαβίωσης

Κατά γενική ομολογία πρόκειται για το «ιδανικό κατοικίδιο πτηνό για αρχάριους» και για ένα «πτηνό εύκολο στη φύλαξη». Αλλά όποιος ασχοληθεί λίγο περισσότερο με τις ανάγκες των κοκατίλ θα παρατηρήσει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ακολουθώντας τους βασικούς κανόνες για την ενδεδειγμένη διαβίωσή τους, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα απολαμβάνετε την παρέα των αστείων «μίνι-κοκατίλ» όπως και εκείνα εξίσου τη δική σας.

Παρακάτω ακολουθούν εν συντομία μερικοί από αυτούς τους βασικούς κανόνες ώστε να ενημερωθείτε σχετικά με τις ανάγκες των κοκατίλ σας:

Ποτέ να μην έχετε ως κατοικίδιο ένα μόνο κοκατίλ!

Τα κοκατίλ είναι πουλιά που πετούν σε σμήνη. Ως κοινωνικά ζώα αποζητούν πάντα στενές, κοινωνικές επαφές. Εάν ένα κοκατίλ είναι μόνο του στο κλουβί και δεν έχει άλλα πουλιά του είδους του για παρέα, τότε θα δεθεί μαζί σας. Ακόμα κι αν αρχικά σας αρέσει να μη φεύγει από το πλευρό σας, όταν θα απαιτεί την αμέριστη προσοχή και τη συνεχή παρουσία σας, τότε τα πράγματα δε θα είναι τόσο ευχάριστα για εσάς. Στην πιθανόν αναπόφευκτη έλλειψη προσοχής σας το κοκατίλ θα αντιδρά με μια διαπεραστική κραυγή. Αυτή η έμφυτη, δυνατή «κραυγή καλέσματος» χρησιμεύει στις τεράστιες πεδιάδες της Αυστραλίας, προκειμένου τα πτηνά να διατηρούνται σε σμήνος. Ένα κοκατίλ θα χρησιμοποιήσει αυτή την κραυγή για να σας καλέσει με τον ίδιο τρόπο που θα καλούσε τα μέλη του σμήνους του. Αυτή η «φοβερή» κραυγή έχει άδικα παρομοιαστεί με «κράξιμο», και μπορεί να χαλάσει ακόμη και τις καλές σχέσεις με το γείτονά σας. Τα κοκατίλ μπορεί να εκδηλώσουν διακυμάνσεις στην ψυχολογία τους και σοβαρές διαταραχές στη συμπεριφορά τους ως αποτέλεσμα της μοναξιάς, που ενδεχομένως βιώνουν μόνα τους μέσα στο κλουβί. Συγκεκριμένα, τα αρσενικά τείνουν να γίνονται επιθετικά, ενώ τα θηλυκά τείνουν να γίνονται αδιάφορα. Επίσης, μη νομίζετε ότι ένας καθρέφτης μπορεί να θεωρηθεί υποκατάστατο του συντρόφου και καλό είναι να γνωρίζετε ότι δεν έχει καμία θέση στο σπίτι ενός κοκατίλ.

Παπαγάλοι Κοκατίλ

Συμβίωση με άλλα είδη πτηνών

Ως φιλήσυχα πτηνά τα κοκατίλ τα πάνε καλά με παπαγαλάκια budgie, τιρκουάζ παπαγάλους, παρακίτ με κόκκινη κορώνα (αρκεί να μη βρίσκονται σε αναπαραγωγική περίοδο) - αλλά όλα αυτά τα είδη πτηνών μιλούν εντελώς διαφορετική γλώσσα! Επίσης, είναι πιθανόν τα κοκατίλ να μην είναι αποδεκτά από τα ζωηρά και πολύ «επιθετικά» παπαγαλάκια budgie. Για το λόγο αυτό και στην πραγματικότητα τα κοκατίλ πρέπει να ζουν μόνο σε ζεύγη με άλλα πτηνά του ίδιου είδους.

Ελεύθερο πέταγμα

Τα κοκατίλ είναι γεννημένοι «πιλότοι»! Εάν έχετε πλήρη εικόνα των πτητικών δεξιοτήτων τους, και αναλογιστείτε ότι στην πατρίδα τους την Αυστραλία τα κοκατίλ πετούν σε σμήνη και διανύουν καθημερινά μακρινές αποστάσεις προς αναζήτηση τροφής, τότε δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έχετε αυτά τα πουλιά διαρκώς κλειδωμένα, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να πετούν ελεύθερα αρκετές ώρες την ημέρα. Χαρίστε λοιπόν στους φτερωτούς φίλους σας την ελευθερία που χρειάζονται ώστε να πετούν καθημερινά, καθώς είναι απαραίτητο για να ενισχύουν τους μυς και τα οστά τους, και να παραμένουν υγιή. Βλέποντας τα κοκατίλ να κάνουν γρήγορα και εξαιρετικά επιδέξια γύρους μέσα στο δωμάτιο, πάνω από τα κεφάλια σας, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα εντυπωσιαστείτε με τις πτητικές τους δεξιότητες. Αν δεν είναι εφικτό να αφήνετε τα κοκατίλ να πετάνε ελεύθερα μέσα στο σπίτι, τότε θα ήταν συνετό να μην τα επιλέξετε ως κατοικίδια.

Παπαγάλοι Κοκατίλ

Απασχόληση

Καλό είναι να κρατάτε τα κοκατίλ σας απασχολημένα! Όσο περισσότερο ικανοποιείται το ένστικτό τους για παιχνίδι και ράμφισμα, τόσο πιο ζωηρά και υγιή θα είναι τα κοκατίλ σας. Χειροποίητα κατασκευασμένα παιχνίδια για πουλιά, σχοινιά αναρρίχησης, κλαδιά για ράμφισμα είναι μόνο μερικές από τις αγαπημένες ασχολίες των κοκατίλ, οι οποίες προσομοιάζουν την ενστικτώδη συμπεριφορά τους στην άγρια φύση. Μόνο όταν ένα κοκατίλ δεν έχει κίνητρο να απασχοληθεί με κάτι, τότε γίνεται υποτονικό και καταθλιπτικό.

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Παπαγάλοι Κοκατίλ (Cockatiel)

Κατά γενική ομολογία πρόκειται για το «ιδανικό κατοικίδιο πτηνό για αρχάριους» και για ένα «πτηνό εύκολο στη φύλαξη». Αλλά όποιος ασχοληθεί λίγο περισσότερο με τις ανάγκες των κοκατίλ θα παρατηρήσει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ακολουθώντας τους βασικούς κανόνες για την ενδεδειγμένη διαβίωσή τους, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα απολαμβάνετε την παρέα των αστείων «μίνι-κοκατίλ» όπως και εκείνα εξίσου τη δική σας. Παρακάτω ακολουθούν εν συντομία μερικοί από αυτούς τους βασικούς κανόνες ώστε να ενημερωθείτε σχετικά με τις ανάγκες των κοκατίλ σας:
1 min

Καναρίνια

Θεωρείται πολύ εύκολο να έχει κανείς στο σπίτι του ένα καναρίνι ως κατοικίδιο. Διότι τα καναρίνια φροντίζουν μόνα τον εαυτό τους, όταν έχουν στη διάθεσή τους τα απαραίτητα αξεσουάρ, όπως μία μπανιέρα, κούρνιες διαφορετικού πάχους και ένα κόκκαλο σουπιάς. Υπάρχουν όμως φορές που ο φτερωτός φίλος σας στηρίζεται και στη δική σας βοήθεια.
1 min

Αγαπόρνιθες (lovebirds)

Οι αγαπόρνιθες (lovebirds), γνωστές και ως «πουλιά της αγάπης» ή «αχώριστοι σύντροφοι», φυλάσσονται συχνά σε πολύ μικρά κλουβιά λόγω του μικρού τους μεγέθους. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό τα δραστήρια αυτά πτηνά να έχουν στη διάθεσή τους επαρκή χώρο για να εκτονώνουν την έντονη διάθεσή τους για κίνηση.