Θεωρείται πολύ εύκολο να έχει κανείς στο σπίτι του ένα καναρίνι ως κατοικίδιο. Διότι τα καναρίνια φροντίζουν μόνα τον εαυτό τους, όταν έχουν στη διάθεσή τους τα απαραίτητα αξεσουάρ, όπως μία μπανιέρα, κούρνιες διαφορετικού πάχους και ένα κόκκαλο σουπιάς. Υπάρχουν όμως φορές που ο φτερωτός φίλος σας στηρίζεται και στη δική σας βοήθεια.
Η μέρα του μπάνιου!
Εάν το καναρίνι σας υπεκφεύγει το μπάνιο, τότε θα πρέπει εσείς να τον κάνετε ντους τακτικά, έτσι ώστε το πτέρωμα του να μην είναι πολύ βρόμικο. Ένας απλός τρόπος για να «του τη φέρετε», είναι να γεμίσετε έναν ψεκαστήρα λουλουδιών με χλιαρό νερό και να το ψεκάσετε, μέχρι να γίνει μούσκεμα. Στη συνέχεια το καναρίνι θα τινάξει έντονα το τρίχωμά του και θα καθαριστεί λεπτομερώς. Ωστόσο, εάν το πουλάκι σας αμελεί τη φροντίδα του σώματός του, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η αμάρα του δεν κολλάει. Καλό θα ήταν να καθαρίζετε τα λερωμένα σημεία του σώματός του με ένα σφουγγάρι και χλιαρό νερό.
Πτερόρροια
Η ετήσια πτερόρροια, που ξεκινά κατά τα μέσα του καλοκαιριού και τελειώνει περίπου οκτώ εβδομάδες αργότερα, είναι μια πολύ κουραστική περίοδος για το κατοικίδιο πτηνό σας. Αυτή τη χρονική περίοδο το πτηνό κελαηδά λιγότερο και χρειάζεται ηρεμία. Το καθημερινό μπάνιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς προωθεί την αλλαγή πτερώματος. Να ρίχνετε δύο φορές την ημέρα φρέσκο χλιαρό νερό στην μπανιέρα του, για να κάνετε το πλατσούρισμα ακόμα πιο ελκυστικό. Βεβαιωθείτε ότι ο φτερωτός φίλος σας δεν είναι εκτεθειμένος σε ρεύματα αέρα, όταν κάθεται βρεγμένος επάνω στην κούρνια του. Διαφορετικά, υπάρχει ενδεχόμενο κρυολογήματος.
Έξτρα γεύματα
Κατά την περίοδο της πτερόρροιας σημαντικό είναι να παρέχετε στο καναρίνι σας μια πολύ πλούσια διατροφή. Τα συμπληρώματα διατροφής για πτερόρροια, που διατίθενται στο εμπόριο, του παρέχουν τα μέταλλα και τις βιταμίνες που χρειάζεται. Ένα επιπλέον μπολ είναι πρακτικό για να μπορείτε να προσφέρετε τις μικρές ποσότητες τροφής. Δώστε στο καναρίνι σας καθημερινά φρέσκα λαχανικά. Η πικραλίδα του κάνει πολύ καλό.
Αλλαγή κεράτινων πλακών
Δεν είναι μόνο τα φτερά του καναρινιού που αλλάζουν μία φορά το χρόνο – αλλάζουν επίσης οι κεράτινες πλάκες στα πόδια και τα πέλματα. Σε ηλικιωμένα ζώα ή σε ζώα που δεν πλένονται τακτικά παρατηρείται ότι συσσωρεύονται συνήθως πολλά στρώματα ξηρού δέρματος, και έτσι η επιφάνεια φαίνεται πιο χοντρή και φολιδωτή. Ένα ζεστό ποδόλουτρο βοηθά στην απομάκρυνση των παλαιότερων κεράτινων πλακών. Εάν θέλετε να περιποιείστε πολύ το κατοικίδιο πτηνό σας, μπορείτε να κάνετε προσεκτικά ήπιες μαλάξεις στα πόδια και την πατούσα του τρεις φορές το χρόνο, αφού προμηθευτείτε μια λιπαντική κρέμα ή μια αλοιφή ασβεστίου για τα πόδια από κάποιο κατάστημα με είδη για κατοικίδια ζώα. Έχετε υπόψη σας ότι αν τα πόδια του καναρινιού σας φαίνονται σύντομα και πάλι φολιδωτά, ενδέχεται ο μικρός «αοιδός» σας να ταλαιπωρείται από ακάρεα. Σε αυτή την περίπτωση, επισκεφθείτε έναν κτηνίατρο το συντομότερο δυνατόν.
Περιποίηση νυχιών
Όταν τα νύχια του καναρινιού σας γίνονται πολύ μεγάλα, θα πρέπει οπωσδήποτε να τα κόβετε. Διαφορετικά, το καναρίνι ενδέχεται να μην μπορεί πια να περπατήσει, επειδή θα σκοντάφτει από τα ίδια του τα πόδια ή ενδέχεται να «πιάνεται» στα κάγκελα του κλουβιού και να τραυματίζεται. Επίσης, μπορεί να κυρτώνουν τα δάχτυλα των ποδιών του προς τα μέσα. Για να κόψετε τα νύχια του, πιάστε αρχικά το πουλί στο χέρι και ακινητοποιήστε το. Κρατώντας το πουλί στην παλάμη, ξεχωρίστε με το δείκτη και τον αντίχειρά σας το πόδι του πουλιού. Στη συνέχεια σταθείτε μπροστά σε φως, ώστε να μπορείτε να δείτε τα αιμοφόρα αγγεία του νυχιού. Κόψτε προσεκτικά την άκρη του νυχιού, προσέχοντας να μην πειράξετε καθόλου τα κόκκινα αυτά νεύρα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφήσει λίγο κενό για ασφάλεια και προσπαθήστε να διατηρήσετε το φυσικό σχήμα των νυχιών. Εάν κατά λάθος κόψετε πάρα πολύ το νύχι και τρέχει αίμα, χρησιμοποιήστε αιμοστατικό βαμβάκι για να σταματήσετε τη ροή του αίματος.
Περιποίηση ράμφους
Σε μερικά καναρίνια, το μισό μέρος του ράμφους ή η ρινοθήκη (επάνω ράμφος) μεγαλώνει πολύ. Προκειμένου ο φτερωτός φίλος σας να μπορεί να τρώει εύκολα, το ράμφος πρέπει να κόβεται. Αυτό δεν είναι τόσο εύκολο, διότι το ράμφος είναι σκληρό και πρέπει να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί, ώστε να μην τραυματίσετε τη γλώσσα του καναρινιού. Εάν είστε αρκετά γενναίοι για να το δοκιμάσετε μόνοι σας, θα πρέπει να έχετε δει προηγουμένως τη διαδικασία από έναν κτηνίατρο.
Όταν το καναρίνι σας είναι καλά φροντισμένο, αισθάνεται και το ίδιο καλά, ώστε να φέρνει χαρά και ζωντάνια στη ζωή σας με τον ευχάριστο χαρακτήρα και το χαρούμενο κελάηδημά του!
Κατά γενική ομολογία πρόκειται για το «ιδανικό κατοικίδιο πτηνό για αρχάριους» και για ένα «πτηνό εύκολο στη φύλαξη». Αλλά όποιος ασχοληθεί λίγο περισσότερο με τις ανάγκες των κοκατίλ θα παρατηρήσει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ακολουθώντας τους βασικούς κανόνες για την ενδεδειγμένη διαβίωσή τους, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα απολαμβάνετε την παρέα των αστείων «μίνι-κοκατίλ» όπως και εκείνα εξίσου τη δική σας.
Θεωρείται πολύ εύκολο να έχει κανείς στο σπίτι του ένα καναρίνι ως κατοικίδιο. Διότι τα καναρίνια φροντίζουν μόνα τον εαυτό τους, όταν έχουν στη διάθεσή τους τα απαραίτητα αξεσουάρ, όπως μία μπανιέρα, κούρνιες διαφορετικού πάχους και ένα κόκκαλο σουπιάς. Υπάρχουν όμως φορές που ο φτερωτός φίλος σας στηρίζεται και στη δική σας βοήθεια.
Οι αγαπόρνιθες (lovebirds), γνωστές και ως «πουλιά της αγάπης» ή «αχώριστοι σύντροφοι», φυλάσσονται συχνά σε πολύ μικρά κλουβιά λόγω του μικρού τους μεγέθους. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό τα δραστήρια αυτά πτηνά να έχουν στη διάθεσή τους επαρκή χώρο για να εκτονώνουν την έντονη διάθεσή τους για κίνηση.