Σπίνοι-ζέβρα

Σπίνος-Ζέβρα

Οι σπίνοι-ζέβρα ή αλλιώς ζεβράκια είναι όμορφοι, κοινωνικοί, εύκολοι στη φροντίδα και ένα από τα πιο δημοφιλή διακοσμητικά πουλιά. Είναι πραγματικά πολύ ευχάριστο να παρακολουθείτε τους ευέλικτους σπίνους-εστριλδίδες, καθώς όλο κάτι συμβαίνει με τα ζεβράκια. Σκέφτεστε κι εσείς να πάρετε έναν σπίνο-ζέβρα; Τότε διαβάστε περισσότερα για τη φροντίδα και τη διατήρηση αυτών των πτηνών εδώ.

Προέλευση: Πού ζουν οι σπίνοι-ζέβρα;

Οι σπίνοι-ζέβρα είναι το μοναδικό είδος του γένους Teaniopygia και ανήκουν στην οικογένεια Εστρελδίδων, μια οικογένεια της υποκατηγορίας των ωδικών πτηνών (Passeri). Οι σπίνοι-ζέβρα διακρίνονται σε δύο υποκατηγορίες:

Υποκατηγορία Επιστημονική ονομασία  Προέλευση
Αυστραλιανοί σπίνοι- ζέβρα Taeniopygia guttata castanotis Αυστραλία και Νήσοι Μικρές Σούνδες
Σπίνοι-ζέβρα του Τιμόρ Taeniopygia guttata guttata Τιμόρ, Νοτιοανατολική Ασία

Ο αυστραλιανός σπίνος-ζέβρα (Teaniopygia guttata castanotis) είναι η αρχική άγρια μορφή των σημερινών κατοικίδιων πτηνών. Οι σπίνοι-ζέβρα βρίσκονται σχεδόν παντού στην Αυστραλία και αποφεύγουν μόνο τα υγρά τροπικά δάση στα βορειοανατολικά και ορισμένες παράκτιες περιοχές. Συναντώνται επίσης και στις Νήσους Σούνδες. Δεν γνωρίζουμ ακριβώς πότε και πώς ακριβώς έφτασαν οι σπίνοι-ζέβρα (Teaniopygia guttata castanotis) στην Ευρώπη ως ενδημικά πουλιά. Το βέβαιο είναι ότι ήδη στις αρχές του 20ού αιώνα αποτελούσαν ένα από τα πιο διαδεδομένα είδη διακοσμητικών πτηνών.

Εμφάνιση: Πώς μοιάζουν οι σπίνοι-ζέβρα;

Ο σπίνος-ζέβρα είναι ένα μικρό διακοσμητικό πουλί με μικροσκοπικό σώμα. Έχει μήκος περίπου 12 εκατοστά και βάρος 12 έως 14 γραμμάρια. Τα μάτια του βρίσκονται στο πλάι του κεφαλιού. Με αυτά, μπορεί να επεξεργαστεί έως και 120 εικόνες ανά δευτερόλεπτο. Με αυτόν τον τρόπο, το θήραμα μπορεί να παρακολουθεί ανά πάσα στιγμή τους εχθρούς του. Το μικρό, δυνατό πορτοκαλοκόκκινο ράμφος έχει ιδανικό σχήμα προσαρμοσμένο για να τρώει σπόρους.

Χάρη στα κοντά, μυτερά φτερά τους, οι σπίνοι-ζέβρα είναι επίσης πολύ ευκίνητοι και ευέλικτοι, το οποίο είναι άκρως σημαντικό για την επιβίωσή τους στη φύση. Τα πάνω καλύμματα της ουράς είναι μαύρα με μεγάλες λευκές κηλίδες και εκτείνονται σχεδόν μέχρι το τέλος των σκούρων γκρίζων φτερών της ουράς. Το φτέρωμα στην κοιλιά είναι λευκό. Χαρακτηριστικό του σπίρνου-ζέβρα είναι το πορτοκαλοκόκκινο μπάλωμα στα μάγουλα των αρσενικών, η μαύρη γραμμή δακρύων κάτω από τα μάτια και το μαύρο σχέδιο ζέβρας στο στήθος – στο οποίο οφείλουν φυσικά το όνομά τους.

Πώς ξεχωρίζουμε το αρσενικό από το θηλυκό;

Είναι πολύ εύκολο να ξεχωρίσει κανείς τα ενήλικα αρσενικά και θηλυκά άγρια ζεβράκια. Το φτέρωμα των αρσενικών είναι πιο έντονα χρωματισμένο και το πορτοκαλοκόκκινο σημάδι στα μάγουλα δεν υπάρχει στα θηλυκά. Η εκτροφή αυτών των δημοφιλών οικόσιτων πτηνών έχει οδηγήσει στην δημιουργία πολλών άλλων χρωμάτων εκτός από την άγρια μορφή – σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 50 αναγνωρισμένα εκρεφόμενα είδη.

Τα νεαρά πτηνά αρχικά δεν παρουσιάζουν τυπικά σημάδια. Το φτέρωμά τους είναι γκρίζο-λευκό και αλλάζει χρώμα μετά την πρώτη πτερορρύηση. Το ράμφος των νεαρών πουλιών είναι μαύρο και παίρνει σταδιακά ένα κόκκινο χρώμα μέσα στους πρώτους τέσσερις μήνες.

Συμπεριφορά: Τι απολαμβάνουν οι σπίνοι-ζέβρα;

Μαζί με τα παπαγαλάκια budgie και τα καναρίνια, οι σπίνοι-ζέβρα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πτηνά συντροφιάς γαι τους λάτρεις των πτηνών. Δεν είναι να απορεί κανείς γιατί αυτά τα έξυπνα διακοσμητικά πουλιά είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών. Είτε κάνουν ακροβατικές πτήσεις, είτε άγρια πηδηματάκια είτε φτιάχνουν με ζήλο τη φωλιά τους, πάντα υπάρχει κάτι να δείτε με τα δραστήρια ζεβράκια.

Είναι εύκολα στη φροντίδα τους και κατάλληλα και για παιδιά. Ωστόσο, οι μικροί φτερωτοί φίλοι σπάνια εξημερώνονται πραγματικά. Οι σπίνοι δυσκολεύονται φυσικά να χτίσουν εμπιστοσύνη.

Οι σπίνοι-ζέβρα είναι κοινωνικοί και αισθάνονται σαν στο σπίτι τους μόνο σε ένα σμήνος. Επομένως, είναι πάντα προτιμότερο να πάρετε ένα ή περισσότερα ζευγάρια. Θα απολαύσετε την κοινωνική αλληλεπίδραση μεταξύ των ζευγαριών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ζευγάρια των σπίνων συνήθως παραμένουν μαζί για χρόνια και απολαμβάνουν να είναι μαζί με τους ομοειδείς τους.

Πότε φτάνουν αυτά τα πουλιά στη σεξουαλική ωριμότητα;

Οι σπίνοι-ζέβρα θεωρούνται σεξουαλικά ώριμοι περίπου στους τρεις μήνες, αλλά δεν πρέπει να είναι μικρότεροι από έξι μήνες πριν ζευγαρώσουν για πρώτη φορά. Επίσης, τους αρέσει να αναπαράγονται. Επομένως, αν σκέφτεστε να πάρετε σπίνο-ζέβρα, τότε πρέπει να λάβετ υπόψη τους απογόνους και την ανατροφή των νεαρών ζώων.

Τι χρειάζονται οι σπίνοι-ζέβρα για να αναπαραχθούν;

Οι σπίνοι-ζέβρα είναι παθιασμένοι χτίστες και φτιάχνουν πολύ επιδέξια μια σφαιρική φωλιά από διάφορα υλικά. Εκεί γεννά το θηλυκό τα τέσσερα έως έξι αυγά του. Μετά από περίπου 12 ημέρες επώασης, τα μικρά εκκολάπτονται. Άλλες 21 ημέρες αργότερα, τα νεαρά πουλιά πετούν και εγκαταλείπουν τη φωλιά των γονέων τους. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετό υλικό για το χτίσιμο της φωλιάς ή ένα καλαθάκι για τα πουλιά.

Μπορείτε να κρατήσετε σπίνο-ζέβρα μαζί με άλλα πτηνά;

Τα ζεβράκια μπορούν να διατηρηθούν μαζί με άλλα είδη διακοσμητικών πτηνών. Η κοινωνικοποίηση με τα κοκατίλ ειδικότερα γίνεται συνήθως εύκολα. Επιπλέον, είναι δυνατή και η συμβίωση με άλλα πτηνά συντροφιάς, όπως καναρίνια, παπαγαλάκια budgie ή ιαπωνικούς γλάρους. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι να πάρετε μεγάλο κλουβί, αλλιώς μπορεί να προκύψουν διαμάχες για το υλικό φωλιάς και τις περιοχές.

Σπίνος-Ζέβρα

Διατήρηση και φροντίδα: Τι χρειάζονται οι σπίνοι-ζέβρα στο κλουβί τους;

Με την σωστή φροντίδα, οι σπίνοι-ζέβρα μπορούν να ζήσουν έως και δέκα χρόνια. Με έναν κατάλληλο χώρο διαβίωσης, μπορείτε να συμβάλλετε κατά πολύ στην ευημερία τους.

Τι κλουβί να επιλέξω για τους σπίνους-ζέβρα;

Οι ζωηροί σπίνοι-ζέβρα αισθάνονται πιο άνετα σε ένα ευρύχωρο κλουβί. Το κλουβί δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 80 εκατοστά x 60 εκατοστά x 40 εκατοστά ανά ζευγάρι. Εάν αφήνετε τους σπίνους σας να πετούν ελεύθερα κάθε μέρα, θα σας βοηθούσε να έχετε ένα μικρό κιβώτιο με αφαιρούμενο συρτάρι για τα περιττώματα.

Οι σπίνοι-ζέβρα έχουν μεγάλη ανάγκη για ασφάλεια. Όταν αγοράζετε ένα κλουβί, βεβαιωθείτε ότι διαθέτει κλειστά ξύλινα πλαϊνά πάνελ, ώστε να απαισθάνονται προστατευμένοι. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε το κλουβί σε ένα πιο ήσυχο μέρος. Αν θέλετε να διατηρήσετε ένα μικρό σμήνος, τότε επιλέξτε καλύτερα ένα ευρύχωρο κλουβί.

Οι σπίνοι-ζέβρα δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το κλίμα στον εσωτερικό χώρο διαβίωσής τους. Επομένως, δεν είναι απαραίτητο να βάλετε επιπλέον πηγές θερμότητας. Μπορείτε να διατηρείτε τα ζώα σε εξωτερικό κλουβί από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, ωστόσο να το αποφεύγετε σε κρύο βροχερό καιρός. Έχετε στο νου σας ότι οι σπίνοι είναι ασφαλείς σε θερμοκρασίες έως 15 °C.

Οι Αυστραλοί φτερωτοί φίλοι το απολαμβάνουν πολύ όταν η ημέρα έχει 12 έως 14 ώρες ηλιοφάνεια. Κατά τους χειμερινούς μήνες, επομένως, συνιστούμε τη χρήση τεχνητού φωτισμού για να δώσουμε στους σπίνους ένα κανονικό νυχτερινό ωράριο. Το φως δεν πρέπει να τρεμοπαίζει και πρέπει να ρυθμίζεται σε επίπεδα φιλικά προς τα πουλιά. Βεβαιωθείτε επίσης ότι οι λαμπτήρες μπορούν να μειώσουν τον φωτισμό. Μια απότομη αλλαγή από την ημέρα στη νύχτα θα μπορούσε να προκαλέσει στρες στα ζεβράκια.

Ποια είναι η σωστή διαρρύθμιση του κλουβιού;

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Κάθε κλουβί θα πρέπει να διαθέτει οπωσδήποτε ένα μπολ νερού και ένα μπολ τροφής. Για λόγους υγιεινής, τα πήλινα ή μεταλλικά μπολ είναι καλύτερα από τα πλαστικά. Προσφέρετε στους σπίνους σας ένα ασβεστόλιθο ή ένα άλλο ορυκτό κομμάτι ως πρόσθετη πηγή μετάλλων.

Επιπλέον, χρειάζεστε ένα δοχείο με άμμο για πουλιά για την πέψη των σπίνων, καθώς και μια μπανιέρα για πουλιά.

Οι σπίνοι-ζέβρα χρειάζονται πάντα κίνητρα για να βρίσκονται σε κίνηση. Τους αρέσει να εξερευνούν, να πηδούν από κλαδί σε κλαδί και αγαπούν την ποικιλία. Επομένως, θα πρέπει να τους παρέχετε πολλά κλαδιά για να κάθονται και να αλλάζετε τακτικά τη διάταξή τους. Οι κούνιες και οι σπείρες είναι επίσης πάντα μια καλή επιλογή.

Για να ικανοποιήσετε το ένστικτό τους για το χτίσιμο της φωλιάς τους, μπορείτε να τους παρέχετε μια σειρά από υλικά κατασκευής. Εδώ ενδείκνυνται αχυρένια ή ψάθινα χαλάκια, τα οποία μπορείτε να στερεώσετε στο πλέγμα του κλουβιού. Άλλες επιλογές για δημιουργική απασχόληση είναι χάρτινες ταινίες, κοντές μάλλινες κλωστές ή επίδεσμοι charpie.

Οι σπίνοι-ζέβρα χρειάζονται ένα θόρυβο για να αισθάνονται άνετα. Η σιγή προκαλέι έντονο άγχος στα θηράματα. Το κελάηδισμα των ομοειδών τους καθώς και τα μικρά κουδουνάκια παρέχουν τον απαραίτητο θόρυβο βάθους. Παίξτε απαλή μουσική όταν δεν βρίσκεστε στο σπίτι. Αυτό τα ηρεμεί.

Τη νύχτα, τα μικρά διακοσμητικά πουλιά αναζητούν καταφύγιο με το ταίρι τους στη φωλιά που κοιμάται. Θα βρείτε μεγάλη ποικιλία φωλιών σε εξειδικευμένα καταστήματα.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζω το κλουβί;

Η καθαριότητα είναι φυσικά απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία των πτηνών. Επομένως, καλό είναι να καθαρίζετε καθημερινά την ποτίστρα, το μπολ τροφής, το δοχείο άμμου καθώς και τη μπανιέρα. Σκουπίζετε το εσωτερικό και το εξωτερικό του κλουβιού κάθε εβδομάδα, ενώ μία φορά τον μήνα θα πρέπει να το καθαρίζετε σχολαστικά.

Ελεύθερη πτήση: Πόσο συχνά πρέπει να επιτρέπεται στους σπίνους-ζέβρα να πετούν έξω από το κλουβί;

Εάν υπάρχει η δυνατότητα, θα πρέπει να αφήνετε τους σπίνους σας να πετούν ελεύθερα μία φορά την ημέρα. Άλλωστε, η ελεύθερη πτήση είναι η καλύτερή τους. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι που παραμονεύουν για τους περίεργους εξερευνητές: τζάμια παραθύρων, πόρτες ή ακόμα και κεριά θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για τον σπίνο σας.

Η διατήρηση ενός σπίνου-ζέβρα με μια ματιά

Συγκεντρώσαμε εδώ μια σύντομη επισκόπηση των βασικών προϋποθέσεων για τη διατήρηση του φτερωτού σας φίλου:

  • Μέγεθος κλουβιού: 80 cm x 60 cm x 40 cm ανά ζευγάρι
  • Εξωτερικό κλουβί: Θερμοκρασίες έως 15 °C
  • Σημείο: Προστατευμένο και φωτεινό
  • Προτιμώμενη διάρκεια ημέρας: 12-14 ώρες (απαιτείται φωτισμός το χειμώνα)
  • Κλαδιά, κούνιες και σπείρες για απασχόληση των πουλιών
  • Υλικά καταστκευής για φωλιά
  • Προστατευμένες φωλιές ύπνου
  • Καθημερινός καθαρισμός της ποτίστρας, του μπολ τροφής και της μπανιέρας
  • Καθημερινή ελεύθερη πτήση

Διατροφή: Τι τρώνε οι σπίνοι-ζέβρα;

Εκτός από μια τυπική τροφή με βάση τα σιτηρά που αποτελείται από διάφορους τύπους σπόρων κεχριού και χόρτου, τα πουλιά επιθυμούν επίσης να τρώνε καθημερινά φρέσκια πράσινη τροφή, όπως μαϊντανό ή πικραλίδα, λαχανικά και φρούτα. Θα πρέπει επίσης να προσφέρετε τακτικά στους σπίνους σας τροφή βλαστώματος.

Ελπίζουμε ότι μάθατε λίγο παραπάνω πράγματα  γι’ αυτά τα αξιαγάπητα πτηνά συντροφιάς. Αν σκέφτεστε να πάρετε σπίνους-ζέβρας, σας ευχόμαστε να απολαύσετε αυτό το ζωηρό μικρό σμήνος πουλιών.

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
3 min

Παπαγάλοι Κοκατίλ (Cockatiel)

Κατά γενική ομολογία πρόκειται για το «ιδανικό κατοικίδιο πτηνό για αρχάριους» και για ένα «πτηνό εύκολο στη φύλαξη». Αλλά όποιος ασχοληθεί λίγο περισσότερο με τις ανάγκες των κοκατίλ θα παρατηρήσει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ακολουθώντας τους βασικούς κανόνες για την ενδεδειγμένη διαβίωσή τους, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα απολαμβάνετε την παρέα των αστείων «μίνι-κοκατίλ» όπως και εκείνα εξίσου τη δική σας. Παρακάτω ακολουθούν εν συντομία μερικοί από αυτούς τους βασικούς κανόνες ώστε να ενημερωθείτε σχετικά με τις ανάγκες των κοκατίλ σας:
1 min

Καναρίνια

Θεωρείται πολύ εύκολο να έχει κανείς στο σπίτι του ένα καναρίνι ως κατοικίδιο. Διότι τα καναρίνια φροντίζουν μόνα τον εαυτό τους, όταν έχουν στη διάθεσή τους τα απαραίτητα αξεσουάρ, όπως μία μπανιέρα, κούρνιες διαφορετικού πάχους και ένα κόκκαλο σουπιάς. Υπάρχουν όμως φορές που ο φτερωτός φίλος σας στηρίζεται και στη δική σας βοήθεια.
4 min

Αγαπόρνιθες (lovebirds)

Οι αγαπόρνιθες (lovebirds), γνωστές και ως «πουλιά της αγάπης» ή «αχώριστοι σύντροφοι», φυλάσσονται συχνά σε πολύ μικρά κλουβιά λόγω του μικρού τους μεγέθους. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό τα δραστήρια αυτά πτηνά να έχουν στη διάθεσή τους επαρκή χώρο για να εκτονώνουν την έντονη διάθεσή τους για κίνηση.