Τα ορτύκια είναι τα μικρότερα πτηνά μεταξύ των ορνιθοειδών.
Τα ορτύκια γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή ως κατοικίδια κι όχι μόνο λόγω του μικροσκοπικού μεγέθους τους. Ως ιδιαίτερα απλά ζώα στη διατήρησή τους, τα ορτύκια είναι κατάλληλα τόσο για αρχάριους όσο και για έμπειρους λάτρεις των πτηνών. Παρακάτω συνοψίζουμε τα σημαντικότερα στοιχεία για τα μικρά ορνιθοειδή και την κατάλληλη εκτροφή τους.
Εμφάνιση των ορτυκιών: τα μικρότερα μεταξύ των ορνιθοειδών
Τα ορτύκια είναι από τα μικρότερα ορνιθοειδή: το είδος που ζει στην Ευρώπη έχει περίπου το μέγεθος ενός κοτσυφιού. Το μέγεθός τους είναι 18 εκατοστά και ζυγίζουν μόλις 100 γραμμάρια. Ωστόσο, ορισμένες φυλές, όπως το ορτύκι ωοτοκίας, ζυγίζουν έως και 260 γραμμάρια.
Φτέρωμα και χρώματα
Το ράμφος και η ουρά είναι κοντά και κυρτά ενώ στο σύνολό του το σώμα τους έχει στρογγυλό σχήμα. Στις άγριες εκδοχές του ευρωπαϊκού ορτυκιού, το φτέρωμα είναι γκρι-καφέ και καλύπτεται με λευκά και μαύρα σημάδια. Οι ανοιχτόχρωμες διαμήκεις λωρίδες στο πρόσωπο είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές.
Εκτός από τα άγρια χρώματα, υπάρχουν πολλές άλλες παραλλαγές που χαρίζουν ποικιλία, όπως τα ανοιχτόχρωμα ή τα λευκά.
Τα αρσενικά και θηλυκά ορτύκια διακρίνονται από το στέρνο τους: Τα θηλυκά έχουν συνήθως ένα μονόχρωμα στο στήθος και είναι συχνά ελαφρώς πιο ανοιχτόχρωμα από τα αρσενικά.
Ορτύκια ωοτοκίας ή διακοσμητικά ορτύκια;
Υπάρχουν περίπου 100 είδη ορτυκιών. Το ελαφρώς μεγαλύτερο ιαπωνικό ορτύκι συχνά συγχέεται με το ευρωπαϊκό ορτύκι. Υπάρχει επίσης το πολύ μικρότερο και πολύ έντονα χρωματισμένο ορτύκι-νάνος, το οποίο συναντάται στην Ασία. Δεδομένου ότι το ευρωπαϊκό ορτύκι δεν εξημερώθηκε ποτέ, οι ιδιώτες κτηνοτρόφοι διατηρούν σχεδόν αποκλειστικά ένα εξημερωμένο είδος ιαπωνικού ορτυκιού.
Τα διακοσμητικά ορτύκια συχνά φέρουν έντονα χρωματιστό φτέρωμα και είναι φυσικά εξημερωμένα. Οι ιδιοκτήτες τους μάλιστα εκτιμούν την ομορφιά τους. Μεταξύ των απογόνων των διακοσμητικών ορτυκιών είναι, για παράδειγμα, το όμορφο λοφιοφόρο ορτύκι με τη διασκεδαστική «κόμμωση” ή το ορτύκι Gambel.
Μπορούν τα ορτύκια να πετάξουν;
Από άποψη ανατομίας, τα ορτύκια θεωρητικά μπορούν να πετάξουν. Στην πράξη, ωστόσο, τα εξημερωμένα είδη σπάνια χρησιμοποιούν αυτή την ικανότητα, για παράδειγμα όταν νιώθουν ότι τους απειλεί κίνδυνος. Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό για τους εκτροφείς να εξασφαλίζουν ότι ο βιότοπος των ορτυκιών τους αφήνει περιθώριο και προς τα πάνω.
Γιατί ακόμα κι αν δεν θα το εικάζαμε για τα ορτύκια, είναι αποδημητικά πουλιά. Τα ευρωπαϊκά ορτύκια εξακολουθούν να ακολουθούν τη φύση τους. Οι ιδιοκτήτες οικόσιτων ειδών αναφέρουν ότι παρατηρούν επίσης αυξημένο φτερούγισμα ή σύντομο πέταγμα στα ορτύκια τους το φθινόπωρο.
Χαρακτήρας: εσωστρεφείς δεξιοτέχνες του κρυφτού
Τα μικροσκοπικά πουλιά, τα οποία συνήθως διατηρούνται ως ορτύκια ωοτοκίας, είναι πραγματικοί μάστερ του καμουφλάζ χάρη στο φτέρωμά τους και λόγω του μικρού τους μεγέθους. Ο χαρακτήρας τους είναι αντίστοιχα συγκρατημένος, αφού τείνουν να είναι ντροπαλά και διακριτικά στο χώρο.
Παρά την εσωστρέφειά τους, τα ορτύκια είναι πάντα ευδιάθετα, κοινωνικά και χαλαρά – με την προϋπόθεση ότι δεν κινδυνεύουν. Προτιμούν να περνούν το χρόνο τους με φτερωτούς ομοειδείς τους. Με στοργή και φροντίδα ξεθαρρεύουν κι έρχονται κοντά σχετικά γρήγορα με τους ανθρώπους και μπορούν ακόμα και να εξημερωθούν.
Σωστή ανατροφή ορτυκιών: συμβουλές για μια κατάλληλη διαβίωση
Η διατήρηση ορτυκιών είναι κατά βάση απλή υπόθεση. Το πλεονέκτημα σε σχέση με την εκτροφή κοτόπουλων είναι ότι απαιτείται λιγότερος χώρος.
Μόνα τους ή με παρέα;
Πόσα ορτύκια πρέπει να έχω;
Παρόλο που τα ορτύκια απαιτούν λιγότερη επιφάνεια από τα κοτόπουλα, θα πρέπει να υπάρχει αρκετός χώρος για να δώσετε σπίτι σε αρκετά ορτύκια. Τα διακοσμητικά ορτύκια πρέπει να ζουν μαζί σε ζευγάρια, ενώ τα ιαπωνικά ορτύκια αισθάνονται πιο άνετα σε ομάδες πάνω-κάτω των πέντε. Κι αυτό γιατί τα ορτύκια είναι βασιλιάδες των χαδιών και αναζητούν την συντροφικότητα με τα ομοειδή τους.
Ελάχιστες απαιτήσεις
Διατήρηση ορτυκιών: κανονισμοί και ελάχιστες απαιτήσεις
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διατηρείτε τα ορτύκια σε εσωτερικούς χώρους ή σε μικρό κλουβί. Ιδανικά, τα ορτύκια σας θα πρέπει να στεγάζονται στον κήπο, για παράδειγμα σε ένα κλουβί πτηνών με οροφή, σε ένα ευρύχωρο κλουβί ή σε φωλιά ορτυκιών ασφαλή από τα αρπακτικά.
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για το μέγεθος του χώρου διαμονής των ορτυκιών σας, αλλά σε ένα τετραγωνικό μέτρο δεν πρέπει να ζουν περισσότερα από πέντε ορτύκια. Το σπίτι του ορτυκιού σας θα πρέπει επίσης να έχει ένα ορισμένο ύψος. Οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον 50 εκατοστά.
Πρέπει να δηλώσω τα ορτύκια; Σε ορισμένα κράτη η καταχώριση των ορτυκιών είναι υποχρεωτική. Καλό είναι να ενημερωθείτε από το τοπικό κτηνιατρείο για τους κανονισμούς που ισχύουν στον τόπο διαμονής σας
Διαμονή
Τι πρέπει να έχει το ιδανικό σπίτι για ορτύκια;
Εάν το κλουβί σας είναι αρκετά ψηλό, θα σας είναι πιο εύκολο να το καθαρίσετε. Η στρωμνή στη μορφή άχυρου, πριονιδιού ή φλοιού είναι κατάλληλη για να καλύψει τον πάτο του κλουβιού.
Τα ορτύκια αντέχουν τις χαμηλές θερμοκρασίες. Παρόλα αυτά, καλό είναι να τους παρέχετε ένα μέρος ώστε να μπορούν να αποσύρονται κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας, το οποίο να προστατεύεται από τα ρεύματα και να έχει καλή μόνωση για το χειμώνα. Χρειάζονται επίσης χώρο για να κινούνται, χώρο για τάισμα και αξεσουάρ κλουβιού, όπως τα παρακάτω:
ταΐστρα και μπολ νερού, υπερυψωμένα για προστασία από τις ακαθαρσίες
κρυψώνες
χώρος για άσκηση
κλαδιά, καλάθια και άλλα αξεσουάρ για να μην βαριούνται
ένα αμμόλουτρο για τη φροντίδα των φτερών
εάν είναι απαραίτητο, σημεία για τη φωλιά και την εκκόλαψη των αυγών
Εκτροφή ορτυκιών
Μπορώ να εκτρέφω ορτύκια; Πόσα ορτύκια πρέπει να έχω;
Η εκτροφή ορτυκιών δεν είναι πολύ δύσκολή, απλώς απαιτεί λίγο περισσότερο εξοπλισμό.
Χρειάζεστε ειδικούς χώρους όπου οι νεοσσοί μπορούν να μεγαλώνουν χωριστά, ένα εκκολαπτήριο και ειδική τροφή για νεοσσούς. Με ευσυνείδητη έρευνα, ωστόσο, τίποτα δεν στέκεται εμπόδιο στην εκτροφή τους.
Κοινωνικοποίηση
Κοινωνικοποίηση ορτυκιών – γίνεται εύκολα;
Παρόλο που τα μικρά πτηνά είναι εσωστρεφή, μπορούν να κοινωνικοποιηθούν χωρίς προβλήματα. Για παράδειγμα, μπορείτε να κρατάτε ορτύκια μαζί με κοτόπουλα ή να βάλετε νέα ορτύκια στην ομάδα σας.
Διατροφή
Διατροφή: Η ιδανική τροφή για ορτύκια
Στη φύση, τα ιαπωνικά ορτύκια προτιμούν να τρώνε σπόρους και κόκκους, φρούτα, χόρτα, βότανα και έντομα.
Η τροφή για τα οικόσιτα ορτύκια περιέχει ιδανικά ακατέργαστες πρωτεΐνες, ακατέργαστα έλαια και λίπη, ακατέργαστες ίνες, μέταλλα και αμινοξέα. Για την κάλυψη του θρεπτικού προφίλ, η διατροφή τους πρέπει να περιέχει τα ακόλουθα συστατικά:
υψηλής ποιότητας τροφή για ορτύκια σε μορφή πέλετ ως κύρια τροφή για κάθε ημέρα – τα πέλετ δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλα
Τροφή σιτηρών ως πρόσμιξη ή συμπλήρωμα – είναι σημαντικό να προσφέρεται ο πιο λεπτός ψαμμίτης
Χόρτο και βότανα ως σνακ ανάμεσα στα γεύματα
σπόρους ως λιχουδιές που και που
φρέσκα λαχανικά κάθε λίγες μέρες, σπανιότερα φρούτα
νερό διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή
Για να βρείτε την ιδανική σύνθεση για την τροφή των ορτυκιών σας, ώστε να μπορέσουν να ζήσουν μια υγιή ζωή, καλό είναι να να ζητήσετε τη γνώμη ενός έμπειρου εκτροφέα.
Υγεία
Υγεία: πώς να διατηρείτε τα ορτύκια κεφάτα και ζωηρά
Τα ορτύκια θεωρούνται πολύ ανθεκτικά και έχουν ανοσία σε πολλές ασθένειες. Ωστόσο, αυτό είναι μύθος, διότι όπως όλα τα ορνιθοειδή έτσι κι αυτά μπορούν να αρρωστήσουν.
Οι πιο συνηθισμένες ασθένειες είναι οι εξής:
κρυολόγημα
δυστοκία
αβιταμίνωση
κοκκιδίωση (παρασιτική ασθένεια)
Χρυσίζων σταφυλόκοκκος (βακτηριακή μόλυνση)
Οι κάτοχοι θα πρέπει πάντα να παρακολουθούν τα ορτύκια τους και να συμβουλεύονται αμέσως κτηνίατρο σε περίπτωση σωματικών ή συμπεριφορικών αλλαγών. Ειδικά στην περίπτωση προσβολής από χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο πρέπει να δράσετε άμεσα.
Πόσο ζουν τα ορτύκια;
Τα υγιή ορτύκια ζουν υπό την φροντίδα των ανθρώπων για περίπου τρία έως πέντε χρόνια – εάν δεν σφάζονται πιο πριν. Το κρέας τους θεωρείται λιχουδιά από πολλούς καλοφαγάδες. Τα αυγά ορτυκιού έχουν επίσης μεγάλη απήχηση λόγω της έντονης και πικάντικης γεύσης τους.
Αγορά: πόσο κοστίζει ένα ορτύκι;
Μπορείτε να βρείτε ορτύκια ωοτοκίας στην αγορά με περίπου πέντε ευρώ. Αν ψάχνετε για διακοσμητικά ορτύκια, η τιμή ανεβαίνει.
Εάν θέλετε να δώσετε πνοή ζωντάνιας στον κήπο σας και να αγοράσετε ορτύκια, αναζητήσετε εκτροφείς πουλερικών κοντά στο σπίτι σας. Αλλιώς και οι σελίδες στο διαδίκτυο ή οι αγορές μικρών ζώων είναι επίσης καλές επιλογές.
Προέλευση: το σπίτι τους όλος ο κόσμος
Οι Αιγύπτιοι εκτιμούσαν από παλιά το ορτύκι ως πηγή κρέατος και αυγών. Όπως και σήμερα, υπήρχαν ήδη διακοσμητικά ορτύκια τότε. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε πολλά για την ακριβή προέλευση των ζώων.
Τα μικρά ορνιθοειδή συναντώνται στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική και προτιμούν να ζουν στο έδαφος. Ενώ το γηγενές είδος προτιμά τα ζεστά μέρη με πολλή βλάστηση και αγαπά τον ήλιο, οι ασιατικοί απόγονοι έλκονται περισσότερο από τα υγρά λιβάδια.
Δεδομένου ότι ο βιότοπος των ορτυκιών στην Ευρώπη γίνεται όλο και πιο σπάνιος, οι πληθυσμοί τους μειώνονται εδώ και χρόνια. Στην Ασία, η εκτροφή τους γίνεται κυρίως για το κρέας τους. Παρόλα αυτά, το ορτύκι δεν θεωρείται είδος υπό εξαφάνιση.
τροφή ορτυκιών σε μορφή πέλετ, τροφή σιτηρών ως συμπλήρωμα, επιπλέον χόρτο, βότανα, σπόροι και λαχανικά
Προέλευση
Ευρώπη, Αφρική, Ασία
Κατάλληλα για
αρχάριους, οικογένειες
Sabrina Quente
Τα ζώα με συνοδεύουν από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου - δεν υπάρχει σχεδόν καμία παιδική φωτογραφία χωρίς έναν παπαγάλο στο κεφάλι μου ή μια γάτα στην αγκαλιά μου. Για περισσότερα από δέκα χρόνια, γράφω ως συντάκτρια για διάφορα θέματα που κυμαίνονται από την υγεία μέχρι την ιδιοκτησία μιας γάτας. Πάντα μαζί μου: η γάτα μου η Mimi, η οποία είναι η καλύτερη πηγή έμπνευσης για πολλά κείμενα και ξέρει πότε είναι ώρα για ένα διάλειμμα από το γράψιμο.
Κατά γενική ομολογία πρόκειται για το «ιδανικό κατοικίδιο πτηνό για αρχάριους» και για ένα «πτηνό εύκολο στη φύλαξη». Αλλά όποιος ασχοληθεί λίγο περισσότερο με τις ανάγκες των κοκατίλ θα παρατηρήσει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ακολουθώντας τους βασικούς κανόνες για την ενδεδειγμένη διαβίωσή τους, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα απολαμβάνετε την παρέα των αστείων «μίνι-κοκατίλ» όπως και εκείνα εξίσου τη δική σας.
Θεωρείται πολύ εύκολο να έχει κανείς στο σπίτι του ένα καναρίνι ως κατοικίδιο. Διότι τα καναρίνια φροντίζουν μόνα τον εαυτό τους, όταν έχουν στη διάθεσή τους τα απαραίτητα αξεσουάρ, όπως μία μπανιέρα, κούρνιες διαφορετικού πάχους και ένα κόκκαλο σουπιάς. Υπάρχουν όμως φορές που ο φτερωτός φίλος σας στηρίζεται και στη δική σας βοήθεια.
Οι αγαπόρνιθες (lovebirds), γνωστές και ως «πουλιά της αγάπης» ή «αχώριστοι σύντροφοι», φυλάσσονται συχνά σε πολύ μικρά κλουβιά λόγω του μικρού τους μεγέθους. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό τα δραστήρια αυτά πτηνά να έχουν στη διάθεσή τους επαρκή χώρο για να εκτονώνουν την έντονη διάθεσή τους για κίνηση.