Σπίνοι-Εστριλδίδες (Estrildidae)

Γράφτηκε από Didi Thormann
Spínoi-Estrildídes

Ενδεδειγμένες συνθήκες διαβίωσης και σωστή φροντίδα

Τα κοινωνικά αυτά πτηνά αισθάνονται καλύτερα σε μικρές ομάδες με πολύ ελεύθερο χώρο.

Η σωστή στέγαση

Συχνά, τα πτηνά που ανήκουν στα 130 είδη της οικογένειας των Εστριλδίδων φυλάσσονται σε πολύ μικρά κλουβιά, διότι οι ιδιοκτήτες τους πιστεύουν ότι τα μικροσκοπικά αυτά πουλιά χρειάζονται πολύ λίγο χώρο. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε καμία περίπτωση, ιδίως όταν πρόκειται για δραστήρια είδη, όπως οι σπίνοι Neochmia phaeton της Αυστραλίας. Για αυτά τα πτηνά ενδείκνυνται καλύτερα τα μεγάλα κλουβιά εσωτερικού χώρου, που είναι εξοπλισμένα με φυτά σε γλάστρες. Φυσικά, το καλοκαίρι χαίρονται να βρίσκονται σε υπαίθρια κλουβιά φυτεμένα με θάμνους. Αντιθέτως, οι γνωστοί σπίνοι-ζέβρα μπορούν να διαμένουν ακόμα σε κλουβί, εφόσον είναι περιορισμένοι στον αριθμό. Πρόκειται συνήθως για μεταλλικά κλουβιά, των οποίων ο πάτος αφαιρείται ή διαχωρίζεται από το επάνω μέρος του κλουβιού. Ως υπόστρωμα χρησιμεύει η γνωστή άμμος για πτηνά, που διατίθεται στο εμπόριο. Καλό θα ήταν να υπάρχει επίσης η δυνατότητα να γεμίζετε τα μπολ τροφής και νερού από την εξωτερική πλευρά του κλουβιού. Ακατάλληλα είναι τα στρογγυλά και περίτεχνα κλουβιά ενώ  βασικό ρόλο παίζει βέβαια το μέγεθος, το οποίο πρέπει να είναι τουλάχιστον 100 x 40 x 70 cm. Βέβαια, η δημιουργία ενός μεγάλου κλουβιού, όπου τα πτηνά μπορούν να πετούν τριγύρω με όλη τους την ψυχή, θεωρείται η ιδανική στέγαση.

Σπίνοι-Εστριλδίδες

Η διατροφή των σπίνων-εστριλδίδων

Δεδομένου ότι δεν έχουν γίνει έρευνες σχετικά με το ποια είναι η ενδεδειγμένη αναλογία πρωτεϊνών, βιταμινών, υδατανθράκων, λιπών και μετάλλων στο μείγμα τροφής, είναι απαραίτητο να τους παρέχετε μια ποικιλία τροφών, από την οποία μπορούν να τσιμπολογούν ό,τι τραβά η όρεξή τους. Για τα περισσότερα είδη πτηνών της οικογένειας των Εστριλδίδων συνιστώνται διάφορα είδη κεχριού. Καθώς στη φύση τα πτηνά τρέφονται με σπόρους αγρωστωδών, αυτό θα μπορούσε να είναι μια καλή εναλλακτική. Ένα άλλο συστατικό του μείγματος της κύριας τροφής τους είναι το ασπούρι, γνωστό και ως καναρινόσπορος. Αυτοί οι λιπαροί σπόροι επιτρέπεται να δίνονται μόνο σε μικρές ποσότητες. Τις πιο θερμές εποχές του χρόνου, το μενού μπορεί ανά πάσα στιγμή να εμπλουτίζεται με (μη ψεκασμένα!) φυτά, όπως πικραλίδα, πεντάνευρο, χορτάρι ή ξινόχορτο. Εναλλακτικά, μπορείτε να δίνετε, για παράδειγμα, κλαδιά που έχουν προσβληθεί από μελίγκρα και τρώγονται πολύ ευχάριστα. Τέλος, πρέπει να προσφέρετε στα πτηνά μαλακή τροφή, η οποία αποτελείται από μπισκότο αυγών, λίγο αποξηραμένο γάλα και βραστό αυγό.

Απαραίτητη φροντίδα

Με τη βοήθεια ακατέργαστων φυσικών κλαδιών μπορείτε συχνά να απαλλαγείτε από τη διαδικασία του κοψίματος των νυχιών. Ορισμένα είδη πτηνών πρέπει ωστόσο να υποβοηθούνται συχνότερα όσον αφορά την περιποίηση των νυχιών τους. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιήστε αρχικά ένα αιχμηρό κοφτάκι νυχιών και στη συνέχεια μια λίμα νυχιών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δοθεί προσοχή στα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία διαπερνούν σχεδόν τα δύο τρίτα του νυχιού. Εάν συμβεί κάποιο ατύχημα, βάλτε το πτηνό αμέσως πίσω στο κλουβί και φροντίστε να έχει απόλυτη ηρεμία. Συνήθως οι μικρές πληγές κλείνουν από μόνες τους, ωστόσο καλού κακού προμηθευτείτε από τον κτηνίατρο και αιμοστατικό βαμβάκι. Από μόνα τους η τροφή και το νερό δεν αρκούν! Σημαντικό για τα πτηνά είναι ένα καθαρό περιβάλλον, κυρίως το υπόστρωμα στον πάτο του κλουβιού είναι αυτό που πρέπει να αντικαθιστάτε πλήρως τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Τα βρώμικα κλαδιά πρέπει να καθαρίζονται καλά ή να ανανεώνονται. Ακόμα και το μπανάκι είναι απολαυστικό για τα πουλιά σας μόνο όταν το νερό είναι φρέσκο στη μπανιέρα τους. Το ίδιο ισχύει κυρίως για το πόσιμο νερό, πρέπει δηλαδή να έχετε άφθονο φρέσκο νερό στη διάθεση του πτηνού. Αν το νερό της βρύσης του σπιτιού σας είναι πόσιμο, αρκεί αυτό. Επιπλέον, καλό θα ήταν να τους προσφέρετε την τροφή σε πολλές ταΐστρες και να υπάρχει ποικιλία τροφών. Έτσι μπορούν πάντα να τρώνε ακριβώς αυτό που επιθυμούν.

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Παπαγάλοι Κοκατίλ (Cockatiel)

Κατά γενική ομολογία πρόκειται για το «ιδανικό κατοικίδιο πτηνό για αρχάριους» και για ένα «πτηνό εύκολο στη φύλαξη». Αλλά όποιος ασχοληθεί λίγο περισσότερο με τις ανάγκες των κοκατίλ θα παρατηρήσει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ακολουθώντας τους βασικούς κανόνες για την ενδεδειγμένη διαβίωσή τους, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα απολαμβάνετε την παρέα των αστείων «μίνι-κοκατίλ» όπως και εκείνα εξίσου τη δική σας. Παρακάτω ακολουθούν εν συντομία μερικοί από αυτούς τους βασικούς κανόνες ώστε να ενημερωθείτε σχετικά με τις ανάγκες των κοκατίλ σας:
1 min

Καναρίνια

Θεωρείται πολύ εύκολο να έχει κανείς στο σπίτι του ένα καναρίνι ως κατοικίδιο. Διότι τα καναρίνια φροντίζουν μόνα τον εαυτό τους, όταν έχουν στη διάθεσή τους τα απαραίτητα αξεσουάρ, όπως μία μπανιέρα, κούρνιες διαφορετικού πάχους και ένα κόκκαλο σουπιάς. Υπάρχουν όμως φορές που ο φτερωτός φίλος σας στηρίζεται και στη δική σας βοήθεια.
1 min

Αγαπόρνιθες (lovebirds)

Οι αγαπόρνιθες (lovebirds), γνωστές και ως «πουλιά της αγάπης» ή «αχώριστοι σύντροφοι», φυλάσσονται συχνά σε πολύ μικρά κλουβιά λόγω του μικρού τους μεγέθους. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό τα δραστήρια αυτά πτηνά να έχουν στη διάθεσή τους επαρκή χώρο για να εκτονώνουν την έντονη διάθεσή τους για κίνηση.