Καθορισμός φύλου σε παπαγάλους και παπαγαλάκια

kathorismós fýlou papagálon

Αρσενικό ή θηλυκό;

Ο σαφής καθορισμός του φύλου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, όταν έχετε ως κατοικίδιο ή εκτρέφετε παπαγάλους και παπαγαλάκια. Κι αυτό, διότι τα πτηνά πρέπει να ζουν σε ζεύγη (αρσενικά και θηλυκά), αν λάβουμε υπόψη μας τον τρόπο ζωής τους στην άγρια φύση.

Αναγνώριση φύλου

Δεν είναι τόσο εύκολο να διακρίνει κανείς, εάν τα δύο πουλιά που κάθονται μαζί μέσα στο κλουβί, είναι όντως ένα (ερωτευμένο) ζευγαράκι. Διότι τα περισσότερα είδη παπαγάλων (πάνω από 330 είδη) είναι μονομορφικά, δηλαδή όσον αφορά την εξωτερική τους εμφάνιση δεν υπάρχουν σαφή σημάδια διάκρισης του αρσενικού ή θηλυκού φύλου. Σε αυτά τα είδη, οι ιδιοκτήτες και οι εκτροφείς προσπαθούν να προσδιορίσουν το φύλο με τη βοήθεια δευτερευόντων χαρακτηριστικών όπως το μέγεθος του πτηνού και το μέγεθος μεμονωμένων μερών του σώματός του, ή με βάση τους χρωματικούς τόνους και τον τρόπο συμπεριφοράς. Το αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών είναι συχνά η αναγκαστικά μακροχρόνια αναμονή για μια γέννα.

Αν θέλετε να προσδιορίσετε με ακρίβεια το φύλο του πτηνού σας, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις ακόλουθες δύο μεθόδους για τον καθορισμό του φύλου: είτε τον ενδοσκοπικό φυλοκαθορισμό με βάση την εξέταση οργάνων είτε το γενετικό φυλοκαθορισμό, που διενεργείται με βάση την ανάλυση του DNA από ένα φτερό ή από τη λήψη αίματος.

Γενετικός φυλοκαθορισμός

Ο γενετικός φυλοκαθορισμός ενδείκνυται κυρίως για ιδιώτες που έχουν ένα μόνο πτηνό και επιθυμούν μόνο να ξέρουν το φύλο του, χωρίς να έχουν ως απώτερο σκοπό την αναπαραγωγή, ή για εκτροφείς που επιθυμούν να ξέρουν το φύλο των νεοσσών για το σχεδιασμό του πλάνου αναπαραγωγής. Τα μειονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι η δυνατότητα αλλοίωσης του αποτελέσματος εκ μέρους του αποστολέα του δείγματος και η άντληση περιορισμένων πληροφοριών για το ίδιο το ζώο. Συνεπώς, αυτή η μέθοδος δεν ενδείκνυται τόσο πολύ για πουλιά, που πρόκειται να πωληθούν σε τρίτους.

Ενδοσκοπικός φυλοκαθορισμός

Το βασικό πλεονέκτημα της ενδοσκόπησης είναι κυρίως ότι η λεπτομερής εσωτερική και εξωτερική εξέταση από έναν ουδέτερο και ικανό κτηνίατρο πτηνών εγγυάται μέγιστη αντικειμενικότητα όσον αφορά την αξιολόγηση της ποιότητας, των συνθηκών αναπαραγωγής και της γενικότερης υγείας του πτηνού.

Η ενδοσκοπική μέθοδος έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι περιλαμβάνει ευρήματα σχετικά με την κατάσταση των εσωτερικών οργάνων του πτηνού. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων συχνά πιστεύουν ότι το ζωάκι τους είναι σε καλή κατάσταση, και μένουν έκπληκτοι όταν προκύπτουν ευρήματα όπως φλεγμονή των αερόσακων, μυκητιασική λοίμωξη, ηπατική στεάτωση (λιπώδες ήπαρ) και μείωση ή διόγκωση του μεγέθους του ήπατος, καθώς και ενδείξεις σημαντικών μεταβολικών διαταραχών. Λόγω του μεγάλου φάσματος αποτελεσμάτων μέσω της σχετικά απλής διαγνωστικής μεθόδου της ενδοσκόπησης συνιστάται σε κάθε ιδιοκτήτη παπαγάλου να εξετάσει τουλάχιστον μία φορά με αυτόν τον τρόπο το κατοικίδιο πτηνό του.

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
4 min

Οδηγός αναπαραγωγής για παπαγαλάκια budgie

Τα παπαγαλάκια Μπάτζι (Budgie ή Budgerigar) είναι από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια ζώα. Τι ωραία που θα ήταν λοιπόν εάν τα Μπάτζι σας αποκτούσαν μικρά παπαγαλάκια! Υπάρχουν όμως μερικά βασικά ζητήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας, προτού προχωρήσετε με την αναπαραγωγή των budgie σας.
3 min

Οδηγός αναπαραγωγής για Σπίνους-ζέβρα

Όσοι έχουν ως κατοικίδια ένα ζευγάρι «ζεβράκια», συνήθως δε χρειάζεται να περιμένουν πολύ για απογόνους, διότι αυτά τα μικρόσωμα και δραστήρια πτηνά φροντίζουν να γεμίζουν τη φωλιά τους σύντομα και με μεγάλη συχνότητα . Σκεφτείτε λοιπόν εγκαίρως, εάν έχετε ή όχι αρκετό χώρο και χρόνο για μικρά ζεβράκια.
2 min

Πτερόρροια: πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε τα πτηνά μας;

Όπως εμείς οι άνθρωποι βγάζουμε από την ντουλάπα τα ζεστά χειμωνιάτικα ή τα αέρινα καλοκαιρινά ρούχα, έτσι αλλάζουν και τα πτηνά το πτέρωμά τους. Δυστυχώς, αυτή η αλλαγή δεν είναι πάντα τόσο εύκολη όσο η αλλαγή γκαρνταρόμπας σε εμάς τους ανθρώπους...