Βίσλα Ουγγαρίας (Magyar Vizsla)

Βίσλα Ουγγαρίας

Το Βίσλα είναι ένας πιστός κυνηγετικός σκύλος από την Ουγγαρία.

Το Βίσλα Ουγγαρίας είναι ένας πολύ δημοφιλής σκύλος μεταξύ των κυνηγών. Κι αυτό γιατί όχι μόνο είναι έξυπνος και εκπαιδεύεται εύκολα, αλλά αποτελεί και μια χρήσιμη και σταθερή παρεά για το κυνήγι και τα αθλήματα σκύλων.

Χαρακτηριστικά του Βίσλα Ουγγαρίας

Σύνοψη: Το Βίσλα Ουγγαρία είναι γνωστός και ως Κοντότριχο Ουγγρικό Πόιντερ. Εμπνέει τους κυνηγούς με την αντοχή και την ταχύτητά του. Με επαρκή άσκηση, ωστόσο, αυτή η φυλή είναι κατάλληλη και για οικογένειες.
Ύψος ακρωμίου: 54–60 cm (θηλυκό)
58–64 cm (αρσενικό)
Βάρος: 18-29 κιλά
Μέσο προσδόκιμο ζωής: 12-15 χρόνια
Τιμή: από περ. 1.400 ευρώ
Χαρακτήρας:  στοργικός, πιστός, ευγενικός, έξυπνος, φιλικός, λάτρης των παιδιών, ζωηρός, κοινωνικά αποδεκτός
Τρίχωμα: κοντό και λείο
Χρώμα: κιτρινωπό έως σκούρο χρυσό
Απαιτήσεις εκπαίδευσης: μεσαίες
Απαιτήσεις φροντίδας: χαμηλές
Ανάγκη για άσκηση: υψηλή
Προέλευση: Ουγγαρία

Εμφάνιση: Σαν άγαλμα

Οι λάτρεις της συγκεκριμένης φυλής λένε ότι ο κοντότριχος ουγγρικός σκύλος μοιάζει “σαν άγαλμα”. Με το μυώδες, αρμονικό του σώμα, το όμορφο τετράποδο θυμίζει και συγγενείς του, όπως τα Γερμανικά Κοντότριχα Πόιντερ και τα Γαλλικά Πόιντερ.

Ομοιόμορφο κιτρινωπό χρώμα 

Τα αρσενικά φτάνουν σε ύψος ώμων μεταξύ 58 και 64 εκατοστών, ενώ τα θηλυκά το πολύ 60 εκατοστά. Το βάρος τους κυμαίνεται από 18 έως σχεδόν 30 κιλά. Η ουρά φτάνει μέχρι τον αστράγαλο και είναι ελαφρώς κυρτή. Σε ορισμένα μέρη οι ιδιοκτήτες σκύλων κονταίνουν την ουρά κατά ένα τέταρτο, αλλά αυτό απαγορεύεται πλέον στις περισσότερες χώρες.

Σύμφωνα με το πρότυπο, το δέρμα δεν πρέπει να έχει ζάρες και το μέτωπο είναι ελαφρώς αυλακωμένο. Το κοντό, πυκνό εξωτερικό τρίχωμα χωρίς υποτρίχωμα είναι σκληρό στην αφή και είναι κιντρινωπό χρώμα, χαρακτηριστικό της φυλής. Είναι ομοιόμορφο και δεν περιέχει κόκκινες ή καφέ αποχρώσεις. Σύμφωνα με το πρότυπο, έχει λευκά σημάδια στα δάχτυλα των ποδιών και μια κηλίδα όχι μεγαλύτερη των πέντε εκατοστών στο στήθος.

Σκλητρότριχο Ουγγρικό Πόιντερ

Μεταφρασμένο από τα ουγγρικά, το “Magyar Vizsla” σημαίνει απλά “Ουγγρικός Σκύλος Πόιντερ”. Αυτό μπορεί να παραπέμπει και στο Σκληρότριχο Ουγγρικό Πόιντερ. Δεν πρόκειται για παραλλαγή του Κοντότριχου Ουγγρικού Πόιντερ, αλλά για ανεξάρτητη ξεχωριστή φυλή.

Δημιουργήθηκε από τη διασταύρωση του Κοντότριχου Ουγγρικού Σκύλου Πόιντερ με το Σκληρότριχο Γερμανικό Πόιντερ. Ο σκλητρότριχος ουγγρικός αναγνωρίζεται από την FCI από το 1956. Έχει τα ίδια χαρακτηριστικά φυλής με τον Κοντότριχο Βίσλα Ουγγαρίας, εκτός από το μήκος του τριχώματος και μια κάπως πιο στιβαρή σωματική διάπλαση. Ωστόσο, συναντάται πολύ σπάνια.

Βίσλα Ουγγαρίας

Χαρακτήρας: Φιλικός, ευαίσθητος σύντροφος

Ένα σωστά κοινωνικοποιημένο Βίσλα δεν είναι μόνο χρυσό στο χρώμα αλλά και στον χαρακτήρα του: η φυλή θεωρείται φιλική και κοινωνική με τους ανθρώπους και τα ζώα.

Εάν απασχολείται επαρκώς, το ουγγρικό Πόιντερ θα είναι ισορροπημένο μέσα στο σπίτι. Γενικά, είναι ένας ζωηρός τετράποδος φίλος που του αρέσει να σας ακολουθεί παντού. Παρόλο που έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση, είναι ευαίσθητο στις διαθέσεις των άλλων.

Το Βίσλα θέλει στενές σχέσεις με την οικογένεια

Είναι συντροφικά σκυλιά και γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να έχουν τους ανθρώπους τους από κοντά και δεν τους αρέσει να μένουν χωρίς παρέα. Ωστόσο, πρέπει οπωσδήποτε να το εκπαιδεύσετε να μένει μόνο του από όταν είναι ακόμα κουτάβι. Έχετε όμως κατά νου ότι αυτός ο σκύλος βαριέται σχετικά γρήγορα και αναζητά δραστηριότητες μόνος του, αν μείνει χωρίς συντροφιά για πολλές ώρες.

Εκπαίδευση: Είναι το Βίσλα κατάλληλο για αρχάριους;

Δεδομένου ότι το Βίσλα είναι πολύ κοντά με τον ιδιοκτήτη του και του αρέσει να δέχεται εντολές, είναι εύκολο να εκπαιδευτεί. Η υπερβολική αυστηρότητα δεν αρμόζει σε αυτό το ευαίσθητο τετράποδο και θα διαταράξει μόνιμα τη σχέση εμπιστοσύνης. Η στοργή και η συνέπεια είναι ο καθοριστικός παράγοντας στην διαδικασία για ένα καλά εκπαιδευμένο Βίσλα.

Αν και είναι πολύ πρόθυμο να μάθει και εκτελεί τις εντολές με ευχαρίστηση, είναι κατάλληλο για αρχάριους μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η ευαισθησία του σε συνδυασμό με τη μεγάλη προθυμία για εργασία απαιτούν λεπτό χειρισμό και βαθιά γνώση από τον ιδιοκτήτη. Η διαμόρφωση και η κοινωνικοποίηση του κουταβιού είναι ζωτικής σημασίας, όπως συμβαίνει με όλες τις φυλές άλλωστε.

Επίσκεψη στη σχολή σκύλων

Πολλοί ιδιοκτήτες Βίσλα έχουν αναφέρει ότι ο τετράποδος φίλος τους έχει ιδιαίτερα καλή μνήμη. Αυτό ισχύει τόσο στα θετικά όσο και στα αρνητικά. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις εντολές καλέσματος, αν θέλετε να βγάλετε βόλτα το Βίσλα χωρίς λουρί.

Παρακολουθήστε ένα μάθημα για νεαρά σκυλιά, ώστε ο τετράποδος φίλος σας να γνωρίσει άλλα σκυλιά διαφορετικών μεγεθών και χαρακτήρων. Η φυλή έχει σχετικά καθυστερημένη ανάπτυξη, και θεωρείται “ενήλικη” μόνο σε ηλικία τριών, μερικές φορές και τεσσάρων ετών.

Υγεία: Προσοχή όταν αγοράζετε ένα κουτάβι!

Εάν αποφασίσετε να αγοράσετε ένα Βίσλα από αξιόπιστο εκτροφέα, το πιο πιθανό να πάρετε ένα γερό και υγιές σκυλί. Δυστυχώς, αυτό δεν ισχύει για όλους τους απογόνους της φυλής. Λόγω της τοπικής εκτροφής με μικρή γονιδιακή δεξαμενή, το Πόιντερ έχει γενετική προδιάθεση σε διάφορες ασθένειες σε ορισμένες εκτροφές.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η δυσπλασία του ισχίου, ορισμένες καρκινικές παθήσεις, η επιληψία και η δερματική ασθένεια σμηγματογονίτιδα, η οποία συνδέεται με φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων, τριχόπτωση και έντονη φαγούρα.

Προσδόκιμο ζωής του Βίσλα

Ένας σοβαρός εκτροφέας επιλέγει τα ζώα εκτροφής του με κριτήριο την υγεία τους, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο αυτών των ασθενειών. Ένα Βίσλα Ουγγαρίας ζει μεταξύ 12 και 15 ετών.

Διατροφή: Τροφή υψηλής ποιότητας για το κυνηγόσκυλο

Φροντίστε για τη διατήρηση της αθλητικής σιλουέτας του τετράποδου φίλου σας, ταΐζοντάς τον με τροφές υψηλής ποιότητας με μέτρο. Επιλέξτε μια τροφή χωρίς δημητριακά, αλλά με υψηλή περιεκτικότητα σε κρέας. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για την ποσότητα της τροφής που πρέπει να του δίνετε. Για τις ξηρές τροφές, είναι προτιμότερο να φτιάχνετε τη συνολική μερίδα της ημέρας το πρωί και να τη μοιράζετε στον τετράποδο φίλο σας σε πολλές μερίδες.

Ένα κουτάβι πρέπει να λαμβάνει στην αρχή τέσσερις μερίδες την ημέρα, ενώ το ενήλικο Βίσλα μπορεί να βγάλει τη μέρα του και με δύο γεύματα. Μετά το φαγητό, θα πρέπει να τον αφήσετε να κοιμηθεί λίγο μετά την πέψη. Αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη επικίνδυνων γαστρικών διαταραχών. Τα κόκαλα από δέρμα βοδινού κρέατος ή ο αποξηραμένος πατσάς είναι καλά σνακ μάσησης που κρατούν το σκύλο σας απασχολημένο για αρκετή ώρα. Το Βίσλα σας θα πρέπει να έχει πάντα στη διάθεσή του αρκετό φρέσκο νερό.

Φροντίδα: Υποστήριξη στην περίοδο αλλαγής τριχώματος

Το κοντό τρίχωμα του Βίσλα δεν έχει υποτρίχωμα και δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα. Ωστόσο, θα πρέπει ήδη να συνηθίσετε το κουτάβι στο τακτικό βούρτσισμα. Αυτό ενισχύει το δεσμό μεταξύ σας, ενώ μειώνει και τις τρίχες που μαδάει ο τετράποδος φίλος σε περιόδους αλλαγής τριχώματος.

Μήπως το Βίσλα σας λερώθηκε στη βόλτα του όσο βρισκόταν στο δάσος και στα λιβάδια; Κανένα πρόβλημα: στις περισσότερες περιπτώσεις, η βρωμιά μπορεί να φύγει εύκολα με μια χτένα μόλις στεγνώσει. Θα πρέπει να κάνετε τον μπάνιο μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο,  χρησιμοποιώντας ήπιο σαμπουάν για σκύλους.

Πρόληψη λοιμώξεων των αυτιών

Ελέγχετε τακτικά τα χνουδωτά αυτιά του Βίσλα σας για βρωμιά ή φλεγμονή. Τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα στο ζεστό και υγρό κλίμα. Εάν τα αυτιά είναι βρώμικα, ένα καθαριστικό αυτιών θα σας βοηθήσει.

Παρέχοντάς του αρκετή άσκηση, τα νύχια του θα τριφτούν μόνα τους. Ωστόσο, ειδικά τα μεγαλύτερα σε ηλικία Βίσλα χρειάζονται μερικές φορές περιποίηση και κόψιμο νυχιών με το κατάλληλο ψαλίδι. Συμβουλή: Αν δεν είστε σίγουροι, ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας δείξει πώς να κόψετε τα νύχια.

Απασχόληση: ευέλικτος σκύλος για κυνήγι και άθληση

Πρώτα απ’ όλα, το Βίσλα είναι κυνηγόσκυλο. Διαθέτει εξαιρετική όσφρηση, καλή ικανότητα να καταδεικνύει το σημείο του θηράματος και μπορεί να κυνηγά και πιάνει μέσα στο νερό. Είναι πολύ επίμονο και γρήγορο.

Αλλά και εκτός του κυνηγιού υπάρχουν πολλές δραστηριότητες απασχόλησης για το Βίσλα. Μετά από κατάλληλη εκπαίδευση, τα ενήλικα σκυλιά είναι ιδανικοί σύντροφοι για ποδηλασία ή τζόκινγκ, για παράδειγμα.

Άσκηση με το κεφάλι και τη μύτη

Ο πολυτάλαντος σκύλος απολαμβάνει καθήκοντα που απαιτούν το κεφάλι ή τη μύτη του. Πολλά Βίσλα δείχνουν πολλή προθυμία στην εκπαίδευση ως σκύλοι διάσωσης – παρεμπιπτόντως, και για διάσωση στο νερό. Ομολογουμένως, ορισμένα κουτάβια ή νεαρά σκυλιά είναι ακόμη επιφυλακτικά απέναντι στο υγρό στοιχείο. Αλλά τα περισσότερα ενήλικα Βίσλα αγαπούν το νερό.

Δεδομένου ότι το ουγγρικό Πόιντερ συνεργάζεται στενά με τον δίποδο φίλο του, η εκπαίδευση obedience ή agility είναι επίσης δυνατές. Ανακαλύψτε τι απολαμβάνετε περισσότερο μαζί με το Βίσλα σας.

Έρευνα και αξιολόγηση: Είναι το Βίσλα κατάλληλο για μένα;

Πέρα από τους κυνηγούς που μπορούν να αξιοποιούν τους απογόνους της φυλής με κατάλληλο τρόπο, όποιος ενδιαφέρεται για ένα Βίσλα Ουγγαρίας θα πρέπει να είναι πολύ ενεργός μαζί του. Αυτός ο σκύλος απαιτεί πολλή δραστηριότητα, η οποία φυσικά είναι χρονοβόρα.

Κατά μέσο όρο, θα πρέπει να είστε σε θέση να παρέχετε στον ζωικό σας σύντροφο μία έως δύο ώρες άσκησης την ημέρα, καθώς και μισή ώρα πνευματικής εξάσκησης – και αυτό στην καλύτερη περίπτωση για τα επόμενα 14 χρόνια. Επιπλέον, θα πρέπει ιδανικά να έχετε εμπειρία με σκύλους πριν φέρετε στο σπίτι ένα Βίσλα.

Λάτρης των παιδιών

Η φυλή δεν ενδείκνυται για ανατροφή σε κυνοκομεία, αλλά δεν χρειάζεται απαραίτητα ένα σπίτι με μεγάλη αυλή. Πιο σημαντική είναι η καθημερινή άσκηση εκτός σπιτιού και η στενή οικογενειακή επαφή. Ωστόσο, αν έχετε σπίτι με κήπο, θα πρέπει να τον περιφράξετε για ασφάλεια. Παρεμπιπτόντως: Αν ψάχνετε για σκύλο-φύλακα, υπάρχουν πιο κατάλληλες φυλές που μπορείτε να βρείτε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το Βίσλα δεν θα προστατεύσει την περιοχή του καθώς και τους αγαπημένους του σε περίπτωση ανάγκης.

Το ουγγρικό Πόιντερ μπορεί να δημιουργήσει πολύ στενή σχέση με τα παιδιά. Παρόλα αυτά, τα μικρά παιδιά δεν πρέπει ποτέ να μένουν χωρίς επίβλεψη μαζί με τον σκύλο. Σκεφτείτε τη διαχείριση του χρόνου: ακόμη και με μικρά παιδιά στην οικογένεια, το Βίσλα χρειάζεται την καθημερινή του δραστηριότητα στην ύπαιθρο.

Σχέδια διακοπών με σκύλο

Η φυλή θεωρείται πολύ στοργική – σκεφτείτε αν μπορείτε να πάρετε τον τετράποδο φίλο σας μαζί σας στις διακοπές στο μέλλον. Ο αποχωρισμός θα του είναι δύσκολος. Διαφορετικά, καλό είναι να εξοικειωθεί με τη φροντίδα του κατά τις διακοπές όσο ακόμα είναι κουτάβι.

Υπολογίστε εκ των προτέρων τα έξοδα που θα επιβαρύνουν τακτικά το μέλλον εκτός από τις επενδύσεις στην αρχή, δηλαδή τιμή αγοράς και βασικό εξοπλισμό. Αυτά περιλαμβάνουν υψηλής ποιότητας τροφή, φόρο σκύλου, ασφάλιση αστικής ευθύνης σκύλου και κτηνιατρικά έξοδα.

Ιστορία: Από πού προέρχεται το Βίσλα;

Η καταγωγή αυτού του σκύλου είναι στενά συνδεδεμένη με την ιστορία της πατρίδας του, της Ουγγαρίας. Διάφορα χειρόγραφα και απεικονίσεις παρέχουν πληροφορίες για τους προγόνους της φυλής από τον 14ο αιώνα. Με τις μεταναστευτικές φυλές, τους Μαγυάρους, οι πρόγονοι της σημερινής φυλής ήρθαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Εδώ και περίπου 200 χρόνια, η σημασία αυτών των σκύλων για το κυνήγι γινόταν όλο και μεγαλύτερη: οι πρόγονοι του Βίσλα Ουγγαρίας συμμετείχαν με επιτυχία σε διαγωνισμούς σκύλων Πόιντερ προς το τέλος του 19ου αιώνα και έτσι καθιερώθηκαν όλο και περισσότερο μεταξύ των κυνηγών. Με τον όρο “Πόιντερ”, οι κυνηγοί εννοούν ότι οι σκύλοι σταματούν και δείχνουν με τη μουσούδα ή το πόδι τους προς την κατεύθυνση του πιθανού θηράματος.

Από κυνηγόσκυλο σε σκύλο δραστήριων ιδιοκτητών

Το χρυσό χρώμα του ουγγρικού Πόιντερ λειτουργεί ως ιδανικό καμουφλάζ σε στέπες και αγρούς. Οι κυνολόγοι δεν συμφωνούν για την προέλευσή του – υπάρχει η υποψία επιρροής των τουρκικών Πόιντερ, ενώ μπορούν να βρεθούν και επιρροές από Πόιντερ και Γερμανικά Κοντότριχα Πόιντερ στη φυλή.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, η ύπαρξη της φυλής κινδύνευε: τα αγγλικά κυνηγετικά σκυλιά είχαν εκτοπίσει όλο και περισσότερο τα Βίσλα. Από το 1920, η φυλή θεωρείται καθαρόαιμη και η FCI την αναγνώρισε ως ανεξάρτητη φυλή το 1936. Τις επόμενες δεκαετίες, ο πληθυσμός της παρουσίαζε διακυμάνσεις ξανά και ξανά. Εν τω μεταξύ, όμως, ο ως τότε μυστικός σκύλος μεταξύ των κυνηγών κατάφερε να κερδίσει μια σταθερή κοινότητα οπαδών και καθιερώθηκε επίσης ως σκύλος συντροφιάς για τους πιο δραστήριους και αθλητικούς ανθρώπους.

Βίσλα Ουγγαρίας

Απόκτηση: Πού μπορώ να βρω ένα Βίσλα Ουγγαρίας;

Αν ψάχνετε για κουτάβι, επικοινωνήστε με έναν σύλλογο για ουγγρικά Πόιντερ. Ωστόσο, να έχετε υπόψη σας ότι ορισμένοι εκτροφείς δίνουν τα κουτάβια τους αποκλειστικά σε κυνηγούς. Σε αντίθεση με το Κοντότριχο Ουγγρικό Πόιντερ, το Σκληρότριχο Ουγγρικό Πόιντερ είναι πολύ σπάνιο.

Ψάχνετε για έναν ενήλικο τετράποδο φίλο; Υπάρχουν φορές που Ουγγρικό Πόιντερ εγκαταλείπεται από τους αρχικούς ιδιοκτήτες του και να είναι διαθέσιμο για υιοθεσία σε επόμενο σπίτι. Ωστόσο, η φυλή είναι σχετικά σπάνια, επομένως κάτι τέτοιο είναι αρκετά απίθανο να συμβεί.

Εγκαταλελειμμένα κυνηγετικά σκυλιά στα καταφύγια

Ιδιαίτερα στην περίπτωση που δεν ενδιαφέρεστε για ένα πιστοποιημένο κυνηγόσκυλο, μπορείτε πάντα να καταφύγετε στην εναλλακτική μιας φιλοζωικής. Σύλλογοι όπως το “Vizsla in Not” φροντίζουν για την αποστολή σκύλων από ουγγρικά καταφύγια σε άλλες χώρες. Μερικές φορές μπορείτε επίσης να βρείτε “κυνηγετικά σκυλιά σε απόσυρση” που δεν είναι πλέον κατάλληλα για κυνήγι και επομένως αναζητούν νέο ιδιοκτήτη. Αυτοί οι τετράποδοι φίλοι σπάνια έχουν χαρτιά.

Επιπλέον, ανάλογα με τις εμπειρίες που έχουν αποκτήσει, μπορεί να παρουσιάζουν κάποιες προκλήσεις όσον αφορά τη μελλοντική εκπαίδευσή τους. Ωστόσο, αν λάβετε πολλές πληροφορίες σχετικά με το προηγούμενο ιστορικό, μπορείτε να κρίνετε αν ο τετράποδος φίλος είναι κατάλληλος για εσάς και την οικογένειά σας.

Σας ευχόμαστε μια χαρούμενη συμβίωση με το δραστήριο Βίσλα σας!

Σχετικά άρθρα
Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
11 min

Μαλτέζ (Maltese)

Ως έξυπνοι και ζωηροί σκύλοι συντροφιάς, τα μικρόσωμα, ολόλευκα Μαλτέζ ενθουσιάζουν πολλούς ζωόφιλους. Είναι το ιδανικό κατοικίδιο για να κάνει παρέα σε ανθρώπους, που θέλουν να έχουν τριγύρω τους ένα τετράποδο φίλο, και που τους αρέσει να φροντίζουν το απαλό τρίχωμα.
1 min

Μίνι Πίντσερ (Miniature Pinscher)

Ένα Πίντσερ σε μικρογραφία; Μην ξεγελιέστε! Το Μίνι Πίντσερ είναι ένας «πραγματικά γενναίος σκύλος». Όποιος ψάχνει ένα χαριτωμένο και ήρεμο σκυλάκι του σαλονιού, τότε το Μίνι Πίντσερ δεν είναι γι’ αυτόν. Παρά το μέγεθός του, ο ζωηρός οικογενειακός σκύλος έχει τεράστια επιθυμία για άθληση και άσκηση και έχει τους ανθρώπους του στο τρέξιμο από πολλές απόψεις.
1 min

Τζακ Ράσελ Τεριέ (Jack Russell Terrier)

Μικρόσωμοι, έξυπνοι και ζωηροί - οι σκύλοι αυτής της νεαρής φυλής έχουν καταφέρει να αποκτήσουν έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό οπαδών. Ως «Τζακ Ράσελ Τεριέ» χαρακτηρίζεται μία ανεξάρτητη φυλή με βρετανικές ρίζες, η οποία αναγνωρίστηκε επίσημα από την FCI από το έτος 2000. Το χαρακτηριστικό που διακρίνει το Τζακ Ράσελ Τεριέ (Jack Russell Terrier) από το στενό συγγενή του, το Πάρσον Ράσελ Τεριέ (Parson Russell Terrier), είναι τα κοντά πόδια.