Γκόλντεν Ριτρίβερ (Golden Retriever)

Γκόλντεν Ριτρίβερ

Το Γκόλντεν Ριτρίβερ εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο δημοφιλείς φυλές, ιδίως στις οικογένειες. Πέρα από τη χαρακτηριστική υποχωρητικότητά του, παρουσιάζει και πολλές άλλες ιδιότητες. Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Γκόλντεν Ριτρίβερ στο παρακάτω άρθρο.

Εμφάνιση: Μυώδη σκυλιά με αρμονική σωματική διάπλαση

Η μεγάλη δημοτικότητα του Γκόλντεν Ριτρίβερ οφείλεται ασφαλώς όχι μόνο στην ευχάριστη προσωπικότητά του, αλλά και στην όμορφη εμφάνισή του. Τα Γκόλντεν Ριτρίβερ έχουν μια εξαιρετικά αρμονική και καλοδιαμορφωμένη σωματική διάπλαση.

Το κρανίο του, με ένα έντονα τονισμένο μέτωπο, και τα σκούρα μάτια του του προσδίδουν την χαρακτηριστική ευγενική και φιλική έκφραση. Η ισχυρή μυϊκή του μάζα και τα γερά του οστά τον καθιστούν έναν πολύ ευκίνητο και δραστήριο σκύλο.

Το μεσαίου μήκους τρίχωμα του Γκόλντεν Ριτρίβερ είναι λείο ή κυματιστό, αλλά ποτέ σγουρό και είναι εφαρμοστά πάνω στην πλάτη του. Το πίσω μέρος των μπροστινών ποδιών, η κάτω πλευρά της ουράς και η περιοχή του στήθους και της κοιλιάς, από την άλλη πλευρά, είναι έντονα φουντωτές. Λόγω του πυκνού υποτριχώματος, το Ριτρίβερ δεν επηρεάζεται ούτε από ακραίες, υγρές και κρύες καιρικές συνθήκες.

Το χρώμα κυμαίνεται από έντονο χρυσό έως απαλό κίτρινο και κρεμ. Περιστασιακά, μπορεί να εμφανιστούν λευκές τρίχες στο στήθος.

Το Γκόλντεν Ριτρίβερ είναι ένας σκύλος μεσαίου μεγέθους. Σύμφωνα με το πρότυπο φυλής, το ύψος των ώμων των αρσενικών κυμαίνεται μεταξύ 56 και 61 εκατοστών. Τα θηλυκά είναι κάπως μικρότερα με ύψος 51 έως 56 εκατοστά. Το βάρος των σκύλων είναι – ανάλογα με το φύλο και το μέγεθος – μεταξύ 30 και 40 κιλών.

Διαφορές μεταξύ εκτροφής σκύλων εργασίας και σκύλων εκθέσεων

Όπως συμβαίνει και με άλλες φυλές, υπάρχουν δύο διαφορετικές γραμμές εκτροφής στο Γκόλντεν Ριτρίβερ, η κάθε μία με τους δικούς της στόχους όσον αφορά τα εσωτερικά και εξωτερικά χαρακτηριστικά.

Η γραμμή εκτροφής σκύλων εργασίας (ή field trial) χαρακτηρίζεται από μια αθλητική και λεπτή σωματική διάπλαση. Οι εκπρόσωποι αυτής της γραμμής είναι ιδιαίτερα ζωηροί και έχουν έντονο κυνηγετικό ένστικτο. Η προθυμία μάθησης είναι επίσης ιδιαίτερα υψηλή. Έτσι, αυτή η γραμμή μοιάζει περισσότερο με τον αρχικό στόχο εκτροφής ενός Γκόλντεν Ριτρίβερ.

Η γραμμή εκτροφής σκύλων εκθέσεων (showline), από την άλλη πλευρά, ασχολείται κυρίως με την εξωτερική εμφάνιση. Η δομή του σώματος είναι πιο συμπαγής, το χρώμα του τριχώματος αρκετά πιο ανοιχτό. Το τρίχωμα είναι επίσης συνήθως πολύ μακρύτερο και παχύτερο σε σύγκριση με τους σκύλους της γραμμής εργασίας.

Η ιδιοσυγκρασία τους είναι επίσης διαφορετική. Όπως υποδηλώνει και η ονομασία “show”, τα Γκόλντεν Ριτρίβερ αυτής της γραμμής είναι πιο ήρεμα και χαλαρά. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν απολαμβάνουν την άσκηση και τα αθλήματα. Τείνουν να είναι πιο κατάλληλα για οικογένειες από ό,τι τα σκυλιά από τη γραμμή εργασίας.

Χαρακτήρας: Πιστός σκύλος με αστείρευτη ενέργεια και δίψα για μάθηση

Tο Γκόλντεν Ριτρίβερ φημίζεται για τη “θέλησή του να υπακούει” όπως σχεδόν καμία άλλη φυλή. Θέλει να ευχαριστεί τον άνθρωπό του και χαρακτηρίζεται από έντονη χαρά για μάθηση. Προσαρμόζεται στις καθημερινές καταστάσεις με μεγάλη ψυχραιμία και του αρέσει να συμμετέχει σε όλες τις δραστηριότητες του ιδιοκτήτη του.

Οι ιδιοκτήτες Ριτρίβερ λένε χαριτολογώντας ότι ένα Goldie θα προτιμούσε να βοηθήσει έναν διαρρήκτη να μεταφέρει τα λάφυρα έξω από το σπίτι παρά να τον διώξει. Στην πραγματικότητα, το προστατευτικό του ένστικτο είναι μόνο στοιχειωδώς ανεπτυγμένο, αν όχι καθόλου. Έτσι, είναι σίγουρα δεν ενδείκνυται για σκύλος φύλαξης.

Αντίθετα, η προθυμία του να εργαστεί και η ευφυΐα του τον καθιστούν εξαιρετικό σκύλο-οδηγό για τυφλούς και σκύλο θεραπείας, καθώς και σκύλο βοήθειας για άτομα με ειδικές ανάγκες. Σε συνδυασμό με την καλή του όσφρηση και το έμφυτο κυνηγετικό του ένστικτο, αυτές οι ιδιότητες τον καθιστούν ικανό σε καθήκοντα ως σκύλος διάσωσης ή σκύλος ανίχνευσης ναρκωτικών και εκρηκτικών.

Ένα άλλο μεγάλο πάθος του Γκόλντεν Ριτρίβερ είναι το φαγητό. Σε σύγκριση με άλλες φυλές, τα Ριτρίβερ έχουν τεράστια όρεξη για οτιδήποτε μπορεί να πέσει στα χέρια τους. Δυστυχώς, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τείνουν να είναι υπέρβαρα. Επομένως, δώστε προσοχή στη σωστή διατροφή όσο είναι ακόμα κουτάβι και μετά και, πάνω απ’ όλα, τηρήστε ακριβώς τις καθορισμένες ποσότητες στην τροφή του.

Royal Canin Golden Retreiver Adult

Ξηρά τροφή Royal Canin Golden Retriever Adult

  • Υγιές δέρμα και τρίχωμα
  • Προάγει τη λειτουργία της καρδιάς
  • Εύπεπτη
  • Σχήμα κροκέτας προσαρμοσμένο στο στόμα των Γκόλντερ Ριτρίβερ

Φροντίδα: Μια τριχωτή υπόθεση όλο το χρόνο

Θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο υπέροχο τρίχωμα του Γκόλντεν Ριτρίβερ σας. Αυτό το τριχωτό τετράποδο δεν μαδάει μόνο κατά τις περιόδους αλλαγής του τριχώματος, αλλά και τους υπόλοιπους μήνες άλλοτε περισσότερο κι άλλοτε λιγότερο. Ως εκ τούτου,πρέπει να βουρτσίζετε το τρίχωμα του σκύλου σας μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Αυτό όχι μόνο θα απομακρύνει το υποτρίχωμα, αλλά και θα μειώσει την ποσότητα των τριχών που βρίσκετε στα χαλιά, τα μαξιλάρια και τον καναπέ.

Εκτός από το τρίχωμα, τα μάτια, τα αυτιά, τα πόδια και τα δόντια του Γκόλντεν Ριτρίβερ σας χρειάζονται επίσης τακτική προσοχή. Καλό είναι να συνηθίσει ο τετράποδος φίλος σας σε τέτοιους ελέγχους όσο είναι ακόμα κουτάβι. Από τη μια, μπορείτε να αναγνωρίσετε πιο γρήγορα πιθανές αλλαγές στο κατοικίδιό σας, από την άλλη, θα μπορέσουν και τα ίδια να αντέξουν τη διαδικασία πιο ήρεμα.

Συμβίωση: Είναι ένα Γκόλντεν Ριτρίβερ κατάλληλο για μένα;

Το συντροφικό Ριτρίβερ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή οικογενειακά σκυλιά παγκοσμίως. Ο καλοκάγαθος και ήρεμος χαρακτήρας του, καθώς και η έμπιστη και παιχνιδιάρικη φύση του τον καθιστούν ιδιαίτερα δημοφιλή στις οικογένειες με παιδιά. Το φιλικό Goldie τα πάει πολύ καλά και με άλλα κατοικίδια ζώα.

Το μέγεθος και η αγάπη του Γκόλντεν Ριτρίβερ για δραστηριότητα και άσκηση το καθιστούν ακατάλληλο για διατήρηση σε μικρό διαμέρισμα. Στην καλύτερη περίπτωση, το κατοικίδιό σας θα πρέπει να έχει σπίτι με κήπο. Τα κυνοκομεία ή το να μένει μόνο του για πολλές ώρες είναι επίσης εκτός συζήτησης για το ευαίσθητο Γκόλντεν Ριτρίβερ. Αφήστε το να συμμετέχει στη ζωή σας και προγραμματίστε αρκετό χρόνο για τις σωματικές και πνευματικές του δραστηριότητες.

Άσκηση: Φυλή υψηλών απαιτήσεων

Όπως όλα τα κυνηγετικά σκυλιά, τα Γκόλντεν Ριτρίβερ είναι πολύ δραστήρια και, ως εκ τούτου, απαιτούν πολλή εκπαίδευση. Το μονότονο καθημερινό περπάτημα δεν είναι σίγουρα αρκετό εδώ. Εξάλλου, τα έξυπνα Ριτρίβερ θέλουν να ασκούνται όχι μόνο σωματικά αλλά και πνευματικά.

Εκτός από τις μικρές ασκήσεις ανάκτησης και τα παιχνίδια αναζήτησης, υπάρχουν διάφορα είδη αθλητισμού και εκπαίδευσης που είναι κατάλληλα για το Γκόλντεν Ριτρίβερ. Η εκπαίδευση obedience, το άθλημα agility, η εκπαίδευση με dummy, η ιχνηλασία ή το mantrailing ή η συμμετοχή σε ομάδα σκύλων διάσωσης είναι ιδιαίτερα δημοφιλή.

Θα δώσετε πραγματική χαρά στο σκυλί σας που έχει λατρεία με το νερό αν το πάτε για ένα μπάνιο σε ρυάκι, λίμνη ή θάλασσα. Τα Γκόλντεν Ριτρίβερ λατρεύουν το κολύμπι. Αν δεν έχει νερό κοντά σας, θα αρκεστεί σε λακκούβες ή σε νερό από το λάστιχο του κήπου.

Γκόλντεν Ριτρίβερ
Το νερό είναι η μεγάλη αγάπη του Γκόλντεν Ριτρίβερ.

Κληρονομικές ασθένειες του Γκόλντεν Ριτρίβερ

Τη δεκαετία του 1980 και του 1990, το Γκόλντεν Ριτρίβερ είχε μεγάλη απήχηση. Μέχρι σήμερα, είναι μία από τις πιο δημοφιλείς φυλές στις αγγλοσαξονικές και γερμανόφωνες χώρες.

Δυστυχώς, αυτή η έκρηξη είχε και πολλές αρνητικές παρενέργειες. Οι διψασμένοι για χρήμα “εκτροφείς” ήθελαν να έχουν γρήγορο κέρδος με τα χαριτωμένα κουτάβια. Για το σκοπό αυτό, τα σκυλιά ζευγαρώνονταν απρογραμμάτιστα και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χαρακτήρας και η υγεία των ζώων. Ως αποτέλεσμα, αναπτύχθηκαν ορισμένες ασθένειες τυπικές της φυλής, από τις οποίες υποφέρουν ακόμη και σήμερα ορισμένα Ριτρίβερ.

Μέσω στοχευμένης επιλογής των ζώων εκτροφής και αυστηρών απαιτήσεων αδειοδότησης, γίνονται προσπάθειες να μειωθεί και πάλι ο κίνδυνος τέτοιων ασθενειών. Ωστόσο, οι ακόλουθες κληρονομικές ασθένειες εξακολουθούν να εμφανίζονται με συχνότητα άνω του μέσου όρου στο Γκόλντεν Ριτρίβερ:

  • Δυσπλασία του ισχίου (HD)
  • Δυσπλασία του αγκώνα (ED)
  • Επιληψία
  • Προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς (PRA)
  • Κληρονομικός καταρράκτης (HC)

Παρ’ όλα αυτά, τα υγιή Γκόλντεν Ριτρίβερ έχουν σχετικά υψηλό προσδόκιμο ζωής, 12 έως 16 χρόνια. Εάν έχετε επιλέξει ένα Γκόλντι από αξιόπιστη εκτροφή, μπορείτε να προσβλέπετε σε πολλά χρόνια χαράς με τον αγαπημένο σας.

Γκόλντεν Ριτρίβερ
Βεβαιωθείτε ότι το κουτάβι έχει υγιείς γονείς και αδέλφια πριν προχωρήσετε σε αγορά.

Συμβουλές για την αγορά: Αναζητήστε Γκόλντεν Ριτρίβερ μόνο από αναγνωρισμένους εκτροφείς

Εάν ενδιαφέρεστε για ένα κουτάβι Γκόλντεν Ριτρίβερ, φροντίστε να ελέγξετε εάν ο εκτροφέας έχει πραγματοποιήσει όλους τους απαραίτητους ελέγχους υγείας. Ζητήστε να δείτε το πιστοποιητικό γενεαλογίας και ελέγξτε μόνοι σας ότι οι γονείς και τα αδέλφια είναι υγιή. Αγοράστε το κουτάβι σας μόνο από έναν αναγνωρισμένο εκτροφέα και αφιερώστε χρόνο για να κάνετε μια προσεκτική επιλογή.

Η τιμή για ένα υγιές κουτάβι σε έναν αξιόπιστο εκτροφέα κυμαίνεται σήμερα γύρω στα 2000 ευρώ και πάνω. Αλλά ένας σκύλος που θα συνοδεύει εσάς και την οικογένειά σας για πολλά χρόνια αξίζει τα χρήματα. Επιπλέον, συνήθως το παραλαμβάνετε ήδη τσιπαρισμένο, αρκετές φορές αποπαρασιτωμένο και, ανάλογα με την ηλικία, τουλάχιστον μία φορά εμβολιασμένο.

Δεν χάνετε τίποτα να ρωτήσετε και στα καταφύγια της περιοχής σας. Εκεί μερικές φορές υπάρχουν όχι μόνο μεγαλύτερα Γκόλντεν Ριτρίβερ αλλά και κουτάβια περιμένουν ένα νέο ζεστό σπίτι.

Γκόλντεν Ριτρίβερ Κουτάβι
Ένα υγιές κουτάβι φέρνει πολλή χαρά.

Προέλευση και εκτροφή του Γκόλντεν Ριτρίβερ

Η προέλευση των διαφόρων Ριτρίβερ εξακολουθεί να περιβάλλεται από πολλούς θρύλους και μύθους. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα περισσότερα είδη Ριτρίβερ, η ιστορία του Γκόλντεν Ριτρίβερ μπορεί να ανιχνευθεί με σιγουριά τουλάχιστον μέχρι το έτος 1864.

Εκείνη τη χρονιά, ο Βρετανός Sir Dudley Marjoribanks (που αργότερα έγινε Lord of Tweedmouth) αγόρασε το κίτρινο Wavy-Coated Retriever “Nous” από έναν υποδηματοποιό στο Μπράιτον. Το αρσενικό σκυλάκι ήταν το μοναδικό κίτρινο κουτάβι ανάμεσα στα κατά τα άλλα μαύρα αδέρφια του. Ο Marjoribanks άρχισε να εκτρέφει σκύλους στο κτήμα του “Guisachan” στη βόρεια Σκωτία.

Στόχος των προσπαθειών εκτροφής ήταν ένας τέλειος σκύλος ανάκτησης για το κυνήγι άγριων πτηνών. Το 1868, λοιπόν, ζευγάρωσε τον Nous με τη σκύλα Tweed Water Spaniel “Belle”. Εκείνη την εποχή, τα Σπανιέλ δεν θεωρούνταν μόνο ότι αγαπούσαν πολύ το νερό, αλλά ήταν επίσης γνωστά ως επίμονα σκυλιά ανάκτησης.

Στα επόμενα 20 χρόνια, ο Tweedmouth διασταύρωσε τους απογόνους του Nous και της Belle με άλλα Wavy-Coated-Retriever, Tweed-Water-Spaniel και κόκκινα Ιρλανδικά Σέτερ. Σε μια γραμμή μάλιστα το ζευγάρωμα έγινε με ένα κυνηγόσκυλο στο χρώμα της άμμου. Αυτές οι διασταυρώσεις εξελίχθηκαν τελικά στο Γκόλντεν Ριτρίβερ όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Το 1913, η φυλή αναγνωρίστηκε επίσημα από τον Βρετανικό Κυνολογικό Όμιλο.

Σύμφωνα με τον αρχικό στόχο της εκτροφής, το Γκόλντεν Ριτρίβερ χρησιμοποιήθηκε αρχικά για “εργασία μετά τον πυροβολισμό”. Το κύριο καθήκον του ήταν να φέρνει στον ιδιοκτήτη του τα σκοτωμένα θηράματα. Δαγκώνοντάς τα απαλά, έφερνε τα ήδη νεκρά ζώα στον κυνηγό.

Συμπέρασμα: Ένας πιστός σύντροφος για δραστήριους ιδιοκτήτες

Με ένα Γκόλντεν Ριτρίβερ αποκτάτε στο σπίτι σας έναν πολύ φιλικό και πρόθυμο να μάθει σύντροφο. Θέλει να είναι παντού μαζί σας και είναι έτοιμο για κάθε είδους διασκέδαση. Ωστόσο, δεν είναι από τα σκυλιά που ξαπλώνουν μόνος του στον καναπέ ή σε ένα καλάθι όλη μέρα.

Με προσεκτική επιλογή του κατάλληλου κουταβιού, εσείς και το Γκόλντεν Ριτρίβερ σας θα ζήσετε πολλά και γεμάτα ζωντάνια χρόνια.

Περισσότερα:

Σχετικά άρθρα
Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
11 min

Μαλτέζ (Maltese)

Ως έξυπνοι και ζωηροί σκύλοι συντροφιάς, τα μικρόσωμα, ολόλευκα Μαλτέζ ενθουσιάζουν πολλούς ζωόφιλους. Είναι το ιδανικό κατοικίδιο για να κάνει παρέα σε ανθρώπους, που θέλουν να έχουν τριγύρω τους ένα τετράποδο φίλο, και που τους αρέσει να φροντίζουν το απαλό τρίχωμα.
1 min

Μίνι Πίντσερ (Miniature Pinscher)

Ένα Πίντσερ σε μικρογραφία; Μην ξεγελιέστε! Το Μίνι Πίντσερ είναι ένας «πραγματικά γενναίος σκύλος». Όποιος ψάχνει ένα χαριτωμένο και ήρεμο σκυλάκι του σαλονιού, τότε το Μίνι Πίντσερ δεν είναι γι’ αυτόν. Παρά το μέγεθός του, ο ζωηρός οικογενειακός σκύλος έχει τεράστια επιθυμία για άθληση και άσκηση και έχει τους ανθρώπους του στο τρέξιμο από πολλές απόψεις.
1 min

Τζακ Ράσελ Τεριέ (Jack Russell Terrier)

Μικρόσωμοι, έξυπνοι και ζωηροί - οι σκύλοι αυτής της νεαρής φυλής έχουν καταφέρει να αποκτήσουν έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό οπαδών. Ως «Τζακ Ράσελ Τεριέ» χαρακτηρίζεται μία ανεξάρτητη φυλή με βρετανικές ρίζες, η οποία αναγνωρίστηκε επίσημα από την FCI από το έτος 2000. Το χαρακτηριστικό που διακρίνει το Τζακ Ράσελ Τεριέ (Jack Russell Terrier) από το στενό συγγενή του, το Πάρσον Ράσελ Τεριέ (Parson Russell Terrier), είναι τα κοντά πόδια.