Πέμπροκ Κόργκι Ουαλίας (Corgi)

Πέμπροκ Κόργκι Ουαλίας

Τα Κόργκι είναι εντυπωσιακά σκυλιά με κοντά πόδια.

Αυτό το μικρό και γεμάτο αυτοπεποίθηση Πέμπροκ Κόργκι Ουαλίας από τη Μεγάλη Βρετανία με τα κοντά του πόδια έχει κατακτήσει τις καρδιές των κυνόφιλων σε όλο τον κόσμο. Ορισμένα Κόργκι μάλιστα έχουν φτάσει μέχρι και στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Εμφάνιση: Το Κάρντιγκαν και το Πέμπροκ είναι εμφανώς συγγενείς

Πριν αναφερθούμε λεπτομερώς στο Πέμπροκ Κόργκι Ουαλίας, ας το συγκρίνουμε με τον άμεσο συγγενή του, το Κάρντιγκαν Κόργκι Ουαλίας . Οι δύο φυλές όχι μόνο έχουν πολλά κοινά, αλλά για πολλά χρόνια θεωρούνταν ενιαία φυλή.

Όσοι δεν είναι γνώστες είναι λογικό να μην μπορούν να ξεχωρίσουν εύκολα τα δύο Κόργκι Ουαλίας με την πρώτη ματιά: Και τα δύο είναι κοντά, έχουν μεγάλα αυτιά και μέγιστο ύψος 30 εκατοστά, ενώ δεν ζυγίζουν πάνω από 12 κιλά.

Η πλάτη είναι εντυπωσιακά μακριά σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα, σε σημείο που οι αναλογίες θυμίζουν Ντάτσχουντ. Σε αντίθεση με τα Κάρντιγκαν, ορισμένα Πέμπροκ Κόργκι έχουν από τη φύση τους κοντύτερη ουρά.

Υπάρχουν επίσης εκπρόσωποιτης φυλής με μακρύτερο τρίχωμα. Το τρίχωμα μπορεί να είναι κόκκινο, σαμπρέ, καστανοκόκκινο ή μαύρο με μπλέιζερ, με λευκά σημάδια στο κεφάλι, το στήθος και τα πόδια. Γενικά, το Πέμπροκ Κόργκι Ουαλίας θεωρείται η πιο ζωηρή από τις δύο φυλές.

Πέμπροκ Κόργκι Ουαλίας
Το Κόργκι έχει τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα.

Χαρακτήρας: Ένας γοητευτικός πεισματάρης

Το Πέμπροκ Κόργκι Ουαλίας έχει αυτοπεποίθηση, είναι έξυπνο και ξέρει τι θέλει. Η υποτακτικότητα δεν είναι και το πιο δυνατό του χαρακτηριστικό. Ωστόσο, απολαμβάνει να ευχαριστεί τους ανθρώπους του, αν το εκτιμούν.

Παρά τα κοντά του πόδια, το Πέμπροκ λατρεύει τη δράση και είναι πάντα έτοιμο για περιπέτειες μαζί.

Ο ευκίνητος πρώην σκύλος εργασίας απαιτεί προσεκτική και συνεπή εκπαίδευση, ώστε η φύση του ως ποιμενικός (γάβγισμα, τσίμπημα των μοσχαριών, ανεξαρτησία και τεράστια αυτοπεποίθηση) να μην οδηγήσει σε προβλήματα στην καθημερινή ζωή.

Εν ολίγοις: Αν θέλετε να ζήσετε με ένα Κόργκι, θα πρέπει να βρείτε τη θαρραλέα, μερικές φορές ακόμη και θρασύτατη συμπεριφορά του αρκετά αξιαγάπητη και να είστε σε θέση να την οριοθετήσετε προς τη σωστή κατεύθυνση.

Εκπαίδευση: Είναι δύσκολο να εκπαιδευτούν τα Κόργκι;

Ως πρώην φύλακας κοπαδιών και συνηθισμένος στο να τσιμπάει τα μοσχάρια, το Πέμπροκ Κόργκι Ουαλίας έχει κάποιες προκλήσεις όσον αφορά την εκπαίδευση. Ωστόσο, αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν από κάθε λάτρη σκύλων που κάνει αυτοκριτική για τη δική του συνεπή συμπεριφορά.

Η φυλή είναι επίσης πολύ δεκτική στον έπαινο ή, για να το θέσουμε διαφορετικά: Αν δεν επαινέσετε και δεν εκτιμήσετε τη συμπεριφορά του Κόργκι σας, ο έξυπνος μοναχικός σκύλος δεν θα έχει κίνητρο να καταβάλει οποιαδήποτε προσπάθεια προς την επιθυμητή συμπεριφορά. Αν όμως λαμβάνει αναγνώριση, αυτό ενισχύει τον δεσμό μεταξύς σας και άρα και τη θέληση για ικανοποίηση.

Συνιστώνται ανεπιφύλακτα επισκέψεις σε μαθήματα παιχνιδιού για κουτάβια και σε σχολές εκπαίδευσης σκύλων, όπου το Κόργκι σας θα μάθει να αλληλεπιδρά με σκύλους όλων των φυλών και μεγεθών. Η ελλιπής κοινωνικοποίηση οδηγεί γρήγορα ένα Πέμπροκ Κόργκι να συγκρούεται με άλλους τετράποδους φίλους χωρίς λόγο και έτσι σε πολλές δυσάρεστες καταστάσεις.

Το Πέμπροκ Κόργκι Ουαλίας έχει κοντό τρίχωμα που είναι καλύτερο να βουρτσίζεται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Αν το βουρτσίζετε πιο συχνά, θα μειώσετε την τριχόπτωση μέσα στο σπίτι. Ωστόσο, είτε βουρτσίζετε πολύ είτε λίγο, το Πέμπροκ έχει την τάση να μαδάει. Θα πρέπει να το γνωρίζετε αυτό πριν το πάρετε σπίτι σας και να εφοδιαστείτε με ρολά για χνούδια.

Εάν το Κόργκι σας είναι βρώμικο, απλά περιμένετε μέχρι να στεγνώσει η βρωμιά και στη συνέχεια χτενίστε το. Τα σκυλιά πρέπει να πλένονται μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και όσο το δυνατόν πιο σπάνια. Κρατήστε ένα ήπιο σαμπουάν για σκύλους για αυτές τις περιπτώσεις.

Ελέγχετε τακτικά τα νύχια του τετράποδου φίλου σας και κόψτε τα με ψαλίδι νυχιών, εάν είναι απαραίτητο. Αν δεν είστε σίγουροι, μπορείτε επίσης να ζητήσετε από τον κτηνίατρό σας να σας δείξει πώς να περιποιείστε τις πατούσες του σκύλου σας. Προληπτικά, το περπάτημα σε όσο το δυνατόν περισσότερες διαφορετικές επιφάνειες διατηρεί τα νύχια των πιο ηλικιωμένων τετράποδων φίλων σε καλή κατάσταση.

Εάν έχετε ήδη εξασκηθεί στο βούρτσισμα δοντιών του κουταβιού σας και χρησιμοποιείτε μια ειδική οδοντόκρεμα για σκύλους καθώς και μια οδοντόβουρτσα για το σκοπό αυτό, βοηθάτε στην πρόληψη της πέτρας. Εναλλακτικά, τα σνακ οδοντικής φροντίδας για σκύλους ή τα ξηρά σνακ μάσησης είναι ένας τρόπος για να καθαρίσετε τα δόντια με φυσικό τρόπο.

Είτε πρόκειται για αγρόκτημα, είτε για βασιλικό παλάτι είτε για διαμέρισμα στην πόλη – η φυλή θεωρείται πολύ ευπροσάρμοστη και βολεύεται παντού. Παρ’ όλα αυτά, το Κόργκι πρέπει να έχει επαρκή άσκηση και δραστηριότητα. Φυσικά, ένας περιφραγμένος κήπος θα έδινε ακόμα μεγλαύτερη χαρά σε ένα Πέμπροκ να τον φυλάει.

Προσοχή στις σκάλες

Αν μένετε σε διαμέρισμα που είναι προσβάσιμο μόνο από σκάλες, καλό είναι να μεταφέρετε τον μικρό σας σύντροφο στον επάνω όροφο. Γιατί το ανέβασμα σκαλοπατιών είναι μακροπρόθεσμα επιβλαβές για τη μέση του. Ωστόσο, θα πρέπει να προσέχετε και τη δική σας μέση.

Ο τετράποδος φίλος είναι κατάλληλος για αρχάριους που είναι πρόθυμοι να μάθουν. Ένα Πέμπροκ Κόργκι μπορεί να είναι ένας υπέροχος σύντροφος για τα παιδιά. Απολαμβάνει την πολύβουη οικογενειακή ζωή στην οποία του αρέσει να συμμετέχει. Βεβαιωθείτε ότι τα μικρά παιδιά αντιμετωπίζουν το Κόργκι με σεβασμό και δεν τον βλέπουν σαν παιχνίδι.

Αν θέλετε να κοινωνικοποιήσετε ένα Πέμπροκ με γάτες, θα πρέπει να τους έχει ήδη εξοικειώσει όσο είναι ακόμα κουτάβι.

Το Πέμπροκ Κόργκι Ουαλίας δεν είναι σκύλος του καναπέ

Παρόλο που το Πέμπροκ Κόργκι Ουαλίας μπορεί να φαίνεται άνετο με την πρώτη ματιά, δεν είναι καθόλου σκυλί του καναπέ. Λατρεύει να πηγαίνει βόλτες παντός καιρού, ενώ και η πνευματική άσκηση απαιτεί χρόνο. Οι φανατικοί της καθαριότητας δεν θα περάσουν πολύ καλά με τις τρίχες του, οι οποίες αναπόφευκτα θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας από τη στιγμή που θα εγκατασταθεί στο σπίτι.

Πέμπροκ Κόργκι Ουαλίας
Η αναζήτηση ενός Πέμπροκ Κόργκι δεν είναι τόσο εύκολη.

Η πρώτη ματιά στα κοντά πόδια είναι παραπλανητική: το Πέμπροκ Κόργκι Ουαλίας δεν είναι ένα χαλαρό και αργόσχολο σκυλί. Ως πρώην σκύλος φύλαξης και οδήγησης κοπαδιών, χρειάζεται πολλή δραστηριότητα και είναι ενδείκνυται για αθλήματα σκύλων. Για παράδειγμα, το agility ή ο χορός σκύλων είναι κατάλληλα. Το ενήλικο Πέμπροκ σας μπορεί να είναι ιδανική παρέα για περπάτημα ή ένα σύντομο τζόκινγκ.

Ωστόσο, θα πρέπει πρώτα να προπονήσετε τον ενήλικο σκύλο και να τον κατευθύνετε πάντα στο τι είναι καλό για εκείνον. Εξάλλου, θα πρέπει να απολαμβάνετε και οι δύο μαζί τις δραστηριότητες.

Παράλληλα, εκπαιδεύστε και τον εγκέφαλο του κατοικιδίου σας . Η εκπαίδευση με κλικερ ή τα παιχνίδια ευφυΐας για σκύλους είναι καλές επιλογές.

Οι μικρές μπάλες ενέργειας λατρεύουν να τρώνε πολύ και ανά πάσα στιγμή. Επομένως, μια υγιεινή και καλά σχεδιασμένη διατροφή σκύλου είναι ιδιαίτερα σημαντική για αυτή τη φυλή. Δώστε μια υψηλής ποιότητας τροφή για σκύλους που θα κρατήσει το Πέμπροκ σας χορτάτο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες – για παράδειγμα, με τη μορφή κρέατος.

Αποφύγετε το υπερβολικό βάρος

Αν παρατηρήσετε ότι το Κόργκι σας έχει πάρει κιλά, θα πρέπει να ζυγίζετε σταθερά τη μειωμένη τροφή και να καταργήσετε εντελώς τις λιχουδιές ανάμεσα στα γεύματά του.

Μπορείτε επίσης να επιβραβεύετε το Πέμπροκ σας με σύντομα παιχνίδια ή χάδια. Εναλλακτικά, οι ατομικές κροκέτες ξηράς τροφής είναι ένας τρόπος επιβράβευσης με σχετικά χαμηλές θερμίδες, ειδικά αν αποτελούν ούτως ή άλλως μέρος της ημερήσιας ζυγισμένης μερίδας.

Αντισταθείτε στο βλέμμα του Κόργκι

Σε καμία περίπτωση μην δίνετε φαγητό από το τραπέζι στον τετράποδο φίλο σας. Παραμείνετε σταθεροί και συνεπείς όσο είναι κουτάβι, αλλιώς το Κόργκι σας θα τελειοποιήσει την ζητιανιά και τα βλέμματα παρακαλητού!

Ακόμη και με τα παχουλά κουτάβια, η διατροφή “λιμοκτονίας” δεν είναι το ζητούμενο. Αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την υγεία του Κόργκι σας. Να είστε υπομονετικοί και να το ζυγίζετε τακτικά, ώστε να ελέγχετε αν η αλλαγή στη διατροφή λειτουργεί.

Εκτός από την τάση του για παχυσαρκία, το Πέμπροκ Κόργκι Ουαλίας θεωρείται μια πολύ εύρωστη φυλή, που εμφανίζει σπάνια κληρονομικές ασθένειες.

Ευαισθησία στη δυσπλασία του ισχίου (HD)

Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος δυσπλασίας του ισχίου και εκφυλιστικής μυελοπάθειας σε ορισμένα Κόργκι. Η τελευταία είναι μια νευρολογική ασθένεια με σταδιακή παράλυση.

Η κληρονομική προδιάθεση και για τις δύο ασθένειες μπορεί να μειωθεί εάν δώσετε προσοχή στην κατάλληλη υγειονομική περίθαλψη κατά την επιλογή του εκτροφέα.

Πόσα χρόνια ζει ένα Corgi;

Εάν φροντίζετε να παραμείνει λεπτή η σιλουέτα του του τετράποδου φίλου σας και του παρέχετε τακτική άσκηση, το Πέμπροκ Κόργκι μπορεί να φτάσει σε μέση ηλικία δώδεκα έως 15 χρόνια.

Εδώ και αιώνες, τα Πέμπροκ Κόργκι απολαμβάνουν μεγάλη δημοτικότητα στην πατρίδα τους, την Ουαλία. Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, οι πρόγονοί τους ήταν φύλακες κοπαιδιών που ήρθαν με τους Βίκινγκς.

Γνωστά από τον Μεσαίωνα

Από τον Μεσαίωνα, σκύλοι παρόμοιοι με τα Κόργκι Ουαλίας χρησιμοποιούνταν ως οδηγοί κοπαδιών παρά το μέγεθός τους. Οι δραστήριοι τετράποδοι φίλοι προσέλκυαν και μεγαλόσωμα ζώα όπως τα βοοειδή, τσιμπώντας τα στους αστραγάλους τους.

Το 1892, τα Κόργκι παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά σε έκθεση σκύλων. Ο Βρετανικός Κυνολογικός Όμιλος αναγνώρισε το Κόργκι Ουαλίας ως ενιαία φυλή το 1925. Μόλις το 1934 η φυλή χωρίστηκε επίσημα σε Κάρντιγκαν Κόργκι Ουαλίας και Πέμπροκ Κόργκι Ουαλίας.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Κάρντιγκαν και του Πέμπροκ;

Το όνομα “Welsh Corgi” μεταφράζεται ως “Ουαλικός σκύλος νάνος”. Το “Κάρντιγκαν” και το “Πέμπροκ” αντιπροσωπεύουν τις αντίστοιχες περιοχές της Ουαλίας από τις οποίες προέρχονται οι δύο φυλές.

Τα Ουαλικά Κόργκι έχουν σήμερα μικρό αλλά ενθουσιώδες κοινό σε όλο τον κόσμο, το οποίο εκτιμά τη φυλή ως οικογενειακό σκύλο και σκύλο συντροφιάς. Μεταξύ των πιο διάσημων οπαδών του Πέμπροκ δεν είναι άλλη από τη Βρετανίδα βασίλισσα Ελισάβετ Β’.

Μαγικές καταβολές: Από νεράιδες και βασίλισσες

Ένας ουαλικός θρύλος λέει ότι τα σημάδια στο τρίχωμα ορισμένων Πέμπροκ Κόργκι αποτελούν ένδειξη της ακούραστης υπηρεσίας τους στο μαγικό βασίλειο των νεράιδων. Εκεί οι πιστοί σύντροφοι χρησιμεύουν ως μεταφορείς για τις νεράιδες και τα ξωτικά.

Η μαγική σέλα αφήνει σημάδια στο τρίχωμα των “σκύλων-κουβαλητών”. Τη νύχτα, μερικοί από τους γοητευτικούς τετράποδους φίλους λέγεται ότι εξακολουθούν να παίρνουν το δρόμο για το βασίλειο των νεράιδων για να παίξουν με τα μαγικά πλάσματα εκεί.

Θαυμάστρια του Κόργκι η Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ

Είτε πρόκειται για μαγεία είτε όχι, τα Πέμπροκ Κόργκι έχουν αναμφίβολα μια μαγική έλξη για τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’. Αφού η λάτρης των σκύλων χάρηκε που έλαβε ένα για τα 18α γενέθλιά της, περισσότεροι από 30 εκπρόσωποι της φυλής έχουν ζωντανέψει τη βασιλική ζωή στην αυλή με τον ευχάριστο χαρακτήρα τους κατά τη διάρκεια της βασιλείας της.

Παρά τη φήμη των σκύλων της βασιλικής αυλής, η φυλή θεωρείται υπό εξαφάνιση. Ακόμη και στην πατρίδα τους, τη Βρετανία, γεννιούνται λιγότερα από 300 Πέμπροκ Κόργκι κάθε χρόνο.

Εκτροφή και αγορά: Ο δρόμος για το Πέμπροκ των ονείρων σας…

…θέλει λίγη υπομονή, καθώς η φυλή είναι σχετικά σπάνια και, ανάλογα με τη χώρα και την περιοχή, δεν πρέπει μόνο να υπομείνετε μια μεγάλη διαδρομή μέχρι τον πλησιέστερο εκτροφέα, αλλά και τον χρόνο αναμονής για ένα κουτάβι.

Ωστόσο μην χάνετε τις ελπίδες σας: ένας ικανός εκτροφέας είναι το Α και το Ω για την υγιή και ευτυχισμένη ζωή ενός σκύλου. Δεν δίνει μόνο προσοχή στον χαρακτήρα, τον τύπο και την υγεία, αλλά φροντίζει επίσης να μεγαλώνουν οι μικροί νάνοι με αγάπη και σωστή κοινωνικοποίηση.

Ιδανικά, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον εκτροφέα στο σπίτι του πριν παραλάβετε το νέο μέλος της οικογένειάς σας για να συζητήσετε λεπτομερώς για τη φυλή και να γνωρίσετε τα κουτάβια καθώς και τους γονείς του.

Όλα θα πρέπει να δείχνουν μια υγιή και ισορροπημένα. Ο νέος σας τριχωτός συγκάτοικος θα μετακομίσει το νωρίτερο στην ηλικία των οκτώ εβδομάδων. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει περάσει αρκετές φορές από αποπαρασίτωση, να είναι τσιπαρισμένο και έχει πιστοποιητικό γενεαλογίας και βιβλιάριο εμβολιασμού ΕΕ.

Αν δυσκολεύεστε να βρείτε κατάλληλους εκτροφείς ή αν θέλετε να δώσετε σπίτι σε ένα ενήλικο Πέμπροκ Κόργκι Ουαλίας, οι σύλλογοι βρετανικών ποιμενικών σκύλων μπορεί να σας βοηθήσουν να βρείτε τον σκύλο των ονείρων σας.

Πόσο κοστίζει ένα Κόργκι;

Ένα Πέμπροκ Κόργκι Ουαλίας που προέρχεται από αξιόπιστο εκτροφέα κοστίζει συνήθως μεταξύ 1.300 και 1.500 ευρώ.

Σχετικά άρθρα
Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
11 min

Μαλτέζ (Maltese)

Ως έξυπνοι και ζωηροί σκύλοι συντροφιάς, τα μικρόσωμα, ολόλευκα Μαλτέζ ενθουσιάζουν πολλούς ζωόφιλους. Είναι το ιδανικό κατοικίδιο για να κάνει παρέα σε ανθρώπους, που θέλουν να έχουν τριγύρω τους ένα τετράποδο φίλο, και που τους αρέσει να φροντίζουν το απαλό τρίχωμα.
1 min

Μίνι Πίντσερ (Miniature Pinscher)

Ένα Πίντσερ σε μικρογραφία; Μην ξεγελιέστε! Το Μίνι Πίντσερ είναι ένας «πραγματικά γενναίος σκύλος». Όποιος ψάχνει ένα χαριτωμένο και ήρεμο σκυλάκι του σαλονιού, τότε το Μίνι Πίντσερ δεν είναι γι’ αυτόν. Παρά το μέγεθός του, ο ζωηρός οικογενειακός σκύλος έχει τεράστια επιθυμία για άθληση και άσκηση και έχει τους ανθρώπους του στο τρέξιμο από πολλές απόψεις.
1 min

Τζακ Ράσελ Τεριέ (Jack Russell Terrier)

Μικρόσωμοι, έξυπνοι και ζωηροί - οι σκύλοι αυτής της νεαρής φυλής έχουν καταφέρει να αποκτήσουν έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό οπαδών. Ως «Τζακ Ράσελ Τεριέ» χαρακτηρίζεται μία ανεξάρτητη φυλή με βρετανικές ρίζες, η οποία αναγνωρίστηκε επίσημα από την FCI από το έτος 2000. Το χαρακτηριστικό που διακρίνει το Τζακ Ράσελ Τεριέ (Jack Russell Terrier) από το στενό συγγενή του, το Πάρσον Ράσελ Τεριέ (Parson Russell Terrier), είναι τα κοντά πόδια.