Σκύλος Έλο (Elo)

Σκύλος Elo

Το φιλικό Elo γοητεύει τους θαυμαστές του με τη χνουδωτή γούνα του και την αγαπησιάρικη φύση του.

Συνδυάζοντας τα καλύτερα στοιχεία διαφορετικών φυλών σκύλων για τη δημιουργία ενός ιδανικού οικογενειακού σκύλου. Αυτή η βασική ιδέα αποτέλεσε τη βάση για το Elo. Ωστόσο, αυτός ο όμορφος σκύλος δεν είναι αναγνωρισμένη φυλή. Μπορείτε να μάθετε τι σημαίνει αυτό σε αυτό το άρθρο.

Χαρακτηριστικά του Elo

Σύνοψη: Το Elo είναι ένα ισορροπημένο αλλά δραστήριο σκυλί. Είναι ιδανικό για οικογένειες και έχει πολύπλευρη προσωπικότητα.
Ύψος στο ακρώμιο: 45-60 εκ.
Βάρος: 15-35 κιλά
Μέσο προσδόκιμο ζωής:  12-14 χρόνια
Τιμή: από 1.500 ευρώ
Χαρακτήρας: ήρεμος, άγρυπνος, γαλήνιος
Τρίχωμα: τραχύ ή λείο
Χρώμα: όλα εκτός από το Merle
Απαιτήσεις εκπαίδευσης: μεσαίες
Απαιτήσεις φροντίδας: υψηλές
Ανάγκη για άσκηση: υψηλή
Προέλευση: Γερμανία

Εμφάνιση: Η όψη δεν είναι το παν …

… ωστόσο, το Elo με το μακρύ τρίχωμα και τα τριγωνικά αυτιά του με μια πρώτη ματιά φαίνεται έξυπνο και φιλικό. Αλλά ευτυχώς η εμφάνιση παίζει δευτερεύοντα ρόλο στην εκτροφή του Elo.

Η εμφάνιση ενός Elo διαμορφώνεται από τις φυλές που συμμετέχουν στη δημιουργία του. Ωστόσο, στην εκτροφή Elo, η υγεία μπαίνει πάνω από την εμφάνιση.

Σκύλος Elo
Οι χαριτωμένοι τετράποδοι φίλοι είναι ιδανικοί για οικογένειες.

Πόσα κιλά μπορεί να φτάσει ένα Elo;

Κατά βάση, οι εκτροφείς διακρίνουν δύο μεγέθη:

  • Μικρόσωμο Elo: ύψος ώμων έως 45 εκατοστά, βάρος περίπου 15 κιλά
  • Μεγαλόσωμο Elo: ύψος ώμων έως 60 εκατοστά, βάρος έως 35 κιλά

Σύμφωνα με την περιγραφή της φυλής, τα Elo έχουν την ουρά τους κουλουριασμένη στην πλάτη τους. Δύο κωνικά αυτιά υψώνονται πάνω από το βαρύ κεφάλι. Το σημείο μετάβασης από τη ρινική γέφυρα στην κορυφή του κρανίου είναι έντονο και το ρύγχος κοντό.

Υπάρχουν επίσης δύο παραλλαγές όσον αφορά την υφή του τριχώματος:

  • Τα τραχύτριχα Elo έχουν τρίχωμα που μοιάζει με αυτό των Bobtails και, σε αντίθεση με το όνομά τους, είναι απαλό στην αφή.
  • Τα Elo με λείο τρίχωμα έχουν κοντύτερο τρίχωμα στα πόδια και το πρόσωπο.

Εκτός από το Merle, επιτρέπονται όλα τα χρώματα στο Elo. Ωστόσο, υπάρχουν και τα εντελώς λευκά σκυλιά με κηλίδες.

Ο στόχος της εκτροφής του Elo ήταν και είναι η αναπαραγωγή ενός βέλτιστου οικογενειακού σκύλου. Κατά συνέπεια, στην ιδανική περίπτωση, διαθέτει πολλά χαρακτηριστικά που τον προδιαθέτουν γι’ αυτό.

Η φυλή έχει σχετικά ήρεμο ταμπεραμέντο και είναι σε εγρήγορση χωρίς να γαβγίζει με το παραμικρό. Τα Elo συνήθως τα πάνε πολύ καλά με άλλους σκύλους ή άλλα κατοικίδια ζώα, ενώ με τους ξένους είναι σχετικά απόμακρα, αλλά όχι επιθετικά ή ντροπαλά.

Έχει το Elo κυνηγετικό ένστικτο;

Τα Elo έχουν λίγο έως και καθόλου κυνηγετικό ένστικτο και εκπέμπουν ηρεμία. Δεν αναστατώνονται εύκολα, γεγονός που κάνει τις βόλτες μαζί τους χαλαρωτικές. Τα μικρά Elo τείνουν να είναι λίγο πιο ζωηρά από τα μεγαλύτερα.

Σκύλος Elo
Το Elo σας είναι πάντα πιστός σε εσάς και αναζητά την συντροφιά με τον άνθρωπό του.

Η υπακοή σε εντολές είναι δύσκολη για ένα Elo που βρίσκεται ακόμα σε στάδιο ανάπτυξης, αλλά με στοργή και συνέπεια μπορείτε να το κάνετε να ακολουθήσει τους κανόνες που έχει μάθει. Ένα Elo θα τείνει πάντα να είναι πεισματάρικο. Πηγαίνοντας το κουτάβι σας σε ομάδες παιχνιδιού και στη συνέχεια στη σχολή σκύλων θα ολοκληρώσουν την ανατροφή του Elo σας.

Είναι τα Elo σκύλοι για αρχάριους;

Εάν έχετε ήδη εμπειρία στην εκπαίδευση σκύλων, θα σας είναι ευκολότερο να εκπαιδεύσετε ένα Elo. Παρόλο που ένα Elo μπορεί να γίνει ένας υπέροχος οικογενειακός σκύλος, χρειάζεται γνώση και μια συνεπή ανατροφή. Ακόμη και τα καλύτερα πάρκα δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τα λάθη της εκπαίδευσης.

Επομένως, οι αρχάριοι ιδιοκτήτες σκύλων θα πρέπει να είναι εκτενώς ενημερωμένοι και να έχουν τις σωστές γνώσεις πριν φέρουν ένα Elo στο σπίτι τους. Αν δεν σας σέβεται ως ικανό ηγέτη, θα δοκιμάσει γρήγορα τα όριά του και μάλιστα χωρίς δισταγμό.

Πόση άσκηση χρειάζεται ένα Elo;

Παρόλο που το Elo είναι ήρεμος και ισορροπημένος σκύλος, χρειάζεται πολλή άσκηση. Η δίψα του για άθληση είναι σχετικά περιορισμένη, αλλά οι μεγάλες βόλτες είναι απαραίτητες για να τον κρατήσουν απασχολημένο.

Ταυτόχρονα, οι περισσότεροι απόγονοι της φυλής δεν έχουν κυνηγετικό ένστικτο, γεγονός που μπορεί να διευκολύνει τις εξορμήσεις σας στην ύπαιθρο. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση για το κυνηγετικό ένστικτο ενός Elo!

Μπορείτε να εκπαιδεύσετε το Elo σας να σας συνοδεύει στην ποδηλασία ή το τζόκινγκ από την ηλικία τουλάχιστον ενός έτους. Ωστόσο, φροντίστε να προσαρμόζετε πάντα την άθληση ανάλογα με τα επίπεδα προπόνησης του τετράποδου φίλου σας, προκειμένου να αποφύγετε τους τραυματισμούς.

Αν και η άσκηση του σκύλου δεν είναι απολύτως απαραίτητη για να κρατήσετε το Elo σας απασχολημένο, πολλοί σκύλοι το απολαμβάνουν. Δοκιμάστε τι κάνει χαρούμενο τον τετράποδο φίλο σας. Είτε πρόκειται για agility, είτε για εκμάθηση κόλπων είτε για χορό σκύλων – ό,τι ευχαριστεί εσάς και τον τετράποδο σύντροφό σας είναι θεμιτό!

Είναι το Elo κατάλληλο για οικογένειες;

Αν έχετε παιδιά, το Elo σας θα τα λατρέψει. Δεδομένου ότι τα χνουδωτά τετράποδα θεωρούνται οι ιδανικοί οικογενειακοί σκύλοι, μπορούν να γίνουν ο καλύτερος φίλος του παιδιού σας, εφόσον το παιδί σας γνωρίζει τους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς απέναντι στα ζώα.

Παρ’ όλα αυτά, δεν θα πρέπει φυσικά ποτέ να αφήνετε σκύλο και παιδί χωρίς επίβλεψη μέχρι να φτάσουν σε μια ορισμένη ηλικία. Βεβαιωθείτε επίσης ότι το Elo σας μπορεί να αποσυρθεί αν η φασαρία γίνει υπερβολική.

Μπορείτε επίσης να κοινωνικοποιήσετε το Elo σας με άλλα κατοικίδια ζώα. Αυτό γίνεται ιδανικά σε ηλικία που είναι ακόμα κουτάβι, εάν το εξοικειώσετε στη συμβίωση με γάτες και άλλα ζώα.

Η διατροφή ενός Elo είναι απλή. Πρώτα απ’ όλα, η καλή ποιότητα της τροφής για σκύλους είναι το πρώτο και σημαντικότερο.

Καλό είναι να ζυγίζετε τον σκύλο σας από όταν ενηλικιωθεί σας κάθε δεκαπενθήμερο για να παρακολουθείτε το βάρος του κάτω από το τρίχωμά του. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να προσαρμόσετε τη διατροφή εγκαίρως σε περίπτωση που το Elo σας πάρει ή χάσει βάρος ανεπιθύμητα.

Οι αλλαγές στην τροφή πρέπει να γίνονται σταδιακά. Αναμείξτε λίγο περισσότερο από την καινούρια τροφή στην παλιά κάθε μέρα, ώστε να αποτρέψετε τυχόν διάρροια ή άλλες αντιδράσεις δυσανεξίας.

Λιχουδιές για επιβράβευση και φροντίδα των δοντιών.

Αν θέλετε να του δώσετε μια λιχουδιά, δώστε του που και που κόκκαλα μάσησης ή ξηρά σνακ όπως αυτιά βοδινού κρέατος. Το κατοικίδιό σας το βλέπει ως διασκεδαστική δραστηριότητα.

Οι λιχουδιές χωρίς ζάχαρη, όπως τα σνακ οδοντικής υγιεινής, είναι εξαιρετικά για σνακ επιβράβευσης. Ωστόσο, δεν ξεχνάμε ποτέ ότι και το παιχνίδι μαζί του ή τα χάδια είναι μια εποικοδομιτική επιβράβευση χωρίς κόστος ή θερμίδες.

Μια ακόμα συμβουλή: Ο τριχωτός σας φίλος πρέπει να έχει πάντα στη διάθεσή του φρέσκο πόσιμο νερό.

Για να προλάβετε τυχόν μπερδέματα και κόμπους στο τρίχωμα του Elo σας, θα πρέπει να το βουρτσίζετε και να το περιποιείστε τακτικά.

Ειδικά την άνοιξη και στα τέλη του φθινοπώρου, καλό είναι να χρησιμοποιείτε μια βούρτσα για σκύλους σε καθημερινή βάση, καθώς μπορεί να προκύψουν ανεπιθύμητοι κόμποι κατά την αλλαγή του τριχώματος. Εξοικειώστε το Elo σας με τη ρουτίνα της περιποίησης όσο είναι ακόμα κουτάβι.

Το Elo έχει υποτρίχωμα;

Το τρίχωμα του Elo σας αποτελείται από το εξωτερικό στρώμα και το υποτρίχωμα. Επομένως, καλό είναι να αποφεύγετε γενικά το κούρεμα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς θα βλάψει το τρίχωμα του τετράποδου φίλου σας.

Κατά τον πρώτο χρόνο ζωής, δεν πρέπει να πλένετε καθόλου το Elo σας. Όταν ενηλικιωθεί, μπορείτε να τον κάνετε τον μπάνιο μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο, χρησιμοποιώντας ένα ήπιο σαμπουάν για σκύλους.

Μπορείτε να βρείτε τα πάντα για τη φροντίδα του τριχώματος του Elo σας online στο κατάστημα της zooplus.

Για την υγιή εκτροφή του Elo, οι κτηνοτρόφοι βασίζονται στην εξέταση των ακόλουθων ασθενειών:

  • Δυσπλασία της άρθρωσης του ισχίου (HD)
  • Δυσπλασία της άρθρωσης του αγκώνα (ED)
  • Εξάρθρωση επιγονατίδας
  • Ειδικές οφθαλμικές παθήσεις (π.χ. καταρράκτης)

Εάν το Elo σας είναι υγιές και διατηρείται με τρόπο ενδεδειγμένο για το είδος, ο τετράποδος φίλος σας μπορεί να φτάσει σε προσδόκιμο ζωής περίπου 12 έως 14 ετών. Η πιο μικρόσωμη εκδοχή του τείνει να φτάνει σε μεγαλύτερη ηλικία.

Το Elo πρωτοεμφανίστηκε το 1987 όταν οι Γερμανοί εκτροφείς σκύλων Marita και Heinz Szobries συνδύασαν τις φυλές Αγγλικός Ποιμενικός, Τσόου Τσόου και Ευρασίας. Με βάση αυτές τις τρεις αρχικές φυλές, ονόμασαν τους τετράποδους φίλους που προέκυψαν από αυτή την διαλογή Eloschaboro – εν συντομία: Elo.

Η υγεία και ο χαρακτήρας είναι πιο σημαντικά από την εμφάνιση

Η εμφάνιση ήταν δευτερεύουσας σημασίας. Αυτό που ήταν σημαντικό για το ζευγάρωμα στην εκτροφή του ήταν μια συμπεριφορά που θα προκαθόριζε το Elo να γίνει ο ιδανικός οικογενειακός σκύλος. Η νεοσύστατη φυλή θα πρέπει να συνδυάζει τον αρχικό χαρακτήρα του σκύλου Ευρασίας με τον ευγενικό χαρακτήρα του Αγγλικού Ποιμενικού. Στο επίκεντρο μπήκε η υγεία.

Το 1995, προέκυψε η επιθυμία για ένα μικρότερο σκύλο συντροφιάς, ο οποίος θα είχε τα θετικά χαρακτηριστικά του Elo. Στη συνέχεια, οι εκτροφείς διασταύρωσαν Πεκινουά, Γερμανικό Σπιτς και Ιαπωνικό Σπιτς, με αποτέλεσμα να προκύψει ένας σκύλος με διαχειρίσιμο μέγεθος.

Elo® – είναι μια επωνυμία;

Το Elo συνιστά ένα «εμπορικό σήμα». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συχνά θα βρείτε το όνομα σημειωμένο με το σύμβολο πνευματικών δικαιωμάτων. Αν και κάτι τέτοιο ακούγεται πολύ περίεργο στο πρώτο άκουσμα, με μια πιο προσεκτική εξέταση βγάζει νόημα. Εξάλλου, κάθε φυλή σκύλου αντιπροσωπεύει ορισμένα χαρακτηριστικά και την αντίστοιχη ιστορία της.

Οι κάτοχοι του εμπορικού σήματος Elo είναι οι ιδρυτές της «φυλής». Προστατεύουν το Elo ως «επωνυμία» από ερασιτέχνες που πωλούν διασταυρωμένες φυλές σκύλων με αυτό το όνομα χωρίς να πληρούν τα κριτήρια εκτροφής.

Ωστόσο, δεδομένου ότι αυτός ο σκύλος δεν θεωρείται επίσημα φυλή, ορισμένοι λάτρεις των σκύλων επικρίνουν τους ιδρυτές και τους υποστηρικτές τους. Υποστηρίζουν ότι το Elo δεν είναι φυλή, αλλά απλώς μια πρόσμιξη φυλών. Έτσι, οι απόγονοι είναι «τυχερές σακούλες» με μεταβλητή εμφάνιση και χαρακτήρα.

Εάν ενδιαφέρεστε για ένα Elo, θα πρέπει επομένως να εξετάσετε αυτή την ερώτηση. Μόνο τότε μπορείτε να σχηματίσετε τη δική σας γνώμη. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αδειοδοτημένοι εκτροφείς Elo πρέπει να πληρούν αυστηρές απαιτήσεις.

Αγορά: Πού μπορώ να βρω ένα Elo;

Σε αντίθεση με άλλες φυλές, η FCI ως οργανισμός-ομπρέλα δεν αναφέρει το Elo ως αναγνωρισμένη φυλή σκύλων. Οι σοβαροί εκτροφείς Elo ανήκουν επομένως στην λεγόμενη Ένωση Εκτροφής και Έρευνας (EZFG).

Αν ψάχνετε για κουτάβι, θα πρέπει επομένως να το πάρετε μόνο από εκτροφέα αναγνωρισμένο από την EZFG. Κατά κανόνα, οι εκτροφείς αυτοί πωλούν τα κουτάβια τους μόνο με χαρτιά από την ένωση. Μόνο εκεί μπορείτε να είστε σίγουροι ότι τα μητρικά ζώα πληρούν τα σωστά κριτήρια.

Θα βρείτε πολλούς εκτροφείς στη Γερμανία. Ωστόσο, ορισμένοι εδρεύουν επίσης σε γειτονικές χώρες όπως η Δανία, η Αυστρία, η Ελβετία ή το Βέλγιο. Η EFZG μπορεί επίσης να σας βοηθήσει με την εύρεση πιο ηλικιωμένων Elo.

Πόσο κοστίζει ένας σκύλος Elo;

Κατά κανόνα, η τιμή για ένα κουτάβι ξεκινά από περίπου 1.500 ευρώ. Η συμβουλή μας: Αν ψάχνετε για έναν ηλικιωμένο σκύλο, ρίξτε μια ματιά στο κοντινότερο καταφύγιο ζώων. Εκεί μπορείτε να βρείτε πολλά και διάφορα σκυλιά μικτής φυλής που μοιάζουν αρκετά με το Elo και μπορούν να σας σαγηνεύσουν με τη γοητεία τους.

Κουτάβι Elo
Προσοχή στο παράνομο εμπόριο κουταβιών: Αγοράστε κουτάβια μόνο από εκτροφείς που τηρούν τους κανόνες εκτροφής

Συμπέρασμα: Θα μου ταίριαζε ένα Elo;

Το Elo θεωρείται πολύ προσαρμόσιμο και είναι κατάλληλο για οικογένειες καθώς και για ανθρώπους που ζουν μόνοι τους κι έχουν πολύ χρόνο για τον σκύλο τους. Δεν χρειάζεται να τον κρατάτε απασχολημένο όλη την ώρα, αλλά ως κοινωνικό ζωάκι θα θέλει να είναι μαζί σας.

Μπορείτε να κρατήσετε αυτό το ισορροπημένο σκυλί σε ένα εξοχικό στην επαρχία ή σε ένα ευρύχωρο διαμέρισμα στην πόλη. Μην ξεχνάτε όμως να προσφέρετε στο σκύλο σας αρκετή άσκηση και να αποφεύγετε τις σκάλες.

Σχετικά άρθρα
Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
11 min

Μαλτέζ (Maltese)

Ως έξυπνοι και ζωηροί σκύλοι συντροφιάς, τα μικρόσωμα, ολόλευκα Μαλτέζ ενθουσιάζουν πολλούς ζωόφιλους. Είναι το ιδανικό κατοικίδιο για να κάνει παρέα σε ανθρώπους, που θέλουν να έχουν τριγύρω τους ένα τετράποδο φίλο, και που τους αρέσει να φροντίζουν το απαλό τρίχωμα.
1 min

Μίνι Πίντσερ (Miniature Pinscher)

Ένα Πίντσερ σε μικρογραφία; Μην ξεγελιέστε! Το Μίνι Πίντσερ είναι ένας «πραγματικά γενναίος σκύλος». Όποιος ψάχνει ένα χαριτωμένο και ήρεμο σκυλάκι του σαλονιού, τότε το Μίνι Πίντσερ δεν είναι γι’ αυτόν. Παρά το μέγεθός του, ο ζωηρός οικογενειακός σκύλος έχει τεράστια επιθυμία για άθληση και άσκηση και έχει τους ανθρώπους του στο τρέξιμο από πολλές απόψεις.
1 min

Τζακ Ράσελ Τεριέ (Jack Russell Terrier)

Μικρόσωμοι, έξυπνοι και ζωηροί - οι σκύλοι αυτής της νεαρής φυλής έχουν καταφέρει να αποκτήσουν έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό οπαδών. Ως «Τζακ Ράσελ Τεριέ» χαρακτηρίζεται μία ανεξάρτητη φυλή με βρετανικές ρίζες, η οποία αναγνωρίστηκε επίσημα από την FCI από το έτος 2000. Το χαρακτηριστικό που διακρίνει το Τζακ Ράσελ Τεριέ (Jack Russell Terrier) από το στενό συγγενή του, το Πάρσον Ράσελ Τεριέ (Parson Russell Terrier), είναι τα κοντά πόδια.