Υγεία & Φροντίδα Γάτας

Υγεία & Φροντίδα Γάτας

Πρέπει να στειρώσω τη γάτα μου;

Δεν υπάρχει τίποτα πιο χαριτωμένο στον κόσμο από τα γατάκια. Δυστυχώς, δεν βρίσκουν όλα τα γατάκια ένα ζεστό σπίτι. Εάν οι γάτες ζευγαρώνουν και πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα, τους περιμένει αναπόφευκτα μια δύσκολη ζωή. Με τη στείρωση της γάτας σας, αποτρέπετε την περιττή ταλαιπωρία. Εδώ συνοψίσαμε για εσάς πώς λειτουργεί η στείρωση στις γάτες, τι πρέπει να ληφθεί υπόψη και πώς διαφέρει η στείρωση από τον ευνουχισμό.

5 min

Αλλεργία στις Γάτες: Διάγνωση & Θεραπεία

Αγαπάτε τις γάτες, αλλά πάντα φτερνίζεστε όταν είναι κοντά σας και τα μάτια σας δακρύζουν; Τότε μπορεί να έχετε αλλεργία στις τρίχες της γάτας. Μάθετε εδώ πώς να μειώσετε τα συμπτώματα της αλλεργίας στις γάτες και να ανοίξετε δρόμο για πολλές αγκαλίτσες!
2 min

Η πρώτη επίσκεψη σε κτηνίατρο

Κατά κανόνα, η μητέρα-γάτα φροντίζει αποκλειστικά και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα μικρά γατάκια της τις πρώτες 6 εβδομάδες ζωής τους. Μέσω των αντισωμάτων στο μητρικό γάλα προστατεύονται από λοιμώξεις. Σε περίπτωση που παρ’ όλα αυτά το γατάκι αρρωστήσει, συνιστάται πάντοτε μια γρήγορη επίσκεψη στον/στην κτηνίατρο. Ιδίως τα νεαρά ζώα έχουν λίγες αντοχές, οι ζωτικές λειτουργίες μπλοκάρουν γρήγορα και σε σοβαρές ασθένειες τα μικρά παραιτούνται από τον εαυτό τους.
1 min

Ηλικία γάτας

Όπως είναι γνωστό, η ηλικία του σκύλου είναι εύκολο να υπολογιστεί: ένα σκυλίσιο έτος ισοδυναμεί με επτά ανθρώπινα έτη, γεγονός που εξαρτάται επίσης από τη φυλή και το βάρος του σκύλου. Πώς καθορίζεται λοιπόν η ηλικία της γάτας; Και πόσα χρόνια ζουν γενικά οι γάτες; Από ποια ηλικία θεωρούνται ηλικιωμένες;
3 min

Κατάθλιψη στις Γάτες

Δεν υποφέρουν μόνο οι άνθρωποι από κατάθλιψη, αλλά και οι γάτες μπορούν να υποφέρουν από αυτή την ψυχική ασθένεια. Σε αυτό το άρθρο, εξηγούμε πώς να αναγνωρίζετε την κατάθλιψη στις γάτες και - το πιο σημαντικό - τι μπορείτε να κάνετε γι' αυτήν.
1 min

Ο κορωνοϊός στις γάτες

Οι κορωνοϊοί δεν εμφανίζονται μόνο στους ιδιοκτήτες ζώων, αλλά και στους ίδιους τους τετράποδους φίλους μας. Σε αντίθεση με το νέο ανθρώπινο κορωνοϊό, οι κορωνοϊοί στις γάτες (FCoV) είναι γνωστοί εδώ και πολλά χρόνια. Σε αυτούς ανήκουν ο εντερικός κορωνοϊός της γάτας (FECV), καθώς και ο κατά πολύ πιο γνωστός ιός της λοιμώδους περιτονίτιδας της γάτας (FIPV). Ο τελευταίος προκαλεί τη θανατηφόρο λοιμώδη περιτονίτιδα (FIP), η οποία οδηγεί τις προσβεβλημένες γάτες σε φλεγμονή του περιτοναίου και ασκίτη (η κοιλιά της γάτας είναι γεμάτη με υγρό). Αντιθέτως, οι άνθρωποι, ιδίως οι ανοσοανεπαρκείς, όπως οι ηλικιωμένοι και οι άρρωστοι, υποφέρουν από συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη.
1 min

Ο πυρετός στις γάτες

Εάν η θερμοκρασία του σώματος μιας γάτας είναι πάνω από 39 βαθμούς Κελσίου, τίθεται το ζήτημα της υπερθέρμανσης (υπερθερμία) ή του πυρετού (πυρεξία). Η υπερθερμία χαρακτηρίζεται από αυξημένη παραγωγή ή παροχή θερμότητας με ταυτόχρονη ανεπαρκή αποβολή θερμότητας, ενώ ο πυρετός σημαίνει εγκεφαλικά ελεγχόμενη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, παραδείγματος χάρη λόγω κάποιας λοίμωξης. Παρόλο που ο πυρετός αποτελεί για τους ιδιοκτήτες ζώων ένδειξη κακής υγείας, το γενικό αυτό σύμπτωμα έχει μια σημαντική ανοσοκατασταλτική δράση και βοηθά για παράδειγμα στην καταπολέμηση λοιμωδών παραγόντων.
5 min

Οι αισθήσεις της γάτας

Όραση, ακοή, οσμή, γεύση, αφή - τι ξέρουμε για τις πέντε αισθήσεις της γάτας; Και τι γίνεται με τη μυστηριώδη έκτη αίσθησή της;
2 min

Πρόληψη για γατάκια & νεαρές γάτες

Όσο τα γατάκια καταναλώνουν μητρικό γάλα, είναι καλά προστατευμένα από μολύνσεις λόγω των αντισωμάτων, που περιέχονται μέσα στο μητρικό γάλα. Αυτή η προστατευτική δράση μειώνεται μόνο όταν τα γατάκια αρχίζουν να τρώνε στερεές τροφές από την ηλικία των έξι εβδομάδων.
4 min

Τσίμπημα Σφήκας σε Γάτα: Τι να κάνω;

Συμβαίνει κατά καιρούς να έρχεται μια γάτα στο κτηνιατρείο λόγω τσιμπήματος σφήκας. Τι πρέπει όμως να κάνετε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και πότε τα τσιμπήματα σφήκας γίνονται επικίνδυνα για τις γάτες; Εξηγούμε επίσης τη διαφορά όταν το τσίμπημα προέρχεται από μέλισσα και όταν προέρχεται από σφήκα.