Ιαπωνικό Ακίτα (Akita)

Ιαπωνικό Ακίτα

Το όμορφο, πιστό, αλλά και πεισματάρικο Ιαπωνικό Ακίτα είναι για τους εμπειρους λάτρεις των σκύλων.

Το αγέρωχο και πανέμορφο Ιαπωνικό Ακίτα με το μεγαλοπρεπές και γεροδεμένο ανάστημά του θεωρείται “φυσικό μνημείο” στην πατρίδα του, την Ιαπωνία. Αρχικά εκτρεφόταν ως κυνηγετικός σκύλος, σήμερα όμως είναι κατάλληλος μόνο σε περιορισμένο βαθμό ως σκύλος συντροφιάς. Λόγω της ιδιόρρυθμης φύσης και της ισχυρογνωμοσύνης του, ο καθαρόαιμος αυτός σκύλος ανήκει μόνο στα χέρια έμπειρων ιδιοκτητών.

Εμφάνιση: Πώς μοιάζει ένα Ιαπωνικό Ακίτα;

Το Ακίτα ανήκει στην ομάδα των Σπιτς, η οποία συνδέεται περισσότερο με μικρόσωμα σκυλιά. Όμως αυτός ο ιαπωνικός σκύλος αποτελεί μια πολύ εντυπωσιακή εξαίρεση και όχι μόνο λόγω του μεγέθους του.

Με ύψος ακρωμίου έως και 70 εκατοστά, το Ιαπωνικό Ακίτα είναι αναμφίβολα ένας μεγαλόσωμος σκύλος. Έχει μυώδη και ισχυρή σωματική διάπλαση. Το πλατύ μέτωπό του με την αυλακιά και τα χαρακτηριστικά μυτερά όρθια αυτιά του εκπέμπουν επίσης επιβλητικότητα και εγρήγορση. Χαρακτηριστική είναι και η σφιχτά κουλουριασμένη ουρά, την οποία το Ακίτα φέρει στην ράχη του.

Χρωματικές παραλλαγές του Ιαπωνικού Ακίτα

Το τρίχωμα των αρχοντικών σκυλιών από την Ιαπωνία είναι σκληρό και τραχύ εξωτερικά. Ωστόσο, το μαλακό και πυκνό υποτρίχωμα από μέσα του προσφέρει αξιόπιστη προστασία από τον άνεμο και τις καιρικές συνθήκες. Συνήθως, το τρίχωμα είναι σε αποχρώσεις φαιοκίτρινου ή μπεζ (κόκκινο φαιοκίτρινο τρίχωμα με μαύρες άκρες). Επιπλέον, το χρώμα brindle και το λευκό είναι επίσης αποδεκτά στη φυλή.

Σύμφωνα με το πρότυπο της φυλής, όλα τα χρώματα – εκτός από τα ολόλευκα σκυλιά – πρέπει να έχουν το λεγόμενο “urachiro”. Αυτό σημαίνει την υπόλευκη τριχοφυΐα στα πλαϊνά της μουσούδας, στα μάγουλα, στην κάτω πλευρά του σαγονιού, στο λαιμό, στην κοιλιά, στην ουρά και στο εσωτερικό των άκρων.

Χαρακτήρας: Ανεξάρτητος, ισχυρογνώμων, με ανάγκη για ξεκούραση

Το Ακίτα θέλει την καθημερινότητά του ήσυχη και προβλέψιμη. Δεν απολαμβάνει τις βόλτες σε μέρη που είναι γεμάτα σκύλους ή μια οικογενειακή συγκέντρωση με πολλή φασαρία.

Παρόλο που ένα Ακίτα χρειάζεται την οικογένειά του γύρω του, του φτάνει η παρέα του ιδιοκτήτη του μόνο. Είναι συνήθως υπομονετικό και στοργικό με τα παιδιά της δικής του οικογένειας. Από την άλλη πλευρά, το ήσυχο σκυλί δεν ανέχεται το άγριο παιχνίδι με τα ξένα παιδιά που το επισκέπτονται. Για να αποφύγετε δυσάρεστες συναντήσεις, μην αφήνετε το Ακίτα χωρίς επίβλεψη με παιδιά ή επισκέπτες.

Δεν έχει ανάγκη από επαφή με άλλους ανθρώπους ή ζώα, αλλά χρειάζεται να διατηρεί στενή σχέση με την οικογένειά του. Αν τον αφήσετε μόνο του, ως ανεξάρτητος σκύλος θέλει να βρίσκει τους δικούς του τρόπους εκτόνωσης και απασχόλησης.

Ενώ εκπέμπει μια ευγενική ηρεμία μέσα στο σπίτι , έξω γίνεται ξαφνικά κυνηγός και θηρευτής. Χρειάζεται επομένως πολλή επιδεξιότητα, ενσυναίσθηση και τεχνογνωσία για να κρατήσει κανείς αυτό το πεισματάρικο σκυλί υπό έλεγχο.

Ιαπωνικό Ακίτα
Το πυκνό υποτρίχωμα και το σκληρό εξωτερικό τρίχωμα προστατεύουν καλά το Ιαπωνικό Ακίτα από το κρύο και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Πιστός σύντροφος, αλλά μόνο για έμπειρους ιδιοκτήτες

Ένα Ιαπωνικό Ακίτα είναι πρόθυμο να ακολουθήσει τον άνθρωπό του, αρκεί αυτός να ξέρει πώς να το εκπαιδεύσει με υπομονή, αγάπη και συνέπεια. Η παράλογη αυστηρότητα, η βία και η αδικία είναι ασυγχώρητα γι’ αυτόν τον σκύλο.

Ένας ιδιοκτήτης που δείχνει στον τετράποδο φίλο του το δρόμο από κουταβάκι, του δείχνει τα όριά του και ανέχεται το πείσμα του, θα μπορεί να έχει αργότερα έναν υπέροχο και απίστευτα πιστό σύντροφο που θα βρίσκεται στο πλευρό της οικογένειάς του και θα την προστατεύει ανά πάσα στιγμή.

Χάτσικο – η επιτομή της αφοσίωσης

Αυτή η αφοσίωση έκανε τον γνωστό σε όλους Χάτσικο θρύλο. Ο σκύλος, για τον οποίο γυρίστηκε ομώνυμη ταινία το 2009 με τον Richard Gere, συνόδευε τον ιδιοκτήτη του στο σταθμό Shibuya στο Τόκιο κάθε μέρα τη δεκαετία του 1920. Πάντα τον έπαιρνε από εκεί την ίδια ώρα.

Όταν ο ιδιοκτήτης του πέθανε, ο Χάτσικο περίμενε στο σταθμό για σχεδόν δέκα χρόνια -μέχρι τον θάνατό του- να επιστρέψει το αφεντικό του. Στη μνήμη του διάσημου Ακίτα στήθηκε ένα άγαλμα και η ονομασία “Hachikō Exit” για τη δυτική έξοδο του σταθμού Shibuya, τα οποία υπάρχουν μέχρι και σήμερα.

Ανατροφή: Για ποιον είναι κατάλληλο ένα Ακίτα;

Τα Ακίτα χρειάζονται οπωσδήποτε έμπειρους ιδιοκτήτες που έχουν βαθιά γνώση για τα σκυλιά και την ανατροφή τους. Θα πρέπει επίσης να έχουν πολύ χρόνο και επιθυμία να ασχοληθούν σοβαρά και εντατικά με αυτή τη φυλή. Η έγκαιρη και συνεπής εκπαίδευση καθώς και η ολοκληρωμένη κοινωνικοποίηση είναι απαραίτητα για μια αρμονική συνύπαρξη με ένα Ακίτα.

Αλλά ακόμη και με όλα αυτά, δύσκολα ο σκύλος σας να είναι χαρούμενος όταν βρίσκει στο δρόμο του άλλα σκυλιά. Ένα Ιαπωνικό Ακίτα είναι και παραμένει μοναχικός τύπος και η οικογένειά του είναι αρκετή για να πάρει τη δόση παρέας που χρειάζεται. Αν λοιπόν ονειρεύεστε να αποκτήσετε έναν σκύλο που θα μπορείτε να παίρνετε παντού μαζί σας, που δεν τον ενοχλεί η πολλή φασαρία και που απολαμβάνει να περιφέρεται στα πάρκα μαζί με άλλους σκύλους, σίγουρα το Ακίτα δεν είναι για εσάς.

Ωστόσο, αν είστε έτοιμοι να αποδεχτείτε όλα εκείνα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ιαπωνικού σκύλου και να εκτιμήσετε την υπεροχή και την ανεξαρτησία του, θα διαπιστώσετε ότι το Ακίτα είναι ένας εξαιρετικά πιστός και ακλόνητος σύντροφος που σύντομα δεν θα θέλετε πια να αποχωριστείτε.

Φροντίδα: Είναι απαιτητική η περιποίηση του Ιαπωνικού Ακίτα;

Η σωστή φροντίδα του τετράποδου φίλου σας συμβάλλει επίσης στην καλή υγεία του. Το σκληρό και κάπως κοντό τρίχωμα των Ακίτα δεν θέτει υψηλές απαιτήσεις στην περιποίηση, καθώς διαθέτει έναν εξαιρετικό μηχανισμό αυτοκαθαρισμού. Επομένως, αρκεί να το βουρτσίζετε μια φορά την εβδομάδα και, αν χρειάζεται, να το καθαρίζετε από τυχόν βρωμιές μετά τις βόλτες.

Ωστόσο, η κατάσταση είναι διαφορετική κατά την περίοδο αλλαγής του τριχώματος (δύο φορές το χρόνο). Προκειμένου να απομακρυνθούν οι παλιές, νεκρές τρίχες από το τρίχωμα, το καθημερινό και κυρίως το σχολαστικό βούρτσισμα είναι απαραίτητο σε αυτή τη φάση.

Άθληση: Πόση δραστηριότητα χρειάζεται ένα Ιαπωνικό Ακίτα;

Με μια πρώτη ματιά, το Ακίτα μπορεί να φαίνεται ότι είναι ένα σκυλί χωρίς απαιτήσεις: του αρέσουν οι ήρεμοι, μεγάλοι περίπατοι και δεν χρειάζεται καθημερινά νέες αθλητικές και πνευματικές προκλήσεις όπως άλλες φυλές σκύλων. Είναι ο πεισματάρης και ισχυρογνώμων χαρακτήρας του που απαιτεί πολλές γνώσεις, υπομονή και ενσυναίσθηση από τον άνθρωπό του στην μεταξύ τους καθημερινή συναναστροφή.

Ιαπωνικό Ακίτα: Η υποταγή δεν είναι το φόρτε του

Ακόμη και ο καλύτερος εκπαιδευτής σκύλων δεν θα καταφέρει να πείσει το Ακίτα να ακολουθήσει εντολές που δεν του βγάζουν νόημα. Αυτός ο σοβαρός και αγέρωχος σκύλος δεν έχει καμία σχέση με χαζοζαρούμενα παιχνίδια ή αθλητικά κόλπα.

Επομένως, είναι σχετικά σπάνιο να συναντήσετε ένα Ακίτα σε αθλήματα σκύλων. Ωστόσο, στην πραγματικότητα είναι ένας εξαιρετικός αθλητής, ο οποίος – εφόσον βρίσκει νόημα πίσω από την άσκηση – μπορεί να επιτύχει καλά αποτελέσματα. Τόσο σε αθλητικό όσο και σε εκπαιδευτικό επίπεδο, η επιτυχία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πειστική ικανότητα του ιδιοκτήτη. Είναι πολύ σημαντικό να μπορεί ο άνθρωπος να βεβαιώσει τον τετράποδο φίλο του ότι η υπακοή θα τον ωφελήσει.

Υγεία του Ιαπωνικού Ακίτα

Παρόλο που τα Ακίτα εκτρέφονται με προτεραιότητα να είναι υγιή, μερικοί απόγονοι αυτής της φυλής εξακολουθούν να υποφέρουν από κληρονομικές ασθένειες και άλλες ευαισθησίες. Σε αυτές περιλαμβάνονται ασθένειες του δέρματος και των τριχών (π.χ. σμηγματίτιδα), αυτοάνοσες διαταραχές, προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς, επιληψία, διαταραχές του θυρεοειδούς και, τέλος, η δυσπλασία του ισχίου (HD), η οποία είναι ευρέως διαδεδομένη στις μεγαλόσωμες φυλές σκύλων.

Σε μια εκτροφή που γίνεται με υπευθυνότητα, ωστόσο, τα ζώα αναπαραγωγής ελέγχονται για όλες τις τυπικές ασθένειες της φυλής, προκειμένου να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών.

Διατροφή: Τι πρέπει να λαμβάνω υπόψη μου κατά τη σίτιση;

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μακροζωΐα του σκύλου δεν είναι μόνο η αγορά ενός καθ’ όλα υγιούς κουταβιού, αλλά και η σωστή καθημερινή διατροφή του. Κατά την επιλογή της τροφής – όπως ακριβώς και κατά την αγορά ενός κουταβιού – δεν πρέπει να είναι καθοριστική η τιμή αλλά η ποιότητα.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το πιο ακριβό φαγητό είναι αυτόματα και το καλύτερο. Ανεξάρτητα από την τιμή, θα πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά τα συστατικά. Είναι σημαντικό η τροφή να είναι ισορροπημένη και να παρέχει στο σκύλο σας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά σε επαρκείς ποσότητες και στις σωστές αναλογίες.

Ανακαλύψτε την ποικιλία μας σε τροφές για σκύλους: Στο ηλεκτρονικό κατάστημα της zooplus θα βρείτε σίγουρα την κατάλληλη ξηρά ή υγρή τροφή για το κατοικίδιό σας.

Είναι τα Ακίτα επιλεκτικά με την τροφή τους;

Τα Ακίτα έχουν τη φήμη ότι έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις από το φαγητό τους. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να βρείτε μια τροφή που όχι μόνο είναι υγιεινή αλλά και νόστιμη για τον τετράποδο φίλο σας.

Έχετε ωστόσο κατά νου ότι η μετάβαση από τη μία τροφή στην άλλη δεν πρέπει να γίνεται σε σύντομα διαστήματα. Αφήστε στον σκύλο σας να πάρει τον χρόνο του μέχρι να συνηθίσει τη γεύση και να χωνέψει σωστά την τροφή. Οι πολύ συχνές αλλαγές τροφής είναι συχνά στρεσογόνες για τον οργανισμό του σκύλου και μπορεί να οδηγήσουν σε διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Επομένως, συνηθίζετε πάντα το σκύλο σας σε μια νέα τροφή σταδιακά – μπορεί να χρειαστεί μια ολόκληρη εβδομάδα μέχρι να ολοκληρωθεί η αλλαγή.

Ποια τροφή είναι η κατάλληλη για το Ακίτα;

Τα Ιαπωνικά Ακίτα είναι επιρρεπή σε δερματικά προβλήματα, όπως αλλεργικά εξανθήματα. Επομένως, καλό είναι να αποφεύγετε να δίνετε χοιρινό κρέας και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σόγια. Συνιστάται το μοσχάρι, το αρνί, το ελάφι ή η στρουθοκάμηλος. Εξαρτάται από εσάς και το γούστο του σκύλου σας πώς θα τον ταΐσετε. Με τις ξηρές τροφές, ωστόσο, θα πρέπει να φροντίζετε ο σκύλος σας πίνει αρκετά υγρά.

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε τις πολλές λιχουδιές ανάμεσα από κάθε γεύμα, ώστε ο σκύλος σας να μπορεί να διατηρήσει το ιδανικό του βάρος. Δύο μερίδες τροφής την ημέρα είναι αρκετές για το Ακίτα σας. Ιδανικά ζυγίζετε τις μερίδες για κάθε ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο προλαμβάνετε αποτελεσματικά τον κίνδυνο παχυσαρκίας του σκύλου.

Ιστορία: Ένα ιαπωνικό φυσικό μνημείο

Στην πατρίδα του, την Ιαπωνία, το Ακίτα ήταν γνωστό πολύ πριν από τον Χάτσικο. Απεικονίσεις σκύλων σε πήλινα αγγεία ή χάλκινες καμπάνες μαρτυρούν την ιστορία του αρχικού τύπου σκύλου που μετρά σχεδόν 5.000 χρόνια.

Μελέτες μοριακής γενετικής έχουν πλέον αποδείξει ότι το Ακίτα είναι ένας από τους γενετικά στενότερους συγγενείς του λύκου, μαζί με το Σίμπα Ίνου, το Τσόου-Τσόου και το Σαρ-Πέι. Αυτό το καθιστά μία από τις παλαιότερες φυλές σκύλων στον ασιατικό κόσμο.

Το 1931, ο Ιάπωνας αυτοκράτορας ανακήρυξε το Ακίτα φυσικό μνημείο. Μέχρι το 1945 δεν επιτρεπόταν η εξαγωγή του από την Ιαπωνία.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεωρίες σχετικά με την ακριβή προέλευση της ιαπωνικής εθνικής φυλής. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι τα πρώτα καθαρόαιμα σκυλιά ανακαλύφθηκαν στην περιοχή Ακίτα της Ιαπωνίας. Από εκεί, όχι μόνο κατέκτησαν ολόκληρη την Ιαπωνία, αλλά και την ευρωπαϊκή και την αμερικανική ήπειρο.

Το Ιαπωνικό Ακίτα και το Αμερικανικό Ακίτα

Ο πληθυσμός της φυλής αποδεκατίστηκε σε μεγάλο βαθμό μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Επιπλέον, τα εναπομείναντα Ακίτα εκείνη την εποχή διέφεραν πολύ στην εμφάνιση και την ιδιοσυγκρασία.

Από τους διαφορετικούς τύπους αναπτύχθηκαν δύο γενετικές γραμμές. Δημιουργήθηκαν τα ιαπωνικά Ακίτα που περιγράφονται εδώ και τα “Αμερικανικά Ακίτα”. Τα τελευταία ήταν το αποτέλεσμα της διασταύρωσης γερμανικών ποιμενικών με Ακίτα. Αυτά εξήχθησαν με τον αμερικανικό στρατό μετά τον πόλεμο και εκτράφηκαν περαιτέρω στις ΗΠΑ.

Στην Ιαπωνία, οι εκτροφείς ξεκίνησαν να αναδημιουργήσουν την αρχική φυλή και διασταύρωσαν τα σκυλιά με τα Matagi Akita για το σκοπό αυτό. Και οι δύο φυλές – η αρχική, λίγο πιο μικρόσωμη ιαπωνική καθώς και η μεγαλόσωμη και πιο σκούρα αμερικανική – αναγνωρίζονται πλέον ως ξεχωριστές φυλές στην FCI.

Διαφορετική χρησιμότητα

Αρχικά, το Ιαπωνικό Ακίτα χρησιμοποιούνταν για το κυνήγι αρκούδων, αγριογούρουνων και φτερωτών θηραμάτων. Αλλά ο θαρραλέος και δυνατός σκύλος πήρε από νωρίς και και τον ρόλο του φύλακα και του κουβαλητή.

Τον 19ο αιώνα, το Ακίτα έπρεπε επίσης να λάβει μέρος σε σκληρές κυνομαχίες, που ήταν πολύ δημοφιλείς εκείνη την εποχή. Για να γίνουν τα σκυλιά που συμμετείχαν στου αγώνες ακόμη μεγαλύτερα και ισχυρότερα, οι εκτροφείς διασταύρωσαν επιπλέον σκύλους Τόσα και Μαστίφ. Το 1908, οι αγώνες αυτοί απαγορεύτηκαν τελικά στην Ιαπωνία.

Σήμερα, οι λάτρεις των σκύλων θεωρούν το πιστό Ακίτα κυρίως ως οικογενειακό σκύλο και σκύλο συντροφιάς. Παρ’ όλα αυτά, το προστατευτικό του ένστικτο, η δύναμή του και η κυνηγετική του ορμή εξακολουθούν να αναγνωρίζονται έντονα στους σημερινούς απογόνους της φυλής. Επομένως, απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση ενός Ακίτα σε οικογενειακό περιβάλλον είναι κατάλληλη σωματική και πνευματική ενασχόληση ως υποκατάστατο αυτών των ενστίκτων καθώς και μια συνεπής ανατροφή.

Εκτροφή: Διατήρηση της πρωτόγονης φυλής

Οι Ιάπωνες αναγνώρισαν αρκετά νωρίς τη σημασία του εντυπωσιακού σκύλου για τη χώρα τους κι έτσι προώθησαν τη στοχευμένη εκτροφή της εθνικής φυλής ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα.

Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι απέρριψαν τις διάφορες γενετικές γραμμές που είχαν αναπτυχθεί με την πάροδο των ετών μέσω διασταυρώσεων (για παράδειγμα με τον Γερμανικό Ποιμενικό). Από τη σκοπιά των Ιαπώνων κυνολόγων, αυτό οδήγησε σε διχασμό παρά σε εμπλουτισμό της φυλής.

Για το λόγο αυτό, σύντομα έδωσαν μεγαλύτερη έμφαση στην αρχική φυλή στις προσπάθειες εκτροφής. Αυτή η φυλή ήταν ψηλότερη, κάπως στενότερη, είχε μυτερό κεφάλι και κοντύτερη πλάτη από το αμερικανικό Ακίτα. Η διασταύρωση με τον ιαπωνικό κυνηγετικό σκύλο Kishu Inu, με ιαπωνικά σκυλιά έλκηθρου, το Chow Chow και κυρίως με το Matagi Inu βοήθησε στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Κουτάβια Ακίτα
Για την αγορά ενός κουταβιού Ακίτα προτιμήστε μόνο αξιόπιστους εκτροφείς.

Υγιείς και δυνατοί καθαρόαιμοι σκύλοι ως πρωταρχικός στόχος της εκτροφής

Η διατήρηση της αρχικής, καθαρής φυλής είναι επίσης το επίκεντρο των σημερινών εκτροφέων. Αυτό ισχύει όχι μόνο στην Ιαπωνία, αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Σε στενή συνεργασία με επιστήμονες και ερευνητές, προσπαθούν να διατηρήσουν τα χαρακτηριστικά των αρχικών Ακίτα και ταυτόχρονα να αποφύγουν γενετικά ελαττώματα ή ανεπιθύμητα χαρακτηριστικά στα ζώα αναπαραγωγής.

Ο στόχος της αναπαραγωγής υγιών και κοινωνικά αποδεκτών σκύλων ράτσας μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αυστηρές απαιτήσεις εκτροφής και μεγάλη δέσμευση εκ μέρους των εκτροφέων. Οι σοβαροί εκτροφείς δεν αποδέχονται υπερεκτρεφόμενα και επιρρεπή σε ασθένειες ζώα και αποκλείουν ανελλιπώς τους συγκεκριμένους σκύλους από την εκτροφή.

Αγορά: Γιατί τα κουτάβια χρειάζονται χαρτιά;

Εάν αποφασίσετε να αποκτήσετε ένα Ιαπωνικό Ακίτα ως νέο μέλος της οικογένειας, θα πρέπει να απευθυνθείτε μόνο σε αξιόπιστους εκτροφείς. Ένας τέτοιος εκτροφέας είναι μέλος ενός συλλόγου Ακίτα ή ενός συλλόγου εκτροφής σκύλων και εκτρέφει σύμφωνα με τους κανόνες της Fédération Cynologique Internationale (FCI).

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να είστε σίγουροι ότι πληρούνται όλοι οι κανονισμοί εκτροφής και οι απαιτήσεις και ότι θα λάβετε έναν υγιή και ισορροπημένο σκύλο που θα σας προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια ευχαρίστησης. Δεν θα κάνετε χάρη μόνο σε ολόκληρη τη φυλή Ακίτα, αλλά και στον εαυτό σας, αν μείνετε μακριά από τα “χαριτωμένα” κουτάβια του εμπορίου και τις ύποπτες εκτροφές.

Εναλλακτικά, μπορείτε επίσης να ψάξετε σε καταφύγια . Εκεί μπορείτε και πάλι να βρείτε καθαρόαιμα Ιαπωνικά Ακίτα που περιμένουν ένα νέο σπίτι. Εκτός αν δεν περιορίζεστε εκεί και ψάχνετε μια διασταύρωση. Στα καταφύγια υπάρχουν πολλά υπέροχα σκυλιά που αναζητούν μια στοργική οικογένεια.

Σχετικά άρθρα
Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
11 min

Μαλτέζ (Maltese)

Ως έξυπνοι και ζωηροί σκύλοι συντροφιάς, τα μικρόσωμα, ολόλευκα Μαλτέζ ενθουσιάζουν πολλούς ζωόφιλους. Είναι το ιδανικό κατοικίδιο για να κάνει παρέα σε ανθρώπους, που θέλουν να έχουν τριγύρω τους ένα τετράποδο φίλο, και που τους αρέσει να φροντίζουν το απαλό τρίχωμα.
1 min

Μίνι Πίντσερ (Miniature Pinscher)

Ένα Πίντσερ σε μικρογραφία; Μην ξεγελιέστε! Το Μίνι Πίντσερ είναι ένας «πραγματικά γενναίος σκύλος». Όποιος ψάχνει ένα χαριτωμένο και ήρεμο σκυλάκι του σαλονιού, τότε το Μίνι Πίντσερ δεν είναι γι’ αυτόν. Παρά το μέγεθός του, ο ζωηρός οικογενειακός σκύλος έχει τεράστια επιθυμία για άθληση και άσκηση και έχει τους ανθρώπους του στο τρέξιμο από πολλές απόψεις.
1 min

Τζακ Ράσελ Τεριέ (Jack Russell Terrier)

Μικρόσωμοι, έξυπνοι και ζωηροί - οι σκύλοι αυτής της νεαρής φυλής έχουν καταφέρει να αποκτήσουν έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό οπαδών. Ως «Τζακ Ράσελ Τεριέ» χαρακτηρίζεται μία ανεξάρτητη φυλή με βρετανικές ρίζες, η οποία αναγνωρίστηκε επίσημα από την FCI από το έτος 2000. Το χαρακτηριστικό που διακρίνει το Τζακ Ράσελ Τεριέ (Jack Russell Terrier) από το στενό συγγενή του, το Πάρσον Ράσελ Τεριέ (Parson Russell Terrier), είναι τα κοντά πόδια.