Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ

Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ

Το Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ είναι ζωηρό, στοργικό και ένας πραγματικός καβαλιέρος.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ και του Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ; Το “Κάβαλιερ” έχει λίγο πιο μακριά μύτη και είναι λίγο πιο βαρύ. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο σχετικά με το κοινωνικό Σπάνιελ.

Χαρακτηριστικά του Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ

Σύνοψη: Τα Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ είναι έξυπνα σκυλάκια που ταιριάζουν καλύτερα σε δραστήριες οικογένειες.
Ύψος ακρωμίου: 30 εκατοστά
Βάρος: 5,5-8 κιλά
Μέσο προσδόκιμο ζωής: 14 χρόνια
Τιμή: από περ. 1.200 ευρώ
Χαρακτήρας: ζωηρός, φιλικός, στοργικός
Τρίχωμα: κυματιστλο, όχι σγουρό
Χρώμα:
μαύρο και μαύρισμα, τριχρωμία, ρουμπινί, blenheim
Απαιτήσεις εκπαίδεσυης: χαμηλές
Απαιτήσεις φροντίδας: μεσαίες
Ανάγκη για άσκηση: μεσαία
Προέλευση: Μεγάλη Βρετανία

Εμφάνιση: Πόσο μεγάλο είναι ένα Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ;

Το Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ είναι ένας δυνατός μικρόσωμος σκύλος που ζυγίζει μεταξύ 5,5 και οκτώ κιλών. Το ύψος δεν προσδιορίζεται με ακρίβεια στο πρότυπο, αλλά κατά μέσο όρο είναι 30 εκατοστά. Ο όρος “Cavalier” αναφέρεται στη χαριτωμένη εμφάνιση και την ευγενική έκφραση του όμορφου Βρετανού.

Διαφέρει από τον συγγενή του, το Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ, κυρίως στο ότι έχει εμφανώς πιο έντονη μύτη και ζυγίζει κατά μέσο όρο δύο κιλά παραπάνω. Τα  κρεμαστά αυτιά του που στέκονται ψηλά είναι τριχωτά.

Το μακρύτριχο, μεταξένιο τρίχωμα μπορεί να είναι κυματιστό, αλλά όχι σγουρό. Τα χρώματα του είναι το Black and Tan (μαύρο με καφετί σημάδια), το Tricolour (ασπρόμαυρο με μαύρα σημάδια), το Ruby (μονόχρωμο κόκκινο) και το Blenheim (καστανόχρωμες κηλίδες σε λευκή βάση).

Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ
Ένα Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ στο χρώμα Blenheim.

Χαρακτήρας: Ένας πραγματικός καβαλιέρος

Η φυλή ανταποκρίνεται στο όνομά της: τα μικρά Κάβαλιερ είναι έξυπνα, ζωηρά και φιλικά. Τα πάνε καλά με τα παιδιά και τα άλλα κατοικίδια στο ίδιο σπίτι, κοινωνονικοποιούνται με άλλους ομοειδείς τους και είναι στοργικά όταν πρόκειται για τους “δικούς” τους ανθρώπους.

Κατά καιρούς βγαίνει στην επιφάνεια το κληρονομικό χαρακτηριστικό του κυνηγετικού σκύλου: τότε το Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ ξεδίνει σε κυνήγι ποντικιών. Ωστόσο, συνήθως ακούει την εντολή του αφεντικού του όταν το φωνάζει να έρθει δίπλα του.

Γαβγίζουν πολύ τα Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ;

Υπάρχουν εξαιρέσεις κατά καιρούς, αλλά γενικά η φυλή δεν έχει την τάση να γαβγίζει έντονα και επομένως δεν αποτελεί καλή επιλοή για φύλακα.

Πώς να εκπαιδεύσετε το μικρό Κάβαλιερ σας

Η φυλή εκπαιδεύεται εύκολα, είναι έξυπνη και δεν παρουσιάζει καμία τάση νευρικότητας. Η εξωστρεφής φύση της κάνει την εκπαίδευση του κουταβιού εύκολη, αν έχετε την απαραίτητη συνέπεια και λίγη υπομονή.

Η περιποίηση αποτελεί μέρος της καθημερινότητας για ένα Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ. Γι΄αυτό καλό είναι να συνηθίσετε το κουτάβι σας από μικρό σε αυτή τη ρουτίνα. Εδώ θα σας βοηθήσουν ασκήσεις από την ιατρική εκπαίδευση.

Μου ταιριάζει αυτή η στοργική μικρή φυλή; Οι ακόλουθες ενότητες θα σας βοηθήσουν να απαντήσετε σε αυτό το ερώτημα.

Καθημερινή φροντίδα τριχώματος

Καλό είναι να εξοικειώσετε τον τετράποδο φίλο σας από κουτάβι στην καθημερινή περιποίηση για να αποφύγετε μπερδέματα και κόμπους. Οι περιοχές πίσω από τα αυτιά και κάτω από τις μασχάλες είναι οι πιο δύκολες σε αυτό. Κάθε λίγες ημέρες θα πρέπει επίσης να χτενίζετε το τρίχωμα.

Οι ιδιοκτήτες δεν χρειάζεται να βάλουν στο πρόγραμμα επισκέψεις σε groomer, καθώς η φυλή δεν προορίζεται για περιποίηση. Αν ο σκύλος, που λατρεύει να κυλιέται στις λάσπες λερωθεί τόσο πολύ που το βούρτσισμα δεν τον καθαρίζει, πλύντε τον με ένα ήπιο σαμπουάν για σκύλους.

Ελέγχετε και καθαρίζετε τακτικά τα αυτιά του Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ σας. Λόγω του πεσμένου σχήματος των αυτιών, αναπτύσσονται πιο γρήγορα τυχόβ φλεγμονές. Εάν είναι απαραίτητο, καθαρίστε και τα μάτια του με ένα ειδικό διάλυμα καθαρισμού και ένα πανί.

Εάν το τρίχωμα ανάμεσα στα πέλματα των ποδιών μακρύνει πολύ, κόψτε το λίγο πίσω στις πατούσες. Ειδικά το χειμώνα είναι ακόμα πιο απαραίτητο.

Είναι το Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ κατάλληλο για αρχάριους;

Το μικρό Κάβαλιερ είναι κατάλληλο τόσο για αρχάριους όσο και για οικογένειες. Το παιχνιδιάρικο τετράποδο είναι ένας υπέροχος συμπαίκτης για τα παιδιά, αρκεί να έχουν μάθει να συμπεριφέρονται στα σκυλιά με σεβασμό. Αλλά ταιριάζει και σε πιο ηλικιωμένους που θέλουν έναν χαρούμενο σύντροφο και περνούν πολύ χρόνο μαζί του.

Ένα σωστά κοινωνικοποιημένο Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ είναι δεκτικό και σε άλλα σκυλιά και γάτες. Λόγω της φιλικής του φύσης, είναι επίσης ένας καλός σύντροφος στο γραφείο ή τα ταξίδια σας.

Μπορεί το Κάβαλιερ να μείνει σε διαμέρισμα πόλης;

Ο μικροσκοπικός σκύλος δεν χρειάζεται ένα τεράστιο κτήμα ή πολλές ώρες τρέξιμο σε δάση και λιβάδια για να είναι ευτυχισμένος. Μένει άνετα και μέσα στο σπίτι, ακόμη και σε διαμέρισμα πόλης. Απλώς θα πρέπει να τον αφήνετε να τρέχει στο πάρκο και να παίζει πολύ.

Μπορούν τα Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ να μείνουν μόνα τους;

Ο μικρός σκύλος αγαπάει την παρέα και γι’ αυτό δεν του αρέσει να μένει μόνος του.

Ο όμορφος Βρετανός δεν είναι αθλητής, αλλά του αρέσει να περνάει χρόνο με τον άνθρωπό του στη φύση. Αυτό μπορεί να σημαίνει μεγάλους περιπάτους ή πολλές βόλτες στο πάρκο. Ωστόσο, η φυλή δεν είναι κατάλληλη για ανθρώπους του καναπέ.

Μικρός αθλητής

Ένα σωστά εκπαιδευμένο Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ είναι κατάλληλο και ως συνοδός σε σύντομες εξορμήσεις τζόκινγκ. Δεδομένου ότι πρόκειται για μια πολύ κοινωνική φυλή, τα περισσότερα Κάβαλιερ απολαμβάνουν με μεγάλη ευχαρίστηση τις κοινωνικές επαφές με άλλα σκυλιά και τους αρέσει να παίζουν μαζί.

Τα παιχνίδια ανάκτησης και αναζήτησης με τους ανθρώπους τους βρίσκονται επίσης ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων τους. Όντας πολύ υπάκουος, ο τετράποδος φίλος είναι ανοιχτός στην εκμάθηση κόλπων και μπορεί να απολαύσει το agility για μικρά σκυλιά.

Πόση άσκηση χρειάζεται ένα Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ;

Είναι μια κοινή ερώτηση ανάμεσα στους αρχάριους ιδιοκτήτες σκύλων: Πόση άσκηση χρειάζεται ο σκύλος; Είναι αλήθεια ότι η ανάγκη του μικρού Κάβαλιερ για κίνηση είναι μέτρια. Παρ’ όλα αυτά, απολαμβάνει τις βόλτες και θα πρέπει να μπορεί να βρίσκεται έξω για τουλάχιστον 1,5 έως δύο ώρες την ημέρα.

Όλο και πιο συχνά γίνεται λόγος για εκτροφή βασανσμού για αυτή τη φυλή. Στην πραγματικότητα, λόγω της μακράς ιστορίας εκτροφής, αυτά τα φιλικά σκυλιά φέρουν περισσότερες γενετικές μεταλλάξεις που προκαλούν ασθένειες από πολλές άλλες φυλές.

Ένας αξιόπιστος εκτροφέας είναι επομένως σημαντικός κατά την επιλογή ενός Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ, όχι μόνο για την εμφάνιση της φυλής με βάση το πρότυπο, αλλά κυρίως για την υγεία της.

Τυπικές ασθένειες

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις ακόλουθες ασθένειες:

  • Καρδιακή ανεπάρκεια: Τα Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ προσβάλλονται αρκετά συχνά από καρδιακά προβλήματα. Αυτό περιλαμβάνει την ενδοκαρδίωση της μιτροειδούς (MVD). Είναι χαρακτηριστικό της φυλής ότι σκύλοι ηλικίας ενάμισι έως δύο ετών μπορούν να αναπτύξουν την ασθένεια. Συνεπώς, οι υπεύθυνοι εκτροφείς εξετάζουν τακτικά τους γονείς για καρδιακές παθήσεις – και όχι μόνο μία φορά. Τα θηλυκά σκυλιά θα πρέπει να υποβάλλονται σε υπερηχογραφική εξέταση καρδιάς το πολύ έξι εβδομάδες πριν από κάθε ζευγάρωμα, τα αρσενικά μία φορά το χρόνο.
  • Επεισοδιακή κατάρρευση (EF): Αυτή η ασθένεια εμφανίζεται αποκλειστικά στα Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ. Μετά από άσκηση ή στρες, το τετράποδο υποφέρει από κράμπες στους μύες που μπορεί να οδηγήσουν σε ακινησία και κατάρρευση. Οι κράμπες δεν είναι συνήθως επώδυνες και μπορούν να αντιμετωπιστούν. Ωστόσο, συχνά συγχέονται με την επιληψία. Υπάρχει ένα γενετικό τεστ για την ασθένεια αυτή που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εκτροφείς για να την αποκλείσουν.
  • Dry Eye Syndrome και Curly Coat Syndrome: Αυτή η ασθένεια τείνει να είναι πιο συχνή στα Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ και εκδηλώνεται με χρόνια ξηρότητα του ματιού, η οποία απαιτεί συνεχή θεραπεία για να αποφευχθεί η φλεγμονή του κερατοειδούς. Το περιστασιακό πρόσθετο Curly Coat Syndrome εμφανίζεται λίγο μετά τη γέννηση με πολύ σγουρό τρίχωμα, το οποίο ακολουθείται αργότερα από επώδυνο φλεγμονώδες λιπαρό δέρμα. Δυστυχώς, τα προσβεβλημένα ζώα πρέπει συχνά να υποβληθούν σε ευθανασία. Υπάρχει επίσης ένα γενετικό τεστ για το Curly Coat Syndrome.
  • Συριγγομυελία: Η συριγγομυελία είναι μια σοβαρή νευρολογική ασθένεια. Σε αυτήν, το εγκεφαλονωτιαίο υγρό συγκεντρώνεται στη σπονδυλική στήλη του σκύλου λόγω ενός ινιακού οστού που είναι πολύ μικρό, σχηματίζοντας μια κοιλότητα στον ιστό του νωτιαίου μυελού. Ένα συνηθισμένο σύμπτωμα είναι το εικονικό ξύσιμο, όπου ο σκύλος δεν αγγίζει το τρίχωμα. Ωστόσο, οι προσβεβλημένοι σκύλοι μπορεί να μην παρουσιάσουν κανένα σύμπτωμα, ενώ αργότερα μπορεί να εμφανιστεί παράλυση ή κινητικές διαταραχές. Στην περιοχή του κεφαλιού και του λαιμού, τα ζώα είναι συνήθως ευαίσθητα στον πόνο. Η διάγνωση της συριγγομυελίας γίνεται με μαγνητική τομογραφία.

Άλλες ασθένειες του Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ

Όπως πολλοί μισκρόσωμοι σκύλοι, η φυλή έχει τάση για φλεγμονή του πρωκτικού αδένα, εξάρθρωση επιγονατίδας (PL) και μπορεί να είναι επιρρεπής σε οφθαλμολογικά προβλήματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εξετάσεις των αγκώνων και των οφθαλμών πρέπει να γίνονται οπωσδήποτε κατά την εκτροφή των Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ.

Ποια είναι η μέση ηλικία του Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ;

Η φυλή φέρνει μαζί της μια προδιάθεση για πολλές γενετικές ασθένειες. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι εκτροφείς μπορούν να αποκλείσουν αξιόπιστα τις περισσότερες από αυτές. Έτσι, ένα Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ είναι ένας εύρωστος μικρόσωμος σκύλος με μέσο προσδόκιμο ζωής έως και 14 έτη.

Συμβουλές διατροφής για το Κάβαλιερ

Βεβαιωθείτε ότι δίνετε στον σκύλο σας εύπεπτη τροφή. Εάν του δίνετε ξηρά τροφή, οι μικρές κροκέτες διευκολύνουν το Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ να μασήσει. Υπάρχουν επίσης τροφές που είναι πλήρως προσαρμοσμένες στις ανάγκες του Κάβαλιερ.

Τα Σπάνιελ μινιατούρα ήταν δημοφιλή κοινωνικά σκυλιά της ευρωπαϊκής αριστοκρατίας για αιώνες, τα οποία εκτράφηκαν από κυνηγετικά Σπάνιελ.

Το Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ προέκυψε από τους δύο Βρετανούς βασιλείς Κάρολο Α΄ (1600-1649) και τον γιο του Κάρολο Β΄ (1630-1685), των οποίων τα αγαπημένα Σπανιέλ τους ακολουθούσαν όπου κι αν πήγαιναν. Οι τετράποδοι φίλοι μπορούν να θαυμάζονται σε αμέτρητους σύγχρονους πίνακες ζωγραφικής.

Αναγνώριση στη Μεγάλη Βρετανία

Όταν έγινε η πρώτη καταχώρηση της φυλής “King Charles Spaniel” στο Βιβλίο Εκτροφής του Βρετανικού Κυνολογικού Όμιλου το 1892, τα σκυλιά είχαν χάσει το μήκος της μύτης τους σε σχέση με τους προγόνους τους. Αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι οι περισσότεροι εκτροφείς είχαν διασταυρώσει φυλές με κοντύτερη μύτη, όπως τα Παγκ, σύμφωνα με τις τάσεις της μόδας της εποχής.

Το 1926 θεωρείται η (επαν)γέννηση του σπανιέλ με μακριά μύτη. Ο Αμερικανός Roswell Eldridge προσέφερε ένα μεγάλο χρηματικό έπαθλο για ένα Σπάνιελ με μακριά μύτη σε μια έκθεση σκύλων.

Ο πιο γνωστός νικητής αυτού του διαγωνισμού, ο οποίος από τότε διεξαγόταν κάθε χρόνο, ήταν ο “Γιος της Ανν”. Ήρθε πρώτος κατά τα έτη 1928 έως 1930 και θεωρείται ο πρόγονος του “Cavalier”. Το 1945, η φυλή αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητη. Σήμερα, το Κάβαλιερ είναι πολύ πιο δημοφιλές από τον πρόγονό του με την κοντή μύτη, το King Charles Spaniel.

Παρόμοιες φυλές

Η πιο παρεμφερής φυλή του Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ είναι φυσικά το Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ με τη μικρή μύτη. Κάπως πιο μικρόσωμο, αλλά εξίσου γοητευτικό, είναι το Continental Dwarf Spaniel στις ποικιλίες Παπιγιόν και Φαλέν.

Το Λέβχεν είναι μία από τις φυλές που σχετίζονται με το Μπισόν, αλλά είναι εξίσου κοινωνικά αποδεκτό και υπάκουο με το Κάβαλιερ. Φυσικά, στις φιλοζωικές υπάρχουν και διασταυρώσεις, οι οποίες έχουν πολλά από τα χαρακτηριστικά των συμπαθητικών βρετανικών σκύλων συντροφιάς.

Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ
Τα μικρά Κάβαλιερ είναι έξυπνα, ζωηρά και φιλικά.

Συμβουλές για την αγορά ενός Κάβαλιερ

Όταν ψάχνετε για κουτάβι, είναι σημαντικό να βρείτε έναν εκτροφέα που σας εμπνέει εμπιστοσύνη. Τα κουτάβια θα πρέπει να έχουν χαρτιά FCI και οι γονείς θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί για τις συνήθεις ασθένειες της φυλής.

Η παραλλαγή του Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ είναι ένας από τους δημοφιλείς μικρούς σκύλους σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Στη Γερμανία, σύμφωνα με τις στατιστικές κουταβιών, περίπου 1.000 κουτάβια ετησίως εγγράφονται στον Γερμανικό Κυνολογικό Όμιλο (VDH).

Συγκριτικά, μόνο τέσσερα κουτάβια Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ με κοντή μύτη καταγράφηκαν το 2020. Μπορείτε να τα βρείτε, για παράδειγμα, μέσω της αναζήτησης εκτροφέων του VDH ή μέσω ειδικών συλλόγων, όπως η Λέσχη Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ Γερμανίας, η Λέσχη Κάβαλιερ &  Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ Ελβετίας ή η Αυστριακή Λέσχη Σκύλων Σαλονιού.

Διαφορετικά επίπεδα εκτροφής

Σε ορισμένες χώρες υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα εκτροφής για τη φυλή. Για παράδειγμα, ο Γερμανικός Όμιλος διακρίνει μεταξύ των επιπέδων “Βασική εκτροφή”, “Επιλεγμένη εκτροφή” και “Premium επιλεγμένη εκτροφή “.

Εκτός από τις ελάχιστες απαιτήσεις, τα γονικά ζώα των υψηλότερων επιπέδων εκτροφής χρειάζονται περισσότερα αποδεικτικά για την έγκρισή τους. Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, μια μαγνητική τομογραφία από την ηλικία των 30 μηνών για τον αποκλεισμό της ασθένειας της συριγγομυελίας, καθώς και έναν “άριστο φαινότυπο” που αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα των εκθέσεων.

Εξοικειωθείτε με τα διάφορα επίπεδα αναπαραγωγής πριν αγοράσετε ένα κουτάβι.

 

Πόσο κοστίζει ένα Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ;

Ένα κουτάβι της φυλής από αξιόπιστο εκτροφέα κοστίζει περίπου 1.200 έως 1.500 ευρώ. Τα κουτάβια από επιλεγμένη εκτροφή και Premium επιλεγμένη εκτροφή μπορεί να είναι πολύ πιο ακριβά. Τα ηλικιωμένα ζώα που αναζητούν νέο σπίτι πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή.

Συμπέρασμα: Ένα κοινωνικό Σπάνιελ για πολλούς λάτρεις σκύλων

Το Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ είναι ένα φιλικό και κοινωνικό τετράποδο που αρέσει σε πολλούς ανθρώπους.

Ωστόσο, η έντονη τάση για διάφορες κληρονομικές ασθένειες σε σύγκριση με άλλες φυλές καθιστά σαφές ότι ένας σοβαρός εκτροφέας με τεχνογνωσία και αίσθημα ευθύνης είναι το Α και το Ω κατά την επιλογή αυτού του Σπάνιελ. Έτσι, τίποτα δεν θα σταθεί εμπόδιο σε πολλά ευτυχισμένα χρόνια μαζί με αυτό το όμορφο Κάβαλιερ.

Σχετικά άρθρα
Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
11 min

Μαλτέζ (Maltese)

Ως έξυπνοι και ζωηροί σκύλοι συντροφιάς, τα μικρόσωμα, ολόλευκα Μαλτέζ ενθουσιάζουν πολλούς ζωόφιλους. Είναι το ιδανικό κατοικίδιο για να κάνει παρέα σε ανθρώπους, που θέλουν να έχουν τριγύρω τους ένα τετράποδο φίλο, και που τους αρέσει να φροντίζουν το απαλό τρίχωμα.
1 min

Μίνι Πίντσερ (Miniature Pinscher)

Ένα Πίντσερ σε μικρογραφία; Μην ξεγελιέστε! Το Μίνι Πίντσερ είναι ένας «πραγματικά γενναίος σκύλος». Όποιος ψάχνει ένα χαριτωμένο και ήρεμο σκυλάκι του σαλονιού, τότε το Μίνι Πίντσερ δεν είναι γι’ αυτόν. Παρά το μέγεθός του, ο ζωηρός οικογενειακός σκύλος έχει τεράστια επιθυμία για άθληση και άσκηση και έχει τους ανθρώπους του στο τρέξιμο από πολλές απόψεις.
1 min

Τζακ Ράσελ Τεριέ (Jack Russell Terrier)

Μικρόσωμοι, έξυπνοι και ζωηροί - οι σκύλοι αυτής της νεαρής φυλής έχουν καταφέρει να αποκτήσουν έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό οπαδών. Ως «Τζακ Ράσελ Τεριέ» χαρακτηρίζεται μία ανεξάρτητη φυλή με βρετανικές ρίζες, η οποία αναγνωρίστηκε επίσημα από την FCI από το έτος 2000. Το χαρακτηριστικό που διακρίνει το Τζακ Ράσελ Τεριέ (Jack Russell Terrier) από το στενό συγγενή του, το Πάρσον Ράσελ Τεριέ (Parson Russell Terrier), είναι τα κοντά πόδια.