Κανίς Μινιατούρα

Κανίς μινιατούρα

Το κανίς μινιατούρα είναι ένας εύθυμος και στοργικός σύντροφος.

Σχεδόν έξι κιλά δύναμης συμπυκνωμένα σε ένα κανίς: το κανίς μινιατούρα συνδυάζει όλα τα πλεονεκτήματα της αριστοκρατικής φυλής σκύλων και είναι πολύ δημοφιλές κατοικίδιο. Υπάρχει λόγος για αυτό: ο μικροσκοπικός σκύλος πέρα από την εξυπνάδα του, έχει πολλά ταλέντα και του αρέσει να ακολουθεί την οικογένειά του παντού.

Εμφάνιση: Τι μέγεθος έχει ένα κανίς μινιατούρα;

Με ύψος ακρωμίου έως 35 εκατοστά και μέγιστο βάρος 6 κιλά, το μίνι κανίς βρίσκεται στη χρυσή τομή των μεγεθών των κανίς.

Εκτός από το κανίς μινιατούρα, υπάρχει και το ελαφρώς μεγαλύτερο κανίς που ζυγίζει έως και 10 κιλά και τρίτο έρχεται το μεγάλο κανίς με βάρος έως 25 κιλά και ύψος ακρωμίου 45 εκατοστά. Τέλος, υπάρχει το Toy Poodle, το οποίο είναι ο μικρότερος εκπρόσωπος της φυλής με μέγιστο βάρος 4 κιλά.

Υφή και χρώματα του τριχώματος

Είτε πρόκειται για μινιατούρα είτε για μεγάλο, ένα κανίς παραμένει κανίς στον πυρήνα του. Όλοι οι απόγονοι αυτής της φυλής έχουν το τυπικό σγουρό τρίχωμα του κανίς. Γίνεται διάκριση μεταξύ των μαλλιαρών και των κοντοκουρεμένων κανίς. Τα μαλλιαρά κανίς έχουν τρίχωμα με λεπτή υφή μαλλιού, το οποίο είναι έντονα σγουρό και δεν συμπιέζεται σχεδόν καθόλου προς τα μέσα όταν το ακουμπάτε ελαφρά με το χέρι. Τα Corded Poodles έχουν επίσης πλούσιο τρίχωμα που μοιάζει με κορδόνια, εξού και το όνομα, τα οποία έχουν μήκος τουλάχιστον 20 εκατοστά.

Τα κανίς μινιατούρα συναντώνται σε διάφορα χρώματα. Μαύρα, καφέ, ασημί, λευκά και καστανοκόκκινα (βερικοκί και κόκκινα), καθώς και με μοτίβα μαύρου και καστανού και ασπρόμαυρου τριχώματος. Η τελευταία εκδοχή ονομάζεται “αρλεκίνος”.

Belcando Finest Croc Ξηρά Τροφή

Premium ξηρά τροφή Belcando Finest Croc

  • με υψηλής ποιότητας και εύπεπτο κρέας πουλερικών και πάπιας
  • χωρίς σιτάρι, γλουτένη, γαλακτοκομικά προϊόντα, σόγια & τεχνητά πρόσθετα 
  • με πρεβιοτικά συστατικά & αλεύρι από σπόρους σταφυλιού
  • με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα & ωμέγα-6 λιπαρά οξέα για την υποστήριξη της υγείας του δέρματος και του τριχώματος

Χαρακτήρας: Εύθυμος και ζωηρός

Λόγω της υπερβολικής έμφασης στην εμφάνιση των σκύλων επίδειξης, η φυλή έχει συχνά την εικόνα ενός κακομαθημένου τετράποδου φίλου. Τα κανίς μινιατούρα συνδέονται γρήγορα με την προκατάληψη του κλασικού “σκύλου των γιαγιάδων”. Πολλοί λάτρεις των σκύλων αποθαρρύνονται από αυτές τις κλισέ προκαταλήψεις για τα κανίς. Ωστόσο, το μικροσκοπικό κανίς είναι ένα χαρούμενο και έξυπνο σκυλί που λατρεύει τη φύση και αγαπά να ακολουθεί τους ιδιοκτήτες του παντού.

Τα πάει καλά με τα άλλα σκυλιά, ενώ είναι σχετικά αδιάφορος απέναντι στους ξένους ανθρώπους. Τα κανίς μινιατούρα είναι σε εγρήγορση, αλλά χωρίς να γίνονται ποτέ επιθετικά. Σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα κανίς, έχουν πιο ζωηρό ταμπεραμέντο. Ωστόσο, δεν έχουν υψηλές απαιτήσεις όσο αφορά την καθημερινή άσκηση και σπάνια έχουν κυνηγετικό ένστικτο.

Προκειμένου να παρέχετε υγιεινή διατροφή στον σκύλο σας, θα πρέπει να προσαρμόζετε την τροφή για κανίς στην ηλικία και το επίπεδο δραστηριότητάς τους. Μέχρι την ηλικία των έξι μηνών, συνίσταται να δίνετε μία μερίδα τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα. Στη συνέχεια, αρκούν δύο μερίδες κατανεμημένες σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Θα πρέπει επίσης να συνηθίσετε το κανίς σας ώστε να τρώει σταθερά σε ένα συγκεκριμένο σημείο που δεν θα το ενοχλεί κανείς.

Συμβουλή: Μην ταΐζετε πάντα την ίδια ακριβώς ώρα. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να αποτρέψετε τον τετράποδο φίλο σας από το να γαβγίζει για τη μερίδα του. Να συμπεριλαμβάνετε πάντα λιχουδιές στην καθημερινή του διατροφή ώστε να αποφύγετε το υπερβολικό βάρος.

Τα φυσικά σνακ μάσησης, όπως τα αυτιά βοδινού κρέατος, είναι κατάλληλα για την οδοντική φροντίδα. Εναλλακτικά, μπορείτε να ταΐζετε σνακ καθαρισμού των δοντιών. Ο σγουρομάλλης σύντροφός σας θα πρέπει να έχει πάντα πόσιμο νερό στη διάθεσή του.

Belcando Super Premium Υγρή Τροφή

Υγρή τροφή Belcando Super Premium

  • πλούσια σε υψηλής ποιότητας κρέας μυών και εντόσθια από ελεγχόμενη γερμανική γεωργία
  • κατάλληλη και για σκύλους με τροφικές ευαισθησίες
  • με διασπασμένους, εύπεπτους υδατάνθρακες
  • χωρίς σιτάρι και σόγια
  • με καρδαμέλαιο για την υποστήριξη της υγείας του δέρματος και του τριχώματος

Τα σχολαστικά κουρεμένα κανίς δίνουν την εντύπωση ότι είναι απαιτητικά στη φροντίδα του τριχώματός τους. Αυτό ωστόσο δεν είναι καθόλου δύσκολο για ένα κοντοκουρεμένο κανίς μινιατούρα.

Επιπλέον, η φυλή έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι δεν έχει υποτρίχωμα και δεν μαδάει. Αυτό είναι μεγάλο ατού για τους ανθρώπους που δεν θέλουν να βρίσκουν συνεχώς τρίχες στα ρούχα και τα έπιπλά τους. Ωστόσο, το τρίχωμα απαιτεί τακτικό βούρτσισμα και χτένισμα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι νεκρές τρίχες παγιδεύονται μέσα στο τρίχωμα.

Το τακτικό κούρεμα είναι απαραίτητο

Κατά μέσο όρο κάθε δύο, το αργότερο κάθε τρεις μήνες, το μικροσκοπικό κανίς σας θα πρέπει να κουρεύεται από ειδικό επαγγελματία.

Μπορείτε να το κάνετε αυτό μόνοι σας, αλλά μόνο στην περίπτωση που έχετε λάβει σωστές οδηγίες στην αρχή και έχετε μια καλής ποιότητας κουρευτική μηχανή. Υπάρχουν πολλές πιθανές παραλλαγές κουρέματος. Μεταξύ αυτών είναι, για παράδειγμα, το κούρεμα “προβάτου”, όπου το τρίχωμα κουρεύεται σε ένα μήκος – χωρίς να κουρεύονται τα πόδια, οι πατούσες και το πρόσωπο.

Οι ιδιοκτήτες κανίς μινιατούρα που θα ήθελαν να παρουσιάσουν τον αγαπημένο τους φίλος σε μια επίδειξη σκύλων, θα πρέπει να ενημερωθούν φυσικά εκ των προτέρων διεξοδικά για τη διαδικασία περιποίησης κανίς από τους επαγγελματίες κομμωτές σκύλων. Όλοι οι υπόλοιποι είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν ανάλογα με το γούστο τους.

Ελέγχετε τακτικά τα αυτιά για παράσιτα ή νεκρές τρίχες για να αποφύγετε μολύνσεις.

Τα μινιατούρα κανίς είναι μικρά πολυεργαλεία και επομένως ταιριάζουν με πολλούς λάτρεις σκύλων. Τους αρέσει πάντα να βρίσκονται στο κέντρο της προσοχής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένα κανίς μινιατούρα είναι κατάλληλο για οικογένειες ή εργένηδες που θέλουν να περνούν πολύ χρόνο μαζί του.

Είναι τα κανίς μινιατούρα κατάλληλα για τους αλλεργικούς;

Δεδομένου ότι το μικροσκοπικό κανίς δεν μαδάει, θεωρείται ο ιδανικός σκύλος για τους αλλεργικούς. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια. Οι αλλεργικοί μπορεί να αντιδράσουν τόσο στο σάλιο όσο και στο στα νεκρά κύτταρα του δέρματος του σκύλου.

Ωστόσο, όσοι είναι αλλεργικοί μόνο στο τρίχωμα εδώ είναι η ευκαιρία τους. Το κανίς μινιατούρα δεν μαδάει σχεδόν καθόλου λόγω του ότι  δεν περνάει περιόδους αλλαγής τριχώματος. Παρ’ όλα αυτά, πριν φέρετε ένα κουτάβι στο σπίτι σας, βεβαιωθείτε ότι όλα τα μέλη της οικογένειας έχουν εξεταστεί για αλλεργία σε σκύλους ώστε να μην έχετε πρόβλημα.

Δεν είναι σκύλος για πολύωρους αποχωρισμούς

Δεδομένου ότι ένα κανίς μινιατούρα θέλει πάντα να είναι με την οικογένειά του, το να μείνει μόνος του για πολλές ώρες μπορεί να του είναι πολύ αγχωτικό. Επομένως, καλό είναι να το λάβετε υπόψη αυτό και να βρείτε λύσεις πριν αποφασίσετε να τον φέρετε στο σπίτι σας.

Πλέον, τα σκυλιά μπορούν εύκολα να ακολουθούν τον ιδιοκτήτη τους στα ταξίδια. Υπάρχουν πολλοί προορισμοί διακοπών κατάλληλοι για αυτό. Μια άλλη καλή επιλογή θα ήταν να τα αφήσετε με ανθρώπους που το μικρό κανίς ήδη γνωρίζει, όπως είναι οι οικείοι άνθρωποι που έρχονται μαζί στις βόλτες.

Επιπλέον, οργανωθείτε με τον βασικό εξοπλισμό του μελλοντικού σας συγκατοίκου. Αυτός περιλαμβάνει τα εξής: μπολ, τροφή για κουτάβια, περιλαίμιο, σαμαράκι και λουρί, κρεβάτι ή κουβέρτα, είδη περιποίησης, ειδικό εργαλείο για τσιμπούρια, εξοπλισμός για μεταφορά με το αυτοκίνητο και παιχνίδια.

Ενημερωθείτε επίσης για την ασφάλιση αστικής ευθύνης για σκύλους και τους φόρους σκύλων που ισχύουν στην περιοχή σας. Εκτός από το κόστος της υψηλής ποιότητας τροφής και του ετήσιου κτηνιατρικού ελέγχου, λάβετε υπόψη σας τυχόν έξοδα που μπορεί να προκύψουν σε περίπτωση ασθένειας.

Σε γενικές γραμμές, όσο μεγαλύτερο είναι το κανίς, τόσο πιο εύκολο είναι να εκπαιδευτεί. Αλλά ακόμη και ένα μικροσκοπικό κανίς δεν θα σας παρουσιάσει πολλές δυσκολίες, αν εφαρμόσετε τους βασικούς κανόνες της εκπαίδευσης σκύλων. Όλα τα μέλη της φυλής έχουν κοινό χαρακτηριστικό ότι είναι πολύ συνεργάσιμα και πρόθυμα να μάθουν. Με υπομονή και συνέπεια, το κανίς μινιατούρα εκπαιδεύεται εύκολα.

Ξεκινήστε την εκπαίδευση του κουταβιού εξασκώντας τις φωνητικές εντολές και επαινέστε το όταν είναι υπάκουο. Καλό είναι η κάθε προπόνηση να είναι σύντομη αλλά να γίνεται συχνά, γιατί διαφορετικά θα καταπονήσετε γρήγορα το παιχνιδιάρικο κανίς με την πολύωρη συνεχόμενη εκπαίδευση.

Το μίνι κανίς είναι πραγματικό πολυεργαλείο. Είναι κατάλληλο για μεγάλους περιπάτους, καθώς και για agility για μικρά σκυλιά ή ως συνοδοιπόρος σε ποδηλασίες σε μικρές αποστάσεις. Από την άλλη, απολαμβάνει ευχάριστα και ένα χαλαρό απόγευμα μαζί σας. Η συντροφιά σας είναι το παν!

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να εκπαιδεύετε τακτικά και το μυαλό του έξυπνου μικρού, ώστε να τον κρατάτε διανοητικά απασχολημένο. Ως εκ τούτου, τα παιχνίδια ευφυΐας είναι απαραίτητα σε ένα σπίτι με κανίς μινιατούρα. Τα μικρά κανίς λατρεύουν να μαθαίνουν μικρά κόλπα, τα οποία μπορείτε να ενσωματώνετε κατά καιρούς στην καθημερινότητα.

Το dog dance είναι ακόμα μια δυνατότητα απασχόλησης για να διασκεδάζετε μαζί: Εδώ εξασκείτε τα κόλπα σε ελεύθερη κίνηση με ροή, δημιουργώντας μια χαριτωμένη χορογραφία.

Κανίς μινιατούρα
Τα κανίς μινιατούρα είναι πολύ έξυπνα και χρειάζονται συνεχή απασχόληση.

Το κανίς μινιατούρα είναι κατά βάση ένα εύρωστο, ανθεκτικό σκυλί. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες ασθένειες που είναι τυπικές για τη φυλή.

Ευάλωτοι σε οφθαλμικές παθήσεις

Εδώ θα αναφέρουμε χαρακτηριστικά δύο ασθένειες των ματιών: η προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς, ή εν συντομία PRA, και ο καταρράκτης. Και οι δύο ασθένειες μπορούν να οδηγήσουν σε πλήρη τύφλωση. Ωστόσο, η PRA μπορεί πλέον να αποκλειστεί με γενετικό έλεγχο κατά την εκτροφή.

Στην κληρονομική μορφή καταρράκτη, οι πάσχοντες σκύλοι αποκλείονται από την εκτροφή. Υπάρχει όμως και μια μη κληρονομική παραλλαγή που μπορεί να προκληθεί από τον διαβήτη, για παράδειγμα. Επιπλέον, τα κανίς μινιατούρα είναι επιρρεπή στην εξάρθρωση της επιγονατίδας, κατά την οποία η επιγονατίδα γλιστρά από την αρχική της θέση.

Πόσο χρονών γίνονται τα κανίς μινιατούρα;

Ένα υγιές κανίς μινιατούρα έχει προσδόκιμο ζωής έως και 17 έτη.

Το όνομα τα λέει όλα. Η γερμανική λέξη “Pudel” προέρχεται από το “pudeln”, που σημαίνει “πιτσιλίζω στο νερό”. Παραπέμπει στην προέλευση των κανίς μινιατούρα: κατάγονται από αρχαίους σκύλους του νερού. Υπάρχουν γραπτές πηγές που μαρτυρούν ότι ήδη από τον 14ο αιώνα υπήρχαν σκύλοι που αγαπούσαν το νερό και είχαν σγουρό τρίχωμα.

Το κλασικό κούρεμα των κανίς, ωστόσο, είναι πολύ παλαιότερο. Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν ζωγραφιές σκύλων των οποίων το τρίχωμα ήταν κουρεμένο με τρόπο που να δίνει την εμφάνιση λιονταριού.

Τον 17ο αιώνα, οι σγουροί τετράποδοι φίλοι ήταν αρκετά δημοφιλείς στην Ευρώπη. Οι πρόγονοι του σημερινού κανίς μινιατούρα ήταν όλοι τους πιο μεγαλόσωμοι. Ζύγιζαν μεταξύ 10 και 20 κιλών και συνήθως ήταν μεσαίου μεγέθους σκυλιά.

Από κυνηγετικό σκύλο σε σκύλο συντροφιάς

Η αφοσίωση και η ικανότητα υπακοής σε εντολές καλέσματος έκαναν το κανίς δημοφιλή κυνηγετικό σκύλο. Χρησιμοποιήθηκε κυρίως για το κυνήγι υδρόβιων πτηνών. Εδώ το κλασικό τρίχωμα του κανίς είχε μια πρακτική χρήση: προστάτευε το μέτωπο, το στήθος, τους ώμους και τους αστραγάλους του σκύλου. Το κούρεμα του υπόλοιπου σώματος βελτίωνε την κολυμβητική του ικανότητα.

Τον 18ο αιώνα, η φυλή ήταν δημοφιλής στους ευγενείς, αλλά σύντομα τα κοντότριχα σκυλιά έχασαν το ρόλο τους ως κυνηγετικοί σκύλοι. Έτσι, το έξυπνο κανίς εξελίχθηκε όλο και περισσότερο σε σκύλο συντροφιάς και βρήκε το δρόμο του στα σαλόνια.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, τα υπάκουα σγουρομάλλικα κανίς εμφανίζονταν σε παραστάσεις τσίρκων να εκτελούν κόλπα. Την περίοδο αυτή σημειώθηκαν σημαντικές εξελίξεις στην εκτροφή των κανίς που βοήθησαν τη φυλή να ανακτήσει τη δημοτικότητά της.

Φυσικά, υπάρχουν πολλοί επιφανείς άνθρωποι που δεν μπορούσαν να αντισταθούν στα τετράποδα πολυτάλαντα ζωάκια, όπως για παράδειγμα ο Ουίνστον Τσόρτσιλ. Ο Βρετανός πολιτικός ήταν λάτρης των κανίς και έζησε για 15 χρόνια μαζί με το καφέ κανίς μινιατούρα Rufus II, το οποίο είχε θάψει στον κήπο του μετά από μια γεμάτη ζωή που έζησε δίπλα του.

Η φυλή γνώρισε την κορύφωση της δημοτικότητάς της τη δεκαετία του 1960. Η αλλαγή από κυνηγετικό σκύλο σε σκύλο συντροφιάς τον 20ό αιώνα εξασφάλισε ότι τα κανίς εκτράφηκαν σταδιακά σε διάφορα μεγέθη.

Την αρχή έκαναν τα μεγάλα και τα μικρά κανίς. Το 1936 αναγνωρίστηκε το κανίς μινιατούρα ως ξεχωριστή κατηγορία μεγέθους. Ήταν επίσης η χρονιά κατά την οποία δημιουργήθηκε και το πρότυπο του κανίς. Παράλληλα, η FCI καθιέρωσε τη Γαλλία ως χώρα προέλευσης του κανίς. Παρ’ όλα αυτά, η Γερμανία συνέβαλε σημαντικά στην εκτροφή του κανίς. Στη δεκαετία του 1990, το Toy Poodle αναγνωρίστηκε ως το μικρότερο από τα τέσσερα μεγέθη των κανίς.

Απόκτηση: Πού μπορώ να αγοράσω ένα κανίς μινιατούρα;

Αν το κανίς μινιατούρα είναι ο σκύλος των ονείρων σας, ξεκινήστε την αναζήτηση του κατάλληλου εκτροφέα. Ως αγοραστής, συμβάλλετε στην υγεία της φυλής. Αυτό σημαίνει ότι αγοράζετε μόνο από εκτροφείς που δίνουν προσοχή στην υγεία των ζώων τους.

Επίσκεψη στον εκτροφέα

Ο εκτροφέας που εμπιστεύεστε συνήθως σας επιτρέπει να επισκεφθείτε τον χώρο του. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να γνωρίσετε το περιβάλλον των κουταβιών καθώς και τα γονικά ζώα.

Εδώ έχετε την ευκαιρία να κάνετε ερωτήσεις στον εκτροφέα σκύλων. Θα πάρετε επίσης μια εικόνα για την ανατροφή και την κοινωνικοποίηση των κανίς μινιατούρα. Δεδομένου ότι η φάση της βασικής διαμόρφωσης του σκύλου λαμβάνει χώρα μέχρι την ένατη εβδομάδα ζωής, η στοργική κοινωνικοποίηση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι ζωτικής σημασίας.

Πόσο κοστίζει ένα κανίς μινιατούρα;

Ένα κανίς μινιατούρα από αξιόπιστο εκτροφέα κοστίζει κατά μέσο όρο μεταξύ 1.600 και 1.800 ευρώ.

Εκτροφή: Προσοχή στους ύποπτους πωλητές

Ένας εκτροφέας κανίς μινιατούρα που προσέχει την ευημερία των ζώων του είναι εγγεγραμμένο μέλος σε κάποιον επίσημο σύλλογο. Πουλάει τα ζώα του, τα οποία έχουν αποπαρασιτωθεί αρκετές φορές, μόνο με αποδεικτικό γενεαλογίας και πιστοποιητικό εμβολιασμού. Σίγουρα θα έχει ερωτήσεις για εσάς, π.χ. σχετικά με την εμπειρία σας στους σκύλους. Μην πέφτετε στην παγίδα “ευκαιριών” που πουλάνε κανίς μινιατούρα σε χαμηλή τιμή και χωρίς χαρτιά.

Τα θύματα τέτοιων υποτιθέμενων παζαριών είναι τα ζώα και οι αγοραστές. Πέρα της έλλειψης μελετημένης επιλογής των ζώων εκτροφής, συχνά παραλείπονται οι προληπτικές εξετάσεις και η κοινωνικοποίηση των κουταβιών. Επιπλέον, τα μητρικά ζώα συνήθως υποφέρουν, καθώς  τα διαστήματα μεταξύ των γεννήσεων είναι πολύ μικρά λόγω του μεγαλύτερου κέρδους για τον εκτροφέα.

Προσοχή στα κουτάβια από ιδιώτες. Η σωστή εκτροφή απαιτεί μεγάλη τεχνογνωσία και, βάσει αυτής, την κατάλληλη επιλογή εγκεκριμένων ζώων.

Υιοθετήστε ένα κανίς μινιατούρα από καταφύγιο

Αν είστε ανοιχτοί να πάρετε ενήλικο σκύλο, υπάρχει η δυνατότητα να υιοθετήσετε ένα κανίς μινιατούρα από καταφύγιο ζώων. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε έναν νέο ζωικό σύντροφο στο διαδίκτυο σε φιλοζωικές οργανώσεις. Υπάρχουν πολλά κανίς μινιατούρα ή διασταυρώσεις τους που αναζητούν ένα νέο σπίτι.

Σχετικά άρθρα
Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
11 min

Μαλτέζ (Maltese)

Ως έξυπνοι και ζωηροί σκύλοι συντροφιάς, τα μικρόσωμα, ολόλευκα Μαλτέζ ενθουσιάζουν πολλούς ζωόφιλους. Είναι το ιδανικό κατοικίδιο για να κάνει παρέα σε ανθρώπους, που θέλουν να έχουν τριγύρω τους ένα τετράποδο φίλο, και που τους αρέσει να φροντίζουν το απαλό τρίχωμα.
1 min

Μίνι Πίντσερ (Miniature Pinscher)

Ένα Πίντσερ σε μικρογραφία; Μην ξεγελιέστε! Το Μίνι Πίντσερ είναι ένας «πραγματικά γενναίος σκύλος». Όποιος ψάχνει ένα χαριτωμένο και ήρεμο σκυλάκι του σαλονιού, τότε το Μίνι Πίντσερ δεν είναι γι’ αυτόν. Παρά το μέγεθός του, ο ζωηρός οικογενειακός σκύλος έχει τεράστια επιθυμία για άθληση και άσκηση και έχει τους ανθρώπους του στο τρέξιμο από πολλές απόψεις.
1 min

Τζακ Ράσελ Τεριέ (Jack Russell Terrier)

Μικρόσωμοι, έξυπνοι και ζωηροί - οι σκύλοι αυτής της νεαρής φυλής έχουν καταφέρει να αποκτήσουν έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό οπαδών. Ως «Τζακ Ράσελ Τεριέ» χαρακτηρίζεται μία ανεξάρτητη φυλή με βρετανικές ρίζες, η οποία αναγνωρίστηκε επίσημα από την FCI από το έτος 2000. Το χαρακτηριστικό που διακρίνει το Τζακ Ράσελ Τεριέ (Jack Russell Terrier) από το στενό συγγενή του, το Πάρσον Ράσελ Τεριέ (Parson Russell Terrier), είναι τα κοντά πόδια.