Μπολόνκα Ζβέτνα (Bolonka Zwetna)

Σκύλος Bolonka Zwetna

Το «πολύχρωμο σκυλάκι αγκαλιάς» από τη Ρωσία, όπως υποδηλώνει το όνομά του, γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές και εκτός της χώρας του. Και δεν είναι καθόλου περίεργο, καθώς το Bolonka Zwetna (Μπολόνκα Ζβέτνα) είναι μια πραγματική μικρή ηλιαχτίδα ζωής που προσφέρει στους ιδιοκτήτες του πολλή χαρά με τον κεφάτο και απλό χαρακτήρα του.

Χαρακτηριστικά

Το μικρό σγουρόμαλλο σκυλάκι έχει πολύ ισορροπημένη και καλοκάγαθη φύση. Είναι πάντα φιλικό και φαίνεται να έχει πάντα καλή διάθεση – τουλάχιστον όσο μπορεί να είναι κοντά στο αφεντικό του. Ο στοργικός σκύλος είναι πολύ δεμένος με τους ανθρώπους του και του αρέσει να παίζει και να αγκαλιάζεται μαζί τους, ενώ με τη μοναξιά, από την άλλη, δεν τα πάει καθόλου καλά. Για αυτούς που δουλεύουν πολλές ώρες και λείπουν εκτός σπιτιού, το Bolonka Zwetna μάλλον δεν θα ήταν καλή επιλογή, εκτός αν το παίρνουν μαζί τους στη δουλειά. Σίγουρα θα κατακτήσει τις καρδιές των συναδέλφων του. Εξάλλου, το Bolonka δεν έχει μόνο χαριτωμένη όψη, αλλά είναι και πολύ καλόβολο και ευπροσάρμοστο. Δεν παρουσιάζει καθόλου ενοχλητικό γάβγισμα ή ακόμη και επιθετική συμπεριφορά αυτό το έξυπνο και γεμάτο αυτοπεποίθηση σκυλί. Για να είναι ευτυχισμένο, δεν χρειάζεται πολύ χώρο, αλλά πάρα πολλή αγάπη και προσοχή από τους ιδιοκτήτες του. Αν αισθάνεται σιγουριά ότι παίρνει αγάπη, μπορείτε να τον πάρετε παντού μαζί σας χωρίς πρόβλημα. Είναι φιλικό και ανοιχτό στην συνύπαρξη με τους αγνώστους και τα παιδιά. Ακόμη και η συμβίωση με γάτες ή άλλα κατοικίδια ζώα δεν αποτελεί συνήθως πρόβλημα για αυτό το κοινωνικό σκυλί. Ωστόσο, όσο απαραίτητες είναι οι καθημερινές αγκαλιές με το χαδιάρικο Bolonka, άλλο τόσο είναι και οι καθημερινές βόλτες και τα παιχνίδια. Εξάλλου, το σκυλάκι είναι γεμάτο ενέργεια κι έτσι δεν χορταίνει να τρέχει στα πάρκα και να πηγαινοφέρνει ξυλάκια. Το δραστήριο Bolonka Zwetna θα πρέπει να ασκείται τουλάχιστον μία με δύο ώρες την ημέρα με τον ιδιοκτήτη του. Εξάλλου, εξαντλημένο από το τρέξιμο και το παιχνίδι, θα κοιμηθεί υπέροχα μετά στο σπίτι σε ένα καλάθι ή κάτω από το γραφείο στη δουλειά σας. Το βασικό είναι ότι ο αφέντης του είναι πάντα δίπλα του!

Εμφάνιση

Τόσο η φιλική του φύση, όσο και η χαριτωμένη του εμφάνιση και το γεγονός ότι δεν μαδάει παρά το πλούσιο τρίχωμά του, κάνουν το Bolonka Zwetna ευπρόσδεκτο επισκέπτη παντού. Έτσι, ακόμη και οι αλλεργικοί ή οι άνθρωποι που αγαπούν την καθαριότητα μπορούν να αναπνεύσουν με ανακούφιση με ένα Bolonka στο σπίτι.

Το πυκνό τρίχωμα τού είναι μακρύ και γυαλιστερό και καλύπτει ολόκληρο το σώμα με μεγάλες βαριές μπούκλες ή κυματιστό τρίχωμα. Το εξίσου πυκνό υπόστρωμά του το προστατεύει από ανέμους και σκληρές καιρικές συνθήκες. Παρά το μικρό μέγεθός του, από 20 έως το πολύ 26 εκατοστά, και τη ευαίσθητη ιδιοσυγκρασία του, το Bolonka Zwetna είναι πολύ ανθεκτικό σκυλί. Το μικρό του σώμα είναι ελαφρώς επιμηκυμένο και αρμονικά δομημένο. Λόγω των ελαφρώς ανασηκωμένων, μεσαίου μεγέθους λοβών αυτιών, το κεφάλι του φαίνεται μεγαλύτερο από ό,τι είναι. Το μουστάκι και τα γένια στο πηγούνι είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Τα στρογγυλά σκούρα μάτια που παρακολουθούν πιστά και προσεκτικά τον ιδιοκτήτη του, του προσδίδουν την χαρακτηριστική χαριτωμένη και εύθυμη έκφραση του προσώπου του. Συχνά οι άνω κοπτήρες εφαρμόζουν με τους κάτω, το οποίο είναι χρήσιμο για τα δόντια, ενώ συναντάται ακόμα πρόσθια σταυροειδή σύγκλειση.

Όπως αποκαλύπτει ήδη η ρωσική λέξη “zwetnaja” (δηλ. «πολύχρωμο»), το Bolonka με το κατσαρό τρίχωμα παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία. Συναντώνται όλες οι παραλλαγές και οι συνδυασμοί χρωμάτων – εκτός από το λευκό και το καστανοκόκκινο. Ορισμένες φορές συναντώνται μικρά λευκά σημάδια στο στήθος και τα δάχτυλα των ποδιών, εφόσον το ποσοστό του λευκού δεν υπερβαίνει το 20 τοις εκατό. Η μύτη του Bolonka Zwetna είναι μαύρη στα μαύρα σκυλιά, ενώ στα έγχρωμα σκυλιά στον αντίστοιχο τόνο του τριχώματός τους.

Σκύλος Bolonka Zwetna

Ιστορία

Το Bolonka Zwetna προέρχεται από τη Ρωσία και για πολύ καιρό εκτρέφονταν και διατηρούνταν αποκλειστικά στη χώρα προέλευσής του και στις χώρες της μετέπειτα Σοβιετικής Ένωσης. Μέχρι στιγμής, αυτή η ρωσική φυλή δεν έχει αναγνωριστεί από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI). Η “Russian Kennel Federation” (RKF), η οποία εκπροσωπεί τη Ρωσία στην FCI, προστατεύει το πρότυπο φυλής και κατατάσσει το Bolonka Zwetna στην Ομάδα 9 της FCI. Έχει επίσης αναγνωριστεί πρόσφατα ως ανεξάρτητη ράτσα σκύλων σε διάφορες κρατικές ενώσεις, όπως η Γερμανική Κυνολογική Ένωση VDH από τον Φεβρουάριο του 2011.

Στη Ρωσία, η επιλεκτική εκτροφή του Bolonka Zwetna ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1950, όταν η αναδύθηκε η επιθυμία για μια εθνική φυλή σκυλιών σαλονιού. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το ενδιαφέρον για τα μικρά σκυλιά συντροφιάς αυξήθηκε. Ωστόσο, η νόμιμη εισαγωγή σκύλων από το εξωτερικό ήταν δύσκολη υπό το σοβιετικό καθεστώς και έτσι οι φίλοι των μικρόσωμων σκύλων και των σκύλων σαλονιού έπρεπε να αρκεστούν με τις φυλές που υπήρχαν στη Ρωσία.

Πρόγονος του Bolonka Zwetna είναι το λευκό Bolonka Franzuska, το οποίο διατηρούνταν ως σύντροφος και ζωντανό στολίδι της υψηλής κοινωνίας στις αρχές του 18ου αιώνα. Το Bolonka Franzuska, που μεταφράζεται σε «γαλλικό σκυλάκι αγκαλιάς», πιθανότατα ήρθε στη χώρα λόγω των στενών επαφών μεταξύ της γαλλικής και της ρωσικής αριστοκρατίας εκείνη την εποχή. Σύμφωνα με την ιστορία, ο βασιλιάς Λουδοβίκος Δ’ λέγεται ότι έκανε δώρο τον μικρό λευκό τετράποδο φίλο στον Ρώσο τσάρο. Περισσότερα σκυλιά του τύπου Bolonka Franzuska πιθανώς βρέθηκαν στη Ρωσία με τον Ναπολέοντα και τον στρατό του.

Τη δεκαετία του 1950, όταν πολλά σκυλιά είχαν πεθάνει λόγω των πολέμων, Ρώσοι εκτροφείς ζευγάρωσαν τα Bolonka Franzuska με άλλες μικρές φυλές. Οι διασταυρώσεις με φυλές σκύλων όπως το Πεκινέζ, το Σούτ Τζου, το Μπολονέζ και το Λάσα Άπσο οδήγησαν τελικά στην Bolonka Zwetna. Διακρίνεται από τον πρόγονό του, το Bolonka Franzuska, κυρίως μέσω του χρωματιστού τριχώματός του, που σήμερα συναντάται σε όλες τις παραλλαγές και τους συνδυασμούς εκτός από το καθαρό λευκό. Τελικά, το 1966, παρουσιάστηκε το πρώτο επίσημο πρότυπο φυλής και αναγνωρίστηκε από το κυνολογικό συμβούλιο του Σοβιετικού Υπουργείου Γεωργίας. Οι διαφορές στη σωματική διάπλαση που αναπτύχθηκαν από την αρχή της επίσημης είναι σίγουρα καθαρά συμπτωματικές και έχουν παγιωθεί με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, θα ήταν λάθος να μιλάμε για έναν καθιερωμένο «τύπο ράτσας» για αυτή τη φυλή. Σε εκθέσεις στις διάφορες δημοκρατίες της Ένωσης, το Bolonka-Zwetna συναντάται ακόμα σε πολύ διαφορετικούς τύπους.

Εκτροφή και υγεία

Παρά τη μη αναγνώριση από την FCI, η εκτροφή του Bolonka Zwetna έχει από καιρό εξαπλωθεί πέρα από τα σύνορα της Ρωσίας. Έτσι, η εύρεση ενός καλού και αξιόπιστου εκτροφέα σε κοντινή απόσταση δεν θα πρέπει να είναι πολύ δύσκολη στις περισσότερες περιπτώσεις. Επίσης στα καταφύγια ζώων βρίσκονται σχεδόν πάντα αυτά τα μικρά σκυλιά που ελπίζουν σε ένα νέο σπίτι. Ένα ταξίδι εκεί αξίζει τον κόπο σε κάθε περίπτωση.

Εάν ενδιαφέρεστε να πάρετε κουτάβι, θα πρέπει οπωσδήποτε να το αγοράσετε από έναν αξιόπιστο και ενημερωμένο εκτροφέα που δεν εστιάζει στο γρήγορο χρήμα, αλλά στην ευημερία και την υγεία των σκύλων. Μια φθηνή ευκαιρία χωρίς χαρτιά συχνά αποδεικνύεται παγίδα κόστους λόγω των υψηλών κτηνιατρικών λογαριασμών που προκύπτουν στην πορεία. Επομένως, είναι καλύτερο να επενδύσετε απευθείας σε έναν υγιή σκύλο, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποτρέψετε γενετικές ασθένειες όπως η δυσπλασία ισχίου (HD) στο αγαπημένο σας τετράποδο.

Παρόλα αυτά, είναι φυσικά πιθανό ο σκύλος σας να αρρωστήσει λόγω λοιμώξεων, τραυματισμών ή άλλων ασθενειών. Όσο νωρίτερα αναγνωρίζονται τέτοια συμπτώματα, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες ανάρρωσης. Η επαρκής φροντίδα, η κατάλληλη εκτροφή και οι τακτικοί έλεγχοι στον κτηνίατρο είναι επομένως πολύ σημαντικά. Τα εμβόλια μπορούν επίσης να αποτρέψουν διάφορες ασθένειες. Καλό είναι να ενημερωθείτε από τον εκτροφέα και τον κτηνίατρό σας για τα συνιστώμενα μέτρα εμβολιασμού.

Διατροφή του Bolonka Zwetna

Η σωστή διατροφή συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρηση της υγείας του σκύλου σας. Επομένως, βεβαιωθείτε ότι ο τετράποδος φίλος σας τρέφεται με μια κατάλληλη και ενδεδειγμένη για το είδος διατροφή. Η ηλικία, το βάρος και τα επίπεδα δραστηριότητας του σκύλου σας θα πρέπει οπωσδήποτε να λαμβάνονται υπόψη κατά την επιλογή της σωστής τροφής. Οι διαφορετικοί τύποι τροφών για κουτάβια, ενήλικες και ηλικιωμένους σκύλους δεν αποτελούν στρατηγική πωλήσεων των κατασκευαστών, αλλά η καθεμία έχει συγκεκριμένο σκοπό. Για παράδειγμα, τα κουτάβια χρειάζονται αρκετό ασβέστιο και φώσφορο για την υγιή ανάπτυξη των οστών. Ένας ενήλικος σκύλος, από την άλλη, θα μπορούσε να υποστεί βλάβη από την υπερβολική ποσότητα αυτών των μετάλλων. Εάν αγοράσατε το σκύλο σας από εκτροφέα, πιθανότατα θα συνεχίσετε με την τροφή κουταβιών του εκτροφέα αρχικά. Η καλή τροφή για κουτάβια χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε κρέας και κατάλληλη ποσότητα μετάλλων και θρεπτικών συστατικών. Θα πρέπει επίσης να μην περιέχει τεχνητά πρόσθετα, αρωματικές ύλες, χρωστικές ουσίες και συντηρητικά. Στην ηλικία των εννέα ή δέκα μηνών, το Bolonka Zwetna σας έχει τελικά αναπτυχθεί πλήρως και μπορεί σταδιακά να γίνει η μετάβαση σε τροφή ενηλίκων. Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο την αλλαγή του περιεχομένου του μπολ με την τροφή, αλλά και του αριθμού των γευμάτων ανά ημέρα. Ενώ ένα κουτάβι πρέπει να λαμβάνει περίπου πέντε έως έξι γεύματα την ημέρα λόγω της έμφυτης τάσης του για υπογλυκαιμία, δύο έως τρία γεύματα είναι αρκετά για το ενήλικο Bolonka. Εάν η σύνθεση της τροφής είναι σωστή, δηλαδή άφθονο κρέας (περίπου 70%), μερικά λαχανικά (περίπου 25%) και λίγα δημητριακά (5%), δεν θα χρειαστείτε πρόσθετα συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων. Άλλωστε, ο τετράποδος φίλος σας δεν υποφέρει μόνο από την έλλειψη, αλλά και από την υπερβολική ποσότητα ορισμένων θρεπτικών συστατικών.

Μετά το φαγητό, φροντίστε να αφήσετε στο σκύλο σας να ξεκουραστεί λίγο, ώστε να πάρει τον χρόνο του να χωνέψει, αλλά και για να αποφύγει τη γαστρική συστροφή. Οι βόλτες και τα παιχνίδια με τον σκύλο σας δεν πρέπει να γίνονται με γεμάτο στομάχι.

Wolf of Wilderness – MINI Κροκέτες (“The Taste Of”)

  • Ξηρά τροφή χωρίς δημητριακά και πατάτες σε μέγεθος μίνι κροκέτας
  • Με πολύ φρέσκο κρέας και όσπρια ως πηγή φυτικής πρωτεΐνης
  • Χωρίς τεχνητά συντηρητικά, χρωστικές και αρωματικές ουσίες
Σκύλος Bolonka Zwetna

Ανατροφή

Με εξαίρεση τις ώρες αμέσως μετά τα γεύματα, το ευκίνητο Bolonka απολαμβάνει σχεδόν κάθε δραστηριότητα με τον ιδιοκτήτη του. Το κυριότερο είναι ότι βρίσκεται κοντά στον αγαπημένο του άνθρωπο και μπορεί να τρέχει και να παίζει. Παρά τα κοντά του πόδια, έχει τρομερή ενέργεια στην ύπαιθρο, με ζωηρό ταμπεραμέντο και εντυπωσιακή αντοχή. Οι βόλτες στη φύση, το παιχνίδι με ξυλάκια και το κυνηγητό με μπάλες είναι μεγάλη διασκέδαση για το παιχνιδιάρικο σκυλί από τη Ρωσία. Ο ζωηρός σκύλος τρελαίνεται επίσης με τα αθλήματα, όπως το agility ή η εκπαίδευση με κλίκερ. Στο σπίτι, ωστόσο, τείνει να δείχνει την ήσυχη και χαδιάρικη πλευρά του. Σε κάθε περίπτωση, δεν χορταίνει ποτέ τις αγκαλιές του ιδιοκτήτη του.

Αυτό σημαίνει ότι το Bolonka Zwetna μπορεί να μείνει άνετα και σε μικρότερο διαμέρισμα, παρά τη περιορισμένη ανάγκη του για άσκηση, η οποία θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον μία με δύο ώρες την ημέρα. Ο σκύλος σαλονιού δεν χρειάζεται πολύ χώρο στο σπίτι – άλλωστε, προτιμά να βρίσκεται συνέχεια ανάμεσα στα πόδια σας.

Η εκπαίδευση, η εκμάθηση των πιο σημαντικών εντολών, συνήθως κυλάει ομαλά με τον υπάκουο σκύλο που ακολουθεί πιστά τον άνθρωπό του. Ακόμη και η συμβίωση με γάτες και άλλα κατοικίδια ζώα είναι εξαιρετικά αρμονική μετά από κατάλληλη κοινωνικοποίηση.

Φροντίδα

Πέρα από τις καθημερινές βόλτες και τις αγκαλιές, οι ιδιοκτήτες Bolonka θα πρέπει φυσικά να αφιερώσουν χρόνο και στην περιποίηση του σγουρομάλλικου κεφαλιού τους. Ωστόσο, παρά το μήκος τους, τα μαλλιά του Bolonka είναι πολύ εύκολα στη φροντίδα. Ένα σχολαστικό βούρτσισμα κάθε δύο με τρεις ημέρες είναι αρκετό για να προστατεύσει τα μαλλιά από κόμπους και να απομακρύνει τη σκόνη και τυχόν βρωμιές. Επιπλέον, τα μάτια, τα αυτιά και τα νύχια πρέπει να ελέγχονται και να καθαρίζονται τακτικά για την πρόληψη ασθενειών ή λοιμώξεων ή για την ανίχνευσή τους σε πρώιμο στάδιο. Τα δόντια του Bolonka Zwetna απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανά ξένα αντικείμενα και πέτρα, που μπορεί να προκαλέσουν έντονο πονόδοντο. Ο αποχρωματισμός των δοντιών, τα φλεγμονώδη ούλα ή η κακή αναπνοή μπορεί επίσης να υποδηλώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλύτερο να επισκεφθείτε σύντομα τον κτηνίατρό σας για να βρείτε την αιτία.

Με τη σωστή φροντίδα, αρκετή άσκηση και πάνω από όλα με πολλή αγάπη και προσοχή, το Bolonka Zwetna σας θα νιώσει σαν στο σπίτι του. Αρχάριοι ή έμπειροι ιδιοκτήτες σκύλων, εργένηδες ή οικογένειες με παιδιά, ένοικοι μικρού διαμερίσματος ή ιδιοκτήτες πολυτελούς βίλας, σίγουρα όλοι θα βρουν τη συντροφιά που ψάχνουν σε αυτόν τον καλόβολο και χαρούμενο σκύλο που θα φέρει πολλή χαρά στη ζωή τους.

Σχετικά άρθρα
Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
11 min

Μαλτέζ (Maltese)

Ως έξυπνοι και ζωηροί σκύλοι συντροφιάς, τα μικρόσωμα, ολόλευκα Μαλτέζ ενθουσιάζουν πολλούς ζωόφιλους. Είναι το ιδανικό κατοικίδιο για να κάνει παρέα σε ανθρώπους, που θέλουν να έχουν τριγύρω τους ένα τετράποδο φίλο, και που τους αρέσει να φροντίζουν το απαλό τρίχωμα.
1 min

Μίνι Πίντσερ (Miniature Pinscher)

Ένα Πίντσερ σε μικρογραφία; Μην ξεγελιέστε! Το Μίνι Πίντσερ είναι ένας «πραγματικά γενναίος σκύλος». Όποιος ψάχνει ένα χαριτωμένο και ήρεμο σκυλάκι του σαλονιού, τότε το Μίνι Πίντσερ δεν είναι γι’ αυτόν. Παρά το μέγεθός του, ο ζωηρός οικογενειακός σκύλος έχει τεράστια επιθυμία για άθληση και άσκηση και έχει τους ανθρώπους του στο τρέξιμο από πολλές απόψεις.
1 min

Τζακ Ράσελ Τεριέ (Jack Russell Terrier)

Μικρόσωμοι, έξυπνοι και ζωηροί - οι σκύλοι αυτής της νεαρής φυλής έχουν καταφέρει να αποκτήσουν έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό οπαδών. Ως «Τζακ Ράσελ Τεριέ» χαρακτηρίζεται μία ανεξάρτητη φυλή με βρετανικές ρίζες, η οποία αναγνωρίστηκε επίσημα από την FCI από το έτος 2000. Το χαρακτηριστικό που διακρίνει το Τζακ Ράσελ Τεριέ (Jack Russell Terrier) από το στενό συγγενή του, το Πάρσον Ράσελ Τεριέ (Parson Russell Terrier), είναι τα κοντά πόδια.