Βελγικός Ποιμενικός Σκύλος (Μαλινουά)

Βελγικός Ποιμενικός Σκύλος Μαλινουά

Ο κομψός και απαιτητικός Βελγικός Ποιμενικός Μαλινουά κυκλοφορεί σε τέσσερις διαφορετικές παραλλαγές, οι οποίες διαφέρουν σημαντικά στην εμφάνιση. Αυτό που έχουν κοινό είναι η τεράστια ανάγκη τους να κινούνται και να απασχολούνται. Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε συνοπτικά τι σημαίνει αυτό για την ανατροφή αυτών των τετράποδων φίλων.

Χαρακτηριστικά του Βελγικού Ποιμενικού Σκύλου

Σύνοψη: Ο Βελγικός Ποιμενικός είναι αθλητικός και χρειάζεται πολλή άσκηση. Γι' αυτό χρησιμοποιείται συχνά από την αστυνομία, αλλά με προσεκτική εκπαίδευση είναι κατάλληλος και για οικογένειες.
Ύψος ακρωμίου: έως 66 εκ.
Βάρος: 25-30 κιλά
Μέσο προσδόκιμο ζωής: 10-14 χρόνια
Τιμή: από 1.000 ευρώ
Χαρακτήρας: άγρυπνος, ζωηρός, έξυπνος, ευκίνητος
Τρίχωμα: κοντό ή μακρύ, λείο ή τραχύ τρίχωμα
Χρώμα: Μαλινουά: μαύρη μουσούδα, καστανοκόκκινο,          Λακενουά: καστανοκόκκινο, Τερβίρεν: καστανοκόκκινο-μαύρο με μαύρη μουσούδα, Γκρένενταλ: ολόμαυρο.
Απαιτήσεις εκπαίδευσης: μεσαίες
Απαιτήσεις φροντίδας: χαμηλές
Ανάγκη για άσκηση: υψηλή
Προέλευση: Βέλγιο

Εμφάνιση: Εξωτερικά χαρακτηριστικά του Βελγικού Ποιμενικού Σκύλου

Ο Βελγικός Ποιμενικός Σκύλος, φτάνει σε ύψος έως 66 εκατοστά και έχει κομψή και αγέρωχη όψη. Ειδικά οι δύο μακρύτριχες ποικιλίες (Τερβίρεν και Γκρένενταλ) δείχνουν μεγαλοπρεπείς. Αυτό οφείλεται αφενός στην ανάλαφρη σωματική τους διάπλαση, η οποία δεν φαίνεται ποτέ ογκώδης παρά το μέγεθός τους, και αφετέρου στο όμορφο κεφάλι τους, το οποίο κρατάνε πολύ ψηλά.

Σε αντίθεση με τον συγγενή τους, τον Γερμανικό Ποιμενικό, οι απόγονοι της βελγικής φυλής είναι πιο μικροσκοπικοί και κοντοί. Ενώ η γερμανική ποικιλία έχει περισσότερο ορθογώνια διάπλαση, ο Βελγικός Ποιμενικός σκύλος είναι σχεδόν τετράγωνος όταν τον κοιτάζετε από το πλάι.

Επιπλέον, τα πόδια τους στο βάδισμά τους δεν ανοίγουν πολύ. Παρόλα αυτά, μερικές φορές τον ξεπερνούν σε ταχύτητα, ευκινησία και ικανότητα άλματος.

Οι τέσσερις υποτύποι

Το σημερινό πρότυπο φυλής της FCI διακρίνει τη φυλή σε τέσσερις διαφορετικές ποικιλίες. Αυτές οι τέσσερις παραλλαγές διαφέρουν ουσιαστικά ως προς το μήκος, την κατεύθυνση ανάπτυξης και το χρώμα του τριχώματός τους:

  • Μαλινουά: Ο πιο γνωστός τύπος αυτής της φυλής και εμφανισιακά είναι περισσότερο κοντά στον Γερμανικό Ποιμενικό. Το κοντό του τρίχωμα είναι - εκτός από τη μαύρη μουσούδα- καστανόχρωμο (ανοιχτό κίτρινο έως ανοιχτό γκρι-καφέ) με μαύρες σκιάσεις. Οι άκρες των τριχών είναι μαύρες και δίνουν στο ανοιχτό βασικό χρώμα μια ελαφρώς πιο σκούρα απόχρωση.
  • Λακενουά: Ο πιο γνήσιος, αλλά σήμερα και ο πιο σπάνιος απόγονος της φυλής. Είναι επίσης κοντότριχο και καστανό όπως το Μαλινουά, αλλά με τραχύ τρίχωμα. Το τρίχωμά του είναι σκληρό και ξηρό και φαίνεται ατημέλητο. Αυτή η κάπως "τολμηρή" εμφάνιση συναντάται ρητά στο πρότυπο.
  • Τερβίρεν: Το χρώμα του τριχώματος του Τερβίρεν θυμίζει αυτό του Μαλινουά: καστανόμαυρο με μαύρη μουσούδα. Ωστόσο, το τρίχωμά του είναι μακρύτερο και ανήκει στο μακρύτριχο υποείδος αυτής της φυλής, μαζί με το Γκρένενταλ.
  • Γκρένενταλ: Το Γκρένενταλ, επίσης μακρύτριχο, είναι το μόνο από τις τέσσερις παραλλαγές του οποίου το τρίχωμα είναι ολόμαυρο. Όπως και με όλους τους άλλους τύπους, το πρότυπο της φυλής δέχεται μόνο μια μικρή λευκή κηλίδα στο στήθος και λευκά σημάδια στα δάχτυλα των ποδιών.

Ιδιοσυγκρασία: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός Βελγικού Ποιμενικού;

Ως πρώην ποιμενικός σκύλος, υπεύθυνος για την προστασία του κοπαδιού και του αγρότη, ο Βελγικός Ποιμενικός εξακολουθεί να διαθέτει όλες τις πολύτιμες ιδιότητες ενός άριστου φύλακα.

Βρίσκεται πάντοτε σε εγρήγορση και είναι ζωηρός και γρήγορος σαν αστραπή στις αντιδράσεις του, έτοιμος να υπερασπιστεί την αγέλη του ανά πάσα στιγμή. Λόγω του ισχυρού προστατευτικού του ενστίκτου, αναλαμβάνει ενστικτωδώς την ευθύνη για ό,τι ανήκει στο σπίτι του. Ως ιδιοκτήτης ενός Βελγικού Ποιμενικού, δεν χρειάζεται να φοβάστε τους διαρρήκτες, καθώς έχετε τον ιδανικό φύλακα για αυτό.

Ωστόσο, αν είστε αγχώδεις και αβέβαιοι, αυτός ο τολμηρός τετράποδος φίλος ίσως δεν είναι ο κατάλληλος για εσάς. Ο Βελγικός Ποιμενικός χρειάζεται έναν ισότιμο σύντροφο στο πλευρό του, ο οποίος ξέρει να κατευθύνει το ζωηρό του ταμπεραμέντο με κυριαρχία και συνέπεια.

Κουτάβια Τερβίρεν

Κατά βάση, οι απαιτήσεις περιποίησης αυτής της φυλής είναι διαχειρίσιμες. Ωστόσο, ειδικά η φροντίδα του τριχώματος μπορεί να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με τον τύπο του.

Το Μαλινουά και το Λακενουά χρειάζονται βούρτσισμα περίπου μία φορά την εβδομάδα. Το Γκρένενταλ και το Τερβίρεν, από την άλλη, απαιτούν αυτή την περιποίηση αρκετές φορές την εβδομάδα λόγω του μακριού, πυκνού τριχώματός τους.

Επιπλέον, ο ποιμενικός σκύλος αλλάζει το τρίχωμά του δύο φορές το χρόνο. Σε εκείνες τις περιόδους θα πρέπει να εντατικοποιήσετε ανάλογα τη φροντίδα του τριχώματος. Σε γενικές γραμμές, πάντως, το τρίχωμα αυτής της φυλής δεν τείνει να μπερδεύεται ακόμη και στους μακρύτριχους τύπους και, σε αντίθεση με ορισμένα άλλα μακρύτριχα σκυλιά, είναι αρκετά εύκολο στη φροντίδα.

Καθαρίζοντας επιπλέον τα δόντια και τα αυτιά ανά διαστήματα, μπορείτε να αποτρέψετε πιθανές φλεγμονές. Αν εξοικειώσετε από νωρίς τον οξύθυμο βελγικό σκύλο με τη διαδικασία της περιποίησης, θα την δέχεται χωρίς αντίσταση στο μέλλον.

Είναι ο Βελγικός Ποιμενικός και οικογενειακός σκύλος;

Εκτός από άφθονη άσκηση και δραστηριότητα, οι Γερμανικοί Ποιμενικοί χρειάζονται συνεπή εκπαίδευση. Αν κοινωνικοποιηθούν όσο είναι ακόμα κουτάβια, μπορούν να σταθούν αργότερα ως οικογενειακοί σκύλοι. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι αυτά τα σκυλιά έχουν πολύ ευαίσθητη φύση.

Πώς γίνεται η εκπαίδευση ενός Βελγικού Ποιμενικού;

Τα βελγικά σκυλιά βρίσκουν ενοχλητική την υπερβολική αυστηρότητα, η οποία σίγουρα δεν οδηγεί και στην επιθυμητή επιτυχία της εκπαίδευσης. Απολαμβάνουν πολύ τη στοργή με τη μορφή χαδιών όπως και τις κοινές δραστηριότητες με τον ιδιοκτήτη τους. Τα σωματικά και ψυχικά καλλιεργημένα σκυλιά αποδεικνύονται ήρεμα και ισορροπημένα στο σπίτι.

Με αγάπη, υπομονή και άφθονο χρόνο για κοινές (αθλητικές) δραστηριότητες, μπορείτε να μεγαλώσετε τον άγρυπνο ποιμενικό σκύλο σε έναν πιστό και αξιόπιστο οικογενειακό σκύλο. Χάρη στην υψηλή νοημοσύνη του και την προθυμία του να μαθαίνει νέα πράγματα, ο Βελγικός Ποιμενικός Σκύλος αποδεικνύεται καλός μαθητής.

Εξίσου σημαντική με τη συνέπειες και τη στοργή η προθυμία σας να συμμετέχετε σε αθλητικές και πνευματικές δραστηριότητες με τον σκύλο σας. Αν δεν το βάλετε στην καθημερινότητά σας, ο Βελγικός Ποιμενικός σκύλος σας θα εμφανίσει δυσάρεστες συμπεριφορές και μερικές φορές ίσως φτάσει να γίνει υπερβολικά επιθετικός.

Η άφθονη άσκηση έχει θετική επίδραση στο βάρος του σκύλου σας και χρησιμεύει για τη σωματική και πνευματική απασχόλησή του. Οι Βελγικοί Ποιμενικοί έχουν υψηλές απαιτήσεις και χρειάζονται πολύ περισσότερη άσκηση και δραστηριότητα για την ψυχική τους ευεξία από ό,τι άλλα σκυλιά.

Πώς να κρατάτε τον Βελγικό Ποιμενικό σας απασχολημένο

Εκτός από την εκπαίδευση ως σκύλος υπηρεσίας (π.χ. για την αστυνομία, το τελωνείο ή την υπηρεσία διάσωσης), τα αθλήματα είναι ένας καλός τρόπος εκτόνωσης. Μπορείτε να δοκιμάσετε με τον παιχνιδιάρη και ευκίνητο τετράποδο φίλο σας όλα σχεδόν τα είδη αθλημάτων.

Χάρη στην υψηλή ικανότητα άλματος και την γρήγορη ταχύτητά του, αποδίδει αξιοσημείωτα καλά, ιδίως στο agility. Για παράδειγμα, ένας Βελγικός Ποιμενικός μπορεί εύκολα να πηδήξει έναν απότομο τοίχο 2,5 μέτρων.

Οι καθημερινές βόλτες γύρω από το σπίτι σας δεν είναι αρκούν για αυτά τα τέρατα ενέργειας. Εάν ο Βελγικός Ποιμενικός σας δεν είναι σκύλος εργασίας, αλλά οικογενειακός σκύλος, θα πρέπει οπωσδήποτε να σκεφτείτε επαρκείς εναλλακτικές δραστηριότητες.

Βελγικός Ποιμενικός Σκύλος Διάσωσης

Μετά την καθιέρωση του προτύπου της φυλής, οι εκτροφείς δεν επιτρέπεται πλέον να διασταυρώνουν τις διάφορες παραλλαγές μεταξύ τους. Ως εκ τούτου, συνήθως επικεντρώνονται σε έναν μόνο από τους τέσσερις τύπους.

Ωστόσο, αυτή η πτυχή έχει και μια θετική πλευρά. Λόγω της σχετικά περιορισμένης εξάπλωσής της, οι Βελγικοί Ποιμενικοί είναι μια πολύ υγιής φυλή σκύλων, με την οποία δεν έχετε να φοβηθείτε πολλές ασθένειες.

Σχεδόν καμία προδιάθεση για τυπικές ασθένειες φυλής

Αν και ορισμένες αναφορές περιγράφουν μια τάση για επιληψία ή δυσπλασία των αγκώνων, η δυσπλασία του ισχίου (HD), η οποία είναι ιδιαίτερα επίφοβη στις μεγαλόσωμες φυλές, είναι σχετικά σπάνια σε αυτούς τους σκύλους.

Παρ' όλα αυτά, οι Βελγικοί Ποιμενικοί μπορούν φυσικά να εμφανίσουν και ασθένειες. Θα πρέπει λοιπόν να παρακολουθείτε πάντα στενά τον σκύλο σας, ώστε να μπορείτε να αναγνωρίζετε έγκαιρα τις αλλαγές στη συμπεριφορά και την εμφάνιση.

Πόσο χρονών φτάνει το Μαλινουά;

Το προσδόκιμο ζωής του είναι κατά μέσο όρο μεταξύ δέκα και 14 ετών.

Εξίσου σημαντική με τη σωστή φροντίδα είναι η καλή και ισορροπημένη διατροφή για την υγεία του κατοικίδιου ζώου σας. Αλλά ποια τροφή σκύλου είναι η καλύτερη για τον Βελγικό Ποιμενικό; Δυστυχώς, δεν υπάρχει μία γενική απάντηση σε αυτή την ερώτηση για όλους τους σκύλους αυτής της φυλής.

Ενώ έχουν περίπου τον ίδιο σωματότυπο, οι ενεργειακές τους ανάγκες μπορεί να διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με την ηλικία, το βάρος και τα επίπεδα δραστηριότητας. Έτσι, όταν επιλέγετε τη σωστή τροφή, θα πρέπει πάντα να έχετε κατά νου τις ατομικές συνθήκες του σκύλου σας. Για παράδειγμα, ένας νεαρός σκύλος χρειάζεται διαφορετική τροφή από έναν ηλικιωμένο ή έναν δραστήριο σκύλο εργασίας.

Παράδειγμα: Μερίδα για έναν ενήλικο σκύλο

Το κρέας αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή πρωτεΐνης του σκύλου σας. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας και να αποτελεί περίπου το 50 έως 70 τοις εκατό της διατροφής του.

Ένα άλλο σημαντικό συστατικό της τροφής είναι τα λαχανικά και τα φρούτα, τα οποία παρέχουν στον τετράποδο φίλο σας σημαντικές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφεύγετε τα πολύ γλυκά φρούτα και τους πολλούς υδατάνθρακες.

Αποφύγετε να του δίνετε πικάντικες τροφές ή τα υπολείμματα από το φαγητό σας. Αν θέλετε να ευχαριστήσετε τον γερμανικό ποιμενικό σας, δώστε του ένα ειδικό σνακ ως επιβράβευση μετά από μια έξοδο με έντονη αθλητική άσκηση.

Οι πρόγονοι του Βελγικού Ποιμενικού Σκύλου ήδη χαρακτηρίζονταν από ταχύτητα και ευελιξία. Αρχικά, χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά ως σκύλοι εργασίας από βοσκούς και αγρότες.

Μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, στο Βέλγιο υπήρχε μεγάλος αριθμός ποιμενικών σκύλων, οι οποίοι ζευγαρώνονταν μεταξύ τους παρά τη διαφορετική τους εμφάνιση.

Μόνο το 1891 ο νεοσύστατος Σύλλογος "Belgian Shepherd Dog Club" στις Βρυξέλλες, έβαλε τέλος σε αυτές τις "άτακτες" συνθήκες. Ένα πρώτο πρότυπο διέκρινε τους Βελγικούς Ποιμενικούς Σκύλους σε τρεις διαφορετικούς τύπους όσον αφορά το τρίχωμά τους: Σκληρότριχοι, κοντότριχοι και μακρύτριχοι.

Πολυτάραχη ιστορία

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας του Βελγικού Ποιμενικού Σκύλου, υπήρχαν πάντα διαφωνίες μεταξύ των εκτροφέων σχετικά με τα επιτρεπόμενα χρώματα και τις ποικιλίες. Μέχρι τους τέσσερις τύπους που ισχύουν σήμερα, ο καθένας από τους οποίους έχει πάρει το όνομά του από βελγικά μέρη, οι παραλλαγές του τριχώματος έχουν αλλάξει ξανά και ξανά τα τελευταία εκατό χρόνια.

Ωστόσο, όσο αμφιλεγόμενη και αν ήταν η εμφάνιση του τριχώματος, οι εκτροφείς των Βελγικών Ποιμενικών Σκύλων ήταν ομόφωνοι όσον αφορά τον χαρακτήρα, τη μορφολογία και τη χρηστικότητα. Ως προς τον χαρακτήρα και τη σωματική διάπλαση, η φυλή παρέμεινε έτσι πιστή από την αρχή.

Διαχωρισμός από τον Ολλανδικό Ποιμενικό

Ο Βελγικός Ποιμενικός Σκύλος έχει τον ίδιο σωματότυπο και εμφάνιση με τον Ολλανδικό Ποιμενικό. Και τα δύο προέρχονται από την ίδια περίπου περιοχή και χαρακτηρίστηκαν ως διαφορετικές φυλές μόνο μετά τον διαχωρισμό του Βελγίου από την Ολλανδία.

Αγορά: Πόσο κοστίζει ένας Bελγικός Ποιμενικός;

Οι τιμές για ένα ζώο ξεκινούν από περίπου 1.000 ευρώ. Ωστόσο, ανάλογα με την ηλικία, την προέλευση και την υγεία, το κόστος μπορεί να διαφέρει σημαντικά.

Πριν αποκτήσετε έναν βελγικό ποιμενικό, ωστόσο, θα πρέπει να μπορείτε να απαντήσετε τις ακόλουθες ερωτήσεις:

  • Είναι ο εκτροφέας αξιόπιστος;
  • Μπορώ να αντέξω οικονομικά έναν σκύλο;
  • Θα ανταποκριθώ στις μεγάλες απαιτήσεις;

Οι αξιόπιστοι εκτροφείς είναι εγγεγραμμένοι στους αντίστοιχους συλλόγους εκτροφής. Τα καταφύγια ή οι φιλοζωικές οργανώσεις πωλούν επίσης βελγικούς ποιμενικούς κατά καιρούς.

Βέλγικος Ποιμενικός Κουτάβι

Συμπέρασμα: Είναι  Βελγικός Ποιμενικός κατάλληλος για μένα;

Είναι αυτονόητο ότι τέτοια αθλητικά και ζωηρά σκυλιά θα πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκονται στα χέρια δραστήριων και έμπειρων ιδιοκτητών. Ως ιδιοκτήτης ενός Βελγικού Ποιμενικού, χρειάζεστε χρόνο και την επιθυμία να ασχοληθείτε ενεργά με το σκύλο σας.

Τα σκυλιά που ασκούνται σωματικά και πνευματικά δεν είναι μόνο πιο υγιή και ευτυχισμένα, αλλά και πιο δεκτικά όταν πρόκειται για υπακοή και εκπαίδευση. Ειδικά σε αυτή τη φυλή, η οποία διαθέτει ιδιαίτερη οξυδέρκεια, η ανεπαρκής εκπαίδευση μπορεί διαφορετικά να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς.

Για να αποφύγετε λοιπόν δυσάρεστες εκπλήξεις, πρέπει να θέσετε υπό έλεγχο το προστατευτικό του ένστικτο εξαρχής. Η εξειδικευμένη εκπαίδευση και η σωστή κοινωνικοποίηση είναι επομένως απαραίτητες για μια αρμονική συνύπαρξη με τον έξυπνο φύλακα.

Σχετικά άρθρα
Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
11 min

Μαλτέζ (Maltese)

Ως έξυπνοι και ζωηροί σκύλοι συντροφιάς, τα μικρόσωμα, ολόλευκα Μαλτέζ ενθουσιάζουν πολλούς ζωόφιλους. Είναι το ιδανικό κατοικίδιο για να κάνει παρέα σε ανθρώπους, που θέλουν να έχουν τριγύρω τους ένα τετράποδο φίλο, και που τους αρέσει να φροντίζουν το απαλό τρίχωμα.
1 min

Μίνι Πίντσερ (Miniature Pinscher)

Ένα Πίντσερ σε μικρογραφία; Μην ξεγελιέστε! Το Μίνι Πίντσερ είναι ένας «πραγματικά γενναίος σκύλος». Όποιος ψάχνει ένα χαριτωμένο και ήρεμο σκυλάκι του σαλονιού, τότε το Μίνι Πίντσερ δεν είναι γι’ αυτόν. Παρά το μέγεθός του, ο ζωηρός οικογενειακός σκύλος έχει τεράστια επιθυμία για άθληση και άσκηση και έχει τους ανθρώπους του στο τρέξιμο από πολλές απόψεις.
9 min

Μπιγκλ (Beagle)

Τα κοντά πόδια του Μπιγκλ μπορεί να σας παραπλανήσουν - αυτός ο μεσαίου μεγέθους σκύλος σας κρατά σε κίνηση και είναι πάντα γεμάτος εκπλήξεις! Οι σκύλοι της συγκεκριμένης φιλικής φυλής είναι δραστήριοι, ατρόμητοι και αναμφίβολα έξυπνοι.