Σκύλος Παπιγιόν (Ηπειρωτικός Νάνος Σπάνιελ)

Σκύλος Παπιγιόν

Το φιλικό Παπιγιόν ή αλλιώς Ηπειρωτικός Νάνος Σπάνιελ είναι ένας εξαιρετικός σύντροφος για οικογένειες.

Χαρακτηριστικά του Παπιγιόν

Σύνοψη: Ο Ηπειρωτικός Νάνος Σπάνιελ συναντάται σε δύο ποικιλίες: με τεντωμένα αυτιά (Παπιγιόν) και με κρεμαστά αυτιά (Φαλέν). Ο μικρός, χαρούμενος σκύλος είναι κατάλληλος για οικογένειες αλλά και για αρχάριους.
Ύψος ακρωμίου: περ. 28 εκ.
Βάρος: 1,5-5 κιλά
Μέσο προσδόκιμο ζωής: 15 χρόνια
Τιμή: από περ. 1.200 ευρώ
Χαρακτήρας: έξυπνος, πρόθυμος να μάθει, δραστήριος, φιλικός, με αυτοπεποίθηση, καλόβολος
Τρίχωμα: μακρύ και μεταξένιο
Χρώμα: λευκό χρώμα ως βάση, κόκκινες, καφέ ή μαύρες κηλίδες
Απαιτήσεις εκπαίδευσης: χαμηλές έως μέτριες
Απαιτήσεις φροντίδας: χαμηλές έως μέτριες
Ανάγκη για άσκηση: αρκετά χαμηλή
Προέλευση: Γαλλία, Βέλγιο

Εμφάνιση: Τα αυτιά κάνουν τη διαφορά

Το "νάνος" στο όνομα το υποδηλώνει: Με ύψος έως 28 εκατοστά και μέγιστο σωματικό βάρος πέντε κιλά, είναι ελαφρύτερα από πολλές γάτες. Ταυτόχρονα, το σώμα τους είναι ελαφρώς μακρύτερο από το ύψος. Ειδικά στα πιο μικρόσωμα σκυλιά, η γέφυρα της μύτης είναι πολύ έντονη.

Φαλέν και Παπιγιόν

Η φυλή συναντάται σε δύο ποικιλίες, και οι δύο από τις οποίες αντλούν τα ονόματά τους από έντομα. Το Φαλέν έχει αυτιά που υποτίθεται ότι θυμίζουν σκώρο, δηλαδή πεσμένα αυτιά.

Στο Παπιγιόν, από την άλλη πλευρά, οι γνώστες της φυλής συγκρίνουν το σχήμα των αυτιών με μια πεταλούδα. Έχει μεγάλα καρφωτά αυτιά. Και στις δύο παραλλαγές, τα αυτιά και η ουρά είναι μακρύτριχα, γεγονός που τονίζει ακόμη περισσότερο την κομψή εμφάνιση.

Το μακρύ, μεταξένιο τρίχωμα μπορεί να έχει διάφορα χρώματα, αλλά πάντα έχει λευκή βάση. Μια λευκή κηλίδα στο κεφάλι, η οποία αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τα αυτιά του σκύλου, συναντάται αλλά όχι πάντα.

Σκύλος Παπιγιόν
Το Φαλέν διαφέρει από το Παπιγιόν κυρίως από τα πεσμένα αυτιά του.

Πίσω από την ομορφιά του και τα χαριτωμένα αυτιά αυτό το σκυλάκι κρύβει και μια δόση πονηριάς. Είναι πολύ προσεκτικό και πάντα πρόθυμο να σας κάνει παρέα. Παρά το μέγεθός τους, το Παπιγιόν και το Φαλέν αγαπούν να εξερευνούν τον κόσμο μαζί σας. Είναι θαρραλέα και με αυτοπεποίθηση.

Γαβγίζουν πολύ τα Παπιγιόν;

Τα Παπιγιόν απαιτούν λίγη προσοχή και ταυτόχρονα είναι αρκετά ευαίσθητοι ώστε να προσαρμόζονται στις διαθέσεις του περιβάλλοντός τους. Δένονται πολύ με τον δίποδο σύντροφό του και έχουν πολύ στενή επαφή μαζί του.

Ορισμένα Παπιγιόν έχουν την τάση να γαβγίζουν πολύ. Τα περισσότερα από αυτά χαιρετούν τους επισκέπτες γαβγίζοντας δυνατά, όλα τα υπόλοιπα είναι ελεγχόμενα και μπορούν να γίνουν πιο ήσυχα μέσω καλής εκπαίδευσης.

Είναι το Παπιγιόν κυνηγετικός σκύλος;

Η κυνηγετική συμπεριφορά είναι στο αίμα των μικρών σκύλων. Θεωρούνται εξαιρετικοί κυνηγοί ποντικιών. Αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την εκπαίδευση του κουταβιού σας: Εκπαιδεύστε τον από πολύ μικρό, ώστε να είναι ευπροσάρμοστος. Όσο καλύτερα εκπαιδευμένος είναι, τόσο περισσότερη ελευθερία μπορείτε να του δώσετε αργότερα. Έτσι, παρά το μικρό μέγεθός του, χρειάζεται ολοκληρωμένη εκπαίδευση.

Δεδομένου ότι είναι έξυπνος και του αρέσει να μαθαίνει, αυτή η εκπαίδευση μπορεί να γίνει εύκολα ακόμη και από αρχάριους. Το πιο σημαντικό είναι να είστε συνεπείς και ενημερωμένοι εκτενώς εκ των προτέρων. Επισκεφθείτε μαζί με το κουτάβι σας μαθήματα με παιχνίδια και σχολές σκύλων για να μάθετε μαζί με άλλους ιδιοκτήτες σκύλων και τετράποδους φίλους. Αυτό ενισχύει επίσης την κοινωνικοποίηση Παπιγιόν ή του Φαλέν σας.

Σκύλος Παπιγιόν
Το Παπιγιόν συναντάται σε πολλά χρώματα.

Όσοι αγαπούν τα μικρά σκυλιά με μεγάλη προσωπικότητα θα ενθουσιαστούν με το Παπιγιόν. Αυτοί οι τετράποδοι φίλοι προσαρμόζονται με ευχαρίστηση στους ανθρώπους τους και είναι εξίσου κατάλληλοι για μια οικογένεια όσο και για άτομα που κάνουν πολλές δραστηριότητες μαζί τους.

Αν έχετε παιδιά, το Παπιγιόν μπορεί να γίνει μια εξαιρετική παρέα γι' αυτά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσφέρετε στον μικρόσωμο σκύλο μέρη για απόσυρση αν τα πράγματα αγριέψουν πολύ γι' αυτόν. Τα μικρότερα παιδιά θα πρέπει να μένουν μόνα τους με το Παπιγιόν μόνο υπό επίβλεψη γιατί δεν αποκλείεται να τραυματίσουν άθελά τους το σκύλο κατά τη διάρκεια του ξέφρενου παιχνιδιού.

Ένας σκύλος για τους ανθρώπους της πόλης

Το Παπιγιόν τα πάει καλά με τις γάτες, αν είχε ήδη εξοικειωθεί μαζί τους από κουτάβι. Για τα μικρότερα κατοικίδια, όπως οι αρουραίοι ή ακόμη και τα ποντίκια, ωστόσο, η συμβίωση πιθανόν να είναι αγχωτική. Ακόμη και ένα κλουβί για μικρά ζώα δεν προσφέρει τη βέλτιστη ασφάλεια όταν κυνηγός και θήραμα ζουν σε περιορισμένο χώρο.

Ο τετράποδος φίλος ταιριάζει απόλυτα σε ένα διαμέρισμα της πόλης, αλλά δεν είναι και του καναπέ. Αν επιλέξετε να πάρετε ένα Παπιγιόν, θα έχετε δίπλα σας μια μικρή μπάλα ενέργειας που θα καταλαμβάνει αρκετό από το χρόνο σας.

Το Παπιγιόν στο γραφείο

Αν μπορείτε να προσφέρετε στο Παπιγιόν σας ένα σπίτι με κήπο ακόμα καλύτερα! Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι ο παθιασμένος κυνηγός ποντικιών δεν μπορεί να δραπετεύσει μόνος του.

Αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόκληση, καθώς τα γεμάτα περιέργεια σκυλάκια περνάνε εύκολα μέσα από μικρές σχάρες και γίνονται πολύ επινοητικά όταν πρόκειται για τις εξερευνήσεις του γύρω χώρου.

Τα ευπροσάρμοστα σκυλιά απολαμβάνουν να συνοδεύουν τους ανθρώπους τους στο γραφείο, εφόσον επιτρέπονται εκεί τα κατοικίδια. Πάρτε μαζί σας συναρπαστικά παιχνίδια νοημοσύνης και απασχολήστε τον τετράποδο φίλο σας κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων για να μην βαρεθεί.

Το Παπιγιόν και το Φαλέν είναι πάντα μέσα στην ενέργεια. Φυσικά, είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη το μικρό σωματικό μέγεθος του τετράποδου φίλου σας όταν κάνετε κοινές δραστηριότητες. Ένα Παπιγιόν δεν μπορεί να σας συνοδεύσει σε μεγάλες βόλτες με τζόκινγκ ή με ποδήλατο. Ωστόσο, ως ενήλικος και εκπαιδευμένος συνοδός, σίγουρα μπορεί να απολαύσει τις βόλτες μαζί σας.

Αθλήματα σκύλων με το Παπιγιόν

Αν και μια σύντομη βόλτα είναι αρκετή για το Παπιγιόν σε κακές καιρικές συνθήκες, θα πρέπει έπειτα να παίξετε πολύ μαζί του. Κάποιες μέρες μέσα στην εβδομάδα θα πρέπει να βγαίνουν έξω για περισσότερη ώρα. Το Παπιγιόν αγαπά τα αθλήματα που είναι κατάλληλα γι' αυτό.

Ψάξτε για agility για μικρούς σκύλους στην περιοχή σας και διασκεδάστε το Παπιγιόν σας με μπάλα ή παιχνίδια ανάκτησης. Το dog dancing σκύλων είναι επίσης ένας διασκεδαστικός τρόπος για να γυμνάσετε τον τετράποδο φίλο σας.

Καθώς είναι έξυπνο και περίεργο, σίγουρα θα του αρέσει να  μάθει διάφορα κόλπα μαζί σας. Δοκιμάστε και βρείτε αυτό που σας αρέσει περισσότερο μαζί του!

Σκύλος Παπιγιόν
Ακόμη και ένας μικρός σκύλος όπως το Παπιγιόν χρειάζεται αρκετή δραστηριότητα και απασχόληση.

Αν και το μεταξένιο του τρίχωμα είναι μακρύ, θεωρείται εύκολο στην περιποίηση. Τα Παπιγιόν δεν έχουν υποτρίχωμα. Το βούρτσισμα ανά δύο ημέρες περίπου είναι συνήθως αρκετό.

Εξοικείωση από νωρίς

Συνηθίστε το μικρό σας Παπιγιόν στο τακτικό βούρτσισμα όσο είναι ακόμα κουτάβι. Συνδέστε τις ασκήσεις περιποίησης με κάτι θετικό. Με αυτόν τον τρόπο, ο μικρός σας σύντροφος θα ανυπομονεί για την ώρα της φροντίδας του.

Ελέγξτε επίσης τα αυτιά του σκύλου σας. Στο ζεστό και υγρό περιβάλλον, τα παράσιτα, όπως τα ακάρεα, μπορούν εύκολα να εγκατασταθούν και να δημιουργήσουν φλεγμονές που μπορεί να περάσουν απαρατήρητες για μεγάλο χρονικό διάστημα αν δεν φροντίσετε να ελέγχετε τα αυτιά τακτικά.

Οδοντική υγιεινή και φροντίδα κατά τους χειμερινούς μήνες

Ειδικά το χειμώνα, θα πρέπει να κονταίνετε τις μακριές τρίχες στις πατούσες για να αποφύγετε τη συγκέντρωση χιονιού ή σβώλων πάγου πάνω τους. Ρίχνετε τακτικά μια ματιά στα νύχια του τετράποδου φίλου σας. Αν γίνουν πολύ μακριά, το Παπιγιόν σας μπορεί να εγκλωβιστεί κάπου με αυτά και να πονέσει. Μπορείτε να τα κοντύνετε με ψαλίδι νυχιών, αν είναι απαραίτητο.

Συμβουλή: Όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων χρησιμοποιούν οδοντόβουρτσες και οδοντιατρική κρέμα για σκύλους για την πρόληψη της πέτρας. Αυτό διατηρεί τα δόντια καθαρά και αποτρέπει την δυσάρεστη αναπνοή. Και το πιο σημαντικό, η οδοντική φροντίδα αποτρέπει τις επώδυνες μολύνσεις των δοντιών και έτσι συμβάλλει στην υγεία του Παπιγιόν σας.

Βρείτε τα πάντα για τη φροντίδα των σκύλων στο ηλεκτρονικό κατάστημα της zooplus!

Εάν αγοράσετε ένα κουτάβι από έναν αξιόπιστο εκτροφέα που επιλέγει τα ζώα εκτροφής του σύμφωνα με τα κριτήρια υγείας, έχετε ήδη κάνει το πιο σημαντικό βήμα για να δώσετε στο μελλοντικό σας συγκάτοικο μια υγιή, μακρά ζωή.

Τάση για παραμορφώσεις και δερματικά προβλήματα

Όπως πολλά μικρά σκυλιά, τα Παπιγιόν μπορούν να υποφέρουν από εξάρθρωση επιγονατίδας. Με αυτή την παραμόρφωση, η επιγονατίδα βγαίνει πιο εύκολα από τον άξονά της.

Ενδέχεται επίσης να εμφανιστούν παραμορφώσεις των δοντιών. Επιπλέον, τα Παπιγιόν είναι πιο επιρρεπή σε δερματικά προβλήματα ή αλλεργίες.

Πόσα χρόνια ζει το Παπιγιόν;

Οι υγιείς εκπρόσωποι της φυλής έχουν υψηλό προσδόκιμο ζωής. Τα Παπιγιόν μπορούν να ζήσουν για 15 χρόνια τουλάχιστον.

Τα Παπιγιόν - όπως άλλωστε και όλα τα σκυλιά - χρειάζονται τροφή υψηλής ποιότητας με πολλές πρωτεΐνες. Ο οργανισμός τους είναι σχεδιασμένος να λαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά του από ζωικές πρωτεΐνες.

Μπορείτε να τον ταΐσετε με υγρή τροφή, η οποία έχει ιδιαίτερα καλή γεύση για πολλούς τετράποδους φίλους και τους παρέχει επαρκή υγρασία.

Η σωστή τροφή για το Παπιγιόν

Αν θέλετε να προσφέρετε στον τετράποδο φίλο σας ξηρά τροφή, επιλέξτε μια τροφή με κροκέτες προσαρμοσμένες στο μέγεθος του στόματος, ώστε το Παπιγιόν σας να μπορεί να τις μασάει καλά. Υπάρχουν ξηρές τροφές ειδικά προσαρμοσμένες στις ανάγκες των μικρόσωμων σκύλων.

Τα μίνι ρολά μάσησης από δέρμα βοδινού κρέατος ή τα αποξηραμένα σνακ κρέατος παρέχουν στο κατοικίδιό σας μια υγιεινή λιχουδιά. Να θυμάστε πάντα ότι το Παπιγιόν σας πρέπει να έχει πρόσβαση σε φρέσκο πόσιμο νερό.

Ανακαλύψτε την γκάμα μας σε τροφές για μικρόσωμους σκύλους!

Το Παπιγιόν προέρχεται πιθανώς από την Ευρώπη. Ωστόσο, δεν αποκλείεται εντελώς ότι μεταξύ των προγόνων του ήταν ασιατική προέλευσης που κατέληξε στην Ευρώπη μέσω ταξιδιωτών από την Ασία τον 13ο αιώνα.

Οι πρώτες μαρτυρίες για τα χαριτωμένα σκυλάκια βρίσκονται σε ελαιογραφίες του 13ου και 14ου αιώνα. Απεικονίζονται ως αξεσουάρ των ευγενών, συχνά μαζί με παιδιά. Είναι πιθανό ότι τα μικρά Παπιγιόν ήταν μια τυχαία μετάλλαξη των κυνηγετικών Σπάνιελ που ήταν ευρέως διαδεδομένα μεταξύ των ευγενών.

Το Παπιγιόν ως πιστός σύντροφος

Ενώ οι μεγαλόσωμοι συγγενείς του χρησιμοποιούνταν για το κυνήγι, τα Σπάνιελ νάνοι ζούσαν παράλληλα στην κατοικία των ευγενών και κρατούσαν συντροφιά σε γυναίκες και παιδιά. Αν και τα πρώτα τέτοια Σπάνιελ ζούσαν κυρίως στην Ιταλία, η ανάπτυξη της φυλής έλαβε έκτοτε χώρα στη Γαλλία και το Βέλγιο.

Μόνο από τον 17ο αιώνα και μετά μπορούμε να βρούμε απεικονίσεις Παπιγιόν με τα όρθια αυτιά τους.

Στη Μεγάλη Βρετανία, τα Παπιγιόν ήταν δημοφιλή στους ευγενείς. Όμως οι Βρετανοί λάτρεις των σκύλων προτιμούσαν ένα πλατύτερο κεφάλι και πιο έντονα κρεμαστά αυτιά, με αποτέλεσμα να προκύψει το Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ. Από τον 18ο αιώνα, το Παπιγιόν αναπτύχθηκε ανεξάρτητα από τους Βρετανούς συγγενείς του.

Στοχευμένη εκτροφή του Παπιγιόν

Μετά τη Γαλλική Επανάσταση, η φυλή έπρεπε να υποστεί ένα σοβαρό πλήγμα, διότι χωρίς ευγενείς, δεν υπήρχαν "σκύλοι πολυτελείας". Όμως, στα τέλη του 19ου αιώνα, οι λάτρεις των σκύλων ασχολήθηκαν με τη γοητευτική φυλή, έτσι ώστε γύρω στο 1905 να καθιερωθεί ένα πρώτο πρότυπο. Σήμερα, ο αριθμός τους θεωρείται σταθερός.

Απόκτηση: Πού μπορώ να βρω ένα Παπιγιόν;

Αν ψάχνετε για ένα Παπιγιόν, θα βρείτε μεγάλη ποικιλία εκτροφέων στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Αν ενδιαφέρεστε να αγοράσετε, βεβαιωθείτε ότι ο προμηθευτής κουταβιών ανήκει σε σύλλογο που είναι αναγνωρισμένος από την FCI και πουλάει τα σκυλιά του μόνο με επίσημα χαρτιά.

Οι ποικιλίες Παπιγιόν με τα αυτιά σα πεταλούδα τείνουν να είναι πιο διαδεδομένες από την ποικιλία με τα κρεμαστά αυτιά. Σημαντικότερο από το σχήμα των αυτιών είναι ότι ο εκτροφέας να αφιερώνει αρκετό χρόνο για εσάς και να δείχνει ενδιαφέρον για την εγκατάσταση των προστατευομένων του σε ένα κατάλληλο σπίτι.

Πόσο κοστίζει ένα Παπιγιόν;

Το κουτάβι θα μπορεί να μετακομίσει μαζί σας το νωρίτερο στην ηλικία των οκτώ εβδομάδων, ώστε να έχει αποπαρασιτωθεί αρκετές φορές, να έχει εμβολιαστεί και να έχει όχι μόνο χαρτιά, αλλά και ευρωπαϊκό διαβατήριο κατοικίδιων ζώων, συμπεριλαμβανομένου του μητρώου με τσιπ. Το κόστος για έναν σκύλο αυτής της φυλής κυμαίνεται μεταξύ 1.200 έως 1.500 ευρώ.

Αν ψάχνετε για έναν ήδη ενήλικο τετράποδο φίλο, μπορείτε να απευθυνθείτε σε ειδικούς συλλόγους για Παπιγιόν. Οι εκπρόσωποι της φυλής συνηθίζουν γρήγορα σε ένα νέο περιβάλλον, γι' αυτό και μια μετακόμιση είναι συχνά ευκολότερη απ' ό,τι με άλλους σκύλους.

Μια επίσκεψη στο καταφύγιο ζώων

Συμβαίνει κατά καιρούς τα ενήλικα Παπιγιόν να αναζητούν νέο σπίτι επειδή οι συνθήκες των ιδιοκτητών τους έχουν αλλάξει. Η συμβουλή μας είναι να απευθυνθείτε στην φιλοζωική οργάνωση της περιοχής σας. Μπορεί να υπάρχει ένα γοητευτικό σκυλάκι στο καταφύγιο της γειτονιάς σας που να είναι καθ' όλα ισάξιο των καθαρόαιμων ομοειδών του και θα χαιρόταν πολύ να βρει το νέο του σπίτι μαζί σας.

Σας ευχόμαστε μια υπέροχη συμβίωση το Παπιγιόν σας!

Σχετικά άρθρα
Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
11 min

Μαλτέζ (Maltese)

Ως έξυπνοι και ζωηροί σκύλοι συντροφιάς, τα μικρόσωμα, ολόλευκα Μαλτέζ ενθουσιάζουν πολλούς ζωόφιλους. Είναι το ιδανικό κατοικίδιο για να κάνει παρέα σε ανθρώπους, που θέλουν να έχουν τριγύρω τους ένα τετράποδο φίλο, και που τους αρέσει να φροντίζουν το απαλό τρίχωμα.
1 min

Μίνι Πίντσερ (Miniature Pinscher)

Ένα Πίντσερ σε μικρογραφία; Μην ξεγελιέστε! Το Μίνι Πίντσερ είναι ένας «πραγματικά γενναίος σκύλος». Όποιος ψάχνει ένα χαριτωμένο και ήρεμο σκυλάκι του σαλονιού, τότε το Μίνι Πίντσερ δεν είναι γι’ αυτόν. Παρά το μέγεθός του, ο ζωηρός οικογενειακός σκύλος έχει τεράστια επιθυμία για άθληση και άσκηση και έχει τους ανθρώπους του στο τρέξιμο από πολλές απόψεις.
9 min

Μπιγκλ (Beagle)

Τα κοντά πόδια του Μπιγκλ μπορεί να σας παραπλανήσουν - αυτός ο μεσαίου μεγέθους σκύλος σας κρατά σε κίνηση και είναι πάντα γεμάτος εκπλήξεις! Οι σκύλοι της συγκεκριμένης φιλικής φυλής είναι δραστήριοι, ατρόμητοι και αναμφίβολα έξυπνοι.