Ροτβάιλερ (Rottweiler)

Ροτβάιλερ

Rottweiler

Μέσα από τη σκληρή εμφάνιση κρύβεται μία καλόκαρδη ψυχή: Το Ροτβάιλερ είναι ένας δυνατός, ατρόμητος και γεμάτος αυτοπεποίθηση σκύλος. Ως σκύλος-φύλακας και αστυνομικός σκύλος δεν διστάζει μερικές φορές να δείχνει τα δόντια του ως σημάδι προειδοποίησης. Ωστόσο, ο άλλοτε «σκύλος των χασάπηδων» έχει και την ήρεμη πλευρά του, όντας αφοσιωμένος, πιστός και χαδιάρης, γεγονός που τον καθιστά τον ιδανικό οικογενειακό σκύλο!

Ιστορία

Οι Ρωμαίοι ήξεραν ήδη από εκείνη την εποχή να εκτιμούν τη μεγάλη δύναμη, ευκινησία και τεράστια αντοχή των σκύλων αυτών. Οι Ρωμαίοι βοσκοί διατηρούσαν τους προγόνους του σημερινού Ροτβάιλερ ως σκύλους-οδηγούς και φύλακες. Επομένως, το Ροτβάιλερ ανήκει σε μία από τις αρχαιότερες φυλές του κόσμου.

Οι Ρωμαίοι λεγεωνάριοι έστελναν τα κοπάδια βοειδών τους στις διάφορες αγορές εμπορίας βοειδών της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με τη βοήθεια των ακούραστων και ατρόμητων σκύλων τους. Έτσι, οι πρόγονοι αυτών των σκύλων έφτασαν στην τότε αυτοκρατορική πόλη Ροτβάιλ (Rottweil), η οποία μέχρι το 19ο αιώνα ήταν ένα σημαντικό κέντρο εμπορίας βοοειδών και η οποία έδωσε εν τέλει το όνομά της στη φυλή. Καθήκον του Ροτβάιλερ ήταν να οδηγεί τα βοοειδή και τα πρόβατα από στο Μπράισγκαου, στην Αλσατία και την κοιλάδα του Νέκαρ. Οι ντόπιοι χασάπηδες, στα χέρια των οποίων βρίσκονταν τότε το εμπόριο βοοειδών, αναγνώρισαν γρήγορα τη μεγάλη χρησιμότητα αυτής της φυλής και άρχισαν να εκτρέφουν αυτούς τους χρήσιμους σκύλους εργασίας.

Κατά τη διάρκεια πολλών αιώνων, τα ζώα, που ήταν γνωστά ως «σκύλοι των χασάπηδων», εκτρέφονταν ιδίως για την αντοχή, την ικανότητα οδήγησης και την ευφυΐα τους. Χάρη στην έντονη επαγρύπνηση και εργατικότητά τους, καθώς και στο άνευ όρων ένστικτο προστασίας τους, τα Ροτβάιλερ έγιναν απαραίτητοι βοηθοί για τους ντόπιους χασάπηδες. Τα γενναία και εργατικά τετράποδα όχι μόνο οδηγούσαν και φύλασσαν τα βοοειδή, αλλά υπερασπίζονταν το αφεντικό τους και τα υπάρχοντά του από αρπακτικά ζώα ή κλέφτες. Στις μεσαιωνικές αγορές, όπου οι έμποροι βοοειδών και οι κρεοπώλες πωλούσαν τα προϊόντα τους, έδεναν στους σκύλους τους ένα περιλαίμιο με ένα δερμάτινο πουγκί, όπου φύλασσαν τα χρήματα που εισέπρατταν. Ακόμη και οι πιο πονηροί κλέφτες δεν τολμούσαν να πλησιάσουν αυτόν το δυνατό και άγρυπνο «φρουρό».

Στα τέλη του Μεσαίωνα, η δημοφιλής φυλή Ροτβάιλερ εξαπλώθηκε τελικά από το κέντρο εμπορίας βοοειδών της Βάδης-Βυρτεμβέργης, Ροτβάιλ, και σε άλλες περιοχές. Οι σκύλοι της φυλής έχασαν σύντομα τον αρχικό σκοπό χρήσης τους ως σκύλοι-φύλακες και οδηγοί των μεγάλων κοπαδιών βοειδών. Η έλευση των σιδηροδρόμων και άλλων οχημάτων κατέστησε δυνατή τη μεταφορά των ζώων με ένα πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο. Το Ροτβάιλερ ήταν ένας τόσο περιζήτητος καθαρόαιμος σκύλος, που δεν αφανίστηκε με το πέρασμα του χρόνου, σε αντίθεση με πολλές άλλες φυλές.

Όταν στις αρχές του 20ού αιώνα, η αστυνομία είχε δοκιμάσει διάφορες φυλές σκύλων για εργασία στην υπηρεσία της, φάνηκε γρήγορα η μεγάλη χρησιμότητα του Ροτβάιλερ. Ήδη το 1910, το Ροτβάιλερ αναγνωρίστηκε επίσημα ως σκύλος υπηρεσίας. Μέχρι σήμερα, τα Ροτβάιλερ συναντώνται συχνά στην υπηρεσία της αστυνομίας και στην προστασία των συνόρων.

Ροτβάιλερ Κουτάβι

Εμφάνιση

Για την άσκηση του καθήκοντός του ως σκύλος υπηρεσίας στην αστυνομία και το στρατό, το δυνατό Ροτβάιλερ φέρει τις καλύτερες προϋποθέσεις, όσον αφορά καθαρά την εξωτερική του εμφάνιση. Το μυώδες σώμα του και η δυνατή, πλατιά οδοντοστοιχία του με 42 δόντια εμπνέουν σεβασμό στον καθένα. Το γεροδεμένο και βαρύ σώμα του ξεχειλίζει από δύναμη και ενέργεια. Παρά την κάπως κοντόχοντρη σωματική διάπλασή του με ευθεία, σταθερή πλάτη και ευρύ, βαθύ θώρακα, ένα Ροτβάιλερ δεν φαίνεται ποτέ χοντροκομμένο. Αντιθέτως, ο τροχασμός του και οι δυνατοί ταρσοί του φανερώνουν την ευκινησία και την αντοχή του.

Οι αρσενικοί εκπρόσωποι του είδους με ύψος ακρώμιου μεταξύ 61 και 68 cm ζυγίζουν περίπου 50 kg, ενώ οι θηλυκοί με ύψος ακρώμιου μεταξύ 56 και 63 cm και βάρος 42 kg είναι πιο μικρόσωμοι και αντιστοίχως ελαφρύτεροι. Το πυκνό, κοντό τρίχωμα που αποτελείται από εξωτερικό μανδύα και υπομανδύα έχει γυαλιστερό μαύρο χρώμα με έντονα καφεκόκκινα σημάδια. Το λεγόμενο «πυρόξανθο» στα μάγουλα, το ρύγχος, την κάτω πλευρά του λαιμού, το θώρακα και τα πόδια, καθώς και πάνω από τα μάτια και κάτω από τη ρίζα της ουράς αποκλίνει ξεκάθαρα από το βαθύ μαύρο βασικό χρώμα. Τα τριγωνικά, κρεμαστά αυτιά είναι τοποθετημένα ψηλά στο μεσαίου μήκους και πλατύ κρανίο. Η όσφρηση του Ροτβάιλερ είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη, χαρακτηριστικό που το καθιστά ιδανικό για ιχνηλάτηση. Η μύτη του είναι μάλλον πλατιά παρά στρογγυλεμένη, ενώ έχει σκούρο, μαύρο χρώμα, ακριβώς όπως και τα σφιχτά χείλη και η κορυφογραμμή των δοντιών.

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα

Σύμφωνα με τα πρότυπα της FCI, το Ροτβάιλερ κατατάσσεται με τον αριθμό 147 στην ομάδα 2, όπου ανήκουν οι εξής κατηγορίες σκύλων: Πίντσερ, Σνάουτσερ, Μολοσσοειδή, σκύλοι τύπου Μαστίφ, Ελβετικοί Ορεινοί και Φύλακες Βοειδών. Περιγράφεται ως ένας σκύλος με «φιλική και ήρεμη αρχική διάθεση», ο οποίος είναι αφοσιωμένος και υπάκουος, και ο οποίος αγαπάει τα παιδιά. Παρά την ήρεμη και καλόκαρδη φύση του χαρακτήρα του, το Ροτβάιλερ απέκτησε κακή φήμη, με αποτέλεσμα σε ορισμένες χώρες να κατατάσσεται στη λίστα με τις επικίνδυνες ή δυνητικά επικίνδυνες φυλές σκύλων. Σε ταινίες δράσης και τρόμου εμφανίζεται στο ρόλο του επιθετικού θηρίου, που δαγκώνει γεμάτο οργή. Ακόμη και στον πραγματικό κόσμο, το όνομά του συνδέεται επανειλημμένα με επιθέσεις. Το φταίξιμο για την ενεργοποίηση αυτής της συμπεριφοράς οφείλεται σε ανθρώπους, οι οποίοι στο παρελθόν εκπαίδευαν τα Ροτβάιλερ, μετατρέποντάς τα σε επιθετικές «μηχανές για να δαγκώνουν», και οι οποίοι τους φέρονταν ανελέητα. Σε συνδυασμό με την ελλιπή ή ασυνεπή εκπαίδευση, ορισμένα Ροτβάιλερ οδηγήθηκαν σε επιθετική συμπεριφορά, ακόμη και επειδή παρερμήνευσαν την εκδήλωση αγάπης προς αυτά.

Κατά πόσο το Ροτβάιλερ μπορεί να δείξει την καλή φύση του χαρακτήρα του, εξαρτάται όπως και στις περισσότερες φυλές σκύλων από τη συμπεριφορά του ιδιοκτήτη. Σε υπεύθυνα και έμπειρα χέρια, που του παρέχουν μία συνεπή εκπαίδευση, το Ροτβάιλερ εξελίσσεται σε έναν ψύχραιμο, εργατικό και πιστό σκύλο, ο οποίος δεν είναι πιο επικίνδυνος από οποιοδήποτε άλλο σκύλο του μεγέθους του. Ένα καλά κοινωνικοποιημένο και εκπαιδευμένο Ροτβάιλερ ενδείκνυται μάλιστα ως οικογενειακός σκύλος, ο οποίος ανταποκρίνεται κάλλιστα στο ρόλο του πολύ πιστού και αξιόπιστου συνοδού. Ακόμη κι αν ο ίδιος πειθαρχεί συνήθως σε ένα μόνο άτομο, είναι πιστός και αφοσιωμένος απέναντι και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του. Στα παιδιά της οικογένειας φέρεται με υπομονή και πραότητα. Ακόμη και η συμβίωση με άλλα ζώα δεν αποτελεί συνήθως πρόβλημα μετά τη συνήθη προσαρμογή του. Βλέποντας το δυνατό, μυώδες σώμα του δεν μπορεί να υποθέσει κανείς ότι μέσα στο σπίτι το Ροτβάιλερ είναι ένας ήσυχος και χαλαρός συγκάτοικος, στον οποίο αρέσει καμιά φορά να «παραδίδεται» στα χάδια των ανθρώπων του. Αντιθέτως σε εξωτερικούς χώρους, o αθλητικός σκύλος, ο οποίος ξεχειλίζει δύναμη, τριγυρνά γεμάτος ενέργεια. Αγαπά να παίζει και να τρέχει ανέμελα στην ύπαιθρο και απολαμβάνει τα δημιουργικά αθλητικά προγράμματα, όπου μπορεί πραγματικά να εκτονώνεται.

Η κίνηση μέσα από τις διαφόρων ειδών αθλητικές δραστηριότητες του βγαίνει σε καλό, ακόμη και ψυχικά. Όταν το Ροτβάιλερ είναι πλήρως απασχολημένο σωματικά και πνευματικά, είναι χαλαρό και ήρεμο. Με αυτό τον τρόπο, τα Ροτβάιλερ είναι σπανίως νευρικά ή επιθετικά. Αντιμετωπίζουν μεν τους ξένους με καχυποψία, αλλά οι καλά εκπαιδευμένοι σκύλοι παραμένουν πιο αποστασιοποιημένοι και επιφυλακτικοί. Το έντονο ένστικτο προστασίας, ο τολμηρός χαρακτήρας και η σωματική δύναμη καθιστούν το Ροτβάιλερ ικανό να υπερασπίζεται με οποιοδήποτε μέσο τα υπάρχοντα του «ανθρώπου» του, αρκεί να του ζητηθεί. Λόγω της ψυχραιμίας και της εργατικότητάς του μπορεί να εκπληρώνει καθετί που του ανατίθεται, χωρίς καν να διαμαρτύρεται, και αποτελεί έναν ιδανικό σκύλο υπηρεσίας, εργασίας και συνοδείας.

Ροτβάιλερ Χαρούμενο

Προβλήματα της φυλής

Το Ροτβάιλερ μπορεί να επιδείξει επικίνδυνη συμπεριφορά λόγω ανεύθυνης εκτροφής, ακατάλληλης ή ελλιπούς εκπαίδευσης. Επανειλημμένα γίνεται λόγος για επιθέσεις Ροτβάιλερ σε ανυπεράσπιστους πολίτες, πρόκειται ωστόσο για μεμονωμένα περιστατικά, για τα οποία ευθύνεται η ελλιπής εκπαίδευση και οι ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης. Από το 2001, σε ορισμένα γερμανικά κρατίδια το Ροτβάιλερ μπήκε στη λίστα των επικίνδυνων ή δυνητικά επικίνδυνων σκύλων. Αυτό σημαίνει ότι η κατοχή του υπόκειται σε ορισμένους περιορισμούς. Έτσι, οι σκύλοι θα πρέπει μεταξύ άλλων να υποβάλλονται σε τεστ χαρακτήρα και να το περνούν επιτυχώς, προκειμένου να κριθούν κατάλληλοι για υιοθεσία και κατοχή. Σε ορισμένα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας απαιτείται «άδεια κατοχής σκύλου» ή «πιστοποιητικό ικανότητας κατοχής», που πιστοποιεί αποδεδειγμένα ότι ο ιδιοκτήτης διαθέτει τις απαραίτητες βασικές γνώσεις σχετικά με τη φυλή και τις ενδεδειγμένες συνθήκες διαβίωσής της. Επίσης στην Ελβετία, σε δώδεκα από τα δεκατρία καντόνια, όπου έχει εκδοθεί λίστα των πιο επικίνδυνων ή δυνητικά επικίνδυνων φυλών, η κατοχή ενός Ροτβάιλερ υπόκειται σε αδειοδότηση. Επομένως, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ενημερώνονται οπωσδήποτε για τους ισχύοντες κανονισμούς στη χώρα και τον τόπο διαμονής τους, προτού αποκτήσουν ένα Ροτβάιλερ.

Εκτροφή και Εκπαίδευση

Στη φυλή Ροτβάιλερ παίζουν ανέκαθεν σημαντικό ρόλο τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, που απαιτούνται για τη χρήση τους ως σκύλοι υπηρεσίας. Εκτός από την επαγρύπνηση, το θάρρος και τη δύναμη, οι υπεύθυνοι εκτροφείς δίνουν επίσης μεγάλη σημασία στην ψυχική αντοχή και την ψυχραιμία των σκύλων τους. Η αυτοπεποίθηση και η ισορροπία καθιστά τα Ροτβάιλερ πιστούς και αξιόπιστους συνεργάτες εν ώρα υπηρεσίας. Επίσης, η υπακοή και η θέλησή τους να πειθαρχούν σε ένα πρόσωπο ανήκουν στις βασικές προϋποθέσεις για τη χρήση τους ως σκύλοι υπηρεσίας.

Ένας ψύχραιμος, ισορροπημένος και υπάκουος σκύλος ενδείκνυται ακόμη και ως οικογενειακός σκύλος. Όπως αναφέρεται και παραπάνω, για την ενίσχυση αυτών των χαρακτηριστικών δεν απαιτείται μόνο μία υπεύθυνη εκτροφή, αλλά και μία σοβαρή και συνεπής εκπαίδευση. Είναι σημαντικό η εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση των σκύλων να ξεκινά ήδη από τη νεαρή τους ηλικία, όταν είναι ακόμη κουτάβια. Κάθε νεαρό Ροτβάιλερ είναι πρόθυμο να ενσωματωθεί σε μία αγέλη και να μάθει από αυτήν. Σημαντικό είναι ωστόσο να δείξετε εγκαίρως σε αυτόν το ζωηρό και ισχυρογνώμονα σκύλο τα όριά του. Ιδίως κατά τους πρώτους εννέα μήνες ζωής του, το Ροτβάιλερ θα πρέπει να μάθει να τιθασεύει τη δύναμή του και να ακολουθεί τις εντολές του «ανθρώπου» του. Ομοίως, ο σκύλος θα πρέπει να εντάσσεται στην οικογένεια το συντομότερο δυνατό. Επιπλέον, αυτός ο εκ φύσεως δύσπιστος σκύλος θα πρέπει να έρχεται σε επαφή με ξένους ανθρώπους και νέες καταστάσεις, επιδεικνύοντας υπακοή, υπομονή και την αναγκαία συνέπεια.

Ενώ ένα Ροτβάιλερ έχει έμφυτο το έντονο ένστικτο προστασίας, μέσω της κατάλληλης εκπαίδευσης μπορεί να μετατραπεί σε έναν ήρεμο και φιλικό σκύλο-συνοδό και οικογενειακό σκύλο. Ένα Ροτβάιλερ, το οποίο είναι από νωρίς κοινωνικοποιημένο και καλά εκπαιδευμένο, θα γίνει τελικά ένας πιστός και αφοσιωμένος τετράποδος φίλος, που θα στέκεται πάντα στο πλευρό των δικών του ανθρώπων. Επομένως, η απόκτηση ενός Ροτβάιλερ έχει πολλά να σας προσφέρει.

Είναι αυτονόητο, ωστόσο, ότι αυτή η φυλή δεν είναι κατάλληλη για τον οποιονδήποτε. Τα Ροτβάιλερ χρειάζονται έναν έμπειρο χειριστή σκύλων, ο οποίος εκτός από τις εξειδικευμένες γνώσεις του για τη φυλή, θα αποπνέει πάνω απ' όλα ηρεμία και σιγουριά. Το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτός ο γεμάτος αυτοπεποίθηση σκύλος δεν θα πειθαρχήσει σε ανασφαλείς ή νευρικές προσωπικότητες. Επιπλέον, οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για ένα Ροτβάιλερ θα πρέπει να έχουν αρκετή δύναμη και αντοχή για να καθοδηγούν με ασφάλεια το δυνατό αυτό σκύλο και να κρατούν τον οδηγό του. Ιδίως οι αρσενικοί εκπρόσωποι του είδους με σωματικό βάρος περίπου 50 kg έχουν τεράστια δύναμη. Για το λόγο αυτό, ως οικογενειακοί σκύλοι ενδείκνυνται περισσότερο οι θηλυκοί εκπρόσωποι του είδους. Προτού καταλήξετε στην απόκτηση ενός σκύλου της φυλής, ενημερωθείτε και αναζητήστε συμβουλές από εκτροφείς και λέσχες σκύλων Ροτβάιλερ σχετικά με την κατάλληλη εκπαίδευση και τις ενδεδειγμένες συνθήκες διαβίωσης ενός Ροτβάιλερ.

Ροτβάιλερ Χαριτωμένο Κουτάβι

Διατροφή

Όσον αφορά τη διατροφή ενός Ροτβάιλερ, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη διάφοροι παράγοντες όπως η ηλικία, το επίπεδο δραστηριότητας και η κατάσταση της υγείας. Θα πρέπει να υπάρχει ποικιλία και άφθονο κρέας στη διατροφή τους. Βεβαιωθείτε επίσης ότι το αγαπημένο σας κατοικίδιο έχει πάντα αρκετό φρέσκο νερό στη διάθεσή του. Στο κατάστημα της zooplus θα βρείτε τροφές ειδικά για σκύλους Ροτβάιλερ, οι οποίες προσαρμόζονται ακριβώς στις διατροφικές τους ανάγκες.

Ιδίως για τους νεαρούς σκύλους είναι απαραίτητη η τακτική άσκηση, έτσι ώστε το μυοσκελετικό σύστημα να μπορεί να αναπτυχθεί ανάλογα με τη σωματική μάζα. Φροντίστε επίσης ώστε ο τετράποδος φίλος σας να παραμένει σε φόρμα, καθώς μεγαλώνει. Αν το Ροτβάιλερ σας είναι λιγάκι πιο δραστήριο, θα πρέπει να του προσφέρετε περισσότερους υδατάνθρακες για ενέργεια. Για σκύλους πιο ήρεμους, η πρόσληψη υδατανθράκων θα πρέπει να είναι ελαφρώς μειωμένη, καθώς διαφορετικά ο σκύλος μπορεί να πάρει υπερβολικό βάρος. Κάτι τέτοιο πρέπει να αποφεύγεται για την πρόληψη σχετικών μυοσκελετικών προβλημάτων.

Υγεία και Περιποίηση

Ενώ οι συνθήκες διαβίωσης και η εκπαίδευση αυτής της ιδιαίτερης φυλής δεν είναι μία τελείως εύκολη υπόθεση, και αποτελούν πρόκληση για τον καθένα, η φροντίδα του σώματος ενός Ροτβάιλερ δεν απαιτεί, ωστόσο, μεγάλη δαπάνη χρόνου ή χρημάτων. Πρέπει να βουρτσίζετε ελάχιστα το κοντό τρίχωμά του και μόνο κατά την περίοδο της αλλαγής τριχώματος απαιτείται τακτικό μασάζ με γάντια διπλής όψεως για περιποίηση του τριχώματος.

Οι διατροφικές ανάγκες ενός Ροτβάιλερ διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, το επίπεδο δραστηριότητας και την κατάσταση της υγείας του. Στο κατάστημα της zooplus θα βρείτε τροφές ειδικά για σκύλους Ροτβάιλερ.

Το γερό και μυώδες Ροτβάιλερ είναι αρκετά ανθεκτικό, ακόμη και σε ασθένειες. Τα Ροτβάιλερ, όπως και πολλοί άλλοι σκύλοι του μεγέθους και του βάρους τους, είναι επιρρεπή σε δυσπλασία των αρθρώσεων του ισχίου και του αγκώνα (HD/ED). Επομένως, στο πλαίσιο της εξέτασης περί καταλληλότητας αναπαραγωγής, η Γερμανική Λέσχη Ροτβάιλερ προβλέπει μία ακτινολογική εξέταση, η οποία φανερώνει τη γενετική προδιάθεση για μία τέτοιου είδους πάθηση των αρθρώσεων. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια διαγνώστηκαν επανειλημμένα σκύλοι της φυλής με καρδιακές παθήσεις, όπως για παράδειγμα με καρδιακή στένωση.

Όπως ισχύει και για εμάς τους ανθρώπους, ο κίνδυνος εκδήλωσης μίας ασθένειας μπορεί να μειωθεί σε γενικές γραμμές με τη σωστή διατροφή και ένα ισορροπημένο πρόγραμμα άθλησης. Ιδίως όταν έχετε ένα Ροτβάιλερ ως οικογενειακό σκύλο, χρειάζεται να φροντίζετε για την πλήρη σωματική και πνευματική απασχόλησή του, προσφέροντάς του επιπλέον δραστηριότητες, όπως εκπαίδευση υπακοής (obedience), ιχνηλάτηση ή agility. Το Ροτβάιλερ, στο οποίο μάλιστα αρέσει να πάει μερικές φορές για τζόκινγκ με τον ιδιοκτήτη του, δεν ικανοποιείται απαραιτήτως από την απόσταση που θα τρέξει, αλλά μάλλον από την εκπλήρωση ενός καθήκοντος. Έτσι, η κοινή άθληση συμβάλλει σημαντικά στη δημιουργία μίας καλής σχέσης μεταξύ ανθρώπου-σκύλου.

Άνθρωποι, οι οποίοι έχουν αρκετή επιθυμία και χρόνο για να αφιερώσουν στους απαιτητικούς σκύλους αυτής της φυλή, και οι οποίοι θα τους παρέχουν μία σίγουρη και συνεπή εκπαίδευση, καθώς και μία στενή οικογενειακή σχέση και έντονη σωματική και πνευματική εργασία, μπορούν στην ουσία να βρουν στο πρόσωπο του Ροτβάιλερ έναν τετράποδο φίλο, που όχι μόνο θα τους προστατεύει, αλλά θα είναι πάνω απ' όλα αξιόπιστος, αγαπητός και πράος. Ένας σκύλος, ο οποίος θα είναι απλά «άπαιχτος», όχι μόνο λόγω της δύναμής του.

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Μαλτέζ (Maltese)

Ως έξυπνοι και ζωηροί σκύλοι συντροφιάς, τα μικρόσωμα, ολόλευκα Μαλτέζ ενθουσιάζουν πολλούς ζωόφιλους. Είναι το ιδανικό κατοικίδιο για να κάνει παρέα σε ανθρώπους, που θέλουν να έχουν τριγύρω τους ένα τετράποδο φίλο, και που τους αρέσει να φροντίζουν το απαλό τρίχωμα.
1 min

Μίνι Πίντσερ (Miniature Pinscher)

Ένα Πίντσερ σε μικρογραφία; Μην ξεγελιέστε! Το Μίνι Πίντσερ είναι ένας «πραγματικά γενναίος σκύλος». Όποιος ψάχνει ένα χαριτωμένο και ήρεμο σκυλάκι του σαλονιού, τότε το Μίνι Πίντσερ δεν είναι γι’ αυτόν. Παρά το μέγεθός του, ο ζωηρός οικογενειακός σκύλος έχει τεράστια επιθυμία για άθληση και άσκηση και έχει τους ανθρώπους του στο τρέξιμο από πολλές απόψεις.
1 min

Τζακ Ράσελ Τεριέ (Jack Russell Terrier)

Μικρόσωμοι, έξυπνοι και ζωηροί - οι σκύλοι αυτής της νεαρής φυλής έχουν καταφέρει να αποκτήσουν έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό οπαδών. Ως «Τζακ Ράσελ Τεριέ» χαρακτηρίζεται μία ανεξάρτητη φυλή με βρετανικές ρίζες, η οποία αναγνωρίστηκε επίσημα από την FCI από το έτος 2000. Το χαρακτηριστικό που διακρίνει το Τζακ Ράσελ Τεριέ (Jack Russell Terrier) από το στενό συγγενή του, το Πάρσον Ράσελ Τεριέ (Parson Russell Terrier), είναι τα κοντά πόδια.