Σίμπα Ίνου

Σίμπα Ίνου

Μυτερά αυτιά, μακριά μουσούδα: το Σίμπα Ίνου θυμίζει αλεπού.

Με μια πρώτη ματιά, το χνουδωτό τρίχωμα και το διαχειρίσιμο μέγεθος κάνουν το Σίμπα Ίνου έναν όμορφο σύντροφο για πολλούς λάτρεις σκύλων. Ωστόσο, η συμβίωση με το ιαπωνικό Σπιτς απαιτεί μεγάλη εμπειρία στην εκπαίδευση σκύλων καθώς και πολλή προθυμία για κοινή άσκηση.

Εμφάνιση του Σίμπα Ίνου: Σαν αλεπού

Το “Shiba Inu” σημαίνει “μικρό σκυλί” σε μια απλή μετάφραση. Στην πραγματικότητα, το Σίμπα Ίνου, το οποίο ζυγίζει έως 13 κιλά, είναι ο μικρότερος απόγονος των έξι ιαπωνικών φυλών σκύλων που αναγνωρίζονται από την FCI. Το σήμα κατατεθέν του είναι τα στητά, τριγωνικά αυτιά του που τονίζουν την άγρυπνη έκφραση του προσώπου του.

Χρώματα τριχώματος από κόκκινο έως κόκκινο σουσαμί

Σύμφωνα με το πρότυπο, η ουρά είναι κυρτή και βρίσκεται κοντά στην πλάτη. Το κοντό τρίχωμα μπορεί να είναι κόκκινο, μαύρο me καφέ ή κόκκινο σουσαμί. Το “σουσαμί” σημαίνει ένα μείγμα κόκκινων και μαύρων τριχών.

Κάθε απόχρωση πρέπει να έχει “Urajiro”, δηλαδή υπόλευκες τρίχες γύρω από τη μουσούδα, στο λαιμό, το στήθος και την κοιλιά, καθώς και στην κάτω πλευρά της ουράς και στο εσωτερικό των ποδιών.

Σε γενικές γραμμές, η εμφάνιση αυτών των ιαπωνικών σκύλων είναι πολύ πρωτόγονη. Θυμίζει την εμφάνιση μιας αλεπούς, ειδικά στην κοκκινωπή εκδοχή.

Σίμπα Ίνου
Εκτός από μπεζ, το Σίμπα Ίνου συναντάται και σε πιο σκούρα χρώματα.

Χαρακτήρας του Σίμπα Ίνου: Δυνατό και έξυπνο

Ένα Σίμπα Ίνου έχει το δική του ξεχωριστή προσωπικότητα. Ο ανεξάρτητος, αυτόνομος σκύλος δεν θέλει να είναι υποταγμένος. Έχει επίσης έντονη κτητική συμπεριφορά στην περιοχή του, πάθος για κυνήγι και βαθιά δυσπιστία απέναντι στους ξένους – είτε είναι άνθρωποι είτε σκύλοι.

Η απασχόληση και η καλή κοινωνικοποίηση είναι ζωτικής σημασίας

Το Σίμπα Ίνου είναι καλός φύλακας, αλλά δεν έχει την τάση να γαβγίζει άσκοπα. Εάν έχει κοινωνικοποιηθεί σωστά όσο είναι κουτάβι, θα μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα σε μια ομάδα αργότερα. Εφόσον έχει κοινωνικοποιηθεί από νωρίς, το Σίμπα Ίνου μερικές φορές κάνει φιλίες με κατοικίδια που ανήκουν στην οικογένειά του.

Όποιος έχει κερδίσει τη εύνοια ενός Σίμπα Ίνου να είναι σίγουρος ότι θα έχει στο πλευρό του έναν πιστό φίλο. Η φυλή ξεχωρίζει για την άγρυπνη αλλά και φιλική φύση της. Ένα πολυάσχολο Σίμπα Ίνου είναι ήρεμο και δεν αγχώνεται, αλλά είναι πάντα προσεκτικό.

Έχετε ηγετική προσωπικότητα; Μόνο έτσι θα μπορέσετε να εκπαιδεύσετε με επιτυχία έναν σκύλο αυτής της φυλής. Κι αυτό γιατί ο ανεξάρτητος τετράποδος φίλος δεν δείχνει σχεδόν καθόλου θέληση να σας ικανοποιήσει και θεωρεί τον εαυτό του ως τον καλύτερο αρχηγό της αγέλης. Εκτός αν μπορείτε να του αποδείξετε ότι κάνει λάθος.

Είναι όντως τόσο δύσκολο να εκπαιδευτούν τα Σίμπα Ίνου;

Γι’ αυτό η εκπαίδευση απαιτεί πολλή ενσυναίσθηση, εμπειρία, συνέπεια και, τέλος, υπομονή. Εάν του δείξετε σημάδια αβεβαιότητας, ασυνέπειας ή σκληρής μεταχείρισης, το κυρίαρχο Σίμπα Ίνου θα το θυμάται και δεν θα θέλει πλέον να είναι υπάκουο σε περίπτωση τέτοιας συμπεριφοράς.

Τότε είναι που μπαίνει στο παιχνίδι η έντονη κυρίαρχη συμπεριφορά της φυλής. Ωστόσο, όσοι ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις και μπορούν να καθοδηγήσουν με ξεκάθαρες εντολές το Σίμπα Ίνου τους, δεν θα αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες στην εκπαίδευσή του.

Είναι το Σίμπα Ίνου επικίνδυνο;

Η εντατική εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση είναι ιδιαίτερα σημαντική για αυτή τη φυλή όσο είναι ακόμα κουτάβια σε νεαρή ηλικία, ώστε ως ενήλικα να τα πάνε καλά με άλλα σκυλιά.

Λόγω του έντονου κυνηγετικού τους ενστίκτου, δεν γίνεται πάντα να τα αφήνετε ελεύθερα. Για το λόγο αυτό, ο σκύλος σας θα πρέπει να μπορεί να έρχεται ανά πάσα στιγμή όταν τον φωνάζετε, κάτι που απαιτεί αρκετή εκπαίδευση. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει επίσης να προσπαθήσουν να διοχετεύσουν το προστατευτικό ένστικτο του Σίμπα Ίνου σε ελεγχόμενες συμπεριφορές. Έτσι δεν θα υπάρχει κανένας κίνδυνος από αυτή τη φυλή.

Σίμπα Ίνου
Τα Σίμπα Ίνου είναι κυρίαρχα σκυλιά με έντονο προστατευτικό ένστικτο.

Όποιος σκέφτεται να μοιραστεί τη ζωή του με ένα Σίμπα Ίνου θα πρέπει να έχει ήδη κάποια εμπειρία με σκύλους. H φυλή δεν είναι κατάλληλη για αρχάριους. Οι ιδιοκτήτες χρειάζονται χρόνο, υπομονή και ατσάλινα νεύρα για να τα εκπαιδεύσουν. Ως υποψήφιος ιδιοκτήτης Σίμπα Ίνου, θα πρέπει επίσης να σας αρέσει να βγαίνετε έξω στη φύση παντός καιρού.

Η διατήρησή τους σε εσωτερικούς χώρους είναι γενικά εφικτή

Εάν μπορείτε να παρέχετε στον τετράποδο φίλο σας επαγγελματική εκπαίδευση και κατάλληλη άσκηση, μπορεί να μείνει άνετα και μέσα σε διαμέρισμα. Ενδέχεται βέβαια να χρειάζεται να ζητήσετε τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη. Όλα τα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να συμφωνούν με τον νέο συγκάτοικο και να μην έχουν αλλεργίες.

Το Ιαπωνικό Σπίτς δεν είναι σκύλος για τους φανατικούς της καθαριότητας ή τους λάτρεις των μαύρων βελούδινων παντελονιών. Κι αυτό γιατί μαδάει πολύ, ιδίως κατά την περίοδο της αλλαγής τριχώματος που γίνεται δύο φορές το χρόνο.

Είναι το Σίμπα Ίνου κατάλληλο για οικογένειες;

Η φυλή τα πάει καλά με μεγαλύτερα παιδιά. Ωστόσο, θα πρέπει να μπορεί να αποσύρεται κάπου ήσυχα αν το  θελήσει. Το Σίμπα Ίνου θα δεχτεί άλλα κατοικίδια μόνο αν έχει κοινωνικοποιηθεί σωστά ως κουτάβι. Παρ’ όλα αυτά, δεν θα πρέπει απαραίτητα να το αφήσετε αργότερα μόνο του με κάποιο πειραματόζωο, γιατί το κυνήγι κυλάει στις φλέβες.

Κανονίστε εκ των προτέρων τη φύλαξη όσο λείπετε για διακοπές

Φροστίστε να κανονίσετε τη φύλαξη του σκύλου σας σε περίπτωση διακοπών ή ασθένειας. Πλέονμπορείτε να παίρετε μαζί σας σε πολλούς προορισμούς τον καλομαθημένο τετράποδο φίλο σας, καθώς πολλά ξενοδοχεία δέχονται σκύλους.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ταξιδεύετε με το Σίμπα Ίνου σε πολύ ζεστούς προορισμούς, καθώς μπορεί να υποφέρει από τις υψηλές θερμοκρασίες. Αν το αφήσετε πίσω στο σπίτι να το προσέχει κάποιος, θα πρέπει να ορίσετε μόνο ένα άτομο με εμπειρία στους σκύλους. Διαφορετικά, το Σίμπα Ίνου σας ενδέχεται να πάρει κάποιες κακές συνήθειες που είναι δύσκολο να κόψει μετά το ταξίδι.

Έλεγχος των εξόδων

Πριν αποφασίσετε να πάρετε ένα Σίμπα Ίνου, σκεφτείτε τα εφάπαξ έξοδα στην αρχή. Αυτά περιλαμβάνουν την τιμή του ίδιου του σκύλου, τον βασικό εξοπλισμό, όπως μπολ, κουβέρτες, κρεβάτι σκύλου, λουρί, σαμαράκι, περιλαίμιο, είδη περιποίησης, κλουβί μεταφοράς για το αυτοκίνητο, παιχνίδια.

Στη συνέχεια, υπάρχουν τα μηνιαία έξοδα για την κατάλληλη τροφή, τον φόρο σκύλου και την ασφάλεια αστικής ευθύνης σκύλου, καθώς και οι τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο, οι οποίες μπορεί να είναι αντίστοιχα ακριβότερες σε περίπτωση ασθένειας.

Ελάχιστες ασθένειες τυπικές της φυλής

Αυτά τα περιπετειώδη ιαπωνικά σκυλιά δεν έχουν γενετική προδιάθεση για ορισμένες ασθένειες, εφόσον δεν υπάρχει αιμομιξία.

Βέβαια, ακόμη και ένας πολύ εύρωστος σκύλος όπως το Σίμπα Ίνου μπορεί να πάσχει από δυσπλασία του ισχίου ή γλαύκωμα ή καταρράκτη, για παράδειγμα. Αλλά δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος. Ειδικά αν επιλέξετε ένα Σίμπα Ίνου από έναν αξιόπιστο εκτροφέα.

Πόσα χρόνια ζει ένα Σίμπα Ίνου;

Προσέξτε να μην αφήσετε τον σκύλο σας να γίνει υπέρβαρος. Φροντίστε να ακολουθεί μια ενδεδειγμένη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κρέας και να ασκείται επαρκώς. Το Σίμπα Ίνου σας μπορεί να ζήσει έως και 15 χρόνια εάν προσέχετε την υγεία του.

Αποφύγετε την υπερβολική άθληση με τον χνουδωτό φίλο τις πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού, γιατί θα υποφέρει με το ζεστό του τρίχωμα στις υψηλές θερμοκρασίες.

Pflege: Kurzes Haar, geringer Aufwand

Das plüschige Fell des Shiba Inu besteht aus geradem Deckhaar und sehr feiner Unterwolle. Gelegentliches Bürsten reicht in Sachen Fellpflege komplett aus. Denn das kurze Fell dieser Rasse neigt nicht zum Verfilzen.

Während des halbjährlichen Fellwechsels sollten Sie dennoch häufiger gründlich bürsten. Die Vierbeiner haaren dann über einen Zeitraum von zwei bis vier Wochen relativ stark. Erleichternd für den Wohnungsputz ist, dass Shiba-Inu-Haare keine Widerhaken haben, sodass sie relativ einfach von Möbeln und Kleidung zu entfernen sind.

Tipps für die Zahnhygiene

Ein Plus für Hundefreunde mit empfindlicher Nase: Der Shiba Inu verströmt selbst in nassem Zustand kaum den typischen Hundegeruch.

Ein Tipp für gesunde Zähne: Neben der Gabe von Hundetrockenkauartikeln können Sie mit regelmäßigem Zähneputzen zur Zahnhygiene Ihres Vierbeiners beitragen. Gewöhnen Sie hierfür bereits Ihren Welpen an Hundezahnbürste sowie Hundezahnpasta.

Χρόνος στη φύση παντός καιρού – οι μεγάλες βόλτες είναι η αγαπημένη απασχόληση του Ιαπωνικού Σπιτς. Ακόμα και όταν βρέχει, του αρέσει να ξεμουδιάζουν τα πόδια τους έξω.

Τα ενήλικα ζώα μπορούν επίσης να γίνουν καλοί δυνοδοί σε τζόκινγκ ή ποδηλατάδα. Αναπτύξτε αργά την αντοχή του τετράποδου φίλου σας και φροντίστε να λάβετε υπόψη σας τα κυνηγετικά του ένστικτα.

Δοκιμάστε διαφορετικά αθλήματα για σκύλους

Ένα Σίμπα Ίνου θέλει να εκτελεί καθήκοντα που έχουν νόημα γι’ αυτό και η καθαρή αναζήτηση του είναι λιγότερο ελκυστική. Ορισμένα μέλη της φυλής ενθουσιάζονται με τα αθλήματα, όπως το agility. Σε άλλα δεν αρέσουν καθόλου. Δοκιμάστε μαζί με τον τετράποδο φίλο σας αυτό που σας αρέσει και στους δύο.

Shiba Inu aktiv

Η ξηρά τροφή είναι σχετικά φθηνή και απλή. Ωστόσο, θα πρέπει να παρακολουθείτε τη συμπεριφορά του σκύλου σας ως προς την κατανάλωση νερού, ώστε να διασφαλίζετε ότι πίνει αρκετά υγρά.

Η υγρή τροφή αποτελείται από περίπου 80 τοις εκατό νερό και είναι συχνά πολύ πιο αγαπητή από τους σκύλους λόγω της έντονης μυρωδιάς της. Φυσικά, μπορείτε επίσης να εναλλάσσετε υγρή και ξηρά τροφή.

Διατροφική μέθοδος BARF

Εάν επιλέξετε να ακολουθήσετε τη διατροφική μέθοδο “BARF” (βιολογικά ενδεδειγμένη ωμή διατροφή) και, ως εκ τούτου, αποφασίσετε να προετοιμάζετε μόνοι σας τα γεύματα του σκύλου σας, θα πρέπει να ενημερωθείτε πολύ καλά εκ των προτέρων.

Εκτός από το ωμό κρέας, το Σίμπα Ίνου σας χρειάζεται μια ισορροπημένη ποσότητα λαχανικών, ελαίων, οστών και βοτάνων για να αποφευχθεί ο υποσιτισμός. Μπορείτε επίσης να προσφέρετε στον τετράποδο φίλο σας αποξηραμένα σνακ μάσησης για την οδοντική φροντίδα.

Κάντε σταιδακά τις αλλαγές στην τροφή

Όταν κάνετε αλλαγές στη διατροφή του σκύλου σας, καλό είναι να το πάτε με αργά βήματα. Μερικοί σκύλοι αντιδρούν σε μια ξαφνική αλλαγή της τροφής με στομαχικές διαταραχές ή ακόμα και διάρροια. Αναμείξτε λοιπόν τη νέα τροφή με την παλιά σε ολοένα αυξανόμενες ποσότητες για λίγες μέρες.

Σημείο και ώρα φαγητού

Τα νεαρά σκυλιά χρειάζονται αρκετές μερίδες την ημέρα, τρεις έως τέσσερις ανάλογα με την ηλικία τους. Σε αντίθεση με το ενήλικο Σίμπα Ίνου, το οποίο ικανοποιείται με δύο γεύματα την ημέρα.

Μην ταΐζετε πάντα ακριβώς την ίδια ώρα είτε το κουτάβι είτε το ενήλικο σκυλί , ώστε να μην συνηθίσει να γαβγίζει στην κουζίνα.

Σερβίρετε τα γεύματα σε ένα σταθερό, ήσυχο μέρος που μπορείτε εύκολα να καθαρίσετε. Μετά το γεύμα του, το Σίμπα Ίνου σας θα πρέπει να ξεκουράζεται, γι’ αυτό και συνιστάται να το ταΐζετε μετά τις βόλτες του.

Οι ρίζες της φυλής βρίσκονται στις ορεινές περιοχές της κεντρικής Ιαπωνίας. Εκεί, οι πρόγονοι των Σίμπα Ίνου υπηρέτησαν τους κατοίκους για αιώνες ως φύλακες και σύντροφοι στο κυνήγι μικρών θηραμάτων και πτηνών. Σε όλο αυτό το διάστημα, η φυλή παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό απαλλαγμένη από άλλες επιρροές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι απλώς δεν υπήρχαν άλλα σκυλιά με τα οποία θα μπορούσαν να διασταυρωθούν.

Το Σίμπα Ίνου ως εθνικό φυσικό στοιχείο

Όταν οι Βρετανοί έφεραν άλλους τετράποδους φίλους μαζί τους προς το τέλος του 19ου αιώνα, έγινε διασταύρωση με Σέτερ και Πόιντερ. Μέσα σε λίγες δεκαετίες, τα καθαρόαιμα Σίμπα Ίνου έγιναν σπάνιο είδος. Το 1928, κάποιοι ενθουσιώδεις λάτρεις της φυλής άρχισαν να την εκτρέφουν. Υο υποχρεωτικό πρότυπο δημιουργήθηκε το 1934.

Σε σύγκριση με τους προγόνους του, το σημερινό Σίμπα Ίνου είναι κάπως μεγαλύτερο και πιο ανθεκτικό. Το 1937, η φυλή έλαβε το στάτους του “Εθνικού Φυσικού Στοιχείου” στην Ιαπωνία, γεγονός που βοήθησε περαιτέρω στην εξάπλωσή της. Μαζί με το Ιαπωνικό Ακίτα, είναι σήμερα ένας από τους πιο δημοφιλείς σκύλους στην Ιαπωνία. Ωστόσο, είναι πολύ λιγότερο διαδεδομένο εκτός της χώρας προέλευσής του.

Αγορά: Πού μπορώ να βρω το Σίμπα Ίνου των ονείρων μου;

Εάν έχετε λατρέψει την ιαπωνική φυλή και πληροίτε όλες τις προϋποθέσεις για τη διατήρηση αυτών των περήφανων σκύλων, μπορείτε να αρχίσετε να αναζητάτε έναν εκτροφέα. Αποφύγετε τις προσφορές χωρίς πιστοποιητικό γενεαλογίας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να είστε σίγουροι ότι πρόκειται για καθαρόαιμο Σίμπα Ίνου.

Βεβαιωθείτε ότι ο εκτροφέας είναι μέλος ενός συλλόγου. Αυτή είναι μια ελάχιστη απαίτηση για υπεύθυνη εκτροφή προς όφελος της φυλής. Τα γονικά ζώα πρέπει να πληρούν ορισμένα χαρακτηριστικά υγείας και χαρακτήρα προτού εγκριθούν για εκτροφή.

Πόσο κοστίζει ένα Σίμπα Ίνου;

Ο εκτροφέας θα πρέπει επίσης να σας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσετε τα κουτάβια και τους γονείς τους στον χώρο του. Όλα τα ζώα θα πρέπει να έχουν μια ισορροπημένη και ζωντανή εικόνα. Το κόστος ενός κουταβιού Σίμπα Ίνου είναι περίπου 1.000 ευρώ.

Η φάση της διαμόρφωσης χαρακτήρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για ένα κουτάβι Σίμπα Ίνου. Ο εκτροφέας θα πρέπει να δώσει μεγάλη σημασία σε αυτό, ώστε τα κουτάβια να ενταχθούν στην καθημερινή ζωή το συντομότερο δυνατό και να μάθουν πολλά καινούρια πράγματα. Αν θέλετε να κοινωνικοποιήσετε το σκύλο σας με γάτες, θα πρέπει ιδανικά να βρείτε έναν εκτροφέα που έχει και γάτες στον χώρο του.

Σίμπα Ίνου
Ένα καθαρόαιμο κουτάβι Σίμπα Ίνου κοστίζει περίπου 1.000 ευρώ.

Τι συμβαίνει μετά την υιοθεσία

Μαζί με το εμβολιασμένο και αποπαρασιτωμένο κουτάβι, θα λάβετε ένα πιστοποιητικό γενεαλογίας, μια ταυτότητα ΕΕ για το κουτάβι με τσιπάκι και μικρά αντικείμενα για να σας βοηθήσουν να συνηθίσετε το κουτάβι – όπως μια οικεία κουβέρτα και μερικές μερίδες τροφής που είχε ήδη.

Ακόμα και μετά την πώληση, οι σωστοί εκτροφείς Σίμπα Ίνου θα είναι δίπλα σας με βοήθεια και συμβουλές αν έχετε συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με την ανάπτυξη ή την υγεία του τετράποδου φίλου σας.

Ψάχνοντας ένα ένηλικο Σίμπα Ίνου

Αν δεν ψάχνετε για κουτάβι αλλά θέλετε να δώσετε σε έναν ενήλικο σκύλο ένα νέο σπίτι, έχετε πολλές επιλογές. Οι πιθανότητες να βρείτε ένα καθαρόαιμο Σίμπα Ίνου Inu στο τοπικό καταφύγιο είναι μάλλον λίγες, καθώς η φυλή δεν είναι πολύ διαδεδομένη.

Ωστόσο, στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλά Σίμπα Ίνου που έχουν χάσει την προηγούμενη οικογενειά τους για διάφορους λόγους.

Ζητήστε βοήθεια από εκπαιδευτές σκύλων

Κάποια από αυτά δόθηκαν επειδή οι ιδιοκτήτες υποτίμησαν την κυρίαρχη συμπεριφορά της φυλής και υπερεκτίμησαν τη δική τους εμπειρία. Τα σκυλιά αυτά ήταν συχνά μόνο στοιχειωδώς εκπαιδευμένα και κοινωνικοποιημένα.

Τα Σίμπα Ίνου είναι καλύτερα στα χέρια επαγγελματιών ή ανθρώπων που πραγματικά αγαπούν τους σκύλους, οι οποίοι, μαζί με τον νέο τετράποδο φίλο τους, μπορούν να επωφεληθούν από την επαγγελματική υποστήριξη εκπαιδευτών σκύλων ή σχολών.

Φροντίστε να έρθετε σε επαφή με τον προηγούμενο ιδιοκτήτη

Φυσικά όμως υπάρχουν και εκπρόσωποι της φυλής σε ανάδοχες οικογένειες ή καταφύγια ζώων με καλή συμπεριφορά. Μια διεξοδική συζήτηση με το κέντρο φιλοξενίας, είτε πρόκειται για τον πρώην ιδιοκτήτη, είτε για το προσωπικό της φιλοζωικής ή για το ανάδοχο σπίτι, είναι συνήθως ένας καλός τρόπος και για τις δύο πλευρές να διαπιστώσουν αν θα μπορούσαν να ταιριάξουν.

Ιδανικά, επιδιώξτε μια λεπτομερή, προσωπική συνάντηση. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να είναι μια πολύ εποικοδομητική εμπειρία το να μοιραστείτε τη ζωή σας με έναν “σκύλο από δεύτερο χέρι”.

Σας ευχόμαστε να απολαύσετε το Σίμπα Ίνου σας με τον έντονο χαρακτήρα του!

Σχετικά άρθρα
Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
11 min

Μαλτέζ (Maltese)

Ως έξυπνοι και ζωηροί σκύλοι συντροφιάς, τα μικρόσωμα, ολόλευκα Μαλτέζ ενθουσιάζουν πολλούς ζωόφιλους. Είναι το ιδανικό κατοικίδιο για να κάνει παρέα σε ανθρώπους, που θέλουν να έχουν τριγύρω τους ένα τετράποδο φίλο, και που τους αρέσει να φροντίζουν το απαλό τρίχωμα.
1 min

Μίνι Πίντσερ (Miniature Pinscher)

Ένα Πίντσερ σε μικρογραφία; Μην ξεγελιέστε! Το Μίνι Πίντσερ είναι ένας «πραγματικά γενναίος σκύλος». Όποιος ψάχνει ένα χαριτωμένο και ήρεμο σκυλάκι του σαλονιού, τότε το Μίνι Πίντσερ δεν είναι γι’ αυτόν. Παρά το μέγεθός του, ο ζωηρός οικογενειακός σκύλος έχει τεράστια επιθυμία για άθληση και άσκηση και έχει τους ανθρώπους του στο τρέξιμο από πολλές απόψεις.
1 min

Τζακ Ράσελ Τεριέ (Jack Russell Terrier)

Μικρόσωμοι, έξυπνοι και ζωηροί - οι σκύλοι αυτής της νεαρής φυλής έχουν καταφέρει να αποκτήσουν έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό οπαδών. Ως «Τζακ Ράσελ Τεριέ» χαρακτηρίζεται μία ανεξάρτητη φυλή με βρετανικές ρίζες, η οποία αναγνωρίστηκε επίσημα από την FCI από το έτος 2000. Το χαρακτηριστικό που διακρίνει το Τζακ Ράσελ Τεριέ (Jack Russell Terrier) από το στενό συγγενή του, το Πάρσον Ράσελ Τεριέ (Parson Russell Terrier), είναι τα κοντά πόδια.