Διατροφή Γάτας

Διατροφή Γάτας

Πώς να υπολογίσετε τη σωστή ποσότητα τροφής για τη γάτα σας

Μερικές γάτες φαίνεται να είναι πάντα πεινασμένες, αλλά πόση τροφή χρειάζεται μια γάτα την ημέρα στην πραγματικότητα; Αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να υπολογίσετε τη σωστή ποσότητα τροφής για τη γάτα σας.

1 min

BARF – Βιολογικά ενδεδειγμένη ωμή διατροφή για γάτες

Σχεδόν κάθε ιδιοκτήτης γάτας έχει έρθει σε επαφή με τον όρο “BARF” - αλλά σε πολλούς ζωόφιλους δεν λέει πολλά αυτός ο όρος. Τι σημαίνει τελικά “BARF”, γιατί η «βιολογικά ενδεδειγμένη ωμή διατροφή» είναι τόσο υγιεινή για τις γάτες, ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτής της μεθόδου διατροφής;
6 min

ΒΙΟ Tροφή για γάτες

Το BIO είναι «τάση», είτε πρόκειται για λαχανικά, φρούτα ή τροφές ζώων. Αλλά τι σημαίνει “ΒΙΟ” και σε τι διαφέρει η  BIO τροφή για γάτες από τις συμβατικές τροφές για γάτες; Με βάση ποιά κριτήρια κατηγοριοποιείται μία τροφή ως BIO ή οργανική; Ισχύει ότι η βιολογική τροφή για γάτες πραγματικά δεν περιέχει καθόλου τεχνητές ορμόνες, αντιβιοτικά και αυξητικούς παράγοντες; Βρείτε τις απαντήσεις που ψάχνετε διαβάζοντας παρακάτω! Η αγορά για τροφές γατών μεγαλώνει όλο και περισσότερο, και οι ιδιοκτήτες καλούνται να επιλέξουν τη σωστή τροφή για τους τετράποδους φίλους τους ανάμεσα από μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων. Μεταξύ άλλων, τα προϊόντα ΒΙΟ έχουν κάνει πρόσφατα την εμφάνισή τους στην αγορά τροφών για γάτες. Είτε πρόκειται για ξηρά τροφή, υγρή τροφή ή σνακ: τα προϊόντα ΒΙΟ ξεχωρίζουν λόγω της βιώσιμης, φιλικής προς το περιβάλλον διαδικασίας παραγωγής και της επιλογής συστατικών υψηλής ποιότητας. Ωστόσο, πολλοί διερωτώνται, εάν η συχνά ακριβότερη τροφή ΒΙΟ αξίζει τα χρήματά της... Τι είναι αυτό που κάνει τη βιολογική τροφή για γάτες να ξεχωρίζει από τη συμβατική τροφή;
4 min

Επικίνδυνα τρόφιμα για γάτες

Ακόμα και ο ζωολόγος και ερευνητής της συμπεριφοράς ζώων Paul Leyhausen διαπίστωσε ότι οι γάτες δεν τρώνε απαραίτητα μόνο ό,τι είναι πραγματικά καλό για αυτές. Είναι λοιπόν σημαντικό ο ιδιοκτήτης κάθε γάτας να είναι καλά ενημερωμένος σχετικά με το ποιο από τα τρόφιμα του μπορεί να είναι επιβλαβές για τη γάτα του. Ορισμένες τροφές, που είναι ωφέλιμες για την ανθρώπινη υγεία, είναι εξαιρετικά τοξικές για τη γάτα. Η ακόλουθη λίστα δεν είναι πλήρης.
1 min

Επιτρέπεται οι γάτες να πίνουν γάλα;

Για πολλούς ανθρώπους, το γάλα και οι γάτες πάνε απλά μαζί. Γνωρίζουμε την ακαταμάχητη λαχτάρα των γατών για γάλα από πολλά παιδικά βιβλία και ταινίες. Αυτή η προτίμηση προς το γάλα είναι έκδηλη και στην πραγματικότητα, μιας οι γάτες λατρεύουν το γάλα. Μια θεωρία σχετικά με το γιατί οι γάτες ενθουσιάζονται για το γάλα είναι ότι θυμίζει στις γάτες τη χρονική περίοδο θηλασμού τους. Επιτρέπεται ωστόσο οι γάτες να πίνουν γάλα ή όχι;
1 min

Η σωστή διατροφή για γατάκια

Με το που αρχίσει να μειώνεται η παραγωγή γάλακτος της μητέρας (μετά από τρεις έως τέσσερις εβδομάδες περίπου), θα πρέπει να ξεκινήσει σταδιακά και η εισαγωγή της νεαρής γάτας σας σε μία ειδική τροφή για γατάκια. Από τον τρίτο κιόλας μήνα ζωής του το γατάκι θα πρέπει να τρέφεται αποκλειστικά με μία ειδική τροφή για γατάκια, καθώς σε αυτή την ηλικία θα πρέπει να έχει απογαλακτιστεί πλήρως. Ξεκινήστε να ταΐζετε το γατάκι σας με μικρές ποσότητες τροφής για γατάκια, προσθέτοντας μέσα λίγο μητρικό γάλα, σε περίπτωση που η τροφή δεν είναι από την πρώτη στιγμή καλά αποδεκτή. Η ποσότητα του γάλακτος θα πρέπει ωστόσο να μειώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε το γατάκι να μην προσλαμβάνει μέσω της τροφής υπερβολική ενέργεια.
5 min

Η σωστή τροφή για ηλικιωμένες γάτες

Και οι γάτες γερνούν και εμφανίζονται τα πρώτα πονάκια. Αλλά μην ανησυχείτε: Με τη σωστή διατροφή, η ηλικιωμένη γάτα σας θα παραμένει σε φόρμα και υγιής ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία! Η σωστή τροφή για ηλικιωμένες γάτες μπορεί να λειτουργήσει επικουρικά στην κτηνιατρική θεραπεία χρόνιων ασθενειών του κατοικίδιου ζώου σας.
4 min

Μπισκότα γάτας: γρήγορα, εύκολα και νόστιμα

Το ψήσιμο μπισκότων γάτας δεν είναι τόσο δύσκολο, και τα πλεονεκτήματα των σπιτικών μπισκότων για γάτες είναι αρκετά! Το ψήσιμο είναι διασκεδαστικό, ξέρετε ακριβώς τι περιέχουν και αρέσουν στη γατούλα. Παρουσιάζουμε τρεις νόστιμες συνταγές για DIY μπισκότα γάτας.
5 min

Μπορώ να δίνω στη γάτα μου τροφή για σκύλους;

Όσο διαφορετικές είναι οι γάτες από τους σκύλους, άλλο τόσο διαφέρουν οι διατροφικές τους ανάγκες. Σε περίπτωση που η γάτα σας φάει καμία φορά τροφή για σκύλους, αυτό δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί. Εάν η γάτα σας έτρωγε μονίμως τροφή για σκύλους, τότε θα υπήρχαν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία της. Αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να το αποφεύγετε. Βασικά, οι γάτες πρέπει να λαμβάνουν την τροφή που προορίζεται για εκείνες. Και αυτό γιατί οι γάτες χρειάζονται μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη με επαρκή ποσότητα του αμινοξέος ταυρίνη, καθώς οι γάτες δεν μπορούν να την παράγουν οι ίδιες. Οι σκύλοι με τη σειρά τους μπορούν να την παράγουν ανεξάρτητα, αλλά δεν ανέχονται την πρωτεΐνη τόσο καλά και χρειάζονται μια τροφή πλούσια σε υδατάνθρακες. Ταυτόχρονα, το ποσοστό ταυρίνης, ενός αμινοξέος τόσο σημαντικού για τις γάτες, είναι πολύ χαμηλό στην τροφή για σκύλους, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμπτώματα ανεπάρκειας στις γάτες. Η ταυρίνη είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία των γατών, διότι το συκώτι της γάτας δεν μπορεί να το συνθέσει ανεξάρτητα. Ο λόγος: Τα ένζυμα που είναι υπεύθυνα για τη μετατροπή σε ταυρίνη είναι ελάχιστα ενεργά στη γάτα. Επομένως, το αμινοξύ πρέπει να παρέχεται μέσω της τροφής.
5 min

Τροφή για ευαίσθητες γάτες

Πολλές μπορεί να είναι οι αιτίες, που η αγαπημένη γάτα σας αντιδρά με ευαισθησία στην αγαπημένη της τροφή, χάνει ξαφνικά τρίχωμα, βγάζει εξανθήματα, η πέψη της δεν είναι πια ισορροπημένη ή κάνει εμετό. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση στο πρόβλημα! Όσον αφορά στη διατροφή γατών με αλλεργίες ή τροφικές δυσανεξίες, πρωτίστως είναι σημαντικό να αποφεύγονται τα αλλεργιογόνα συστατικά και να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες ανάγκες της γάτας.
3 min

Τροφή για στειρωμένες γάτες

Δεν είναι όλες οι γάτες το ίδιο, η καθεμία έχει τις δικές της ξεχωριστές ανάγκες. Μια νεαρή γάτα έχει ανάγκη από διαφορετικά θρεπτικά συστατικά από μια ενήλικη ή ηλικιωμένη γάτα. Υπάρχουν πιο δραστήριες γάτες και γάτες που προτιμούν να περνούν όλη τη μέρα χαλαρώνοντας πάνω στο καλοριφέρ. Η σωστή διατροφή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε γάτας. Η στείρωση, η διακοπή δηλαδή της λειτουργίας του γεννητικού συστήματος και επομένως, η διακοπή της αναπαραγωγικής λειτουργίας, επηρεάζει καθοριστικά το σώμα της κάθε γάτας. Αλλά τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ποια είναι τα βασικά στοιχεία που πρέπει να προσφέρει η ιδανική τροφή για στειρωμένες γάτες;