Γαλλικό Μπουλντόγκ (French Bulldog)

French Bulldog (Γαλλικό Μπουλντόγκ)

Παιχνιδιάρικο, έξυπνο και μερικές φορές πεισματάρικο - αυτό είναι το Γαλλικό Μπουλντόγκ.

Το Γαλλικό Μπουλντόγκ, το οποίο οι θαυμαστές του επίσης αποκαλούν στοργικά Bully ή Φρέντσι, είναι ένα φιλικό σκυλάκι με μεγάλη ανάγκη για αγκαλιές. Στη γοητεία του υποκύπτουν ακόμα και χολιγουντιανοί σταρ και ντίβες. Εδώ μπορείτε να μάθετε για ποιους άλλους αποτελεί τον τέλειο σκύλο συντροφιάς.

Εμφάνιση: Μια μικρή μπάλα δύναμης με μεγάλα αυτιά

Με το κοντό, στιβαρό ανάστημά του, το Γαλλικό Μπουλντόγκ φαίνεται με την πρώτη ματιά μικροσκοπικό και μυώδες. Εντυπωσιακά είναι επίσης τα μεγάλα, όρθια αυτιά νυχτερίδας πάνω από το τετράγωνο κεφάλι του.

Δεδομένου ότι το Αγγλικό Μπουλντόγκ αποτελεί πιθανώς έναν από τους προγόνους της φυλής των σκύλων, το ρύγχος και η ουρά του μικρού Γαλλικού Μπουλντόγκ είναι χαρακτηριστικά κοντά.

Το γυαλιστερό τρίχωμά του, χωρίς υπόστρωμα, υπάρχει σχεδόν σε οποιοδήποτε χρώμα: από κοινούς τόνους όπως μαύρο ή λευκό έως φαιοκίτρινο, κρεμ ή σκούρο τρίχωμα, το τρίχωμά του καλύπτει όλους τους τόνους και τα χρώματα.

Πόσο μεγάλο και πόσο βαρύ γίνεται ένα Γαλλικό Μπουλντόγκ;

Περίπου 8 έως 14 κιλά βάρους κατανέμονται σε περίπου 30 εκατοστά ύψος ακρωμίου. Τα Φρέντσι είναι μια από τις πιο μικρόσωμες φυλές σκύλων.

Πότε θεωρείται πλήρως ανεπτυγμένο ένα Γαλλικό Μπουλντόγκ;

Ένα κουτάβι Φρέντσι θα φτάσει στο τελικό του μέγεθος όταν θα είναι περίπου ενός έτους. Ωστόσο, η ανάπτυξή του δεν τελειώνει εκεί: Έως την ηλικία των τριών ετών περίπου, το Γαλλικό Μπουλντόγκ μεγαλώνει σε πλάτος και αυξάνεται η μυϊκή του μάζα.

French Bulldog (Γαλλικό Μπουλντόγκ)
Η στιβαρή κορμοστασιά του και τα αυτιά νυχτερίδας είναι χαρακτηριστικά του Φρέντσι.

Έτσι λειτουργεί το Γαλλικό Μπουλντόγκ: Συμπεριφορά και χαρακτήρας

Ακόμα κι αν μερικές φορές έχει βλοσυρό βλέμμα, το Γαλλικό Μπουλντόγκ έχει μια ακομπλεξάριστη, πρόσχαρη προσωπικότητα. Τα ζώα αυτά είναι έξυπνα, φιλικά, αγαπούν τις αγκαλιές και εκπαιδεύονται εύκολα. Επιπλέον, είναι παιχνιδιάρικα και σε εγρήγορση, θεωρούνται λάτρεις των παιδιών και σχεδόν ποτέ δεν γαβγίζουν.

Εκπαίδευση για πειθήνιους πεισματάρικους σκύλους

Όπως όλοι οι σκύλοι μαστίφ καταγωγής, το Γαλλικό Μπουλντόγκ χρειάζεται επίσης μια κυρίαρχη φιγούρα, με την καθοδήγηση της οποίας η εκπαίδευσή του γίνεται πιο εύκολη. Συνοψίσαμε τις πιο σημαντικές συμβουλές για υπάκουα Φρέντσι:

  • Με τη σωστή ενθάρρυνση μαθαίνετε γρήγορα στο κουτάβι σας να εκτελεί τις πιο σημαντικές βασικές εντολές.
  • Να είστε συνεπείς και να μην υποκύπτετε στη γοητεία του μικρού σας σκύλου. Αν τα καταφέρετε, θα έχετε δίπλα σας έναν τετράποδο φίλο που έχει μεν τη δική του προσωπικότητα, ωστόσο του αρέσει να δείχνει την επιθυμητή βασική υπακοή.
  • Εκπαιδεύστε το από νωρίς: Αν, για παράδειγμα, θέλετε το Bully σας να κοιμάται στο δικό του κρεβατάκι το βράδυ, μην ανέχεστε καμία εξαίρεση, ακόμα και με τα μικρά κουτάβια. Διαφορετικά, θα είναι δύσκολο αργότερα να του εξηγήσετε ότι απαγορεύεται να κοιμάται στο κρεβάτι σας.
  • Κατά την εκπαίδευση, είναι προτιμότερο να βασίζεστε σε πολλές, μικρές ενότητες διάρκειας λίγων λεπτών, καθώς η προσοχή ενός νεαρού Γαλλικού Μπουλντόγκ δεν κρατάει για πάρα πολύ.
  • Μην διστάσετε να αναζητήσετε υποστήριξη. Μια σχολή σκύλων μπορεί να αποτελέσει σημαντική στήριξη κατά την ανατροφή και την κοινωνικοποίηση του κουταβιού σας.

Είναι τα Γαλλικά Μπουλντόγκ σκύλοι μάχης;

Το Γαλλικό Μπουλντόγκ θεωρείται πως προέρχεται από το Αγγλικό Μπουλντόγκ, του οποίου η ονομασία συχνά αναφέρεται στο ιστορικό θέαμα του «bull-baiting». Στο «bull-baiting», πολλοί σκύλοι επιτίθονταν σε έναν δεμένο ταύρο.

Μετά την απαγόρευση αυτών των φρικιαστικών αιματηρών αγώνων, η εξέλιξη των Μπουλντόγκ πήρε νέα τροπή. Σήμερα λοιπόν δεν θεωρούνται πια σκύλοι μάχης, αλλά αγαπημένοι σκύλοι συντροφιάς.

Συμβίωση και φροντίδα: Τα Φρέντσι δεν είναι καθόλου περίπλοκα

Τα Γαλλικά Μπουλντόγκ έχουν κοντό τρίχωμα, και επομένως έχουν ελάχιστη ανάγκη φροντίδας. Θα πρέπει να πλένετε το σκυλάκι σας μόνο εάν αυτό είναι πολύ βρώμικο - χρησιμοποιήστε ένα ήπιο σαπουάν από ένα εξειδικευμένο κατάστημα.

Μερικοί σκύλοι έχουν πτυχώσεις στο δέρμα του προσώπου τους, τις οποίες πρέπει να καθαρίζετε τακτικά με ένα υγρό πανάκι. Αυτό θα αποτρέψει τις φλεγμονές.

Θα πρέπει επίσης να ελέγχετε καθημερινά τα αυτιά του για ακαθαρσίες και, εάν χρειάζεται, να τα καθαρίζετε. Τα ειδικά καθαριστικά αυτιών για ζώα, τα οποία διατίθενται επίσης σε εξειδικευμένα καταστήματα, είναι ιδανικά για τον σκοπό αυτό.

French Bulldog (Γαλλικό Μπουλντόγκ)
Τα ασυνήθιστα αυτιά των μικρών τετράποδων φίλων από τη Γαλλία πρέπει να είναι πάντα καθαρά.

Για ποιον είναι κατάλληλο ένα Γαλλικό Μπουλντόγκ;

Η εύκολη φροντίδα του, η φιλική του φύση και το μικροσκοπικό του μέγεθος κάνουν το χαρισματικό Γαλλικό Μπουλντόγκ ένα δημοφιλές σκυλί πόλης, με το οποίο είναι εύκολο να συμβιώσετε. Αυτά τα ζώα λατρεύουν τα παιδιά και είναι κατάλληλα ως σκύλοι συντροφιάς για εργένηδες και εργένισσες, ως οικογενειακοί σκύλοι, αλλά και ως σκύλοι για αρχάριους.

Το στιβαρό Γαλλικό Μπουλντόγκ είναι ενδείκνυται και για σύντροφος των ηλικιωμένων: Δεν είναι ανταγωνιστικός αθλητής και ταιριάζει σε όλους τους κυνόφιλους που δεν σκοπεύουν να συμμετάσχουν σε κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις με τον τετράποδο φίλο τους.

Ο μικρός γόης μπορεί εύκολα να ζήσει σε ένα διαμέρισμα μεγαλούπολης. Είναι σημαντικό, ωστόσο, τα κοντά του ποδαράκια του να μην χρειάζεται να ανεβαίνουν συνεχώς σκάλες. Το Γαλλικό Μπουλντόγκ μπορεί να μείνει μόνο του μόνο για λίγο. Ωστόσο, χρειάζεται πολλή στοργή και νιώθει πολύ πιο άνετα όταν έχει παρέα.

Εάν τα παιδιά σας πρόκειται να γίνουν φίλοι με το Γαλλικό Μπουλντόγκ, εξηγήστε τους εκ των προτέρων τους κανόνες για την ομαλή συμβίωση με το ζώο. Όταν τα μικρά παιδιά μαθαίνουν να σέβονται τα ζώα και προσφέρουν στον τετράποδο φίλο τους δυνατότητες για διάλειμμα, αναπτύσσεται γρήγορα μια φιλία που θα διαρκέσει για μια ζωή.

Κατά κανόνα, το Bully τα πηγαίνει καλά και με τους άλλους σκύλους. Το κυνηγετικό του ένστικτο είναι ελάχιστα ανεπτυγμένο, επομένως, οι ψιψίνες που ζουν μαζί σας ή οι γάτες της γειτονιάς δεν έχουν τίποτα να φοβούνται.

Τι χρειάζεται το Γαλλικό Μπουλντόγκ;

Ο βασικός εξοπλισμός για το Bully σας περιλαμβάνει:

Λάβετε υπόψη σας: Εκτός από τα βασικά, θα υπάρχουν τρέχοντα έξοδα για τροφή υψηλής ποιότητας και τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο.

Πριν προχωρήσετε στην αγορά, σκεφτείτε επίσης πώς θέλετε να διαχειριστείτε τον νέο σας συγκάτοικο στις διακοπές: Ταξιδεύοντας με τον σκύλο σας. Αναζητήστε εκ των προτέρων τους κατάλληλους ταξιδιωτικούς προορισμούς και ξενοδοχεία. Διαφορετικά, μπορείτε να οργανώσετε τη διαμονή του με άλλους ιδιοκτήτες σκύλων ή σε μία πανσιόν για σκύλους.

Αθλητισμός και δραστηριότητες: Το να είσαι εκεί είναι το παν

Το Γαλλικό Μπουλντόγκ απολαμβάνει πολύ τους περιπάτους, εκτός από τις περιόδους με τις μεγάλες ζέστες. Οι μικρές αποστάσεις με χαλαρό ρυθμό είναι ιδανικές για τα μικροσκοπικά τετράποδα. Για πολλά μπουλντόγκ, το κοντό σχήμα του κεφαλιού τους προκαλεί δύσπνοια, με αποτέλεσμα να λαχανιάζουν πιο γρήγορα απ' ό,τι θα ήθελαν.

Ακόμα και αν τους αρέσουν οι χαλαρές βόλτες, οι μικροί γεροδεμένοι φίλοι σας χαίρονται να είναι απασχολημένοι και χρειάζονται και αυτοί προκλήσεις όχι μόνο για το σώμα αλλά και για το μυαλό τους. Για παράδειγμα, εξασκείστε τα τακτικά σε απλά κόλπα.

Επιπλέον, το κοινωνικό Γαλλικό Μπουλντόγκ απολαμβάνει να παίζει με άλλα σκυλιά. Εκτιμά επίσης τις μεγάλες αγκαλιές και είναι ευτυχισμένο με ένα ήσυχο απόγευμα στην παρέα σας με την προϋπόθεση ότι λαμβάνει αρκετή προσοχή.

Υγεία: Τα προβλήματα ενός σκύλου “μόδας”

Όσο απλή είναι η φύση του Γαλλικού Μπουλντόγκ, άλλο τόσο απαιτητικό είναι το θέμα της υγείας του. Συνοψίσαμε ορισμένες από τις κληρονομικές ασθένειες που είναι χαρακτηριστικές για τη φυλή και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μεταχείρισης του σκύλου:

  • Λόγω του κοντού σχήματος του κεφαλιού τους (βραχυκεφαλία), οι απόγονοι της φυλής τείνουν να έχουν αναπνευστικά προβλήματα και να ροχαλίζουν. Στα κουτάβια, τα μικρά ροχαλητά είναι ακόμα γοητευτικά, αλλά σε ένα ενήλικο μπουλντόγκ μπορεί να γίνουν πρόβλημα μακροπρόθεσμα.
  • Ήδη σε νεαρή ηλικία, το Γαλλικό Μπουλντόγκ μπορεί να έχει ασθένειες όπως πρόπτωση αδένα του τρίτου βλεφάρου - αυτό μπορεί να διορθωθεί χειρουργικά αν χρειαστεί.
  • Τα Γαλλικά Μπουλντόγκ συνήθως δεν ανέχονται τη ζέστη. Επομένως, θα πρέπει να πηγαίνετε τους μεγαλύτερους περιπάτους νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.
  • Το καλοκαίρι, βεβαιωθείτε ότι το Bully σας έχει ένα σκιερό μέρος να δροσίζεται.
  • Προστατέψτε τον σκύλο από τα ρεύματα αέρα, καθώς τα μάτια του μπορεί να είναι ευαίσθητα.

Πόσα χρόνια ζει το Γαλλικό Μπουλντόγκ; Προσδόκιμο ζωής των Φρέντσι

Τα μικρά μπουλντόγκ γεννιούνται με αρκετές δυσκολίες: Λόγω της ανατομίας τους, οι φυσιολογικοί τοκετοί είναι δύσκολα εφικτοί κι αυτό γιατί το κεφάλι είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με τη λεκάνη. Εάν ένα Γαλλικό Μπουλντόγκ κυοφορεί κουτάβια, η γέννα συνήθως πραγματοποιείται με καισαρική τομή.

Μετά το πέρας της διαδικασίας, τα Γαλλικά Μπουλντόγκ ζουν κατά μέσο όρο εννέα έως έντεκα χρόνια.

Τι τρώει το γαλλικό μπουλντόγκ;

Οι μικροί τετράποδοι φίλοι απολαμβάνουν το φαγητό και γι' αυτό τείνουν να είναι υπέρβαροι. Ταυτόχρονα, ορισμένοι απόγονοι της φυλής έχουν ευαίσθητο στομάχι ή μετεωρισμό. Ως εκ τούτου, η επιλογή της σωστής τροφής για το Φρέντσι είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Είτε θέλετε να δώσετε υγρή είτε ξηρά τροφή, οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κρέας είναι οι καταλληλότερες για το Γαλλικό Μπουλντόγκ.

Χρήσιμη συμβουλή: Μπορείτε να αναγνωρίσετε σχετικά εύκολα τις κατάλληλες ποικιλίες, καθώς το κρέας αναγράφεται πρώτο στη διατροφική δήλωση. Τα δημητριακά, από την άλλη πλευρά, καλό είναι να μην αναγράφονται καθόλου στα συστατικά.

Μόλις βρείτε τον κατάλληλο τύπο τροφής, δεν χρειάζεται να τολμήσετε να πειραματιστείτε άλλο. Αυτό ισχύει και για τις λιχουδιές.

Ένα μπουλντόγκ στην ανάπτυξη τρώει έως και τέσσερις μερίδες τροφής ημερησίως, ενώ δύο γεύματα αρκούν για έναν ενήλικο σκύλο. Μετά το φαγητό, το Γαλλικό Μπουλντόγκ σας θα πρέπει να ξεκουραστεί λίγο. Μια καλή ώρα για το φαγητό του είναι μετά από τη βόλτα σας.

Τα ειδικά σνακ οδοντικής φροντίδας από εξειδικευμένα καταστήματα είναι κατάλληλα για την φροντίδα των δοντιών του σκύλους σας. Τα αποξηραμένα αυτιά βοδινού κρέατος ή η τακτική μάσηση ωμών κομματιών βοδινού κρέατος κάνουν επίσης καλό στα δόντια. Το χοιρινό από την άλλη απαγορεύεται. Φυσικά, το Γαλλικό Μπουλντόγκ σας θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε φρέσκο πόσιμο νερό καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ιστορία: Νέα φυλή με παλιές ρίζες

Το Γαλλικό Μπουλντόγκ είναι γνωστό και ως Bouledogue français και, όπως τα Παγκ, τα Ντογκ ντε Μπορντώ, και τα Μαστίφ, ανήκει στην οικογένεια των Μολοσσών.

Παρόλο που τα σκυλιά που μοιάζουν με μαστίφ έχουν κοινούς αρχαίους προγόνους, το Γαλλικό Μπουλντόγκ εξακολουθεί να θεωρείται μια αρκετά νέα φυλή και συγκεκριμένα η εκτροφή της ξεκίνησε στοχευμένα από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.

Οι ειδικοί σε θέματα σκύλων διαφωνούν σχετικά με το ποιες φυλές ανήκουν στις Γαλλικές. Κατά πάσα πιθανότητα, τα πρώτα γαλλικά σκυλιά ήταν αρχικά απλά μικρά Αγγλικά Μπουλντόγκ από τη Μεγάλη Βρετανία, τα οποία έφεραν μαζί τους οι Άγγλοι υφαντουργοί όταν εγκαταστάθηκαν στη Νορμανδία.

Το 1880, ιδρύθηκε η πρώτη λέσχη φυλών στη Γαλλία. Το 1888, το Γαλλικό Μπουλντόγκ απέκτησε τελικά το δικό του πρότυπο. Πρόγονος της φυλής ήταν ο διάσημος αρσενικός Loupi. Στο Παρίσι, τα μικρά σκυλιά έγιναν γρήγορα δημοφιλή κατοικίδια, ιδίως στους πιο φτωχούς λάτρεις σκύλων.

Αργότερα, οι Γάλλοι κατέκτησαν την ευρωπαϊκή αριστοκρατία και τις ΗΠΑ με την ασυνήθιστη εμφάνισή τους και τον συμπαθή χαρακτήρα τους. Εκεί ονομάζονται μεταξύ σοβαρού και αστείου Batpigs, δηλαδή γουρουνάκια-νυχτερίδες, λόγω της ιδιαίτερης εμφάνισής τους.

Αγορά: Έτσι θα βρείτε το Bully σας

Πριν αγοράσετε ένα Γαλλικό Μπουλντόγκ, έχουμε μερικές πολύτιμες συμβουλές για εσάς. Είναι σημαντικό να βρείτε τον κατάλληλο εκτροφέα και να αποφύγετε πωλητές που προωθούν την ακραία βραχυκεφαλία της φυλής.

Το Γαλλικό Μπουλντόγκ είναι πλέον ένας πραγματικός σταρ στον κόσμο των σκύλων. Δυστυχώς, η δημοτικότητά του προσελκύει πολλούς εκμεταλλευτές, που δεν ενδιαφέρονται παρά μόνο για το κέρδος της αναπαραγωγής. Επομένως, όταν αγοράζετε ένα κουτάβι Bully, φροντίστε να βρείτε έναν αξιόπιστο εκτροφέα.

French Bulldog (Γαλλικό Μπουλντόγκ)
Τα Φρέντσι είναι ήδη στην ηλικία του κουταβιού τόσο αξιολάτρευτα, που θες να τα φας.

Αξίζει να το σκεφτείτε καλά: Γαλλικό Μπουλντόγκ από καταφύγιο ζώων

Θέλετε να προσφέρετε ένα σπιτικό σε ένα ηλικιωμένο Bully; Τέλεια! Πολλά Γαλλικά Μπουλντόγκ περιμένουν το νέο αφεντικό τους σε καταφύγια ζώων ή σε ιδρύματα αναδοχής ζώων. Αξίζει να κάνετε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο, για τους ειδικούς οργανισμούς για «Μπουλντόγκ που ψάχνουν για σπίτι».

Το προσωπικό σε καταφύγια ζώων ή σε ιδρύματα αναδοχής ζώων θα συνεργαστεί μαζί σας για να διαπιστώσει αν σας ταιριάζει ο χαρακτήρας του σκύλου των ονείρων σας - ιδανικά, μπορείτε να πάτε μερικές βόλτες μαζί και να «μυρίσετε» ο ένας τον άλλον, πριν αποφασίσετε να πάρετε το μικρό Γαλλικό Μπουλντόγκ στο σπίτι σας.

Συμπέρασμα: Ένα αστέρι ανάμεσα σε αστέρες και λάτρεις των σκύλων

Ο Αμερικανός ηθοποιός Χιου Τζάκμαν απολαμβάνει να εμφανίζεται σε φωτογραφίες μαζί με τα δύο Γαλλικά Μπουλντόγκ του. Η τραγουδίστρια Madonna έχει επίσης υποκύψει στη γοητεία των Γαλλικών Μπουλντόγκ, ενώ η Lady Gaga χρειάστηκε να πληρώσει ακόμα και λίτρα για δύο από τα Γαλλικά Μπουλντόγκ της μετά την απαγωγή τους.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι το Γαλλικό Μπουλντόγκ είναι περιζήτητο. Το μικρό Γαλλικό Μπουλντόγκ εμπλουτίζει την καθημερινότητά σας - είτε όταν κουκουλώνεται ήσυχα-ήσυχα στο κρεβατάκι του είτε όταν του μαθαίνετε νέα κόλπα. Σας ευχόμαστε να περάσετε υπέροχα με το Γαλλικό Μπουλντόγκ σας!

Σχετικά άρθρα
Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
11 min

Μαλτέζ (Maltese)

Ως έξυπνοι και ζωηροί σκύλοι συντροφιάς, τα μικρόσωμα, ολόλευκα Μαλτέζ ενθουσιάζουν πολλούς ζωόφιλους. Είναι το ιδανικό κατοικίδιο για να κάνει παρέα σε ανθρώπους, που θέλουν να έχουν τριγύρω τους ένα τετράποδο φίλο, και που τους αρέσει να φροντίζουν το απαλό τρίχωμα.
1 min

Μίνι Πίντσερ (Miniature Pinscher)

Ένα Πίντσερ σε μικρογραφία; Μην ξεγελιέστε! Το Μίνι Πίντσερ είναι ένας «πραγματικά γενναίος σκύλος». Όποιος ψάχνει ένα χαριτωμένο και ήρεμο σκυλάκι του σαλονιού, τότε το Μίνι Πίντσερ δεν είναι γι’ αυτόν. Παρά το μέγεθός του, ο ζωηρός οικογενειακός σκύλος έχει τεράστια επιθυμία για άθληση και άσκηση και έχει τους ανθρώπους του στο τρέξιμο από πολλές απόψεις.
9 min

Μπιγκλ (Beagle)

Τα κοντά πόδια του Μπιγκλ μπορεί να σας παραπλανήσουν - αυτός ο μεσαίου μεγέθους σκύλος σας κρατά σε κίνηση και είναι πάντα γεμάτος εκπλήξεις! Οι σκύλοι της συγκεκριμένης φιλικής φυλής είναι δραστήριοι, ατρόμητοι και αναμφίβολα έξυπνοι.