Εκπαίδευση για το κυνηγετικό ένστικτο για σκύλους σε 5 βήματα
© Alexandr / stock.adobe.com
Πολλές φυλές σκύλων εκτρέφονταν αρχικά για το κυνήγι, αλλά στην καθημερινή μας ζωή σήμερα, το έμφυτο κυνηγετικό ένστικτο μπορεί γρήγορα να γίνει πρόβλημα. Πότε θεωρείται αναγκαίο να παρέμβουμε και πώς λειτουργεί η σωστή εκπαίδευση σκύλων για το κυνηγετικό ένστικτο;
Πίνακας Περιεχομένων
- Όταν ο σκύλος γίνεται ξαφνικά ανεξέλεγκτος
- Έχουν όλοι οι σκύλοι κυνηγετικό ένστικτο;
- Το κυνηγετικό ένστικτο πάει ανάλογα με τη φυλή
- Άλλα ερεθίσματα για κυνηγετική συμπεριφορά
- Γιατί το κυνηγετικό ένστικτο είναι τόσο δύσκολο να ελεγχθεί;
- Πότε είναι απαραίτητη η εκπαίδευση για το κυνηγετικό ένστικτο;
- 5 εκπαιδευτικές συνεδρίες για τον έλεγχο του κυνηγετικού ενστίκτου του σκύλου
- Πόσο επιτυχής είναι η εκπαίδευση για το κυνηγετικό ένστικτο;
Όταν ο σκύλος γίνεται ξαφνικά ανεξέλεγκτος
Είτε πρόκειται για ελάφια, λαγούς, πουλιά ή τη γάτα του γείτονα, ορισμένα σκυλιά θα κυνηγήσουν οτιδήποτε κινείται. Από τη στιγμή που τους πιάσει η μανία του κυνηγιού, οι έντονες κινήσεις, το κάλεσμα, οι φωνές ή τα σφυρίγματα δεν πιάνουν πλέον τόπο.
Αυτό μπορεί να κάνει την καθημερινή βόλτα με τον αγαπημένο σας τετράποδο φίλο πραγματικό μαρτύριο. Κι ακριβώς εκεί έρχεται αυτή η στιγμή που πρέπει να ξεκινήσετε την εκπαίδευση για το κυνηγετικό ένστικτο με το σκύλο σας. Εξάλλου, η συμπεριφορά του σκύλου δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο το θήραμα, αλλά και τον ίδιο και τους άλλους χρήστες του δρόμου. Δεν είναι καθόλου απίθανο να τρέξει ξαφνικά ο σκύλος σε πολυσύχναστο δρόμο πάνω στην «κυνηγετική μανία» του.
Έχουν όλοι οι σκύλοι κυνηγετικό ένστικτο;
Ενώ ορισμένα σκυλιά τρέχουν σαν να τα τσίμπησε έντομο στη μυρωδιά ενός άγριου ζώου, άλλα χρειάζονται οπτική επαφή με ένα ζώο πριν αρχίσουν το κυνήγι. Και άλλα πάλι δεν ενοχλούνται καν από έναν λαγό που περνάει μπροστά τους.
Ανεξάρτητα από το σε ποια κατηγορία σκύλου ανήκει ο τετράποδος φίλος σας, το σίγουρο είναι ότι η προδιάθεση για κυνήγι είναι γενετικά καθορισμένη. Τα σκυλιά οφείλουν το κυνηγετικό τους ένστικτο στους προγόνους τους, τους λύκους. Αν και οι σημερινοί εξημερωμένοι σκύλοι δεν χρειάζεται πλέον να κυνηγούν για τροφή, η παρόρμηση για κυνήγι εξακολουθεί να είναι ριζωμένη μέσα τους.
Το κυνηγετικό ένστικτο πάει ανάλογα με τη φυλή
Το πόσο ισχυρό είναι το κυνηγετικό ένστικτο εξαρτάται από τη φυλή του σκύλου. Για παράδειγμα, υπάρχουν φυλές όπως το Mπιγκλ, το Γερμανικό Κοντότριχο Πόιντερ, το Ντάτσχουντ, το Βαϊμαράνερ, το Τεριέ, το Μπασέ Χάουντ και πολλές άλλες που εκτράφηκαν ειδικά για το κυνήγι.
Ειδικοί κυνηγετικοί σκύλοι, οι οποίοι ήταν κατάλληλοι είτε για κυνήγι, είτε για αιφνιδιασμό, είτε για εντοπισμό, είτε για αρπαγή θηραμάτων, δημιουργήθηκαν μέσω στοχευμένης εκτροφής.
Σε άλλες φυλές σκύλων, ωστόσο, το κυνηγετικό ένστικτο παραμελήθηκε σταδιακά. Σήμερα, τα Γκόλντεν Ριτρίβερ, τα Μπόξερ, τα Μαλτέζ και τα Παγκ θεωρούνται ιδανικοί σκύλοι για οικογένειες, που ξεχωρίζουν κυρίως για την καλή κοινωνική τους συμπεριφορά.
Άλλα ερεθίσματα για κυνηγετική συμπεριφορά
Επομένως, το αν και πόσο γρήγορα ενεργοποιείται η κυνηγετική συμπεριφορά ενός σκύλου εξαρτάται από τα γονίδιά του. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επίσης να εντείνουν την ορμή για κυνήγι.
Για παράδειγμα, ακόμη και σκύλοι που δεν έχουν κυνηγήσει ποτέ στο παρελθόν τρέχουν ξαφνικά πίσω από ένα άγριο ζώο και φαίνεται να έχουν ξεχάσει την καλή τους εκπαίδευση από το ένα δευτερόλεπτο στο άλλο.
Το πρόβλημα είναι ότι όταν οι σκύλοι έχουν κυνηγήσει μία φορά, θα επιδεικνύουν αυτή την κυνηγετική συμπεριφορά ξανά και ξανά. Όταν πηγαίνετε βόλτα σε μέρος με πολλά σκυλιά, πολλές φορές αρκεί μόνο ένας σκύλος της ομάδας να κολλήσει το μικρόβιο του κυνηγιού για να παρακινήσει και τους υπόλοιπους να κυνηγήσουν.
Αυτό αναφέρεται ως μετάδοση διάθεσης. Οι ορμονικές διακυμάνσεις και οι αλλαγές στη σεξουαλική συμπεριφορά του σκύλου μπορούν επίσης να επηρεάσουν το κυνηγετικό ένστικτο.
Γιατί το κυνηγετικό ένστικτο είναι τόσο δύσκολο να ελεγχθεί;
Ο λόγος για αυτό: οι ορμόνες της ευτυχίας. Τη στιγμή που κυνηγάει απελευθερώνονται ενδορφίνες στον οργανισμό του σκύλου, οι οποίες τον βάζουν σε μια διάθεση ευτυχίας. Για να αποκτήσουν αυτό το συναίσθημα, συχνά αρκεί να τρέξουν μετά το κυνήγι.
Τα σκυλιά δεν χρειάζονται απαραίτητα την πραγματική επιτυχία του κυνηγιού για να βιώσουν αυτή την «έξαψη». Αν και η ανταμοιβή είναι διπλάσια σε αυτή την περίπτωση, το κυνήγι από μόνο του είναι αρκετό σαν ανταμοιβή για πολλούς σκύλους λόγω της απελευθέρωσης ορμονών.
Το συναίσθημα της ευτυχίας που βιώνει ο σκύλος είναι τόσο ισχυρό που δεν έχει σημασία τίποτα άλλο γύρω του. ούτε πόσο πολύ τον μαλώνει ο ιδιοκτήτης του. Θα τρέξει πάλι πίσω από το επόμενο κουνέλι, απλά και μόνο για να βιώσει για άλλη μια φορά αυτό το καλό συναίσθημα.
Το καλύτερο λοιπόν θα ήταν ο σκύλος να μη βρεθεί ποτέ σε κατάσταση που να του προκαλέσει το ένστικτο κυνηγιού, ώστε να μη βιώσει καθόλου το συναίσθημα της ευτυχίας. Δυστυχώς, αυτό είναι εύκολο να το λες παρά να το κάνεις, οπότε οι ιδιοκτήτες σκύλων θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για τέτοιες καταστάσεις.
Πότε είναι απαραίτητη η εκπαίδευση για το κυνηγετικό ένστικτο;
Αντίστοιχα δύσκολο είναι να απαλλαγεί ο σκύλος από τη συνήθεια του κυνηγιού. Πολλοί ιδιοκτήτες παρακολουθούν αβοήθητοι τον αγαπημένο τους τετράποδο φίλο, ο οποίος, κυριευμένος από το κυνηγετικό ένστικτο, ξεφεύγει και τρέχει μακριά. Ο φόβος για την επόμενη βόλτα αυξάνεται με κάθε απόδραση.
Εξάλλου, ως ιδιοκτήτης, δεν είστε υπεύθυνοι μόνο για τον τετράποδο φίλο σας, αλλά και για το περιβάλλον σας και τον κόσμο των ζώων.
Για να αποφευχθεί η έκθεση του σκύλος σε κίνδυνο, οι ιδιοκτήτες χρησιμοποιούν από λουρί ή και λουρί ανάκτησης που βοηθά μακροπρόθεσμα.
Στην πραγματικότητα, υπάρχουν κυνηγετικά σκυλιά που δεν μπορούν να καταστείλουν την ορμή τους ακόμη και μετά από στοχευμένη εκπαίδευση. Δυστυχώς, αυτοί οι σκύλοι πρέπει να κυκλοφορούν μόνο με λουρί ανάκτησης για το υπόλοιπο της ζωής τους. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των σκύλων μπορεί να μάθει να αντιστέκεται στην παρόρμηση για κυνήγι.
5 εκπαιδευτικές συνεδρίες για τον έλεγχο του κυνηγετικού ενστίκτου του σκύλου
Για να κάνετε τον σκύλο σας να εγκαταλείψει το αγαπημένο του «χόμπι», πρέπει να τον πείσετε ότι ο έλεγχος της κυνηγετικής παρόρμησης έχει περισσότερες θετικές συνέπειες γι’ αυτόν από το ίδιο το κυνήγι. Πρέπει να μάθει ότι αξίζει να μείνει με το αφεντικό του. Και όχι μόνο επειδή έχει μερικές λιχουδιές στην τσέπη του, αλλά επειδή μπορεί να ζήσει πιο συναρπαστικές περιπέτειες μαζί με τον άνθρωπό του. Το κυνηγετικό ένστικτο του σκύλου δεν μπορεί να «απενεργοποιηθεί» εντελώς, αλλά μπορεί να ανακατευθυνθεί σε συμπεριφορά που είναι αποδεκτή από εμάς τους ανθρώπους.
Συνεπώς, αυστηρά μιλώντας, η εκπαίδευση για το κυνηγετικό ένστικτο δεν διδάσκει στον σκύλο να μην κυνηγάει. Αντίθετα, αποσκοπεί στο να καταστήσει τον κυνηγετικό σκύλο ελεγχόμενο. Προκειμένου να αποκτήσει τον έλεγχο του σκύλου και της συμπεριφοράς του, η αντικυνηγετική εκπαίδευση αποτελείται από διάφορες ασκήσεις. Χάρη στις διαφορετικές προσεγγίσεις της, αυτές υπόσχονται στο τέλος πλήρη επιτυχία.
Η εκπαίδευση για το κυνηγετικό ένστικτο μπορεί να χωριστεί στις ακόλουθες πέντε εκπαιδευτικές ενότητες:
Εξάσκηση βασικής υπακοής
Η βασική υπακοή, κατά την οποία ο σκύλος εμπεδώνει τις πιο σημαντικές εντολές όπως «κάτσε», «κάτω», «έξω», «φτέρνα» και «μείνε», είναι απαραίτητη για την επιτυχή εκπαίδευση για το ένστικστο του κυνηγιού. Στην ιδανική περίπτωση, ο σκύλος λαμβάνει αυτή τη βασική εκπαίδευση όσο είναι ακόμα κουτάβι.
Αλλά μην ανησυχείτε: τα ενήλικα σκυλιά είναι και αυτά ικανά να μάθουν αυτές τις βασικές εντολές. Φυσικά, υπάρχουν και φυλές που είναι γενικά πιο πρόθυμες να συνεργαστούν από άλλες. Ωστόσο, ακόμη και οι πολύ δύστροποι σκύλοι, όπως o Αφγανικός Ιχνηλάτης, το Μπλαντχάουντ ή το Λυκόσκυλο, μπορούν να μάθουν να υπακούουν.
Δείξτε στο σκύλο σας ότι η υπακοή αποδίδει. Κάθε φορά που επιδεικνύει την επιθυμητή συμπεριφορά, επαινέστε τον. Χαϊδέψτε τον, πείτε του καλά λόγια, δώστε του μια λιχουδιά ή ένα αγαπημένο παιχνίδι.
Κάντε εξάσκηση τις εντολές όπου κι αν βρίσκεστε: Πρώτα στο σπίτι, μετά στον κήπο και αργότερα στις βόλτες σας. Είναι σημαντικό ο σκύλος σας να κατέχει τις βασικές εντολές σε κάθε περίσταση. Με υπομονή, συνέπεια και θετική ενίσχυση, θα πετύχετε αυτόν τον στόχο.
Ασκήσεις προσοχής και ενδυνάμωση της σχέσης σας
Πάνω στον πυρετό του κυνηγιού, πολλά σκυλιά φαίνεται να ξεχνούν ξαφνικά την καλή τους εκπαίδευση. Τρέχουν μακριά και δεν ακούνε πλέον ούτε τις φωνχτές εντολές σας. Για να μην συμβεί αυτό, ο σκύλος σας πρέπει να μάθει να σας ακούει ακόμη και σε έκτακτες καταστάσεις.
Αυτό δεν είναι τόσο εύκολο, καθώς οι πειρασμοί έξω στη φύση δεν πρέπει να υποτιμώνται. Οι μυρωδιές, ένα ενδιαφέρον μονοπάτι ή ακόμα και η οπτική επαφή με το θήραμα θα του αποσπάσουν πάντα την προσοχή. Είναι σημαντικό ο σκύλος σας να μην σας ξεχάσει ως «αρχηγό της αγέλης» του, παρά τους περισπασμούς και τις αισθητηριακές εντυπώσεις. Πρέπει να είστε πάντα το επίκεντρο της προσοχής του. Αν ο σκύλος σας είναι απόλυτα συγκεντρωμένος σε εσάς, αυτός ο στενός δεσμός λειτουργεί σαν αόρατο λουρί.
Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ενισχύσετε τη σχέση σας με τον σκύλο είναι να τον επιβραβεύετε για την προσήλωση του. Επιδιώκει τη βλεμματική επαφή στη βόλτα, έρχεται πίσω σας όταν αλλάζετε κατεύθυνση ή γυρίζει πίσω σας όταν επιβραδύνετε; Ανταμείψτε τον.
Αν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας δεν σας σκέφτεται πλέον και δεν αντιδρά όταν σταματάτε ξαφνικά, προσπαθήστε να κρυφτείτε πίσω από ένα δέντρο. Στην αρχή θα μπερδευτεί και μετά θα σας αναζητήσει. Επιβραβεύστε τον γενναιόδωρα όταν σας βρει. Αυτό θα ενισχύσει και τον δεσμό μεταξύ εσάς και του σκύλου σας.
Ανακατευθύνετε το κυνηγετικό ένστικτο σε κοινές δραστηριότητες
Ένας σκύλος με έντονο κυνηγετικό ένστικτο δεν θα πειστεί μόνο με λιχουδιές. Η αυτο-αμοιβή από το κυνήγι είναι απλά πολύ μεγάλη για κάτι τέτοιο. Είναι ζωτικής σημασίας να μάθει ο σκύλος σας ότι η συνεργασία μαζί σας είναι πιο συναρπαστική από οποιοδήποτε κυνήγι.
Πάρτε τις ανάγκες του σκύλου σας στα σοβαρά και προσπαθήστε να ικανοποιήσετε την επιθυμία του να ψάχνει, να σκάβει ή να τρέχει με άλλους τρόπους. Τα παιχνίδια ανάκτησης και αναζήτησης, η εργασία με dummy και, φυσικά, τα αθλήματα για σκύλους, όπως το agility, το canicross ή το mantrailing, κάνουν σχεδόν κάθε σκύλο να χτυπάει πιο δυνατά την καρδιά του, ακριβώς γιατί εξασφαλίζουν ότι ο σκύλος σας ασκείται επαρκώς τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.
Τα σκυλιά που κυνηγούν από πλήξη θα σταματήσουν σύντομα να κυνηγούν, αν νιώσουν ότι τους προσφέρετε επαρκείς εναλλακτικές δραστηριότητες. Αποφύγετε τις βαρετές βόλτες στα ίδια μονοπάτια και γίνετε δημιουργικοί. Θάψτε μια λιχουδιά ή ένα παιχνίδι για το σκύλο σας για να το ξεθάψει. Παίξτε κρυφτό και παιχνίδια αναζήτησης, αφήστε τον να ανακτήσει ένα dummy ή να ισορροπήσει σε κορμούς δέντρων.
Γίνετε ομάδα και αποδείξτε στο σκύλο σας ότι καταλαβαίνετε τι θέλει και ότι θα του επιτρέψετε να εκπληρώσει αυτές τις ανάγκες. Ιδιαίτερα στους σκύλους που ανήκουν στις κυνηγετικές φυλές θα πρέπει να επιτρέπεται να ζουν το κυνηγετικό τους πάθος.
Πολλές σχολές αθλημάτων σκύλων προσφέρουν κατάλληλη εκπαίδευση μέσω mantrailing ή με dummy. Αυτό επιτρέπει στον σκύλο να επιδιώξει το κυνηγετικό του ένστικτο σε τεχνητές διαδρομές και σε ασφαλές περιβάλλον.
Έλεγχος παρορμήσεων
Η εκπαίδευση για το κυνηγετικό ένστικτο αφορά πάντα τον έλεγχο των παρορμήσεων. Εξάλλου, ο σκύλος πρέπει να μάθει να αντιστέκεται στις κυνηγετικές του παρορμήσεις. Ωστόσο, αυτή η ελεγχόμενη συμπεριφορά είναι αντίθετη με τη ζωώδη φύση του και φυσικά οδηγεί στην αρχή σε απογοήτευση. Επομένως, ο έλεγχος των παρορμήσεων σημαίνει επίσης ότι ο σκύλος είναι σε θέση να αντέξει την απογοήτευση.
Και όπως συμβαίνει με όλα τα υπόλοιπα, μαθαίνει την ικανότητα του αυτοελέγχου μόνο αν αυτός ο δρόμος αποδειχθεί χρήσιμος. Για παράδειγμα, ένας σκύλος που πηδάει παρορμητικά σε κάθε επισκέπτη πρέπει να μάθει ότι αυτός είναι ο λάθος τρόπος για να τραβήξει την προσοχή. Μόνο όταν κάθεται υπάκουα θα τον προσέξει και θα τον επαινέσει ο ιδιοκτήτης του.
Η εκπαίδευση για το κυνηγετικό ένσικτο λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο. Μόνο όταν ο σκύλος δείξει ότι μπορεί να ελέγξει τις παρορμήσεις του μπορεί να ελπίζει σε ανταμοιβή. Αν ο σκύλος δεν κυνηγάει απλώς το θήραμα, αλλά το ανακοινώνει πρώτα και περιμένει υπομονετικά μια εντολή από τον ιδιοκτήτη του, ο άνθρωπός του θα τον επαινέσει και θα τον ανταμείψει ανάλογα με τις ικανότητές του.
Μια καλή άσκηση για τον έλεγχο των παρορμήσεων είναι να βάλετε το σκύλο σας να ξαπλώσει πρώτα με την εντολή «κάτω» και στη συνέχεια να του πετάξετε ένα dummy. Αν ορμήξει χωρίς να περιμένει την επόμενη εντολή σας, αγνοήστε τον. Αν, από την άλλη, καταφέρει να περιμένει υπομονετικά και μόνο με την εντολή σας «ψάξε» πηδήξει και φέρνει το dummy, ανταμείψτε τον γενναιόδωρα.
Φυσικά, αυτή η άσκηση θα έχει αποτελέσματα μόνο αν ο σκύλος σας είναι χαλαρός και ήρεμος. Εάν τρέχει πέρα δώθε ενθουσιασμένος και το άγχος του είναι εμφανώς αυξημένο, δύσκολα θα μπορέσει να συμμετάσχει σε μια τέτοια εκπαίδευση.
Σε αυτή την περίπτωση, ο σκύλος σας θα πρέπει πρώτα να αφεθεί να ξεσπάσει. Κάντε τζόκινγκ μαζί του, παίξτε μαζί του στον κήπο ή αφήστε τον να τρέξει δίπλα στο ποδήλατό σας. Μόνο όταν έχει κάνει αρκετή σωματική άσκηση και η ανάγκη του για κίνηση έχει επανέλθει στο φυσιολογικό, θα ασχοληθεί απολεσματικά με την άσκηση ελέγχου των παρορμήσεών.
Εξάσκηση για σήμα έκτακτης ανάγκης ή έκακτο κάλεσμα
Για να αφήσετε τον σκύλο σας ελεύθερο σε μια βόλτα στο δάσος χωρίς το λουρί του, πρέπει να μπορείτε να βασιστείτε εκατό τοις εκατό στo ότι όταν τον φωνάζετε ακούει. Αν ο σκύλος σκεφτεί πρώτα αν αξίζει περισσότερο να σας ακούσει ή να ακολουθήσει την κυνηγετική του παρόρμηση, συνήθως θα χάσετε τη μάχη.
Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεστε κάτι πιο δυνατό από το να πείτε ένα «έλα εδώ». Βρείτε μαζί με το σκύλο σας ένα είδος «έκακτου καλέσματος», το οποίο χρησιμοποιείτε μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και το οποίο υπόσχεται στο σκύλο σας κάτι πραγματικά ξεχωριστό.
Μια σφυρίχτρα και μια ειδική λιχουδιά, όπως ένα λουκάνικο, είναι χρήσιμα εργαλεία για την εξάσκηση ενός τέτοιου σήματος έκτακτης ανάγκης. Εξασκηθείτε πρώτα στο σπίτι με το σφύριγμα. Στη συνέχεια, αυξήστε σιγά-σιγά τους εξωτερικούς περισπασμούς κάνοντας την εξάσκηση έξω στον κήπο, σε ένα απομονωμένο πάρκινγκ και αργότερα στο χωράφι ή στο δάσος.
Sobald Ihr Hund auf Ihren Pfiff zu Ihnen kommt, belohnen Sie ihn mit dem „Super-Leckerli“. Natürlich sollten Sie die Übung nicht zu häufig wiederholen. Denn sonst könnte es schließlich sein, dass die besondere Belohnung bald gar nicht mehr so besonders ist.
Haben Sie den Superrückruf erfolgreich trainiert, sollten Sie ihn wirklich nur im Ernstfall einsetzen. Wenn das Notfallsignal seine verheißungsvolle Wirkung beibehält, haben Sie gute Aussichten, dass Sie Ihren Hund damit bei der Witterung eines Beutetieres oder sogar noch bei der Hatz abrufen können.
Πόσο επιτυχής είναι η εκπαίδευση για το κυνηγετικό ένστικτο;
Η επιτυχής εκπαίδευση για το κυνηγετικό ένστικτο απαιτεί σίγουρα πολλή δουλειά. Κανένας εκπαιδευτής στον κόσμο δεν μπορεί να σταματήσει το κυνηγετικό ένστικτο ενός σκύλου από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται υπομονή, συνέπεια και ενσυναίσθηση για να πεισθεί ο σκύλος ότι είναι καλύτερα γι’ αυτόν να εγκαταλείψει την αγάπη του για το κυνήγι.
Πάντα θα υπάρχουν αναποδιές. Και ενώ ορισμένα σκυλιά μαθαίνουν να αντιστέκονται στην κυνηγετική τους παρόρμηση μετά από λίγες μόνο εβδομάδες, άλλα χρειάζονται σχεδόν μια ολόκληρη ζωή για να το καταφέρουν. Εξάλλου, το πόσο γρήγορα επιτυγχάνεται η επιτυχία της εκπαίδευσης δεν εξαρτάται μόνο από εσάς, αλλά και από τον σκύλο.
Ειδικά για τους άπειρους ιδιοκτήτες ή για αυτούς που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με κυνηγετικό σκύλο, καλό είναι να παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο εκπαίδευσης σκύλων για το κυνηγετικό ένσικτο υπό επαγγελματική καθοδήγηση, για παράδειγμα σε σχολές σκύλων, αθλητικούς συλλόγους ή συλλόγους.
Όποιο δρόμο κι αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε εσείς και ο σκύλος σας, μην τα παρατάτε! Συνεχίστε να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας για ποιο λόγο τον εκπαιδεύετε: Για χαλαρές βόλτες χωρίς λουρί και για μια σχέση ζωής με τον σκύλο σας!
Ανακαλύψτε την ποικιλία μας σε αξεσουάρ για άθληση & προπόνηση σκύλων!
Το κουτάβι μου δαγκώνει: Τι να κάνω;
Από την ηλικία των έξι περίπου εβδομάδων, τα κουτάβια έχουν 28 μυτερά δόντια, τα οποία τους αρέσει πολύ να χρησιμοποιούν. Στην αρχή, αυτά τα πρώτα δόντια απλά τσιμπάνε ενοχλητικά και δεν προκαλούν σοβαρούς τραυματισμούς. Ωστόσο, κάθε ιδιοκτήτης σκύλου πρέπει να δώσει μεγάλη σημασία στο να εκπαιδευτεί του κουταβάκι του το συντομότερο στην αναστολή του δαγκώματος. Τι μπορώ λοιπόν να κάνω, αν το κουτάβι μου δαγκώνει;
Γιατί με Γλύφει ο Σκύλος μου;
Σάλια παντού πάνω μας - μερικοί λάτρεις των σκύλων πιστεύουν ότι αυτό είναι υπέροχο. Άλλοι δίνουν λιγότερη σημασία στην επαφή με την υγρή γλώσσα του σκύλου. Αλλά γιατί ο σκύλος μας, μας γλείφει; Διαβάστε παρακάτω που εξηγούμε γιατί αρέσει στα σκυλιά να γλείφουν τους ανθρώπους.
Τι καταλαβαίνουν οι σκύλοι;
Μερικές φορές φαίνεται ότι οι σκύλοι καταλαβαίνουν ακριβώς τι προσπαθεί να τους πει ο άνθρωπός τους.