Υγεία & Φροντίδα Σκύλων

5 min

Άγανα (αγκάθια) στον σκύλο

Παρατηρείτε μήπως ένα μεγάλο εξόγκωμα κάτω από το δέρμα του σκύλου σας ή έχει ανοίξει απόστημα με αποτέλεσμα να τρέχει πύον από την πληγή; Τότε πολύ πιθανό ο σκύλος σας να έχει κολλήσει άγανα. Τι κάνετε λοιπόν σε αυτή την περίπτωση;
7 min

Αναισθησία σε σκύλους: διαδικασία και κίνδυνοι

Η αναισθησία έχει φέρει επανάσταση όχι μόνο στην ιατρική αλλά και στην κτηνιατρική. Μόνο με την αναισθησία είναι δυνατή η εκτέλεση σημαντικών επεμβάσεων στα ζώα σήμερα. Όμως η αναισθησία μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία των ασθενών. Αυτό ισχύει και για τους σκύλους. Επομένως, θα πρέπει να γνωρίζετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της αναισθησίας στους σκύλους.
5 min

Γηρατειά στους σκύλους: Πώς να βοηθήσετε ένα ηλικιωμένο τετράποδο

Πολλοί σκύλοι συνοδεύουν τους ιδιοκτήτες τους για μεγάλο μέρος της ζωής τους και φτάνουν μεχρι τα βαθιά γεράματα στο πλάι τους. Φυσικά, τα γηρατειά αφήνουν τα σημάδια τους και στους τριχωτούς μας φίλους. Αυτό το άρθρο αποκαλύπτει τα σημάδια της γεροντικής ηλικίας στους σκύλους και πώς μπορείτε να κάνετε τα γηρατειά τους πιο εύκολα για αυτούς. Πραγματευόμαστε επίσης το σοβαρό ερώτημα του πότε είναι καιρός να τα αποχαιρετήσουμε.
6 min

Γυμναστική για σκύλους: Πώς να πετύχετε το ιδανικό βάρος

Ο δρόμος προς την καρδιά ενός τετράποδου φίλου περνάει από το στομάχι του. Αυτό που έχει σκοπό να είναι μια τρυφερή κίνηση ανταμοιβής, ωστόσο, συχνά καταλήγει με υπερβολικό βάρος. Με τη βοήθειά σας και ένα ήπιο πρόγραμμα άθλησης, ο σκύλος σας θα μειώσει το περιττό βάρος, θα γίνει ξανά γυμνασμένος και θα μπορεί να κινείται ανέμελα. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε ασκήσεις για γυμναστική για σκύλους που βελτιώνουν τη φυσική κατάσταση των σκύλων και κάνουν καλό και σε εσάς.
7 min

Διαβήτης στους σκύλους

Έχετε παρατηρήσει ότι ακόμη και σε δροσερές θερμοκρασίες, ο σκύλος σας αναζητάει συνέχει το μπολ με το νερό του; Ή ότι χάνει βάρος, παρόλο που η όρεξή του έχει αυξηθεί; Τότε πολύ πιθανό η αιτία πίσω από αυτό να είναι ο διαβήτης. Σε αυτό το άρθρο συνοψίσαμε τις πιο σημαντικές πληροφορίες σχετικά με αυτή την ασθένεια.
1 min

Δροσιά για σκύλους: 10 συμβουλές για τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού

Οι σκύλοι πρέπει να μπορούν να δροσίζονται, όταν έχει καύσωνα. Μια καλή δυνατότητα γι’ αυτό είναι το σύστημα ποτίσματος του γκαζόν στον κήπο. Έφτασε το καλοκαίρι και μαζί μ’ αυτό οι καυτές ημέρες για το σκύλο. Ήδη από το πρωί ο ήλιος αντανακλά στο έδαφος και το μεσημέρι η ζέστη είναι αφόρητη για τους τετράποδους φίλους μας. Με μερικές συμβουλές, ωστόσο, μπορείτε να σιγουρευτείτε ότι ο σκύλος σας θα επιβιώσει τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Θα σας πούμε τι χρειάζεται ο σκύλος σας στη ζέστη και πως μπορείτε να τον δροσίσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
9 min

Είναι ο σκύλος μου υπέρβαρος; Αιτίες & επιπτώσεις

Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία αποτελούν τεράστιο πρόβλημα υγείας για τους σκύλους μας. Πέραν του ότι μειώνεται σημαντικά η ποιότητα και το προσδόκιμο ζωής τους, αυξάνεται και ο κίνδυνος ασθενειών όπως καρδιακά προβλήματα, διαβήτης ή πόνος στις αρθρώσεις. Σε αυτό το άρθρο μπορείτε να μάθετε πώς να διαπιστώσετε αν ο σκύλος σας είναι υπέρβαρος.
2 min

Η πρώτη επίσκεψη σε κτηνίατρο

Μετά από λίγες ημέρες εξοικείωσης συνιστάται να συστήσετε το μικρό συγκάτοικό σας στον/στην κτηνίατρο. Αυτός/ή μπορεί αμέσως να εντοπίσει πιθανές λοιμώξεις ή παράσιτα και να κάνει κάτι γι' αυτό.

Συμβουλές για την πρώτη επίσκεψη σε γιατρό

4 min

Κατάθλιψη στους Σκύλους

Τα σκυλιά είναι γνωστά ότι είναι οι καλύτεροι φίλοι των ανθρώπων και για την χαρά τους! Τι γίνεται όμως αν η χαρά εξαφανιστεί από τη μουσούδα τους και ο τετράποδος φίλος σας πάθει κατάθλιψη; Μπορείτε να μάθετε τις πιο σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το θέμα "κατάθλιψη στους σκύλους" σε αυτό το άρθρο.
1 min

Κρυολόγημα σε σκύλους

Υπάρχει πιθανότητα οι σκύλοι να κρυολογήσουν; Ναι! Ακόμη και ο οργανισμός ενός σκύλου δεν είναι απόλυτα θωρακισμένος ενάντια στο κοινό κρυολόγημα, ιδίως το φθινόπωρο ή το χειμώνα. Όπως συμβαίνει σε εμάς τους ανθρώπους, έτσι και οι σκύλοι μπορεί να «αρπάξουν» κάποιο κρύωμα, κυρίως τις εποχές με υγρασία και κρύο. Τα συμπτώματα μάλιστα του κρυολογήματος είναι παρόμοια σε σκύλους και ανθρώπους.
5 min

Λεϊσμανίαση στους σκύλους

Επιτέλους διακοπές! Όμως η προσμονή για μεγάλες βόλτες στην παραλία και δροσερά καλοκαιρινά βράδια μετατρέπεται γρήγορα σε πανικό όταν οι ιδιοκτήτες μαθαίνουν για πρώτη φορά για τη φοβερή λεϊσμανίαση στους σκύλους. Διαβάστε σε αυτό άρθρο όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη νόσο.
5 min

Λοιμώδης Τραχειοβρογχίτιδα των Σκύλων

Κατά καιρούς μπορεί να παρατηρήσετε έναν μικρόβήχα στον σκύλο σας. Ωστόσο, εάν αυτός ο βήχας εμφανίζεται αρκετά συχνά, ιδιαίτερα τη νύχτα ή κατά την άσκηση, ενδεχομένως πρόκειται για λοιμώδη τραχειοβρογχίτιδα, γνωστή και ως kennel cough. Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε πώς να αναγνωρίζετε τη λοιμώδη τραχειοβρογχίτιδα στους σκύλους και πώς να βοηθήσετε καλύτερα το κατοικίδιό σας.
3 min

Μπάνιο στο κουτάβι μου

Το δέρμα των κουταβιών μας, ως το μεγαλύτερο όλων των οργάνων, ρυθμίζει την ισορροπία της θερμότητας, δρα ως προστατευτικό φράγμα έναντι των μηχανικών και φυσικών ερεθισμάτων, και παίζει σημαντικό ρόλο ως αισθητήριο όργανο μέσω της αίσθησης πίεσης, του πόνου και της ζεστασιάς. Είναι επομένως ζωτικής σημασίας για τα κουτάβια μας, γι’ αυτό πρέπει να προστατεύεται από επιβλαβείς επιρροές. Το δέρμα επομένως περιβάλλεται από το λεγόμενο στρώμα λιπιδίων. Αυτά τα λιπίδια (π.χ. λίπη) έχουν μια υδρόφιλη κεφαλή στη μία πλευρά και μια μη-υδρόφιλη (υδρόφοβη) ουρά στην άλλη πλευρά, έτσι ώστε το δέρμα να προστατεύεται από την ξηρότητα και τις περιβαλλοντικές επιρροές.

Μπορώ να κάνω μπάνιο το κουτάβι μου;

1 min

Ο κορωνοϊός στους σκύλους

Ο κορωνοϊός στους σκύλους (Canine Coronavirus-CCoV) είναι παγκοσμίως διαδεδομένος και επηρεάζει ιδιαίτερα τους σκύλους που διαμένουν σε κλουβιά, καθώς και τα κουτάβια. Συγκρίνοντας τον κορωνοϊό στους ανθρώπους, με εκείνον στους σκύλους, ο ένας προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα, ενώ ο άλλος οδηγεί κυρίως σε γαστρεντερικά προβλήματα. Αν και η λοίμωξη από κορωνοϊό εκδηλώνεται συχνά με ήπια μορφή στους σκύλους, τα ζώα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά, έχοντας ως επακόλουθο την έντονη διάρροια ή και το θάνατο.
1 min

Οδοντική πέτρα σε σκύλους

Μια υγιής και καλά φροντισμένη οδοντοστοιχία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την ευημερία και την υγεία του σκύλου σας. Επομένως, ως ιδιοκτήτης σκύλου, είναι σημαντικό να φροντίζετε για την καλή στοματική υγιεινή του κατοικίδιου ζώου σας. Ακόμα και η οδοντική πλάκα που φαίνεται να είναι ακίνδυνη μπορεί να οδηγήσει σε πέτρα και σοβαρές παθήσεις στα δόντια. Ιδίως οι σκύλοι μικρόσωμων φυλών έχουν την τάση να εμφανίζουν πέτρα στα δόντια.
1 min

Οι αισθήσεις του σκύλου

Αυτό που μας συναρπάζει συνεχώς στους σκύλους, είναι οι τεράστιες επιδόσεις των αισθήσεών τους. Οι ικανότητές τους να προσανατολίζονται, να αναγνωρίζουν τα πάντα και όλους από τη μυρωδιά, καθώς και να ακούνε υψηλούς θορύβους και ήχους, είναι μακράν καλύτερα αναπτυγμένες από αυτές των ανθρώπων.
9 min

Οι αλλεργίες στο σκύλο σας

Όταν ένας σκύλος ξύνεται συχνά, το πρώτο που θα σκεφτεί κανείς είναι ότι έχει παράσιτα. Υπάρχουν ωστόσο και άλλοι λόγοι που ευθύνονται για τον κνησμό, όπως για παράδειγμα οι αλλεργίες. Ακόμη και οι σκύλοι εκδηλώνουν αλλεργίες καθώς αυξάνεται και ο αριθμός των αλλεργικών παθήσεων.
5 min

Οστεοαρθρίτιδα σε σκύλους

Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις, τόσο στα μέλη του σώματος όσο και στη σπονδυλική στήλη. Συνήθως επηρεάζονται οι αρθρώσεις που επιβαρύνονται περισσότερο, όπως η άρθρωση στο γόνατο, τον αγκώνα, το ισχίο και τον ώμο. Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνή σε ηλικιωμένα ζώα. Ιδιαίτερα συχνά επηρεάζονται οι φυλές με γενετική προδιάθεση για ασθένειες των αρθρώσεων, όπως η δυσπλασία των αρθρώσεων του ισχίου ή του αγκώνα, ωστόσο δεν γλιτώνουν και οι μικρόσωμες φυλές. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά αίτια εμφάνισης της οστεοαρθρίτιδας:
  • Υπερβολική ή λανθασμένη επιβάρυνση μέσω άθλησης, εργασίας ή υπερβολικού βάρους
  • Τραύματα όπως θλάση, διάστρεμμα ή σπάσιμο κόκκαλου
  • Φλεγμονές στις αρθρώσεις που προκαλούνται από λοιμώξεις όπως η βορρελίωση ή η ερλιχίωση
  • Παραμόρφωση ή δυσπλασία των μελών του σώματος, όπως στη δυσπλασία του ισχίου
Η οστεοαρθρίτιδα είναι κυρίως μια ασθένεια του αρθρικού χόνδρου. Τα παραπάνω αίτια οδηγούν σε υπερβολική επιβάρυνση και βλάβη του χόνδρου. Ο χόνδρος χάνει την ελαστικότητά του, η οποία σχετίζεται με τριβή του χόνδρου και σχισμές στην επιφάνειά του. Ο χόνδρος γίνεται λεπτότερος και τραχύτερος. Λόγω της μειωμένης ικανότητας διόγκωσης του χόνδρου, ο αρθρικός θύλακας πρέπει τώρα να απορροφά κραδασμούς και μέσω αυτής της επιβάρυνσης μπορεί επίσης να υποστεί ζημιά. Αυτό προκαλεί φλεγμονή, καθώς και πάχυνση και ακαμψία του αρθρικού θύλακα. Επιπλέον, μπορεί να ερεθιστούν η αρθρική μεμβράνη, η εσωτερική επένδυση του αρθρικού θύλακα και το μέρος παραγωγής του αρθρικού υγρού. Ο ερεθισμός της αρθρικής μεμβράνης μπορεί να μειώσει ή να αλλάξει την παραγωγή του αρθρικού υγρού, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι λιπαντικές του ιδιότητες στην άρθρωση και να γίνει ακόμα μεγαλύτερη η τριβή στην άρθρωση. Επιπλέον, μέσω της αλλαγής της σύνθεσης του αρθρικού υγρού, ο χόνδρος δεν μπορεί πλέον να τροφοδοτείται επαρκώς με θρεπτικές ουσίες για την ανάπτυξη και επούλωσή του. Το οστό κάτω από το χόνδρο προσπαθεί να επεκτείνει την περιοχή που επιβαρύνεται και αρχίζει να παράγει οστικούς σχηματισμούς που προεξέχουν στη ρωγμή της άρθρωσης και απομακρύνονται από αυτό. Με αυτό τον τρόπο καταστρέφεται και αποδομείται περαιτέρω υλικό χόνδρου. Σε αντίθεση με τον χόνδρο, ο ιστός των οστών είναι ευαίσθητος στον πόνο, και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η επιπλέον επιβάρυνση στο κόκκαλο μπορεί να προκαλέσει έντονους πόνους.

Συμπτώματα

5 min

Παγκρεατίτιδα Σκύλου

Το πάγκρεας είναι ένα όργανο που παράγει, αποθηκεύει και απελευθερώνει πεπτικά ένζυμα. Ωστόσο, αυτό εγκυμονεί επίσης τον κίνδυνο το όργανο να προχωρήσει σε αυτο-πέψη. Το αποτέλεσμα είναι σοβαρή φλεγμονή του παγκρέατος (παγκρεατίτιδα) σε σκύλους. Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτή την ασθένεια στο παρακάτω άρθρο.
6 min

Παράσιτο Giardia στον σκύλο

Υποφέρει ο σκύλος σας συχνά από προβλήματα στο στομάχι και το έντερο; Ο λόγος από πίσω θα μπορούσε να είναι το παράσιτο Giardia, το οποίο αποικίζει το λεπτό έντερο του τετράποδου φίλου σας. Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτά τα μονοκύτταρα παράσιτα.
1 min

Πεπτικά προβλήματα σε σκύλους

Η δυσπεψία είναι ένα κοινό πρόβλημα των σκύλων και πάνω απ’  όλα αρκετά δυσάρεστο. Πολλές μπορεί να είναι οι αιτίες της διάρροιας: τόσο τα διατροφικά λάθη και οι παθήσεις των οργάνων, όσο και οι μολύνσεις, τα εντερικά παράσιτα ή οι τροφικές αλλεργίες θεωρούνται πιθανές αιτίες για πεπτικά προβλήματα. Εάν η διάρροια επιμένει για περισσότερο από 24 ώρες, και ο σκύλος σας παρουσιάζει άλλα συμπτώματα όπως εμετό ή είναι αισθητά ανήσυχος, τότε πρέπει να συμβουλευτείτε έναν/μία κτηνίατρο. Στη συνέχεια ο/η κτηνίατρος μπορεί να πραγματοποιήσει μια λεπτομερή εξέταση, να προσδιορίσει την αιτία της διάρροιας και να σας συμβουλέψει για τα περαιτέρω βήματα της θεραπείας.
9 min

Περίοδος Σκύλου

Ακόμα και αν η περίοδος σε μια σκυλίτσα είναι μια απολύτως φυσική διαδικασία, οι ιδιόρρυθμες συμπεριφορές που της βγαίνουν, ο μπελάς με τους λεκέδες στο χαλί ή ο φόβος μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης απασχολεί συχνά πολλούς ιδιοκτήτες σκύλων. Παρακάτω θα μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις "δύσκολες μέρες" της σκύλας σας και πώς μπορείτε να περάσετε την περίοδό της χωρίς άγχος.
1 min

Φυσικοθεραπεία για σκύλους

Η φυσικοθεραπεία είναι κατάλληλη για σκύλους που πάσχουν από χρόνιους πόνους. Μήπως το κατοικίδιο ζώο σας πάσχει από οστεοαρθρίτιδα ή διαγνώστηκε με επώδυνη πρόπτωση δίσκου; Τότε ήρθε η ώρα να αρχίσετε να σκέφτεστε τη φυσικοθεραπεία του σκύλου σας. Διαβάστε εδώ αν είναι χρήσιμη η φυσικοθεραπεία στους σκύλους και τι κινδύνους εγκυμονεί.